Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 12 июля 2020, вопрос №24153 150₴

Хотела бы увеличить сумму алиментов

Получала алименты на двух детей. Старшая закончила университет, на нее больше выплат нет . Младший этим летом поступает в колледж, скорее всего, на контракт. Я весной вышла на пенсию, военный пенсионер. По суду получала на двух детей 33%. Сейчас бы хотела увеличить сумму алиментов, т.к. мои доходы уменьшились.

Ответы юристов (9)

    Решота Володимир Володимирович
    23.3%

    Добрий вечір. У такому випадку слід подати позовну заяву в суд про зміну розміру аліментів.

    Змінами до ч. 2 ст. 182 СК України, які було внесено у 2017 році, було збільшено мінімальний розмір аліментів з 30% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку до 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

    Розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров`я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом (ст. 192 СК України).

    Крім того, Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу (ст. 75 СК).

    Також залежно від ситуації Повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги. (ст. 202). Дочка, син крім сплати аліментів зобов'язані брати участь у додаткових витратах на батьків, викликаних тяжкою хворобою, інвалідністю або немічністю.

    Адвокат Евгений Александрович
    23.3%

    Здравствуйте, Светлана!

    Законом предусмотрено изменение размера алиментов на ребенка в том случае, если имеются на то существенные основания.

    Такие основания предусмотрены в ст. 192 Семейного кодекса Украины:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#Text

    "Стаття 192. Зміна розміру аліментів.

    1. Розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом".

    Таким образом, размер алиментов может быть изменен по иску плательщика или получателя алиментов в случаях:

    • изменения материального положения;
    • изменения семейного положения;
    • ухудшения или улучшения здоровья кого-то из родителей;
    • в других случаях, предусмотренных Семейным кодексом Украины.

    В связи с изменением материального положения, Вы имеете право подать иск в суд для увеличения размера алиментов на ребенка до 18 лет.

    Документы для подачи иска в суд: копии паспортов, ИНН, свидетельства о рождении ребёнка, решение суда о взыскании алиментов, документы подтверждающие изменение материального положения: справка о доходах с места работы, справка с управления Пенсионного фонда Украины о размере пенсии и другие документы, подтверждение изменение материального положения в сторону ухудшения.

    Также, на совершеннолетних детей, при наличии оснований, в судебном порядке, могут взыскиваться алименты.

    Семейный кодекс Украины:

    "Стаття 198. Підстави виникнення обов'язку батьків утримувати повнолітніх дочку, сина.

    1. Батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати".

    Кроме того, в связи с учебой, возможно подать иск в суд о взыскании алиментов на ребёнка с 18 до 23 лет.

    Семейный кодекс Украины:

    "Стаття 199. Обов'язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчання.

    1. Якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв'язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.

    2. Право на утримання припиняється у разі припинення навчання.

    3. Право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів має той з батьків, з ким проживає дочка, син, а також самі дочка, син, які продовжують навчання".

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Жупинский Николай Андреевич

    Вы имеете право обратиться в суд с иском об изменении способа присуждения алиментов с части от дохода должника на алименты в твёрдой сумме, увеличив при этом размер алиментов. Также Вы можете подать в суд иск о взыскании с бывшего мужа дополнительных расходов на содержание ребёнка, связанных с его учёбой.

    Ковальчук Владимир
    13.3%

    С 1 января 2020 года в связи с увеличением прожиточного минимума увеличен размер алиментов на ребенка. Согласно Закону о Госбюджете на 2020 год (статья 7) с 1 января 2020 года для детей в возрасте до 6 лет прожиточный минимум составляет 1779 грн., а для детей в возрасте от 6 до 18 лет - 2218 грн.Во-первых, действующее семейное законодательство Украины действительно предусматривает возможность увеличения размера алиментов.

    Во-вторых, обязательным условием наступления такой возможности являются определенные обстоятельства, а именно:

    ухудшение материального положения матери и ребенка:

    • несоизмеримое с размерами алиментов материальное благосостояние отца-алиментщика;
    • изменения семейного положения, как получателя, так и плательщика алиментов;
    • увеличение количества нетрудоспособных лиц, находящихся на иждивении матери;
    • ухудшение состояния здоровья ребенка, требующее значительных расходов на лечение;
    • обстоятельства из личной жизни ребенка, вследствие которых появились дополнительные нужды (учеба, занятия спортом, гастроли и т.д.).

