Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 16 сентября 2020, вопрос №28937 100₴

касательно гражданского брака и раздела имущества

1) существует ли такое понятие как гражданский брак и через сколько лет совместной жизни люди становятся «гражданскими супругами»
2) может ли после свадьбы муж претендовать на имущество жены, которое достанется ей по «заповіту», если будет вдруг развод, в том случае, если он не будет прописываться в моей квартире

Ответы юристов (10)

    Тимченко Анастасия Александровна
    100%

    1) существует ли такое понятие как гражданский брак и через сколько лет совместной жизни люди становятся «гражданскими супругами»

    Такого понятия в законодательстве не существует, но существует понятие "фактические брачные отношения", срок также не установлен. Этот факт устанавливается в суде

    2) может ли после свадьбы муж претендовать на имущество жены, которое достанется ей по «заповіту», если будет вдруг развод, в том случае, если он не будет прописываться в моей квартире

    Полученное имущество в дар и по наследству одним из супругов является его личной собственностью и между супругами не делится, так как разделу подлежит только имущество которое куплено супругами на совместно нажитые средства. Регистрация места жительства на этот факт ни как не влияет

    Гончаренко Константин

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    В Семейном кодексе Украины вопрос имущества при фактическом браке регулируется в статье 74, согласно которой: если женщина и мужчина проживают одной семьей, но не находятся в браке между собой или в любом другом браке, имущество, приобретенное ими за время совместного проживания, принадлежит им на праве общей совместной собственности, если иное не установлено письменным договором между ними. Также, все положения СК, применимые к зарегистрированному браку (за исключением некоторых аспектов в праве наследования и алиментов) применимы к браку фактическому (он же гражданский).

    Какое имущество подлежит разделению:

    • Приобретенное за время совместного проживания имущество (даже если один из супругов не имел дохода);
    • любая вещь, кроме вещей индивидуального пользования;
    • заработная плата, пенсия, стипендия и другие доходы, полученные супругами во время брака;
    • имущество и деньги, полученные в результате договора, заключенного в интересах семьи (гонорар или выигрыш);
    • инструменты для проф.направления (оргтехника, электроника, музыкальные и медицинские инструменты);
    • недвижимость и земельный участок приобретенные во время брака в результате приватизации.

    Супруги, в том числе фактические, имеют равные права на владение, распоряжение и пользование общим имуществом, если между ними не заключен договор, в котором прописаны другие условия пользования собственностью.

    Собственность, приобретенная до брака, драгоценности, премии и награды за личные заслуги, страховые выплаты , подаренное и унаследованное имущество , являются личной собственностью жены/мужа. Личной собственностью также может стать имущество, приобретенное за время раздельного жительства супругов в связи с прекращением гражданского брака. Разделить имущество можно по взаимному согласию либо в судебном порядке. Чтобы на гражданский брак распространялись юридические права зарегистрированного, необходимо факт брака доказать.

    Доказательством брака для суда могут стать показания свидетелей - соседей, родителей, совместных детей. Фотографии являются сомнительной уликой, и судом могут не приниматься. Лучшим доказательством является договор аренды жилья. Гражданские супруги должны вписать обе фамилии в графу "арендатор". Туристические путевки и гостиничные счета, авиабилеты, чеки (о медобслуживании, автосервисе, химчистке и т.д.) свидетельствуют о фактическом браке. Таким образом, если супруги предусмотрительны - долгой судебной волокиты можно избежать.

    Гарантом правомерного раздела имущества в гражданском браке является соглашение. Есть несколько видов таких соглашений:

    • О порядке пользования имуществом, которое принадлежит супругам на праве общей совместной собственности;
    • О разделе имущества, которое является объектом права общей совместной собственности;
    • О выделении в натуре части из имущества, которое находится в общей совместной собственности;
    • О совместном проживании и ведении совместного хозяйства.

    Относительно выселения мужа из квартиры- только в судебном порядке( путем подачи Вами иска в суд: " Про визнання особи такою, що втратила право користування жилим примміщенням") Подается по месту расположения жилья.

