Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 23 июля 2020, вопрос №25037 100₴

Авиапутешествия за границу

Здравствуйте . Может ли девушка в 17 лет вылететь за заграницу в сопровождении совершеннолетнего (не родственник ) без письменного разрешения родителей ?

Ответы юристов (10)

    Ковальчук Владимир
    25%

    Законодательством Украины, в частности п. 3 ст. 313 Гражданского кодекса, предусмотрено право ребенка, достигшего шестнадцати лет, на свободный самостоятельный выезд за пределы страны. Однако, независимо от цели путешествия (лечение за границей, оздоровление, туристическая экскурсия, поездка к родственникам и т.д.), дети до 16 лет имеют право на выезд за рубеж только с согласия родителей и в их сопровождении или в сопровождении лиц, уполномоченных ими.

    Данная статья посвящена особенностям выезда малолетних граждан за пределы Украины в сопровождении мамы и папы, одного из родителей или с другими членами семьи. Также, в статье рассматриваются наиболее актуальные вопросы и проблемы, сопутствующие вывозу ребенка. Консультация о документах, которые нужны для пересечения границы вместе с несовершеннолетними детьми, охватывает краткосрочные и долгосрочные выезды, включая ПМЖ.https://lawportal.com.ua/

    Кирюшин Артем Андреевич

    ##Здравствуйте . Может ли девушка в 17 лет вылететь за заграницу в сопровождении совершеннолетнего (не родственник ) без письменного разрешения родителей ?

    Да, без разрешения родителей можно выезжать с 16 лет.

    Адвокат Евгений Александрович
    25%

    Здравствуйте, Ян!

    С 16 лет девушка, имеет право самостоятельно пересекать границу, без какого-либо сопровождения взрослых лиц (статья 313 Гражданского кодекса Украины).

    "Цивільний кодекс України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15

    Стаття 313. Право на свободу пересування

    1. Фізична особа має право на свободу пересування.

    2. Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право на вільне самостійне пересування по території України і на вибір місця перебування.

    Фізична особа, яка не досягла чотирнадцяти років, має право пересуватися по території України лише за згодою батьків (усиновлювачів), опікунів та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними.

    3. Фізична особа, яка є громадянином України, має право на безперешкодне повернення в Україну.

    Фізична особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на вільний самостійний виїзд за межі України.

    Фізична особа, яка не досягла шістнадцяти років, має право на виїзд за межі України лише за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальників та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними.

    4. Фізична особа може бути обмежена у здійсненні права на пересування лише у випадках, встановлених законом.

    5. Фізична особа не може бути видворена з обраного нею місця перебування, доступ до якого не заборонений законом.

    6. Законом можуть бути встановлені особливі правила доступу на окремі території, якщо цього потребують інтереси державної безпеки, охорони громадського порядку, життя та здоров'я людей".

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Гончаренко Константин
    25%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Відповідно до законодавства України ст.313 ЦК України:

    фізичні особи, які досягли 16-річного віку, мають право на вільний самостійний виїзд за межі України, а фізичні особи, які не досягли 16-річного віку, мають право на виїзд за межі України лише за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальників та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними.

    При цьому порядок реалізації цього права врегульовано Законом України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» та Правилами перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 року № 57 (далі – Порядок).

    Відповідно до зазначеного Порядку виїзд осіб, які досягли 16-річного віку здійснюється на підставі:

    – паспорта громадянина України для виїзду за кордон;

    – дипломатичного паспорта;

    – службового паспорта;

    – проїзного документа дитини, який видається дітям у віці до 18 років, або якщо вони вписані в закордонний паспорт одного з батьків – на підставі закордонного паспорту одного з батьків та у його супроводі.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Беликов Олег  Александрович

    Добрый вечер. Поскольку вы уже достигли возраста 17 лет, то выезжать за границу можете без согласия родителей. Запреты и ограничения на вас уже не распространяются. Путешествуйте с удовольствием, удачи.

    Савченко Олександр
    25%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день, Ян!

    Стаття 33 Конституції України зазначає, що кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України

    Виїзд дитини за кордон здійснюється наступним чином:

    1. Якщо дитини досягла 16 років, то вона має право на вільний самостійний виїзд за межі України. (п. 2 ч. 3 ст. 313 Цивільного Кодексу України. Тобто без офіційного дозволу та без супроводу батьків та осіб, що їх заміняють.
    2. Якщо дитина не досягла шістнадцяти років, то вона має право на виїзд за межі України лише за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальників та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними, крім випадків, передбачених законом.( п. 3 ч. 3 ст. 313 Цивільного Кодексу України).

