Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Конституционное право, 18 июля 2020, вопрос №24605 100₴

Чи може директор вимагати гроші від вчителів?

Чи може директор школи вимагати гроші від вчителів? І хто не хоче здаватися погрожує зменшити навантаження або взагалі звільнити.

Ответы юристов (7)

    Юрій
    20%
    Юрій 3 года назад

    Юрист, г. Киев, 6 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня пані Оксано!

    Це, звісно, протиправні дії, але це потрібно зафіксувати на диктофон або на відео, оскільки потрібно зібрати докази на свою користь.

    Це ви маєте на увазі корупційне правопорушення під «вимаганням грошей»?

    Контактні засоби зв‘язку «гарячої лінії» у сфері захисту трудових прав:

    ☎️1545 — урядова «гаряча лінія»

    ☎️044-289-85-11 — звернення до Державної служби з питань праці

    ☎️1547 — «гаряча лінія» для постраждалих від фізичного, психологічного, економічного насильства, в тому числі за ознакою статі.

    Також, якщо це корупційне правопорушення, вам потрібно звернутися до НАЗК з повідомленням про тиск зі сторони роботодавця

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня, Оксано! Директор школи не має права вимагати гроші у вчителів. Погрози щодо зменшення навантаження або звільнення, це лише погрози, адже згідно із статтею 24 Закону України "Про повну загальну середню освіту" педагогічне навантаження педагогічного працівника закладу освіти обсягом менше норми, передбаченої цією статтею (18 годин), встановлюється за його письмовою згодою. Те ж саме можна сказати і про погрози звільнення. Сам факт звільнення дуже серйозний і має базуватися на виключних підставах і доказах, інакше - його можна досить легко оскаржити в судовому порядку (практика знає багато подібних висновків).

    Заручіться підтримкою інших вчителів, якщо керівник вимагає гроші не тільки у вас, та зверніться або до районного (міського) відділу освіти або до обласного департаменту (відділу) освіти і науки із відповідною скаргою. Також сам факт вимагання грошей є кримінально караним злочином, тому можна звернутися і до правоохоронних органів.

    Але головне, не хвилюйтеся, це лише погрози, які за собою не тягнуть жодних правових наслідків.

    Успіхів Вам!.

    Адвокат Евгений Александрович
    15%

    Добрий день, Оксана!

    Такі дії директора школи є протиправними.

    Кожен з вчителів школи, на зазначені Вами у запитанні протиправні дії директора школи, має право подати заяву до поліції або прокуратури про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та відкриття кримільного провадження відносно директора школи за вимагання неправомірної вигоди за статтею 368 Кримінального кодексу України (на підставі статей 60 в 214 Кримінального процесуального кодексу України).

    Після цього, протягом 24 годин, вказані відомості про вчинене кримільне правопорушення, повинні бути невідкладно але не пізніше 24 годин, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, з відкриттям кримільного провадження, про що заявник має право отримати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (на підставі статей 60 в 214 Кримінального процесуального кодексу України).

    У разі невнесення відомостей про вчинене кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань протягом 24 годин, заявник має право на потязі 10 днів, подати скаргу слідчому судді місцевого суду (на підставі статей 303-307 Кримінального процесуального кодексу України) та до місцевої прокуратури (стаття 36 Кримінального процесуального кодексу України).

    Кримільний кодекс України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14

    "Стаття 368. Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою

    1. Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання службовою особою неправомірної вигоди, а так само прохання надати таку вигоду для себе чи третьої особи за вчинення чи невчинення такою службовою особою в інтересах того, хто пропонує, обіцяє чи надає неправомірну вигоду, чи в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища -

    карається штрафом від однієї тисячі до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк від трьох до шести місяців, або позбавленням волі на строк від двох до чотирьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

    2. Діяння, передбачене частиною першою цієї статті, предметом якого була неправомірна вигода у значному розмірі, -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

    3. Діяння, передбачене частиною першою або другою цієї статті, предметом якого була неправомірна вигода у великому розмірі або вчинене службовою особою, яка займає відповідальне становище, або за попередньою змовою групою осіб, або повторно, або поєднане з вимаганням неправомірної вигоди, -

    карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

    4. Діяння, передбачене частинами першою, другою або третьою цієї статті, предметом якого була неправомірна вигода в особливо великому розмірі, або вчинене службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище, -

    карається позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

    Примітка. 1. Неправомірною вигодою в значному розмірі вважається вигода, що в сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, у великому розмірі - така, що у двісті і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, в особливо великому розмірі - така, що у п’ятсот і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян".

