Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Налоговое право, 22 августа 2020, вопрос №27140 100₴

чи можна анулювати нарахування ЄСВ (в умовах пандемії)?

доброго дня. підприємець на ЗСО, діяльності не веду з 2009. зараз нарахували ЄСВ, вже є постанова виконавчої служби. чи є сенс боротися з державою? згідно закону, якби я зміг закритися до кінця серпня, то ЄСВ мали б анулювати (якщо я правильно розумію). але у звязку з пандемією не працює відділ держреєстрації.які мої дії в даній ситуації? дякую

Ответы юристов (7)

    Ковальчук Владимир

    згідно закону, якби я зміг закритися до кінця серпня, то ЄСВ мали б анулювати (якщо я правильно розумію). але у звязку з пандемією не працює відділ держреєстрації.які мої дії в даній ситуації? дякую Обратитесь к любому регистратору в Украине в ЦНАП например и закройте ПОТОМ спишут ЭСВ.На ДНЯХ закрывало много людей в ЦНАПах и все нормально.

    Савченко Олександр
    25%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Добрий день, Юрій!

    Відповідно до статті 25 Закону України від 08 липня 2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» до платників, які не виконали визначені цим законом обов’язки щодо нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску, застосовуються заходи впливу та стягнення.

    Так, якщо на кінець календарного місяця платник має недоїмку зі сплати єдиного внеску або борги зі сплати фінансових санкцій та пені, йому надсилається вимога про сплату боргу (недоїмки). Вимога формується на підставі даних інформаційних систем на суму боргу, що перевищує 10 гривень.

    Вимога про сплату боргу (недоїмки) є виконавчим документом. Протягом 10 календарних днів з дня одержання вимоги платник зобов’язаний сплатити зазначені у вимозі суми недоїмки, штрафів та пені.

    У разі, якщо платник єдиного внеску протягом 10 календарних днів не сплатив суми недоїмки та штрафів з нарахованою пенею та не оскаржив вимогу в адміністративному та судовому порядку, така вимога вважається узгодженою та протягом 10 робочих днів з дня узгодження вимоги (набрання нею чинності) надсилається до органу Державної виконавчої служби.

    Скарга на вимогу про сплату єдиного внеску подається до органу доходів і зборів вищого рівня у письмовій формі протягом десяти календарних днів, що настають за днем отримання платником єдиного внеску вимоги про сплату єдиного внеску, з повідомленням про це органу доходів і зборів, який прийняв вимогу про сплату єдиного внеску.

    Державна виконавча служба (державний виконавець) не пізніше наступного робочого дня з дня надходження до нього виконавчого документа виносить постанову про відкриття виконавчого провадження, в якій зазначає про обов'язок боржника подати декларацію про доходи та майно боржника, попереджає боржника про відповідальність за неподання такої декларації або внесення до неї завідомо неправдивих відомостей, а також накладає арешт на майно та кошти платника.

    Відповідно до статті 26 Закону України від 02 червня 2016 № 1404-VІІІ «Про виконавче провадження» одночасно з винесенням постанови про відкриття виконавчого провадження накладається арешт на все майно та кошти боржника.

    Скоріш за все Ви не оскаржили вимогу органу ДФС у передбачені законодавством строки , а тому цю вимогу передали в Державну виконавчу службу для виконання. Якщо так, то визнати протиправною та скасувати постанову державного виконавця про відкриття виконавчого провадження щодо примусового виконання вимоги про сплату боргу (недоїмки) у судовому порядку у Вас вже не вийде.

    Також зверніть увагу, що згідно внесеними Законом України від 13 травня 2020 року № 592-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників» змінами підлягають списанню суми недоїмки, нараховані платникам єдиного внеску, а саме фізичним особам - підприємцям на загальній системі оподаткування та особам які провадять незалежну підприємницьку діяльність за період з 01 січня 2016 року до 03.06.2020 р.

