Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Банковское право, 18 сентября 2020, вопрос №29132 200₴

Банк заблокував без попередження зарплатну картку

Я громадянин України. Проживаю та офіційно працюю в Києві з 2009 р. , але зареєстроване місце проживання маю в Криму. За кордоном материкової України не був з 2013 р. Приблизно 1-го вересня цього року ПриватБанк заблокував мою зарплатну картку без попередження. Зараз вже два тижні як я не маю доступу до моїх грошей. До речі, я не маю ні боргів ні кредитів ні перед ПриватБанком, ні перед іншим банком. Підстава для блокування картки яку мені озвучили в банку це моя реєстрація міста проживання в Криму. Найближчим часом я не маю можливості отримати київське місто проживання за поважних обставин, але я ще не маю можливості жити без грошей.

1. Що я повинен зробити щоб найближчим часом отримати мої гроші які знаходяться на рахунку ПриватБанка, або щоб розблокували мою зарплатну картку?
2. Чи має право банк блокувати зарплатну картку клієнта тільки на підставі того що клієнт має кримське місце реєстрації проживання?

Ответы юристов (10)

    Адвокат Евгений Александрович
    15%

    Здравствуйте, Роман!

    По Вашему вопросу:

    1. "Що я повинен зробити щоб найближчим часом отримати мої гроші які знаходяться на рахунку ПриватБанка, або щоб розблокували мою зарплатну картку"?

    Исходяя из этого, Вы имеете право:

    1) подать претензию в адрес банка и требовать разблокирования карточки;

    - а если не будет результата, то подавать жалобу в Национальный банк Украины, для применения мер реагирования к администрации банка и решения вопроса о разблокировании карточки;

    - также, если не будет результата, подавать иск в суд к ответчику: банку о защите прав потребителей с требованием о разблокировании карточки.

    По Вашему вопросу:

    2. "Чи має право банк блокувати зарплатну картку клієнта тільки на підставі того що клієнт має кримське місце реєстрації проживання"?

    - Нет.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Савченко Олександр
    15%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго вечора, Романе!

    Згідно із статтею 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

    Згідно із ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого права у разі його порушення, невизнання або оспорювання, кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

    Відповідно до статті 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

    Згідно із статтею 526 ЦК України зобов’язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

    Відповідно до статті 525 ЦК України одностороння відмова від зобов’язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

    Відповідно до ч. 1 та ч. 2 ст. 1066 ЦК України за договором рахунка банк зобов’язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові (володільцеві рахунка), грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження і видачу відповідних сум та проведення інших операцій за рахунком, також банк має право використовувати грошові кошти на рахунку клієнта, гарантуючи його право безперешкодно розпоряджатися цими коштами.

    Відповідно ст. 1073 ЦК України у разі несвоєчасного зарахування на рахунок грошових коштів, що надійшли клієнтові, їх безпідставного списання банком з рахунка клієнта або порушення банком розпорядження клієнта про перерахування грошових коштів з його рахунка банк повинен негайно після виявлення порушення зарахувати відповідну суму на рахунок клієнта або належного отримувача, сплатити проценти та відшкодувати завдані збитки, якщо інше не встановлено законом.

    Відповідно до ст. 1074 ЦК України Обмеження прав клієнта щодо розпоряджання грошовими коштами, що знаходяться на його рахунку, не допускається, крім випадків обмеження права розпоряджання рахунком за рішенням суду або в інших випадках, встановлених законом, а також у разі зупинення фінансових операцій, які можуть бути пов’язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму чи фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення, передбачених законом.

    Враховуючи зазначене, рекомендую звернутись до банку із претензією-вимогою, у якій просити вжити заходів щодо припинення порушення прав вільно розпоряджатися своєю власністю (грошовими коштами на рахунку), та розблокувати карту з можливістю в подальшому вільно розпоряджатися та користуватись коштами на рахунку.

    Що стосується самої претензії банку:

    1. В претензії – вимозі в шапці повинні бути реквізити банку (назва, код ЄДРПОУ, та юридична адреса банку) також Ваші реквізити (ПІБ, ідентифікаційний номер, адреса проживання).

    2. Далі Ви описуєте Всю ситуацію (починаючи з того, що Ви являєтесь клієнтом банку у Вас відкритий рахунок №___ Вказуєте дату, мій рахунок заблоковано і й досі не розблоковано (___ днів) .

    Я зверталася по телефону до банку (номер), на що співробітники банку мені відповідали «___», якщо пам’ятаєте дати можна вказати коли Ви зверталися

    3. Вважаєте, що дії банку є не законними так як відповідно (посилаєтесь на статті закону, наведені мною).

