Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 17 серпня 2020, питання №26782 100₴

Можно ли получить компенсацию от застройщика при невыполнении обещаний, данных в рекламных материалах?

Добрый день!
Приобрела квартиру, перед покупкой нам показывали аналогичный дом этого же застройщика и рекламные материалы, в которых указано, что санузлы будут выполнены из кирпича. По факту санузлы сделаны из газоблока, это худшая звуко/гидроизоляция и почти гарантированное появление плесени в дальнейшем.
В договоре материал санузлов не указан, но на сайте застройщика до сих пор пишут, что санузлы "повнотіла глиняна цегла".
Подскажите, пожалуйста: есть ли шанс в таком случае заставить застройщика переделать санузел либо пропорционально уменьшить стоимость квартиры (она еще в рассрочке)?
Заранее спасибо,
Мария.

Відповіді юристів (5)

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Мария!

    Рекламные материалы делаются застройщиком для того чтобы заинтересовать инвесторов, покупателей.

    Возможно, застройщик снача планировал, а затем передумал или сэкономил проведение именно таких работ.

    Главное то, что указано в договоре - "В договоре материал санузлов не указан,...".

    В связи с этим, Вы конечно же имеете право подать претензию застройщику, с требованием уменьшить стоимость квартиры, таа как застройщик переделывать санузел однозначно не будет, но шансов на удовлетворение Вашего требования нет, в виду отсутствия юридически правильно оформленного договора, где должно быть указано условия в виде изготовления санузлов из кирпича.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Десятник  Володимир  Олексійович
    Десятник Володимир Олексійович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 50 років досвіду

    Вашу проблему у форматі "запитання-відповідь" вирішити неможливо. Консультація також не є належною формою правничої допомоги, оскільки це розуміння застосування норм права тільки консультантом. В цьому випадку, ефективною формою є науково-практичне дослідження застосування норм права саме Верховним Судом, адже тільки його висновки обов'язкові для судів попередніх інстанцій. Звернення до суду без такого дослідження є передчасним, часто не вирішує проблему, але приносить невиправдані витрати на оплату адвоката та інші судові витрати.

    Експерт-адвокат Десятник Володимир Олексійович, канд. юрид. наук, доцент,

    адвокатське бюро «Експерт Володимир Десятник», засновник-директор

    Беликов Олег  Александрович
    Беликов Олег Александрович 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 31 рік досвіду

    Добрый день. Вы имеете право обратиться к застройщику с претензией, однако, исходить надо из смысла договора, который заключен между вами. Если есть отступления и невыполнения обязательств, то это основание для обращения в суд, если нет, то основываясь на рекламе, сложно что-то доказать и взыскать.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    РЕКЛАМА ЗАБУДОВНИКА - не є юридичним фактом та документом з якого можуть настати ті чи інші підстави для претензій чи притягнення до відповідальності у разі порушення умов будівництва.

    Таким чином треба знайти договір з забудовником і якщо там буде вказано про те , що забудовник мав робити сан вузол з конкретного матеріалу, а виконав його з іншого то тоді можливо направити претензію забудовнику з долученням фотофіксації та висновком експерта про якість матеріалів з якого виготовлено об єкт і вимагати зменьшення ціни або ж усунення недоліків. Вимога направляється письмово, рекомендованим листом з врученням на адресу забудовника згідно ст. 530 ЦК АБО ст.22 Господарського Кодексу України та через 30-ть днів забудовник має письмово відповісти на вашу адресу, після чого незалежно від відповіді , збираете наявні докази та звертаєтесь з заявою до суду про компенсацію збитків.

    Але така процедура можлива якщо умови будівництва передбачались договором , якщо ні то довести факт порушення на підставі рекламних листівок буде вкрай важко.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    100%
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Добрий день, Марія!

    Так як в договорі матеріал санвузла не вказаний, перед тим як направляти забудовнику претензію, рекомендую Вам надіслати йому звернення, оформлене відповідно до вимог ЗУ "Про звернення громадян", з проханням надати Вам документи з інформацією по матеріалам, з яких мають бути виготовлені санвузли.

    Фактично таким документом є проектно-кошторисна документація, в якій також вказується вартість цих матеріалів. Саме на підставі цієї документації проводяться будівельні роботи (про що, до речі, повинно бути зазначено і в самому договорі)

    Якщо по документам буде вказано, що санвузли виготовляються з цегли, а вони фактично виготовлені з газоблоку, тоді вже дійсно варто надсилати забудовнику претензію з вимогою зменшити вартість квартири через порушення забудовником умов договору.

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15/conv#n4192):

    Стаття 877. Проектно-кошторисна документація

    1. Підрядник зобов'язаний здійснювати будівництво та пов'язані з ним будівельні роботи відповідно до проектної документації, що визначає обсяг і зміст робіт та інші вимоги, які ставляться до робіт та до кошторису, що визначає ціну робіт.

    Підрядник зобов'язаний виконати усі роботи, визначені у проектній документації та в кошторисі (проектно-кошторисній документації), якщо інше не встановлено договором будівельного підряду.

    2. Договором будівельного підряду мають бути визначені склад і зміст проектно-кошторисної документації, а також має бути визначено, яка із сторін і в який строк зобов'язана надати відповідну документацію.

    3. Підрядник, який виявив у ході будівництва не враховані проектною документацією роботи і необхідність у зв'язку з цим проведення додаткових робіт і збільшення кошторису, зобов'язаний повідомити про це замовника.

    У разі неодержання від замовника в розумний строк відповіді на своє повідомлення підрядник зобов'язаний зупинити відповідні роботи з віднесенням збитків, завданих цим зупиненням, на замовника. Замовник звільняється від відшкодування цих збитків, якщо доведе, що у проведенні додаткових робіт немає необхідності.

    4. Якщо підрядник не виконав обов'язку, встановленого частиною третьою цієї статті, він позбавляється права вимагати від замовника плату за виконані додаткові роботи і права на відшкодування завданих цим збитків, якщо не доведе, що його негайні дії були необхідними в інтересах замовника, зокрема у зв'язку з тим, що зупинення роботи могло призвести до знищення або пошкодження об'єкта будівництва.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України