Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Предпринимательское право, 02 августа 2020, вопрос №25701 100₴

Продажа собственных картин, ФОП

Здравствуйте,
Занимаюсь продажей полиграфических изделий зарубеж, но планирую также продавать написанные мною картины с помощью почтовых служб (уточнение: картины отправляются в свернутом виде без подрамника и в тубусе). Наткнулась на множество статей, касательно того, что могут возникнуть вопросы на таможне при вывозе предметов искусства. Указано также, что картины "младше" 50 лет, не требуют такого разрешения и их можно отправлять. Однако, некоторые пользователи утверждали, что на таможне нужно все равно предоставлять документ, указывающий, что картина не является культурным наследием страны и тд.
Просьба объяснить, как работает закон в этом случае, учитывая, что я буду продавать эти картины, как ФОП и производство планируется массовое. Нужно для каждой картины брать разрешение (если оно все-таки нужно) или можно получить общую лицензию/разрешение на продажу?
Указанный телефон может быть недоступен, так как я нахожусь заграницей, просьба ответить письменно.

Ответы юристов (15)

    Костромина Виктория

    Если картина без подрамника, ее можно перевести в багаже или ручной клади. Право перевозки может предоставить сотрудник таможенной службы, подтвердив, что картина не несет историко-культурной ценности. Процедура примерно одинакова для Украины, России, Беларуси и Казахстана и не требует дополнительных справок, если картине не более 50 лет.Для отправки картины за границу с Украиной Вам нужно получить "Выводы государственной экспертизы культурных ценностей". Для этого необходимо предоставить в Главное управление культуры областной госадминистрации: 2 фото (натуральных цветов) картины, размером 13х18 см, на обратной стороне напишите ФИО, название своего шедевра, год написания, реальный размер картины, технику в которой писали; заполнить заявление, с формой которого можно ознакомиться на месте, и показать оригинал картины, которая будет пересылаться.

    • Анна Клиент 3 года назад

      Здравствуйте, это я знаю, эта информация есть в открытом доступе. Ваш ответ не отвечает на мой главный вопрос "Просьба объяснить, как работает закон в этом случае, учитывая, что я буду продавать эти картины, как ФОП и производство планируется массовое. Нужно для каждой картины брать разрешение (если оно все-таки нужно) или можно получить общую лицензию/разрешение на продажу?"

    Пацков Микола Леонідович
    25%

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0571-02#Text , Там є перелік сувенірних виробів, предметів культурного і ужиткового призначення серійного і масового виробництва, на вивезення (тимчасове вивезення) яких дозвіл Державної служби контролю не потрібен. Крім того зазначені відносини врегульовані Законом України "Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1068-14#Text

    Пацков Микола Леонідович

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0571-02#Text , Там є перелік сувенірних виробів, предметів культурного і ужиткового призначення серійного і масового виробництва, на вивезення (тимчасове вивезення) яких дозвіл Державної служби контролю не потрібен. Крім того зазначені відносини врегульовані Законом України "Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1068-14#Text

    Ковальчук Владимир

    Действующее законодательство Украины разрешает беспрепятственное перемещение через границу картин изготовленных после 1950 года. В том числе не требует разрешения пересылка таких вещей.В аэропорту Борисполь и Жуляны есть дежурный искусствовед, который в случае сомнений может там же и бесплатно подтвердить возраст картины, поэтому при вывозе современных картин лично самолетом, предварительно никаких разрешений получать не нужно.

    А для пересылки надо "справку, что не надо справку" )))

    Есть нормативный акт, в котором дан перечень заведений, которые могут выдать такую справку, но по факту, в Киеве эту справку выдает только Главное управление культуры киевской госадминистрации. Находится оно на бульваре Шевченко, 3.

    Для получения разрешения на вывоз (Заключения государственной экспертизы культурных ценностей) необходимо предоставить: 2 цветных фото картины 13 см на 18 см, на обороте (или ниже фотки, если лист больше) написать ФИО, название, год, размер, технику. За каждую картину заплатить 18,58 грн. Там на месте заполнить заявление, и показать оригинал картины, которая будет пересылаться ( у меня попросили принести хотя бы пару картин из шести).

    Приемное время Главного управления культуры - Пн-Чт 10-17, Пт 10-13, Обед 13-14. Бульвар Шевченко, 3, второй этаж, кабинет 208. Заключение при пересылке вкладывается в посылку, о его наличии стоит упомянуть в таможенной декларации. Напишите мне пришлю как оно выглядит без проблем

    Анна Клиент 3 года назад

    Здравствуйте. А что делать в случае, если производство массовое? Это нужно за каждой картиной ходить в это учреждение, либо есть какой-то оптимальный вариант?