    4. Вимагаю (1. Надати відповідь на якій підставі мій рахунок в період з «___»___р. та по теперішній час заблоковано № ___ ;2. Розблокувати мій рахунок№___ на протязі 2 – х робочих днів з дня отримання вимоги – претензії;

    3.Письмову відповідь прошу надати на протязі ___ робочих дні з дня отримання моєї претензії – вимоги на мою адресу ___).

    5. Додатки (копії документів, які Ви маєте).

    Дата підпис ПІБ

    Відправляти краще рекомендованим листом .

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Романе!

    Також окрім претензії до самого банку з вимогою розблокувати ваш рахунок, можете також звернутися зі скаргою на його незаконні дії до Національного банку України (НБУ).

    У відповідності до ч.6 ст. 4 Закону України "Про банки і банківську діяльність" Національний банк України здійснює регулювання та банківський нагляд відповідно до положень Конституції України, цього Закону, Закону України "Про Національний банк України", інших законодавчих актів України та нормативно-правових актів Національного банку України.

    Згідно ч.5 ст.67 Закону України "Про банки і банківську діяльність" при здійсненні банківського нагляду Національний банк України має право вимагати від банків та їх керівників, банківських груп, учасників банківських груп усунення порушень банківського законодавства, виконання нормативно-правових актів Національного банку України для уникнення або подолання небажаних наслідків, що можуть поставити під загрозу безпеку коштів, довірених таким банкам, або завдати шкоди належному веденню банківської діяльності.

    Таким чином, при блокуванні банком рахунку одним із важелів впливу на банк та відновлення свого порушеного права є скарга на протиправні дії банку, адресована НБУ.

    Дана скарга повинна бути складена відповідно до вимог ЗУ "Про звернення громадян".

    Письмове звернення (скарга) надсилається поштою або передається громадянином до відповідного органу, установи особисто чи через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства. Письмове звернення також може бути надіслане з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку (електронне звернення).

    У зверненні має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги. Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками) із зазначенням дати. В електронному зверненні також має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається.

    Якщо звернення до банку та НБУ не допоможе розблокувати ваш рахунок, тоді слід звертатись до загального місцевого суду (посилаючись на неправомірне блокування карткового рахунку так як відсутні підстави для такого блокування) з вимогою про визнання неправомірними дії банку, усунення перешкод в користуванні та розпорядженні грошовими коштами, та зобов’язання вчинити певні дії.

    Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    10%

    Добрый вечер, Роман!

    К сожалению, такая практика Приват Банка по блокировке жителей с регистрацией Луганской, Донецкой или Крымской прописки началась еще в 2014 году. И продолжилась она в 2019, но как видим и продолжается и сейчас.

    В 2019 году держателей карт предупредили, что если они в течении 30 дней не пройдут процедуру подтверждения проживания на подконтрольной Киеву территории, то Приватбанк заблокирует возможность перевода средств с их карточных счетов на другие карты.

    Причем подобные сообщения приходят даже тем жителям Донбасса, которые проживают на подконтрольной Украине территории.

    Клиентов просят лично обратится в отделения банка и предоставить один из следующих документов:

    — справку о взятии на учет внутренне перемещенного лица;

    — справку, выданную уполномоченным лицом лечебно-профилактического учреждения

    — справку из ЖЭКа или жилищно-строительного кооператива;

    — справку или выписку из единого государственного реестра о месте проживания или временного пребывания;

    — договор о покупке квартиры или жилого дома на территории Украины или договор аренды жилья.

    В пресс-службе Привата подтвердили, что такая практика подтверждения существует достаточно давно и регулируется нормами НБУ.

    Поэтому Вы такие не одни. Что можно сделать в таком случае?

    1. Постараться доказать им проживание в Украине (например путем представления справки из Жека допустим, или договора оренды квартиры).

    2. Обратиться с письменным заявлением в сам Приват Банк з требованием расблокировать карту, или сразу в Приват Банк.

    3. Обратиться в суд с иском против Приват Банка о разблокировании Вашей карты (к сожалению, этот процес самый долгий про времени).

    Вот такие пути решения проблемы!

    Удачи Вам!

    Тимофеева Юлия Андреевна
    12.5%

    Добрий вечір, Романе!