    Дополнительно сообщаю относительно компенсации:

    Вам необходимо компенсировать, только те затраты мужа/жены которые он/она действительно понес и может подтвердить документально(чеками).

    Все прочее есть исключительно Вашей частной(личной) собственностью.

    С УВАЖЕНИЕМ,

    Константин Гончаренко

    Беликов Олег  Александрович

    1) существует ли такое понятие как гражданский брак и через сколько лет совместной жизни люди становятся «гражданскими супругами»

    В законодательстве такого понятия нет и юридического определения этого термина не существует.

    Что касается второго вопроса, то имущество, полученное в наследство, разделу не подлежит. Это личное имущество одного из супругов.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня, пані!

    Відповідно до ст. 21 Сімейного кодексу України проживання однієї сім'єю чоловіка та жінки без шлюбу не є підставою для виникнення у них прав та зобов’язав подружжя. Ст. 74 СКУ визначено, що якщо жінка й чоловік проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності. На майно, яке є об’єктом права спільної сумісної власності жінки й чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, поширюються положення глави 8 Сімейного кодексу.

    Отже, до майна, набутого під час проживання осіб однією сім’єю, застосовуються положення сімейного законодавства, які регулюють правові відносини щодо права спільної сумісної власності подружжя. Йдеться про підстави набуття права спільної сумісної власності подружжя, здійснення подружжям цього права, особливості поділу такого майна та ін. Таким чином, законодавець майже прирівняв майновий правовий статус «законного» та «цивільного» шлюбу.

    Тобто поняття "цивільного шлюбу" законодавством по суті не визначено, але таке явище не виключається чинними нормативно-правовими актами.

    Законодавством не визначено термін, через який спільне проживання осіб можна розглядати як "цивільне подружжя"

    "может ли после свадьбы муж претендовать на имущество жены, которое достанется ей по «заповіту», если будет вдруг развод, в том случае, если он не будет прописываться в моей квартире"

    Ні!

    Стаття 57. Майно, що є особистою приватною власністю дружини, чоловіка

    1. Особистою приватною власністю дружини, чоловіка є:

    1) майно, набуте нею, ним до шлюбу;

    2) майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування;

    3) майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але за кошти, які належали їй, йому особисто;

    4) житло, набуте нею, ним за час шлюбу внаслідок його приватизації відповідно до Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду";

    {Частину першу статті 57 доповнено пунктом 4 згідно із Законом № 4766-VI від 17.05.2012}

    5) земельна ділянка, набута нею, ним за час шлюбу внаслідок приватизації земельної ділянки, що перебувала у її, його користуванні, або одержана внаслідок приватизації земельних ділянок державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, або одержана із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених Земельним кодексом України.

    Незважаючи на те, що ці норми розповсюджуються на подружжя, які узаконили свої відносини, то ми автоматичго розуміємо, що якщо навіть під час шлюбу особа набула майно в порядку спадкування і це є тільки особистою приватної власністю одного з подружжя, то тим більше за час спільного проживання під час цивільного шлубу.

    Тобто, чоловік не може претендувати на майно, яке набула жінка в порядку спадкування!

    Успіхів Вам!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день, Далья!

    По вашим питанням повідомляю наступне.

    1) Существует ли такое понятие как гражданский брак и через сколько лет совместной жизни люди становятся «гражданскими супругами»?

    Сімейний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14):

    Стаття 74. Право на майно жінки та чоловіка, які проживають однією сім'єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі

    1. Якщо жінка та чоловік проживають однією сім'єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними.

    2. На майно, що є об'єктом права спільної сумісної власності жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, поширюються положення глави 8 цього Кодексу.

    Як бачите, стаття 74 СК України не обмежує і не встановлює часу спільного проживання чоловіка та жінки без шлюбу для поділу спільно набутого майна — вони повинні довести суду початок і кінець такого проживання і набуття в цей період спірного майна.

    Відповідно до п. 20 Постанови Пленуму ВСУ № 11 від 21.12.2007 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя», при застосуванні ст. 74 СК, що регулює поділ майна осіб, які проживають у фактичних шлюбних відносинах, судам необхідно враховувати, що правило зазначеної норми поширюється на випадки, коли чоловік та жінка не перебувають у будь-якому іншому шлюбі і між ними склалися усталені відносини, що притаманні подружжю.