    Ковальчук Владимир
    30%

    Здравствуйте. А что делать в случае, если производство массовое? Это нужно за каждой картиной ходить в это учреждение, либо есть какой-то оптимальный вариант? Взять одно на много картин перезвоните в департамент они точяно скажут как в вашей ситуации. тел 044 279-61-09 :279-59-64

    Анна Клиент 3 года назад

    Спасибо Вам большое

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    У зв"язку з тим, що Ви плануєте вести діяльність на постійній основі і одержувати дохід від продажу виданої ж Вами літератури, реєструватись як Фізична особа підприємець (ФОП) Вам необхідно. Рекомендувати Вам можна реєстрацію ФОП третьої групи з податком 5% з ПДВ АБО 3% БЕЗ ПДВ - від доходу. що надыйшов на рахунок ФОП.

    Державну реєстрацію ФОП Ви можете зробити за два - три дні,( ОНЛАЙН СЕРВІС ДІЯ), а з відкриттям рахунку у банку та постановкою на облік у податкових органах два-три тижні.

    ФОП на єдиному податку не мають "від'ємної частини", ведуть облік лише доходів, а не витрат. В залежності від суми доходів, що планується, варто розглянути також і другу групу. Крім того, є ще щомісячний ЄСВ у розмірі 22% від мінімальної зарплати, якщо особа - ПІДПРИЄМЕЦЬ не є пенсіонером.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    • Анна Клиент 3 года назад

      Здравствуйте. ФОП зарегистрирован, так как уже ведется предпринимательская деятельность, я это указала в запросе. Вопрос состоял в другом.

      • Гончаренко Константин

        Так вибачаюсь , не побачив відразу!

        У такому разі Вам необхідно отримати експертний висновок про те, що Ваші твори не являють собою історичної цінності та не є об єктами антикваріату, або творами відомих художників. Таким чином Вам необхідно звернутися з відповідною заявою про видачу висновку до управління культури обласної державної адміністрації Вашого міста, заповнити заявку на проведення експертного обстеження (видається в управлінні) додати зразки Ваших творів та у заяві вказати "прошу визнати, що твори власником(творцем) яких я є не несуть культурної або історичної цінності. Про результати розгляду та прийняте рішення прошу повідомити письмово у 15-ти денний термін згідно ЗУ Про звернення громадян на вказану адресу.

        В ПОДАЛЬШОМУ під час митного оформлення надавати копію вказаного висновку разом з посилкою, нехай митниця внесе відомості про цей документ у свою базу тоді проблем не буде.

        З повагою,

        Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    45%

    Добрий день, Анна!

    Порядок переміщення через митний кордон України культурних цінностей визначений Законом України від 21.09.99 р. № 1068-ХІV «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей» зі змінами та доповненнями (далі — Закон № 1068).

    При цьому, дія Закону № 1068 не розповсюджуються на сучасні сувенірні вироби, предмети культурного й ужиткового призначення серійного та масового виробництва, перелік яких встановлюється Мінкультури України.

    Перелік сувенірних виробів, предметів культурного і ужиткового призначення серійного та масового виробництва, на вивезення (тимчасове вивезення) яких дозвіл Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України не потрібен, визначений у додатку 1 до Інструкції про порядок оформлення права на вивезення, тимчасове вивезення культурних цінностей та контролю за їх переміщенням через державний кордон України, затвердженої наказом Міністерства культури і мистецтв України від 22.04.2002 р. № 258, (далі — Інструкція № 258):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0571-02#Text

    "1.5. Інструкція не поширюється на:

    ...

    сувенірні вироби, предмети культурного та ужиткового призначення серійного і масового виробництва за переліком згідно з додатком 1".

    Таким чином, відповідно до Інструкції № 258 дозвіл Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України не потрібен при вивезенні:

    • творів сучасного мистецтва, предметів народних художніх промислів, сувенірів, придбаних у торговельній мережі;
    • живопису, пластики малих форм, авторської графіки, гобеленів, виробів декоративно-ужиткового мистецтва з кераміки, фарфору, фаянсу, скла, дерева, металу, текстилю та інших матеріалів, створених після 1950 р..
    Відділ державної експертизи культурних цінностей Департаменту культури виконавчого органу Київської міської ради(Київської міської державної адміністрації):

    https://dk.kyivcity.gov.ua/content/viddil-derzhavn...

    https://dk.kyivcity.gov.ua/content/kontakty.html

    https://dk.kyivcity.gov.ua/content/osobystyy-pryyo...