    Тобто, навіть якби Ви вчасно подали відповідні заяви державному реєстратору та в податкову, борг з ЄСВ за період 2009-2016 роки Вам все одно не списали б і його необхідно було б погашати.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    доброго дня. підприємець на ЗСО, діяльності не веду з 2009. зараз нарахували ЄСВ, вже є постанова виконавчої служби. чи є сенс боротися з державою? згідно закону, якби я зміг закритися до кінця серпня, то ЄСВ мали б анулювати (якщо я правильно розумію). але у звязку з пандемією не працює відділ держреєстрації.які мої дії в даній ситуації?

    я думаю смысл есть - подайте заявку в любой цнап или регистратору -

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    Платить ЕН следует ежемесячно, последний день уплаты - двадцатое число текущего месяца.

    Минимальный платеж с ЕСВ- 22% от минимальной зарплаты.ЕСВ надо платить, даже если Вы не ведете деятельности, не получаете дохода. Первый раз платить ЕСВ нужно за месяц госрегистрации, полную сумму. ЕСВ начисляется ежемесячно, обязательно нужно оплатить квартальную сумму ЕСВ до 19-го числа месяца, следующего за календарным кварталом. <="" span="" style="box-sizing: border-box; outline: none !important; font-weight: 700;">

    С 1 января 2020 введены в действие новые счета для зачисления налогов, сборов, платежей в государственный и местные бюджеты.

    Реквизиты новых счетов для зачисления налогов, сборов, платежей в государственный и местные бюджеты размещены на вебпортале Казначейства и на веб- порталах главных управлений казначейства в областях. Кроме этого, реквизиты указанных счетов можно получить у соответствующих контролирующих органов. Найти свои реквизиты по региону Вы можете на сайте ДПС по ссылке https://tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/reestri/402760.html

    Если просрочили оплату или не заплатити совсем, надо будет оплатить долг: штраф - 20% от суммы долга и пеню - 0,1% суммы недоплаты ЕСВ за каждый день просрочки платежа.

    Но! Закон Украины "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)" от 17.03.2020

    Изменениями предусмотрено, что за периоды с 1 по 31 марта и с 1 по 30 апреля 2020 временно освобождаются от начисления, исчисления и уплаты ЕСВ только за себя:

    • физлица - предприниматели, в том числе избравшие упрощенную систему налогообложения;
    • лица, осуществляющие независимую профессиональную деятельность, а именно научную, литературную, артистическую, образовательную или преподавательскую, а также медицинскую, юридическую практику, в том числе адвокатской, нотариальной деятельности, или лица, осуществляющие религиозную (миссионерскую) деятельность, другую подобную деятельность и получают доход от этой деятельности;
    • члены фермерского хозяйства, если они не относятся к лицам, которые подлежат страхованию на других основаниях.

    Что касается оплаты ЕСВ.

    https://tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/ree...

    В Вашем случае есть смысл в том , что бы подать государственному регистратору заявление о закрытии ФОП через ЦНАП

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Гончаренко Константин
    25%
    Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Добрый вечер.

    К сожалению, в Запросе Вы не уточнили, по какому налогу у Вас возникла недоимка. А также не уточнили какую систему налогообложения Вы (или Вам) регистрировали.

    Предполагаю, что Вам насчитали ЕСВ за года.

    Если так, то есть возможность списания долга по ЕСВ, но при условии, что Вы не были зарегистрированны на упрощенной системе налогообложения.

    Так, Закон №592-IX от 13 мая 2020 года "О сборе и учете единого взноса на общеобязательное государственное социальное страхование" по устранению дискриминации по кругу плательщиков " (см. по ссылке: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/592-IX#Text ) содержит пположение- пункт 5 раздела 1, который вступает в силу с дня, следующего за днем его опубликования (т.е. с 02.06.2020года).

    В соответствии с указанным п.5 Закона , по заявлению плательщика и в порядке, определенном Законом, можно списать суммы недоимки, начисленные плательщикам единого взноса( ЕСВ) за период с 1 января 2017 года до дня вступления в силу Закона (т.е. до 02.06.2020г.), а также штрафы и пеню, начисленные на эти суммы, в случае если такими плательщиками не получено доход (прибыль) от их деятельности, подлежащей обложению налогом на доходы физических лиц.