    Неповнолітні діти можуть перетинати межі України за допомогою закордонного паспорту, проїзного документу або за закордонним паспортом батьків (з внесеними даними про дитину). Слід зазначити, що Міграційна служба України припинила виготовлення проїзних документів для дітей, а також їх внесення в закордонні паспорти батька або матері. Дійсний проїзний документ дитини може використовуватися для виїзду за кордон до закінчення терміну дії, але не пізніше, ніж до 1 жовтня 2020 року (можлива зміна дати).

    Актуальна інформація про умови вивезення дітей і необхідні для цього документи надається батькам з урахуванням дат запланованих поїздок за номером телефону гарячої лінії «Довіра» Прикордонної служби України (044) 527-63-63.

    Таким чином, переймаючи європейську практику, найближчим часом закордонний паспорт для дитини буде єдиним діючим документом для перетину кордону. При цьому оформити його можна і новонародженим, але термін дії документа для дітей, які не досягли 16 років, обмежений чотирма роками. Після досягнення 16-річного віку закордонний паспорт видається на 10 років.

    Для отримання паспорта громадянина України для виїзду за кордон слід звернутися до територіального підрозділу Державної міграційної служби та подати повний пакет документів для виготовлення закордонного паспорта на дитину, список яких наведено нижче:

    • заява-анкета, заповнена дитиною (якщо їй виповнилося 16 років) або одним з батьків (для оформлення закордонного паспорта особам, які не досягли шістнадцятиріччя)
    • 2 кольорові фотографії розміром 3,5 на 4,5 см, а також фотографія розміром 10 на 15 см портретного формату (для відцифровування зображення особи шляхом сканування)
    • паспорт громадянина України або свідоцтво про народження
    • квитанції про оплату адміністративного збору

    При оформленні документів на виготовлення дитячого закордонного паспорта присутність малюка до 12 років не обов’язкова. Діти старшого віку повинні з’явитися у відділ ДМС особисто.

    Постановою Кабінету Міністрів України № 152 «Про затвердження Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон, його тимчасового затримання та вилучення» від 7 травня 2014 року встановлено такі строки отримання закордонного паспорта (терміни виготовлення залежать від ціни та мети поїздки) https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/152-2014-%D0%BF#Text:

    • до 20 робочих днів — загальний порядок
    • до 7 робочих днів — термінова процедура
    • до 3-х робочих днів — екстрений порядок, викликаний необхідністю в лікуванні особи, що залишає країну; виїздом особи, яка супроводжує тяжкохворого; смертю родича, що проживає за кордоном (на підставі підтверджуючих документів).

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Здравствуйте.

    "Может ли девушка в 17 лет вылететь за заграницу в сопровождении совершеннолетнего (не родственник ) без письменного разрешения родителей ?"

    Можно.

    Стаття 313. Право на свободу пересування

    1. Фізична особа має право на свободу пересування.

    Фізична особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на вільний самостійний виїзд за межі України.

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 25 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый день!

    Поскольку Вам уже больше 16 лит Вы можете самостоятельно (без сопровождения родителей, без их разрешения) пересекать границу.

    Ко всему вышеуказанному моими коллегами дополню:

    Согласно официальной информации Государственной пограничной службы Украины

    Відповідно до ст. 2 Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» неповнолітні громадяни України виїжджають з України за наявності паспорта громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичного паспорта, службового паспорта, проїзного документа дитини, який видається дітям у віці до 18 років, або якщо вони вписані в закордонний паспорт одного з батьків, та у його супроводі.

    Відповідно до п. 4 "Правил перетинання державного кордону громадянами України", затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.95 № 57 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 25.08.2010р. № 724), виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, здійснюється в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених одним з батьків за нотаріально посвідченою згодою (або без згоди у випадках, передбачених Законом).

    С данной информацией Вы можете ознакомиться по следующей ссылке https://dpsu.gov.ua/ua/Viizd-za-kordon-nepovnolitnih-ditey

    Таки образом, Вы можете смело лететь за границу самостоятельно (без какого либо сопровождения либо разрешения).

    В случае необходимости - обращайтесь. С уважением, адвокат Власенко Татьяна Валериевна

    Костромина Виктория

    добрый день !

    Авиапутешествия за границу

    Здравствуйте . Может ли девушка в 17 лет вылететь за заграницу в сопровождении совершеннолетнего (не родственник ) без письменного разрешения родителей ?

    может с 16 лет

    В соответствии со ст.313 ГК Украины: физические лица, достигшие 16-летнего возраста, имеют право на свободный самостоятельный выезд за пределы Украины,

    Токмач Галина Николаевна

    Здравствуйте, Яна. С 16 лет граждане Украины могут выезжать за границу без нотариального согласия родителей.

    Ст. 313 Гражданского кодекса Украины:

    Фізична особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на вільний самостійний виїзд за межі України.

    Фізична особа, яка є громадянином України, має право на безперешкодне повернення в Україну.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України