    Відповідно до ст. 1066 Цивільного кодексу України за договором банківського рахунка банк зобов'язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові (володільцеві рахунка), грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком. Банк має право використовувати грошові кошти на рахунку клієнта, гарантуючи його право безперешкодно розпоряджатися цими коштами.Банк не має права визначати та контролювати напрями використання грошових коштів клієнта та встановлювати інші обмеження його права щодо розпорядження грошовими коштами.

    Відповідно до ст. 1074 Цивільного кодексу України обмеження прав клієнта щодо розпорядження грошовими коштами, що знаходяться на його рахунку, не допускається, крім випадків обмеження права розпорядження рахунком за рішенням суду або в інших випадках, встановлених законом, а також у разі зупинення фінансових операцій, які можуть бути пов'язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму чи фінансування розповсюдження зброї масового знищення, передбачених законом.

    Крім того, банк може накласти арешти на кошти, але виключно на підставі постанови державного виконавця або рішення суду.

    На першому етапі, я раджу Вам звернутись безпосередньо до банку з письмовою вимогою про роз’яснення підстав, яких банк заблокував Вашу картку та не дає можливості використовувати власні грошові кошти та з вимогою зняття обмежень щодо розпорядження грошовими коштами.

    Одночасно, як й радять колеги, Ви можете звернутись зі скаргою до Національного Банку України.

    Після отримання відповіді від банку, Ви матимете можливість визначити необхідність та підстави звернення до суду. У випадку не отримання відповіді, також раджу звертатись до суду.

    З повагою,

    Адвокат Юлія Тимофеєва

    Малиновский Влад
    15%
    Малиновский Влад 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Добрий вечір, Роман.

    Такими "галюцінаціями" в Україні страждають два банки - Приват та Укрсіб.

    Ця ситуація склалась у зв"язку з прийняттям НБУ постанови № 699 - Про застосування окремих норм валютного законодавства під час режиму тимчасової окупації на території вільної економічної зони "Крим" - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0699500-14#Text, яка прирівняла осіб с кримською реєстрацією до нерезидентів.

    Проте по-перше, в сьогоднішній редакції постанова нічого не говорить про фізичних осіб, а по-друге - довідка внутрішньо переміщеної особи має вирішити питання.

    У випадку, якщо в вас оформлена довідка внутрішньо переміщеної особи - можете в довільній формі звернутись до НБУ зі скаргою на порушення ваших прав споживача банківських послуг. Якщо довідка не оформлена та не подавалась до банку - оформіть її та подайте в банк. Якщо це не вирішить проблеми - звертайтесь до НБУ.

    Звернення до регулятора з високою долею вірогідності призведе до вирішення проблеми.

    Проте, якщо цього не станеться - радив би звертатись до суду, проте з позовом не до банку, а до НБУ. Така справа мала б чудові перспективи в Європейському суді з прав людини.

    Костромина Виктория
    12.5%

    1. Що я повинен зробити щоб найближчим часом отримати мої гроші які знаходяться на рахунку ПриватБанка, або щоб розблокували мою зарплатну картку?

    1. подать претензию с требованием разблокирования карточки

    2. при отказе жалобв в нацбанк и в суд

    но скорее всего вам нужно пройти верификацию и вам разблокируют карты

    2. Чи має право банк блокувати зарплатну картку клієнта тільки на підставі того що клієнт має кримське місце реєстрації проживання?

    нет

    Гончаренко Константин
    7.5%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю:

    Вам необхідно підготувати лист - вимогу до банку про порушення Ваших прав кліента на банківське обслуговування(реєстрація не є підставою для відмови обслуговувати) направити письмово поштою.

    Якщо у термін 15-ти днів відповідь не отримаєте згідно ЗУ Про звернення громадян.

    Звертаєтеся письмово до НБУ з листом про порушення ваших прав з боку банку(додаєте листи до/від банку),аналогічно вам повинні відповісти письмово згідно закону.

    Надалі банк може просити довідку тимчасово переміщеноі особи іі необхідно отримати та копію подати до банку.

    Всі рішення банку та НБУ можна оскаржити до суду.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання рекомендую здійснити наступні дії:

    1 Добровільне врегулювання, - звернутися в банк зручне до вас відділення з роз'ясненням ситуації (Запамятати відділення і працівника до якого зверталися).

    Письмово звернутися до приватбанку (рекомндований лист, рекомендований з повідомленням) Адреса для кореспонденції: вул. Набережна Перемоги, 30, м. Дніпро, 49094, Україна

    паралельно з електронним зверненням https://privatbank.ua/pytannya-skargy-propozytsij

    вкажіть що у разі не вирішення питання протягом ___ днів вимушені будете звернутися в суд за захистом своїх прав.