    Перечень обстоятельств не полон. Смысл всех их сводится к тому, что у получателя алиментов появились новые расходы, связанные с содержанием ребенка, а у плательщика появились новые, или хотя бы не пропали былые возможности материально поддерживать своего потомка. Если у вас возникло хотя бы одно из вышеприведенных обстоятельств, можно смело браться за дело.Итак, если размер получаемых алиментов не устраивает их получателя, следует заняться подготовкой судебного иска. Его суть должна заключаться в том, что действующий размер алиментов уже не способен удовлетворить возросшие потребности в материальном обеспечении ребенка. А в ответчика как раз появились дополнительные возможности повысить размер выплат, но добровольно он этого делать не хочет. Кстати, перед составлением иска можно предложить бывшему мужу добровольно увеличить выплаты, тогда проблема решиться в самом начале. Но, конечно же, это маловероятный сценарий, так что надо дальше готовиться к судебным баталиям.

    Чтобы иметь высокие шансы на успех, необходимо четко разобраться, какие есть основания для увеличения алиментов. Наиболее распространенные из них были приведены выше. Но сам факт их наличия это только половина дела. Важно, чтобы в материалах, приобщенных к иску, содержались документальные доказательства, оформленные надлежащим образом. И как раз тут без адвоката по семейным делам вам не обойтись. Пользуясь наделенными действующим законодательством полномочиями, адвокат вправе истребовать всякого рода справки, выписки, другую информацию, которую ему обязаны выдать. Истцу, как физическому лицу, сделать это будет намного сложнее.

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    13.3%

    Добрий ранок.

    Відповідно до сімейного законодавства, Ви маєте право звернутися до суду для зміни розміру аліментів.

    Відповідно до ст. 192 СКУ - Розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

    Звернутися із позовом щодо збільшення розміром аліментів, Ви маєте право, якщо с ну ще не виповнилося 18 років.

    Після досягнення 18 років, необхідно звертатися до суду з позовом для встановлення аліментів щодо повнолітньої особи, яка продовжує своє навчання.

    Відповідно до ст. 199 СКУ - Якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв'язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу. Право на утримання припиняється у разі припинення навчання. Право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів має той з батьків, з ким проживає дочка, син, а також самі дочка, син, які продовжують навчання.

    Савченко Олександр
    16.7%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день, Світлано!

    Розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров’я когось із них та в інших випадках, передбачених Сімейним Кодексом України.

    Законодавством передбачена можливість зміни розміру аліментів:

    • в добровільному порядку (аліментів, встановлених за домовленістю між батьками в нотаріально посвідченому договорі).

    Зміни до нотаріально посвідченого договору оформляються письмово шляхом укладення окремого договору, який підписується сторонами та підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню.

    • в судовому порядку (аліментів, встановлених рішенням суду або за домовленістю між батьками в нотаріально посвідченому договорі).

    Розмір аліментів, визначений за рішенням суду або за домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі:

    • зміни матеріального або сімейного стану;
    • погіршення або поліпшення здоров’я когось із них;
    • інших випадках, передбачених Сімейним кодексом України.

    (стаття 192 СК України, пункт 23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 року № 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справи щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів»).

    При цьому, зміна розміру аліментів може мати під собою зміну способу їх присудження (зміна розміру аліментів, стягнутих за рішенням суду у частці від заробітку (доходу) матері, батька дитини на розмір аліментів, визначений у певній твердій грошовій сумі та навпаки) (постанова Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України від 05 лютого 2014 року в справі № 6-143цс13).

    Отже, наприклад, якщо матеріальне становище платника аліментів значно покращилось матір (батько) дитини може подати до суду заяву про збільшення розміру аліментів. В той же час, значне погіршення матеріального становища платника аліментів може бути підставою для його вимоги про зменшення розміру аліментів.

    Важливо!!!

    Враховуючи зміст ст. ст. 181, 192 СК України, розмір аліментів, визначений рішенням суду, не вважається незмінним.

    У зв'язку із значним покращенням матеріального становища платника аліментів матір дитини може подати до суду заяву про збільшення розміру аліментів.

