Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Банковское право, 17 сентября 2020, вопрос №29026 300₴

Банк заморозил перевод

Здравствуйте. Такой вопрос. Банк заморозил банковский перевод и просит прислать документы, подтверждающие происхождение средств. Я не могу подтвердить документально. Насколько я понимаю, банк в любом случае обязан мне зачислить перевод, предоставлю я им документы или нет. Вы могли бы проконсультировать как правильно ответить банку?

Ответы юристов (21)

    Беликов Олег  Александрович

    Добрый день.Не совсем так, банк не зачислит средства на ваш счет, пока не будет подтверждения, а если его не будет, то отправит деньги обратно. В зависимости от того, за что вам перечисляют средства, вы можете отправить в банк копию любого договора, по которому вам оплачивает контрагент. Сейчас это необходимое условие, и банк действует на законных основаниях.

    Глебова Екатерина Юрьевна

    Если перевод от юридического лица, то идете в банк и пишете заявление, что данные денежные средства не являются результатом предпринимательской деятельности, а являются авторским гонораром, поэтому вы просите зачислить их на Ваш личный счет. Если там у вас другие нюансы - обращайтесь через личные сообщения - разберем.

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте, Богдан!

    Согласно действующему "Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/361-20#Text

    "Стаття 11. Належна перевірка

    ...

    2. Суб’єкт первинного фінансового моніторингу зобов’язаний здійснювати кожен із заходів належної перевірки.

    Обсяг дій при здійсненні кожного із заходів належної перевірки визначається суб’єктом первинного фінансового моніторингу з урахуванням ризик-профілю клієнта, зокрема рівня ризику, мети ділових відносин, суми здійснюваних операцій, регулярності або тривалості ділових відносин.

    3. Належна перевірка здійснюється в разі:

    встановлення ділових відносин (крім ділових відносин, встановлених на підставі договорів страхування за видами страхування, що не передбачають здійснення страхової виплати в разі дожиття застрахованої особи до закінчення строку дії договору страхування та/або досягнення застрахованою особою певного віку, визначеного в такому договорі, за якими клієнтом є фізична особа та загальний страховий платіж не перевищує 27 тисяч гривень або його сума еквівалентна зазначеній сумі, у тому числі в іноземній валюті; а також крім встановлення ділових відносин, які виникають на підставі договорів про участь в лотереї, за умови, що розмір ставки гравця не перевищує 5 тисяч гривень);

    наявності підозри;

    здійснення переказів (у тому числі міжнародних) без відкриття рахунка на суму, що дорівнює чи перевищує 30 тисяч гривень, або суму, еквівалентну зазначеній сумі, у тому числі в іноземній валюті, банківських металах, інших активах, одиницях вартості, але є меншою за суму, передбачену частиною першою статті 20 цього Закону;

    проведення фінансової операції з віртуальними активами на суму, що дорівнює чи перевищує 30 тисяч гривень;

    виникнення сумнівів у достовірності чи повноті раніше отриманих ідентифікаційних даних клієнта;

    проведення разової фінансової операції без встановлення ділових відносин з клієнтами, якщо сума фінансової операції дорівнює або перевищує суму, визначену частиною першою статті 20 цього Закону.

    Залежно від рівня ризику проведення фінансової операції належна перевірка клієнта здійснюється також у разі проведення ним кількох фінансових операцій, що можуть бути пов’язані між собою, на загальну суму, що дорівнює або перевищує суму, визначену частиною першою статті 20 цього Закону.

    ...

    "6. Суб’єкт первинного фінансового моніторингу має право витребувати, а клієнт, представник клієнта зобов’язані подати інформацію (офіційні документи), необхідну (необхідні) для здійснення належної перевірки, а також для виконання таким суб’єктом первинного фінансового моніторингу інших вимог законодавства у сфері запобігання та протидії".

    "Стаття 20. Порогові фінансові операції

    1. Фінансові операції є пороговими, якщо сума, на яку здійснюється кожна із них, дорівнює чи перевищує 400 тисяч гривень (для суб’єктів господарювання, які надають послуги у сфері лотерей та/або азартних ігор, - 30 тисяч гривень) або дорівнює чи перевищує суму в іноземній валюті, банківських металах, інших активах, еквівалентну за офіційним курсом гривні до іноземних валют і банківських металів 400 тисяч гривень на момент проведення фінансової операції (для суб’єктів господарювання, які надають послуги у сфері лотерей та/або азартних ігор, - 30 тисяч гривень), за наявності однієї або більше таких ознак:

    ...

    фінансові операції з готівкою (внесення, переказ, отримання коштів)".

