Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 27 июля 2020, вопрос №25243

Отец подаёт на алименты

Может ли отец подать на алименты по содержанию своей матери, если его доход, по его словам, недостаточный для содержания недееспособного родителя. При этом обладая движимым и недвижимым имуществом. Родители в разводе, жили попеременно у обоих. Алиментов отец не платил.

Ответы юристов (3)

    Рибалка Олексій Костянтинович

    Доброго дня. Уточніть, з кого батько збирається стягувати аліменти?

    За загальним правилом, визначеним ст. 172 Сімейного кодексу України (далі - СК України), дитина, повнолітні дочка, син зобов'язані піклуватися про батьків, проявляти про них турботу та надавати їм допомогу.

    Ст. 202 СК України встановлено, що повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

    При цьому, якщо мати, батько були позбавлені батьківських прав і ці права не були поновлені, обов'язок утримувати матір, батька у дочки, сина, щодо яких вони були позбавлені батьківських прав, не виникає.

    Звільняється від сплати аліментів повнолітні дочка, син якщо буде встановлено, що мати, батько ухилялися від виконання своїх батьківських обов'язків.

    Відповідно до ст. 205 СК України, суд визначає розмір аліментів на батьків у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) з урахуванням матеріального та сімейного стану сторін. При визначенні розміру аліментів та додаткових витрат суд бере до уваги можливість одержання утримання від інших дітей, до яких не пред'явлено позову про стягнення аліментів, дружини, чоловіка та своїх батьків.

    • Константин Клиент 3 года назад

      Доброго дня.

      Батько хоче стягнути аліменти на утримання з мене (сина) та моєї рідної сестри (доньки), як онуків недієздатної особи. Батьки були в розлучені з моїх 4ох років. Батько аліменти не платив, бо вважався безробітним. Рішення суду про виплату аліментів було.

    Рибалка Олексій Костянтинович
    Він може стягнути аліменти лише на себе за умов, визначених у першому пості. А його матір (Вашу бабусю), він зобов'язаний утримувати самостійно, з огляду на ті ж статті СК України. Те, що він не може цього робити, не дай йому права вимагати утримання з Вас.

Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України