    Кримільний процесуальний кодекс України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17

    "Стаття 60. Заявник

    1. Заявником є фізична або юридична особа, яка звернулася із заявою або повідомленням про кримінальне правопорушення до органу державної влади, уповноваженого розпочати досудове розслідування, і не є потерпілим.

    2. Заявник має право:

    1) отримати від органу, до якого він подав заяву, документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію;

    1-1) отримувати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань;

    2) подавати на підтвердження своєї заяви речі і документи;

    3) отримати інформацію про закінчення досудового розслідування.

    3. Заявник, який є викривачем, крім передбачених цією статтею прав, має право в порядку, встановленому Законом України "Про запобігання корупції", отримувати інформацію про стан досудового розслідування, розпочатого за його заявою чи повідомленням.

    Інформація надається слідчим або прокурором у строк не більше п’яти днів з моменту подання заяви.

    "Стаття 214. Початок досудового розслідування

    1. Слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування. ...".

    "Стаття 303. Рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, та право на оскарження

    1. На досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора:

    1) бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов’язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування;...".

    "Стаття 304. Строк подання скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, її повернення або відмова відкриття провадження

    1. Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії. ...".

    Доказами протиправних дій директора школи можуть бути: покази вчителів та інших осіб; аудіо, відеозаписи розмови з директором школи, під час якої він вимагає кошти; інші документи.

    Також, кожен з вчителів має право подати скаргу, краще колективні скарги до слідуючих органів, а саме:

    - управління освіти місцевої державної адміністрації;

    - управління освіти обласної державної адміністрації;

    - Міністерство освіти і науки України, для проведення перевірки та вжиття заходів реагування на протиправні дії директора школи, з вжиттям до нього заходів реагування.

    У разі наявності запитань звертайтеся!

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Гончаренко Константин
    15%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю:

    Власник або уповноважений ним орган не має права вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором.

    {Стаття 31 КЗпП Украіни із змінами, внесеними згідно із Законом № 871-12 від 20.03.91}

    Це стосується і оплат працівниками будь-яких ,що не передбачені трудовим договором.

    Кримінальний Кодекс передбачає відповідальність за отримання або пропонування неправомірноіі вигоди,а саме:

    Ст. 368. Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою

    1. Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання службовою особою неправомірної вигоди, а так само прохання надати таку вигоду для себе чи третьої особи за вчинення чи невчинення такою службовою особою в інтересах того, хто пропонує, обіцяє чи надає неправомірну вигоду, чи в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища -

    карається штрафом від однієї тисячі до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк від трьох до шести місяців, або позбавленням волі на строк від двох до чотирьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

    2. Діяння, передбачене частиною першою цієї статті, предметом якого була неправомірна вигода у значному розмірі, -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

    Враховуючи сказане вам необхідно колективно та особисто кожному вчителю звернутись із відповідною заявою про злочин до поліцііі в порядку ст. 214 КПК Украіни, внести відосості в ЄРДР, отримати виписку про прийняття заяв та чекати виклику слідчого по справі( до заяви долучити докази , письмові,аудіо -візуальні та інші ,що підтверджують дііі директора.

    Звернутись до міського управління освіти з заявами про діі директора та наполягати на призначенні комісійноіі перевірки школи за окремим наказом начальника управління освіти міста чи області.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Сергеев Артем
    25%
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    "Чи може директор школи вимагати гроші від вчителів? І хто не хоче здаватися погрожує зменшити навантаження або взагалі звільнити.'

    Такі дії мають ознаки кримінального правопорушення.

    Стаття 364. Зловживання владою або службовим становищем

    1. Зловживання владою або службовим становищем, тобто умисне, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для самої себе чи іншої фізичної або юридичної особи використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб, -

    карається арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, із штрафом від двохсот п’ятдесяти до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    2. Те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Стаття 370. Провокація підкупу

    1. Провокація підкупу, тобто дії службової особи з підбурення особи на пропонування, обіцянку чи надання неправомірної вигоди або прийняття пропозиції, обіцянки чи одержання такої вигоди, щоб потім викрити того, хто пропонував, обіцяв, надав неправомірну вигоду або прийняв пропозицію, обіцянку чи одержав таку вигоду, -

    карається обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на строк від двох до п'яти років, та зі штрафом від двохсот п'ятдесяти до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Савченко Олександр
    25%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день, Оксано!