    Банк имеете право провести проверку, в ходе которой потребовать документи, если есть указанные основания, которые предусмотрены частями 2, 3, 6 статьи 11 данного Закона и если имеет место финансовая операция на сумму 400 000 грн. и более, но соблюдая нормы указанного Закона.

    Исходя из этого, Вы имеете право:

    1) подать претензию в адрес банка и требовать разблокирования перевода и зачислении денежных средств;

    - а если не будет результата, то подавать жалобу в Национальный банк Украины, для применения мер реагирования к администрации банка и решения вопроса о разблокировании перевода и зачислении денежных средств;

    - также, если не будет результата, подавать иск в суд к ответчику: банку о защите прав потребителей с требованием о разблокировании перевода и зачислении денежных средств;

    2) либо предоставить в банк документы, подтверждающие основания для перевода.

    При наличии вопросов обращайтесь!

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    • Богдан Клиент 3 года назад

      Устраивает возврат средств отправителю. Можете помочь с написанием заявлением в банк по этому поводу? Они мне прислали письмо и на него нужно дать ответ

      • Адвокат Евгений Александрович

        Богдан!

        Это возможно!

        По Вашему вопросу:

        "Устраивает возврат средств отправителю. Можете помочь с написанием заявлением в банк по этому поводу? Они мне прислали письмо и на него нужно дать ответ"?

        Необходимо ознакомиться с текстом письма банка.

        Обращайтесь индивидуально через Звернутися.

        Всего доброго!

        Удачи Вам!

    Богдан Клиент 3 года назад

    Перевод от физического лица. Возможно разморозить перевод для зачисления мне или же вернуть деньги отправителю? Отправитель клиент того же банка

    • Адвокат Евгений Александрович
      100%

      Богдан!

      Да, это в полномочиях банка.

      В данной ситуации:

      1) Отправитель может потребовать в банке возврата денежных средств.

      2) либо Вам, необходимо подать претензию в адрес банка и требовать разблокирования перевода и зачислении денежных средств;

      - а если не будет результата, то подавать жалобу в Национальный банк Украины, для применения мер реагирования к администрации банка и решения вопроса о разблокировании перевода и зачислении денежных средств;

      - также, если не будет результата, подавать иск в суд к ответчику: банку о защите прав потребителей с требованием о разблокировании перевода и зачислении денежных средств;

      3) либо Вам, необходимо предоставить в банк документы, подтверждающие основания для перевода.

      При наличии вопросов обращайтесь!

      Всего доброго!

      Удачи Вам!

      • Малиновский Влад
        Малиновский Влад 3 года назад

        Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

        Общаться в чате

        Відповідно до статті 1074 ЦК України обмеження прав клієнта щодо розпорядження грошовими коштами, що знаходяться на його рахунку, не допускається, крім випадків обмеження права розпорядження рахунком за рішенням суду або в інших випадках, встановлених законом, а також у разі зупинення фінансових операцій, які можуть бути пов`язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму чи фінансування розповсюдження зброї масового знищення, передбачених законом.

        Згідно з частинами восьмою та десятою статті 17 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», суб`єкти первинного фінансового моніторингу та спеціально уповноважений орган є відповідальними за дотримання видів та умов застосування санкцій, що передбачені у вищезазначеному переліку.

        Зупинення фінансових (фінансової) операцій (операції) відповідно до частин першої-третьої, п`ятої цієї статті, частини третьої статті 23 цього Закону не є підставою для виникнення цивільно-правової відповідальності суб`єкта первинного фінансового моніторингу та його посадових осіб за порушення умов відповідних правочинів.

        Отже, зупинення фінансових (фінансової) операцій (операції) відповідно до частин першої - третьої та п`ятої статті 17 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» не є підставою для виникнення цивільно-правової відповідальності банку у вигляді збитків за правочином його клієнта з третіми особами.

        Повний текст рішення - http://reyestr.court.gov.ua/Review/88815616

    Богдан Клиент 3 года назад

    Сумма не большая, 5000 грн

    • Малик Олександр Володимирович

      Добрий день! Банк не зарахує переказ, поки ви не надасте йому документи, які підтверджують походження коштів.

      Слід надати банку договір позики або ж боргову розписку, якщо кошти від фізичної особи.

      Можна також просити банк повернути кошти відправнику.

    Малик Олександр Володимирович

    Добрий день! Банк не зарахує переказ, поки ви не надасте йому документи, які підтверджують походження коштів.

    Слід надати банку договір позики або ж боргову розписку, якщо кошти від фізичної особи.