    Кабінет № 209, тел. 279 – 56 – 47;

    Режим роботи:

    прийом громадян - понеділок – п’ятниця, з 10.00 до 13.00.

    видача документів - понеділок, середа, п’ятниця, з 10.00 до 13.00.

    Надання консультацій з питань проведення державної експертизи творів образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва, створених після 1950-го року в телефонному режимі – понеділок-пятниця, з 10.00 до 17.00.

    начальник відділу - Бесп’ятова Ольга Ростиславівна,

    кабінет № 211, тел. 279 – 56 – 89.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Анна Клиент 3 года назад

    Спасибо большое :)

    • Адвокат Евгений Александрович

      Анна!

      Будь ласка!

      "Додаток 1 до пункту 1.5 Інструкції про порядок оформлення права на вивезення, тимчасове вивезення культурних цінностей та контролю за їх переміщенням через державний кордон України

      ПЕРЕЛІК сувенірних виробів, предметів культурного і ужиткового призначення серійного і масового виробництва, на вивезення (тимчасове вивезення) яких дозвіл Державної служби контролю не потрібен"

      https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0571-02#Text

      Всього доброго!

      Успіхів Вам!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий вечір, Анна!

    Прядок переміщення через митний кордон України культурних цінностей визначений Законом України від 21 вересня 1999 року № 1068 ХІV «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 1068).

    При цьому дія Закону № 1068 не поширюється на сучасні сувенірні вироби, предмети культурного призначення серійного та масового виробництва.

    Відповідно до п. 1 ст. 197 Митного кодексу України (далі – МКУ) у випадках, передбачених законом, на окремі товари встановлюються обмеження щодо їх переміщення через митний кордон України. Пропуск таких товарів через митний кордон України та/або їх випуск залежно від вимог відповідного закону здійснюються органами доходів і зборів на підставі отриманих від державних органів, інших установ та організацій, уповноважених на здійснення дозвільних або контрольних функцій щодо переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України, з використанням механізму «єдиного вікна» відповідних дозвільних документів та/або відомостей про включення (виключення) товару до (з) відповідного реєстру у формі електронних документів, засвідчених електронним цифровим підписом, які підтверджують дотримання встановлених обмежень щодо переміщення таких товарів через митний кордон України, якщо використання таких дозвільних документів та/або відомостей для здійснення митних формальностей передбачено законами України. У випадках, передбачених МКУ, для здійснення митних формальностей можуть використовуватися паперові примірники таких документів, надані декларантом або уповноваженою ним особою.

    Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову та митну політику, визначає коди товарів згідно з УКТ ЗЕД, на переміщення яких через митний кордон України у відповідному напрямку встановлено обмеження, та розміщує відповідну інформацію на своєму офіційному веб-сайті та на єдиному державному інформаційному веб - порталі «Єдине вікно для міжнародної торгівлі» (п. 1 ст. 197 МКУ).

    З переліком культурних цінностей, на які встановлено обмеження щодо переміщення через митний кордон України, можна ознайомитись на сайті Державної фіскальної служби України (http://sfs.gov.ua), натиснувши на головній сторінці банер «Митне оформлення»/Суб’єктам ЗЕД/Заборони та обмеження при переміщенні товарів через митний кордон України/Переліки товарів (з кодами УКТ ЗЕД*), на переміщення яких через митний кордон України у відповідному напрямку встановлено обмеження (ст. 197 МКУ).

    Разом з тим, такі обмеження не розповсюджуються на сувенірні вироби, предмети культурного і ужиткового призначення серійного і масового виробництва, перелік яких встановлюється Міністерства культури України.

    Перелік сувенірних виробів, предметів культурного і ужиткового призначення серійного і масового виробництва, на вивезення (тимчасове вивезення) яких дозвіл Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України не потрібен, визначено у дод. 1 до Інструкції про порядок оформлення права на вивезення, тимчасове вивезення культурних цінностей та контролю за їх переміщенням через державний кордон України, затвердженої наказом Міністерства культури і мистецтв України від 22.04.2002 № 258, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 09.07.2002 за № 571/6859 (далі – Інструкція 258).

    Згідно пп. 2, 3 дод. 1 до Інструкції 258 дозвіл Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України не потрібен при вивезенні:

    - творів сучасного мистецтва, предметів народних художніх промислів, сувенірів, придбаних в торговельній мережі;

    - живопису, пластики малих форм, авторської графіки, гобеленів, виробів декоративно-ужиткового мистецтва з кераміки, фарфору, фаянсу, скла, дерева, металу, текстилю та інших матеріалів, створених після 1950 року.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України