    Такі дії директора школи є незаконними.

    У школі Ви працюєте по трудовому договору і не повинні платити ніяких взносів, щоб залишитися працювати на своїй посаді і на тих же самих умовах (педагогічне навантаження, розмір заробітної плати тощр).

    Скажіть директору, що не будете нічого їй платити та повідомте їй, що в разі подальшого вимагання коштів, примушування до написання заяв про змешення педагогічного навантаження чи взагалі звільнення - подасте на неї скарги до управління освіти Хустської міської ради, територіального управління Держпраці України, заяви до поліції та прокуратури.

    Закон України "Про повну загальну середню освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/463-20#Text):

    Керівники закладів освіти та їхніх структурних підрозділів не мають права вимагати від педагогічних працівників виконання роботи, не передбаченої укладеним письмовим трудовим договором та/або посадовою інструкцією.

    3. Педагогічна діяльність вчителя включає:

    1) діяльність у межах його педагогічного навантаження, норма якого на одну тарифну ставку становить 18 навчальних годин на тиждень;

    2) окремі види педагогічної діяльності, за які встановлюються доплати у такому співвідношенні до тарифної ставки:

    а) класне керівництво у 1-11 (12) класах - 20-25 відсотків;

    б) перевірка навчальних робіт учнів - 10-20 відсотків;

    в) завідування:

    майстернями, кабінетами інформатики - 15-20 відсотків;

    кімнатами зберігання зброї, стрілецькими тирами, паспортизованими музеями - 10-15 відсотків;

    структурними підрозділами закладів освіти - 25 відсотків;

    навчальними (навчально-методичними) кабінетами, ресурсними кімнатами, лабораторіями, спортивними залами чи майданчиками, навчально-дослідними ділянками - 10-15 відсотків;

    бібліотекою (медіатекою) або за бібліотечну роботу чи роботу з бібліотечним фондом підручників - 5-15 відсотків;

    г) за роботу в інклюзивних класах (групах) - 20 відсотків;

    ґ) обслуговування комп’ютерної техніки - 10-15 відсотків;

    д) проведення позакласної роботи з учнями - 10-40 відсотків;

    3) інші види педагогічної (навчальної, виховної, методичної, організаційної) діяльності, передбачені цим Законом та іншими актами законодавства, трудовим договором та/або посадовою інструкцією.

    5. Розподіл педагогічного навантаження у закладі освіти затверджується його керівником відповідно до вимог законодавства.

    Педагогічне навантаження педагогічного працівника закладу освіти обсягом менше норми, передбаченої цією статтею, встановлюється за його письмовою згодою.

    Перерозподіл педагогічного навантаження протягом навчального року допускається у разі зміни кількості годин з окремих навчальних предметів (інтегрованих курсів), що передбачається навчальним планом закладу освіти, або за письмовою згодою педагогічного працівника з додержанням законодавства про працю.

    ТИПОВІ ПРАВИЛА внутрішнього розпорядку для працівників державних навчально-виховних закладів України, затверджені наказом Міністра освіти України від 20 грудня 993 р. N 455 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0121-94#Text):

    20. Власник або уповноважений ним орган (керівник) закладу освіти зобов'язаний:

    е) доводити до відома педагогічних працівників у кінці навчального року (до надання відпустки) педагогічне навантаження в наступному навчальному році;

    Відповідно до вимог ст. ст. 31, 32 КЗпП України, власник або уповноважений ним орган не має права вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором, а також, не допускається переведення працівника на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації, без його письмової згоди, за винятком випадків, передбачених у статті 33 цього Кодексу та в інших випадках, передбачених законодавством.

    Відповідно до ч. 3 , 4 ст. 32 Кодексу законів про працю України у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці допускається зміна істотних умов праці при продовженні роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою. Про зміну істотних умов праці - систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших - працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці. Якщо колишні істотні умови праці не може бути збережено, а працівник не згоден на продовження роботи в нових умовах, то трудовий договір припиняється за п. 6 ст. 36 цього Кодексу «за відмову від продовження роботи у зв’язку зі зміною істотних умов праці».

    Всього доброго!

    Костромина Виктория

    Добрый день, Оксана!

    Чи може директор школи вимагати гроші від вчителів? І хто не хоче здаватися погрожує зменшити навантаження або взагалі звільнити.

    нет конечно - подайте жалобу в гороно предварительно зафиксировавши - вымагательство


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України