    Також слід письмово звернутися до банку та просити зарахувати переказ і відповідно надати підтверджуючі документи.

    Богдан Клиент 3 года назад

    Вот ответ банка на вопрос другого клиента по схожему с моим вопросом https://minfin.com.ua/company/monobank/review/1232...

    • Адвокат Евгений Александрович

      Богдан!

      Банк принимает решение в каждой ситуации индивидуально.

      Вы имеете право обратиться к банку с заявлением и просить его разблокировать перевод и зачислить его на Ваш счёт, но банк может и отказать.

      Если будет отказ, тогда:

      1) либо Вам, необходимо подать претензию в адрес банка и требовать разблокирования перевода и зачислении денежных средств;

      - а если не будет результата, то подавать жалобу в Национальный банк Украины, для применения мер реагирования к администрации банка и решения вопроса о разблокировании перевода и зачислении денежных средств;

      - также, если не будет результата, подавать иск в суд к ответчику: банку о защите прав потребителей с требованием о разблокировании перевода и зачислении денежных средств;

      2) либо Вам, необходимо предоставить в банк документы, подтверждающие основания для перевода.

      Также, отправитель может потребовать в банке возврата денежных средств.

    Богдан Клиент 3 года назад

    В этом ответе представитель банка указывает, что банк может вернуть деньги отправителю без подверждения документального

    • Малик Олександр Володимирович

      На питання В этом ответе представитель банка указывает, что банк может вернуть деньги отправителю без подверждения документального повідомляю.

      Банк може повернути кошти відправнику без підтверджуючих документів, якщо ви його про це будете просити, то таке повернення відбувається швидко.

    Адвокат Евгений Александрович

    Богдан!

    Да, это в полномочиях банка.

    В данной ситуации:

    1) Отправитель может потребовать в банке возврата денежных средств.

    2) либо Вам, необходимо подать претензию в адрес банка и требовать разблокирования перевода и зачислении денежных средств;

    - а если не будет результата, то подавать жалобу в Национальный банк Украины, для применения мер реагирования к администрации банка и решения вопроса о разблокировании перевода и зачислении денежных средств;

    - также, если не будет результата, подавать иск в суд к ответчику: банку о защите прав потребителей с требованием о разблокировании перевода и зачислении денежных средств;

    3) либо Вам, необходимо предоставить в банк документы, подтверждающие основания для перевода.

    При наличии вопросов обращайтесь!

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    • Богдан Клиент 3 года назад

      Спасибо за разъяснение. Меня устроит возврат средств получателю. Можете помочь написать заявление в банк?

      • Адвокат Евгений Александрович

        Богдан!

        По поводу:

        "Спасибо за разъяснение. Меня устроит возврат средств получателю. Можете помочь написать заявление в банк"?

        Пожалуйста!

        Это возможно!

        Необходимо ознакомиться с текстом письма банка.

        Обращайтесь индивидуально через Звернутися.

        Всего доброго!

        Удачи Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович

    Вы не правы. Действия банка правомерны.

    Изучите: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1700-18#Text

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про запобігання корупції

    (Відомості Верховної Ради (ВВР), 2014, № 49, ст.2056)

    хххххххххххххххххххххххххххххххххххх

    Ковальчук Владимир

    Банк обязан уделять особенное внимание масштабным финансовым операциям, в том числе с наличными, а также таковым, которые не имеют очевидного экономического обоснования и очевидной законной цели, не отвечают информации относительно финансового состояния клиента, его потенциальным и реальным физическим возможностям (доходам, сбережениям)

    Поэтому клиентам необходимо вовремя информировать банк про существенные изменения финансового состояния и по первому требованию предоставлять документы или сведения относительно запланированных или проведенных финансовых операций, особенно в значительных объемах».

    Другими словами, если банк засомневается в законности вашей финансовой операции, какой бы она не была, вам придется доказать ему, что на самом деле все чисто. Иначе блокировку не снять.Стандартной схемы нет, нужно понимать причины блокировки. Если операцию заблокировали с целью изучения — достаточно предоставить в банк пояснения или документы на сумму, которая требуется. Если причина — рисковая деятельность, то нужно понимать, готов ли банк сотрудничать с клиентом в дальнейшем и в каком формате

    Как подать документы, подтверждающие происхождение средств

    У всех банков это реализовано по-разному.Как правило, проверка документов осуществляется в тот же день. после чего операцию разблокируют.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Если банк засомневается в законности вашей финансовой операции, какой бы она не была, вам придется доказать ему, что на самом деле все законно. Это обойти невозможно.

    ххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххх


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України