    Глава 8 ПРАВО СПІЛЬНОЇ СУМІСНОЇ ВЛАСНОСТІ ПОДРУЖЖЯ

    Стаття 60. Підстави набуття права спільної сумісної власності подружжя

    1. Майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).

    2. Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

    2) может ли после свадьбы муж претендовать на имущество жены, которое достанется ей по «заповіту», если будет вдруг развод, в том случае, если он не будет прописываться в моей квартире

    Сімейний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14):

    Стаття 57. Майно, що є особистою приватною власністю дружини, чоловіка

    1. Особистою приватною власністю дружини, чоловіка є:

    1) майно, набуте нею, ним до шлюбу;

    2) майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування;

    3) майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але за кошти, які належали їй, йому особисто;

    4) житло, набуте нею, ним за час шлюбу внаслідок його приватизації відповідно до Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду";

    Отже, чоловік не може претендувати на майно, яке Ви набули до шлюбу або ж набуте Вами за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування

    Всього доброго!

    Шишкин Алексей Юрьевич

    Юридически такого понятия как гражданский брак в Украине нет. Есть официальный брак, который регистрируется в Органах регистрации актов гражданского состояния. Гражданский брак это народное объяснение того факта, когда мужчина и женщина живут вместе. Развода соответственно у вас быть никакого не может, потому что регистрации брака не было. Даже при регистрации официального брака, ,имущество полученное по наследству не является совместной собственностью супругов и разделу между ними не подлежит. Это будет исключительно ваша собственность и вы сможете распоряжаться этим имуществом по собственному усмотрению. Ваш гражданский муж на него претендовать на может.

    Карпенко Андрей Владимирович

    1. Понятия "гражданский брак" в законодательстве Украины отсутствует.

    Нормами ст. 74 Сімейного кодексу України, який набрав сили 01.01.2004, визначено, що у разі якщо жінка та чоловік проживають однією сім`єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними.

    2. Имущество, полученное одним из супругов по завещанию, является его личной собственностью и в случае развода разделу не подлежит. Но есть ньюанс, если полученное по завещание имущество, было во время брака существенно улучшено (и это будет в суде доказано) то один из супругов может потребовать компенсацию за улучшения (50%от суммы улучшения).

    Ковальчук Владимир

    Наследство, не зависимо от его вида и способа приобретения, при любых раскладах остается частной собственностью унаследовавшего его человека.Определение понятия «гражданский брак» в украинском законодательстве отсутствует. Зато в нормативно-правовых актах и судебной практике встречается термин «фактические брачные отношения», «гражданский брак». Ведь в понимании общих правовых норм — это проживание женщины и мужчины одной семьей (в одном доме, наличие общего быта и ведения домашнего хозяйства, отношения основаны на чувствах любви, взаимоуважения с желанием создать семью) без официальной регистрации брака.

    С вступлением в силу Семейного кодекса Украины в 2004 году, гражданский брак стал почти приравнен к официальному. Однако, на практике гражданский брак имеет под собой острые подводные камни.

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий день!

    По Вашому запитанню:

    1) "Существует ли такое понятие как гражданский брак и через сколько лет совместной жизни люди становятся «гражданскими супругами»?

    - З юридичної сторони є поняття -"проживання однією сім'єю", а поняття -"цивільний шлюб" у юридичному розумінні не застосовується.

    По Вашому запитанню:

    2)"Может ли после свадьбы муж претендовать на имущество жены, которое достанется ей по «заповіту», если будет вдруг развод, в том случае, если он не будет прописываться в моей квартире"?

    - Не підлягає поділу, майно яке прийнято у спадщину, подароване та особисте майно.

    Згідно статті 74 Сімейного кодексу України(далі – СК) 1. Якщо жінка та чоловік проживають однією сім'єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними.

    2. На майно, що є об'єктом права спільної сумісної власності жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, поширюються положення глави 8 цього Кодексу".