    Для того, чтобы Вам списали сумму недоимки по ЕСВ за период с 01.01.2017г., Вам в течение 90 дней необходимо подать соответствующее заявление в налоговую. Но, если Вы становились на учет как плательщик единного налога любой группы-1, 2, 3, Вы не имеете такого права.

    Поэтому, если Вам насчитали недоимку, пеню и штрафы по ЕСВ, а также Вы не регистрировались на упрощенной системе налогообложении (как плательщик единого налога 1, или- 2, 3 групп), Вам необходимо подать отчеты по ЕСВ за период 2017-2020г. и показать доходы 0, подать в налоговую заявление.

    Образец Заявления:

    Начальнику ДПІ___ ___

    Від Фізичної особи-підприємця___

    Код РНОКПП:

    Адреса/тел

    Заява

    На виконання підпункту 9-15 пункту 5 Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" щодо усунення дискримінації за колом платників" внесеними до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" до пункту 9-15 Розділу VIII "Прикінцеві та перехідні положення", прошу списати мені станом на день набрання чинності відповідних змін, суму недоїмки по ЄСВ, штрафних санкцій та пені, нараховані на суму недоїмки з 01.01.2017 року до дня набрання чинності вказаних вище законів.

    Підтверджую, що за період з 01.01.2017 року до дня набрання чинності вказаних вище законів, мною не було отримано дохід (прибуток) від діяльності, що підлягає оподаткуванню доходів физичних осіб та відповідно були подані Звіти за 2017-2020 роки.

    Дата Підпис ФОП___

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    25%
    Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий день, Юрій!

    Списання несплачених сум недоїмки, нарахованої платникам єдиного внеску — фізичним особам — підприємцям (крім ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування) та особам, які провадять незалежну професійну діяльність за період з 1 січня 2017 року до дня набрання чинності Законом № 592 (набрав чинності з 3 червня 2020 року), а також штрафів та пені, нарахованих на ці суми недоїмки, у разі якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) від їх діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО, здійснюється за заявою платника, поданою протягом 90 календарних днів з дня набрання чинності Законом № 592.

    Так, з 03.06.2020 р. діють норми щодо списання суми недоїмки, нараховані платникам ЄСВ з числа фізосіб-підприємців (крім спрощенців) та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, за період з 01.01.2017 р. до дня набрання чинності Законом № 592 (03.06.2020), а також штрафи та пеня, нараховані на ці суми недоїмки,якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) від їх діяльності, що оподатковується ПДФО.

    Нормами п. 5 розділу I Закону України від 13.05. 2020 р. № 592-IX «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників» (далі – Закон № 592), що набрав чинності 03.06.2020 р., передбачено, що підлягають списанню за заявою платника та у порядку, визначеному Законом України від 08.07.2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами і доповненнями (далі – Закон № 2464), несплачені станом на день набрання чинності Законом № 592 з урахуванням особливостей, визначених цим пунктом, суми недоїмки, нараховані платникам єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), зазначеним у пп. 4 (крім фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та 5 частини першої ст. 4 Закону № 2464, за період з 1 січня 2017 року до дня набрання чинності Законом № 592, а також штрафи та пеня, нараховані на ці суми недоїмки, у разі якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб, та за умови подання протягом 90 календарних днів з дня набрання чинності Законом № 592, тобто до 31 серпня 2020 р..

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Жупинский Николай Андреевич
    25%
    Жупинский Николай Андреевич 3 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 25 лет опыта

    Вы ничем не отличаетесь от тысяч других ФЛП, которым сейчас списывают долги по Есв за период с 1 января 2017 по 3 июня 2020 года.Срочно подавайте любому регистратору заяву форма 1на прекращение ФЛП и затем до 31 августа успейте подать в налоговую заявление о списании Есв и отчётность по Есв за период 2017 2020 годы. Обращайтесь,помогу.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України