    Значне погіршення матеріального становища батька може бути підставою для його вимоги про зменшення розміру аліментів.

    Дана правова позиція міститься в Постанові Верховного Суду України від 30 жовтня 2019 року у справі № 462/4973/15-ц

    Також, як приклад можна привести наступне.

    Відповідно до ст. 141 СК України мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою.

    Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (ч. 2 ст. 182 СК України, у редакції, чинній на час ухвалення оскаржуваного судового рішення).

    Ч. 1 ст. СК України передбачає, що розмір аліментів, визначений за рішенням суду або за домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров`я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

    З урахуванням стану здоров’я позивача, його доходів та витрат, які він несе по оплаті орендної плати за житло для своєї сім’ї, навчання повнолітньої дочки, витрат на утриманні матері похилого віку зменшення апеляційним судом розміру аліментів з 40 відсотків від усіх видів доходів щомісячно до 1/3 частини від усіх видів доходів щомісячно, але не менше ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку є правомірним.

    Дана правова позиція міститься в Постанові Верховного Суду України від 27 червня 2019 року у справі № 161/10751/16-ц

    Підсудність справ:

    Позовна заява про зміну розміру аліментів подається в порядку цивільного судочинства до районних, районних у містах, міських та міськрайонних судів за зареєстрованим місцем проживанням або перебуванням відповідача (стаття 27 ЦПК України).

    Позови про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення можуть пред’являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача (стаття 28 ЦПК України).

    Перелік необхідних документів:

    До позовної заяви, оформленої відповідно до вимог ЦПК України, обов’язково додаються докази, що обґрунтовують позовні вимоги (зміна розміру аліментів), наприклад:

    • докази зміни матеріального стану (довідки про доходи батьків, кредитні договори, будь-які інші документи, які можуть бути підтвердженням зміни матеріального становища, його погіршення або покращення);
    • докази погіршення або поліпшення здоров’я (медичні довідки, висновки лікарів, історії хвороби, рекомендації лікарів щодо необхідності лікування);
    • докази, що підтверджують зміну сімейного стану (наприклад, народження дітей у платника аліментів).
    Вартість:

    Від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі - у справах про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів чи зміну способу їх стягнення, а також заявники у разі подання заяви щодо видачі судового наказу про стягнення аліментів (ст. 5 Закону України "Про судовий збір").

    Час, з якого сплачуються аліменти в новому розмірі:

    Аліменти у новому розмірі сплачуються з дня набрання судовим рішенням законної сили (пункт 23 постанови пленуму Верховного суду України від 15 травня 2006 року №3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів»).

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    10%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Вам необхідно звернутись з позовом про збільшення розміру аліментів з підстав та в порядку ст. 192 СК. Зокрема у зв'язку з погіршенням матеріального стану який не дає можливості гідно забезпечити сім ю у встановленому судом розмірі.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Костромина Виктория

    для увеличения размера алиментов - Вам нужно составить иск и подать его в суд

    В соответствии со ст. 192 СКУ, Размер алиментов, определенный по решению суда или договоренностью между родителями, может быть со временем уменьшен или увеличен по решению суда по иску плательщика или получателя алиментов в случае изменения материального или семейного положения, ухудшения или улучшения здоровья кого-то из них и в других случаях, предусмотренных настоящим Кодексом.

    но изначально нужно уточнить много вопросов - напр. сколько дочери лет ?, какой размер алиментов вы на данный момент получаете - должны 1\4 ? материальное состояние ответчика, работает , не работает и т.д. и т.д. ,

    возможно Вам нужно подать другой иск в суд а не уеличение

    "нужна детальная консультация или помощь в подготовке иска - заявы - обращайтесь через сайт "

    Токмач Галина Николаевна

    Здравствуйте, Светлана. Да, вам необходимо обращаться в суд с новым Заявлением об определении размера алиментов на второго ребенка, так как если этого не сделать, алименты будут взыскивать в пропорции.

    Если ребенку уже есть 18 лет, это отдельный иск на содержание на период учебы.

    Обращайтесь ко мне лично через форму "Обратиться к юристу" в платном формате. Проконсультирую и в краткие сроки составлю исковое заявление.

    С уважением, юрист Галина Токмач


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України