Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Банковское право, 08 августа 2020, вопрос №26185 150₴

Как обезопасить себя от МФО

Со мной приключилась беда, и я вынужден был набрать кредитов в МФО(просрочек не было и уже все погасил). Но большенство компаний отказываются предоставлять документ подтверждающий закрытие моего кредитного договора. Как я могу обезопасить себя от того, что через некоторые время мне сообщат что на мне висит кредит, которого я не брал, и как можно убедится то что мои личные данные не передадут другим организациям?

Ответы юристов (7)

    Адвокат Евгений Александрович
    33.3%

    Здравствуйте, Евгений!

    Вам необходимо получить у кредитора справку об отсутствии задолженности по кредиту и отсутствии претензий.

    При оформлении справки важно проверить корректность всех данных. В ней указываются:
    • ФИО;
    • паспортные данные;
    • ИНН;
    • информация о кредите;
    • данные о залоге (если таковой был);
    • информация о состоянии кредитных счетов.

    Легитимность документа подтверждают мокрая печать, подпись компетентного сотрудника и уникальный номер, который ставится на исходящей документации.

    Справку выдает финансовое учреждение, в котором оформлялись кредитные обязательства.

    Если кредитор не выдаёт справку об отсутствии задолженности и неимении претензий на Ваше устное обращение, то обратитесь к нему официально с заявлением о выдаче такой справки, в соответствии с Законом Украины "Об обращении граждан" (срок рассмотрения от 15 до 30 дней), с отметкой на втором экземпляре или почтой заказным письмом с уведомлением.

    При этом, "повне виконання кредитного зобов'язання не потребує додаткового підтвердження від банку. Відповідну правову позицію викладено у постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного цивільного суду від 06 березня 2019 року № 286/1693/17".

    Персональными данными в соответствии с абзацем 10 статьи 2 Закона № ­2297-VI являются сведения или совокупность сведений о физическом лице, которое идентифицировано или может быть конкретно идентифицировано. Законодателем отождествляются понятия «персональные данные» и «конфиденциальная информация о лице». Под этот критерий, согласно части 2 статьи 11 Закона Украины «Об информации», попадают сведения о национальности, образовании, семейном положении, религиозных убеждениях, состоянии здоровья, а также адрес, дата и место рождения.

    Основные правила обращения с персональными данными отображены в статье 32 Конституции Украины, согласно которой сбор, хранение, использование и распространение конфиденциальной информации о лице без его согласия, кроме случаев, определенных законом, и исключительно в интересах национальной безопасности, экономического благополучия и прав человека, не допускаются.

    Законодатель предусмотрел механизм защиты персональных данных: в соответствии со статьей 6 Закона № ­2297-VI не допускается обработка данных о физическом лице без его согласия, кроме случаев, предусмотренных законом.

    Кроме того, в статье 8 указанного закона закреплен спектр прав субъекта персональных данных, к наиболее актуальным из которых относятся право знать местонахождение базы персональных данных, получать информацию о третьих лицах, которым передаются его персональные данные, отозвать согласие на обработку персональных данных и другие.

    Статьей 28 Закона № 2297-VI предусмотрено, что нарушение законодательства о защите персональных данных влечет за собой ответственность, установленную законом.

    Кодекс Украины об административных правонарушениях, был дополнен статьей 188-39, которой введена административная ответственность за нарушения законодательства в сфере защиты персональных данных, а именно: за неуведомление или несвоевременное уведомление субъекта ПД о его правах в связи с включением его персональных данных в базу ПД, за уклонение от государственной регистрации базы персональных данных и несоблюдение установленного законодательством порядка защиты ПД, что привело к незаконному доступу к ним, и другие:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text

    Уголовная же ответственность за нарушение неприкосновенности личной жизни предусмотрена статьей 182 Уголовного кодекса Украины и наступает в случае незаконного сбора, хранения, использования, уничтожения, распространения конфиденциальной информации о лице или незаконного изменения такой информации:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Савченко Олександр
    26.7%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день, Євгеній!

