Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Соціальне забезпечення, 20 липня 2020, питання №24769

Подавать ли на соц.помощь по утрате второго кормильца?

Здравствуйте!я опекун над своей сестрой.Получаю на неё соц.помощь,пенсию в пенсионном по утрате матери и отец платил элементы.Отец умер и так, как у него не было стажа,я оформила соц.помощь по утрате кормильца.Сейчас мне звонят и говорят что не имеет смысла оформлять эту помощь ,так как соц.выплата по опеке станет меньше и при поступлении из-за этого ребенок будет получать меньшую стипендию.
Вопрос есть ли смысл действительно оформлять или все же стоит.? Не хочу чтобы надурили.Ведь когда отец платил элементы выплата соц.помощи меньше не была,так почему сейчас..

Відповіді юристів (1)

    Рахманина Оксана Васильевна
    Рахманина Оксана Васильевна 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 18 років досвіду

    Доброго дня, Анно!

    Згідно пункту 26 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, призначається в розмірі, що становить два прожиткових мінімуми для дитини відповідного віку.

    У разі коли на дитину виплачуються призначені в установленому порядку пенсія, аліменти, стипендія, державна допомога (крім державної соціальної допомоги, що виплачується на дітей з інвалідністю відповідно до законодавства), розмір допомоги на дитину, над якою встановлено опіку чи піклування, визначається як різниця між двома прожитковими мінімумами для дитини відповідного віку та розміром призначених пенсії, аліментів, стипендії, державної допомоги.

    Яким чином батько вам платив аліменти, самостійно чи через суд? Згідно законодавства розмір допомоги зменшується на розмір отримуваних аліментів.

    Розмір стипендії встановлений законодавством.https://www.kmu.gov.ua/npas/7336911. Розмір стипендії не залежить від розміру отримуваної допомоги, але розмір допомоги зменшується на розмір отримуваної стипендії. Можливо, ви щось невірно зрозуміли в словах спеціаліста соцзахисту. Не стипендія зменшується, а сама допомога. Крім цього, ваша підопічна може мати право на призначення 2 стипендій одночасно:соціальної та академічної. ЇХ розміри краще уточнити у ВУЗі, куди плануєте вступати, щоб точно орієнтуватися в цифрах.

    Ще хочу звернути вашу увагу, що розмір допомоги на одну дитину померлого годувальника (замість пенсії по батьку) становить 100 відсотків розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (ст. 6 Закону України "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю" ).

    Цей розмір не залежить від розміру стипендій. Ваша сестра може одночасно отримувати цей вид допомоги, соціальну стипендію і академічну стипендію.

    Розміри стипендій залежать від вищого навчального закладу. І, можливо, їх розмір разом з допомогою по батьку може бути більшим ніж два прожиткових мінімуми для дитини відповідного віку, тобто розмір допомоги, яку ви зараз отримуєте і яка поглинає в себе стипендії.

    Тому, скидати з рахунків право на отримання допомоги по батьку не потрібно, навіть більше, вона може бути призначена не пізніше 12 місяців з дня смерті батька (ст. 5 Закону останнього)... І, можливо, для сестри-студентки вона буде вигідніша, ніж ця допомога, яку ви зараз отримуєте. І тому, можливо, її краще зараз призначити, нехай вона зменшить собою розмір допомоги по опіці, але потім вона може стати плюсом.

    Уточніть розмір стипендій, прорахуйте їх суму разом з допомогою по батьку та зрівняйте з розміром допомоги по опіці. В якому випадку більша сума так і дійте. Можливо, вам би потрібно звернутися ще із письмовою заявою до соцзахисту, щоб вам письмово роз'яснили всі розміри в таких двух варіантах.

    Потрібно допомога у підготовці звернення - звертайтесь через сайт.

    Гарного вам дня!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України