    2. Судове провадження (про порушення ваших прав як споживача фін послуг + стягнення заборгованості) з обґрунтуванням вами зручної вам територіальної підсудності.

    Успіхів.

    Крикун Сергій  Павлович
    12.5%

    Закон Украины "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1207-18):

    "Стаття 6. Забезпечення права громадян, які проживають на тимчасово окупованій території, на отримання документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус

    2. Оформлення документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, громадянам, які проживають на тимчасово окупованій території, здійснює центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міграції (імміграції та еміграції), у тому числі протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, реєстрації фізичних осіб, біженців та інших визначених законодавством категорій мігрантів, у порядку, передбаченому Кабінетом Міністрів України.

    3. Для внесення відомостей до паспортного документа про місце проживання або місце перебування громадян, зазначених у частині другій цієї статті, може використовуватися інформація з Державного реєстру виборців.

    4. За зверненням громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території або переселилися з неї, за місцем їх перебування оформляються і видаються органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міграції (імміграції та еміграції), у тому числі протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, реєстрації фізичних осіб, біженців та інших визначених законодавством категорій мігрантів, довідки, що підтверджують місце їх перебування. Такі довідки видаються громадянам у день звернення на підставі паспорта громадянина України чи іншого документа, до якого згідно із Законом України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" вносяться відомості про реєстрацію місця проживання, та письмової заяви, в якій зазначається адреса, за якою громадянину може бути вручена офіційна кореспонденція. При цьому відомості (відмітка) про місце перебування такої особи не вносяться до її паспорта.

    Зразок та порядок видачі довідки, що підтверджує місце перебування, зразок письмової заяви, яка подається громадянином для одержання довідки, затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері міграції (імміграції та еміграції), у тому числі протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, реєстрації фізичних осіб, біженців та інших визначених законодавством категорій мігрантів...

    Стаття 18. Гарантії прав і свобод громадян України, які виїхали за межі тимчасово окупованої території

    1. Громадянам України гарантується дотримання у повному обсязі їхніх прав і свобод, передбачених Конституцією України, у тому числі соціальних, трудових, виборчих прав та права на освіту, після залишення ними тимчасово окупованої території.

    2. Гарантії прав, свобод та законних інтересів осіб, які переселилися з тимчасово окупованої території України та перебувають на території України на законних підставах, визначаються Законом України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб".

    Закон Украины "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1706-18):

    "Стаття 4. Облік внутрішньо переміщених осіб

    1. Факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, що діє безстроково, крім випадків, передбачених статтею 12 цього Закону...

    3. Для отримання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи така особа звертається із заявою до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних у місті Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад за місцем проживання у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України...

    Стаття 5. Реєстрація місця проживання внутрішньо переміщеної особи

    1. Довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи засвідчує місце проживання внутрішньо переміщеної особи на період наявності підстав, зазначених у статті 1 цього Закону.

    2. Адресою фактичного місця проживання внутрішньо переміщеної особи може бути адреса відповідного місця компактного поселення внутрішньо переміщених осіб (адреса містечка із збірних модулів, гуртожитку, оздоровчого табору, будинку відпочинку, санаторію, пансіонату...

    Стаття 6. Забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб на отримання документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, або документів, що посвідчують особу та підтверджують її спеціальний статус

    1. Оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, або документів, що посвідчують особу та підтверджують її спеціальний статус, здійснює центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міграції (імміграції та еміграції), за місцем проживання внутрішньо переміщеної особи...".

    Следует, как я считаю, во-первых, обратиться в Ваш местный по фактическому проживанию орган (отдел) СЗН о получении справки о принятии на учет как внутренне-перемещенного лица (которая подтверждает место проживания ВПЛ); во-вторых, обратится в местный орган ГМС об оформлении паспорта.

    Закон Украины "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1382-15):

    "Стаття 2. Свобода пересування та вільний вибір місця проживання в Україні...

    Реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження." -

    в этой части, с одной стороны, требование закона органами власти не исполняется; с другой стороны, в условиях вооруженного конфликта идентификация и учет граждан с временно окупированной территории является необходимостью государственной безопасности Украины.

    Касательно приведенной коллегой Малиновским пост .НБУ "Про застосування окремих норм валютного законодавства під час режиму тимчасової окупації на території вільної економічної зони "Крим"" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0699500-14): во-первых, документ касается субъетов Крыма - юридических лиц (п.1); во-вторых, постановление не зарегистрированное в Министерстве юстиции в качестве нормативного акта - т.е. не имеет юридической силы.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України