    З огляду на те, що позичальник повністю виконав своє кредитне зобов'язання перед банком, фінустанова може не видавати довідку про відсутність заборгованості. До такого висновку прийшов ВСУ (посилання на постанову Верховного суду України https://verdictum.ligazakon.net/document/80587939?utm).

    А тому Вам достатньо мати квитанцію, в якій буде вказано суму, призначення платежу, рахунок отримувача та дату переводу коштів.

    Що стосується передачі ваших персональних даних іншим організаціям, слід сказати наступне.

    Згідно ст. 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність» інформація щодо діяльності й фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку, є банківською таємницею, розголошення якої заборонене, хоча й допускається лише у виняткових випадках, передбачених законом.

    Водночас у ч. 3 ст. 61 Закону України «Про банки і банківську діяльність» якраз йдеться про те, що банк має право надавати інформацію, яка містить банківську таємницю, приватним особам та організаціям для забезпечення виконання ними своїх функцій або надання послуг банку відповідно до укладених між такими особами (організаціями) та банком договорів, у тому числі про відступлення права вимоги до клієнта, за умови, що передбачені договорами функції та/або послуги стосуються діяльності банку, яку він здійснює відповідно до статті 47 Закону України «Про банки і банківську діяльність».Але не варто забувати про інші нормативні документи, які регулюють передання персональних даних про фізичну особу. Насамперед, згідно зі ст. 32 Конституції України, не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини. Конституційний Суд України у своєму рішенні від 20.01.2012 р. № 2-рп/2012 зазначив, що лише фізична особа, якої стосується конфіденційна інформація, відповідно до конституційного та законодавчого регулювання права особи на збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації має право вільно, на власний розсуд визначати порядок ознайомлення з нею інших осіб, держави й органів місцевого самоврядування, а також право на збереження її в таємниці. До конфіденційної інформації про фізичну особу належать, зокрема дані про:

    Водночас Конституційний Суд України відніс до конфіденційної інформації про фізичну особу, крім вищезгаданої, ще й відомості про її майновий стан й інші персональні дані (рішення Конституційного Суду України від 30.10.1997 року № 5-зп). Отже, інформація, яку фізична особа надає банку, є конфіденційною. Конфіденційна інформація може поширюватися за бажанням (згодою) відповідної особи у визначеному нею порядку відповідно до передбачених нею умов, а також в інших випадках, визначених законом (ч. 2 ст. 21 Закону України «Про інформацію»).

    Будь-який збір інформації про фізичну особу без її згоди є незаконним. У разі порушення своїх прав така фізична особа може звернутися зі скаргою на незаконні дії, пов'язані зі збором, зберіганням і обробкою його персональних даних до спеціально уповноваженого органу державної влади з питань захисту персональних даних або до суду.

    Також можна буде подати заяву до поліції про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та відкриття кримільного провадження за фактом втручання в особисте життя, незаконне збирання, зберігання, використання, поширення конфіденційної інформації про особу за статтею 182 Кримінального кодексу України.

    Кримінальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14):

    Стаття 182. Порушення недоторканності приватного життя

    1. Незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу або незаконна зміна такої інформації, крім випадків, передбачених іншими статтями цього Кодексу, -

    караються штрафом від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

    2. Ті самі дії, вчинені повторно, або якщо вони заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам, свободам та інтересам особи, -

    караються арештом на строк від трьох до шести місяців або обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Ковальчук Владимир
    16.7%

    Как закрыть кредит правильно:

    • При внесении платежей по кредиту собирать все квитанции (приходные ордера);
    • Завершить погашение всех задолженностей по кредиту;
    • Получить выписки (квитанции) по всем кредитным счетам с нулевым остатком;
    • Написать заявление о закрытии счетов и получить его копию с отметкой банка;
    • Получить справку об отсутствии задолженности и претензий со стороны банка;Начнем с того, что Микрофинансовые организации контролируются Национальным банком Украины с целью недопущения нелегальной деятельности. В действующем законодательстве по состоянию на 2019 год отсутствует специальный Закон Украины «О микрофинансовых организациях», который бы регламентировал работу МФО, поэтому в качестве правовых оснований используются следующие нормативы:
      • ЗУ «О защите прав потребителей»;
      • Гражданский кодекс;
      • Хозяйственный кодекс;
      • ЗУ «О финансовых услугах и государственном регулировании рынков финансовых услуг»; «О банках и банковской деятельности», «Об электронной коммерции»; ЗУ «О потребительском кредитовании» и др.Итак, справка о погашении кредита – это документ, подтверждающий то, что клиент в полном объеме выполнил свои обязательства перед банком, и кредитная организация не имеет к нему никаких претензий.Закрытие кредита – это отдельная процедура, состоящая из нескольких этапов. Юридические верное выполнение всех пунктов позволяет исключить неприятные сюрпризы в дальнейшем. Оформление необходимых документов поможет при необходимости отстоять свою позицию и доказать правоту в спорных ситуациях.Закрытие кредита состоит из нескольких мероприятий:
        • внесение всех кредитных платежей;
        • погашение задолженности по комиссии, пене или штрафам;
        • оформление выписки, подтверждающей нулевую задолженность;
        • закрытие всех счетов, которые обслуживали кредитные обязательства;
        • оформление справки об отсутствии претензий со стороны банка;Легитимность документа подтверждают мокрая печать, подпись компетентного сотрудника и уникальный номер, который ставится на исходящей документации.Справку выдает финансовое учреждение, в котором оформлялись кредитные обязательства. Имейте в виду, что подобная услуга в большинстве банков платная. Ее стоимость может варьироваться от 100 до 200 гривен.
    Гончаренко Константин
    16.7%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Для очищення кредитної історії Вам необхідно сплатити борг та отримати довідку з підписом та печаткою банку про закриття саме цього кредиту.(зверніться до організації поштою письмово , рекомендованим листом з заявою про видачу довідки про закриття кредиту

    Після чого надіслати вказану довідку з заявою на перевірку та оновлення кредитної історії Вашої до ТОВ Українське бюро кредитних історій рекомендованим листом з описом вкладення та повідомленням про вручення.

    В заяві зазначте про необхідність повідомити Вас письмово у 15 -ти денний термін згідно ЗУ Про звернення громадян ст.11 на зазначену Вами адресу у заяві.

    Надалі якщо вчасно повертаєте взяті кредити без прострочень - кредитна історія формується позитивним чином.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Гончаренко Константин

    Додатково повідомляю:

    З Вашого питання існує відповідна судова практика.

    Колегія суддів Цивільного суду ВС постановила:

    Верховний Cуд вказав, що наявність або відсутність довідки про відсутність заборгованості перед банком не впливає на права позивача, оскільки він виконав зобов'язання за кредитним договором. Поновлення прав позивача не потребує впливу з боку суду на відповідача.

    Відповідну постанову по справі № 286/1693/17 ВС прийняв 6.03.2019.

    З повним текстом Ви маєте можливість ознайомитися на порталі Судової влади України.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Малик Олександр Володимирович
    6.7%

    Добрий день! Зверніться письмово із заявою до тих установ, де ви брали кредит з проханням про те, щоб останні повідомили про наявність або відсутність у вас заборгованості.

    На лист скоріше за все вам нададуть відповідь, але довідку можуть не видати, оскільки Верховний Cуд вказав, що наявність або відсутність довідки про відсутність заборгованості перед банком не впливає на права позивача, оскільки він виконав зобов'язання за кредитним договором. Поновлення прав позивача не потребує впливу з боку суду на відповідача.

    Відповідну постанову по справі № 286/1693/17 ВС прийняв 6.03.2019.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Зазвичай вказані довідки про відсутність заборгованості або про закриття рахунків у фін установах платні.

    Як варіант надішліть їм листи - про видачу довідки, та закриття рахунків у зв'язку з повним погашенням.

    Зазначені листи будуть підтвердженням, що ви до них звертались та відповідно в установі буде підставою їм до обробки вашого звернення.

    Обов'язково зберігайте квитанції про оплату заборгованості.

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України