    Відповідно до частини другої статті 3 Сімейного кодексу України сім’ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки. Отже, ознаками фактичної сім’ї, що складає фактичний шлюб між чоловіком та жінкою є:

    - спільне проживання чоловіка і жінки;

    - спільний побут;

    - взаємні права і обов’язки.

    Щодо ознак проживання однією сім’єю висловився Конституційний Суд України у своєму рішенні від 3 червня 1999 року у справі N 1-8/99 серед яких:

    - наявність спільних витрат;

    - спільний бюджет;

    - спільне харчування;

    - купівля майна для спільного користування;

    - участі у витратах на утримання житла, його ремонт;

    - надання взаємної допомоги;

    - наявність усних чи письмових домовленостей про порядок користування житловим приміщенням;

    - інші обставин, які засвідчують реальність сімейних відносин.

    Так, проживання однією сім'єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу є спеціальною (визначеною законом, законною) підставою для виникнення у них деяких прав та обов'язків, зокрема права спільної сумісної власності на майно.

    Водночас, ст. 74 СК закріплено право фактичного подружжя відступити від положень глави 8 СК та встановити, що їхнє спільне проживання однією сім’єю не породжує правових наслідків відповідно до ст. 74 СК, тобто не породжує виникнення справа спільної сумісної власності на майно, що набуте ними під час фактичного шлюбу.

    Для цього фактичне подружжя повинно укласти письмовий договір, яким врегулювати свої майнові відносини.

    При цьому, сторона, права якої порушені або не визнаються, вимушена звертатись до суду з позовом. Йдеться про позови щодо визнання права спільної сумісної власності, про поділ майна, що є спільною сумісною власністю, та про визнання договорів недійсними через відсутність згоди співвласника на розпорядження майном.Слід наголосити, що на відміну від подружжя, спільне проживання чоловіка та жінки однією сім’єю підлягає доказуванню з погляду всіх ознак фактичного шлюбу, про які згадувалося раніше. І лише за умови, що один із фактичного подружжя доведе в суді, що між фактичним подружжям склалися усталені відносини, які притаманні подружжю, майно, набуте ними за час спільного проживання, може бути визнано їхньою спільною сумісною власністю.

    Визнання майна таким, що належить на праві спільної сумісної власності жінці та чоловікові, які проживають однією сім'єю, але не перебувають у шлюбі між собою, відбувається шляхом встановлення факту проживання однією сім'єю, ведення спільного побуту, виконання взаємних прав та обов'язків.

    Згідно із ч. 4 ст. 368 ЦК України майно, набуте в результаті спільної праці та за спільні грошові кошти членів сім'ї, є їхньою спільною сумісною власністю, якщо інше не встановлено договором, укладеним у письмовій формі.

    Враховуючи викладене, особам, які проживають однією сім'єю без реєстрації шлюбу, на праві спільної сумісної власності належить майно, набуте ними за час спільного проживання або набуте в результаті спільної праці та за спільні грошові кошти.

    Вирішуючи питання щодо правового режиму такого майна, суди зазвичай встановлюють факти створення (придбання) сторонами майна внаслідок спільної праці, ведення спільного господарства, побуту, виконання взаємних прав та обов'язків, з'ясовують час придбання, джерело набуття (кошти, за які таке майно було набуте),а також мету придбання майна, що дозволяє надати йому правовий статус спільної сумісної власності.

    Рішення обґрунтовують належними і допустимими доказами, про що зазначають у мотивах прийнятого рішення з посиланням на конкретні факти.

    Зазначена правова позиція викладена в постанові Верховного Суду України № 6-2253цс15 від 08 червня 2016 року, яка має враховуватися іншими судами загальної юрисдикції при застосуванні таких норм права.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Костромина Виктория

    1) существует ли такое понятие как гражданский брак и через сколько лет совместной жизни люди становятся «гражданскими супругами» - есть такое понятие , с момента совместного проживания и ведения совместного хозяйства

    2) может ли после свадьбы муж претендовать на имущество жены, которое достанется ей по «заповіту», если будет вдруг развод, в том случае, если он не будет прописываться в моей квартире - нет


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України