Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Налоговое право, 21 сентября 2020, вопрос №29271 100₴

Налоговая выдала вытяг с реестра ЕН, но там нет добавленных КВЕД, которые уже отображаются в ЕКП

Ситуация: пол года назад я добавлял новые КВЕДы через мин Юстиции, онлайн. Через день после добавления зашел в электронный кабинет плательщика и в реестре плательщиков единого налога эти новые КВЕДы уже отобразились. Сегодня забрал с налоговой вытяг, но там новых кведов нет. в налоговой сказали, что нужно подавать дополнительно им заяву на внесение изменений. Но ЗАЧЕМ, когда у них же в системе отображаются все новые кведы?! Можете мне объяснить, пожалуйста, это нормально или нет?

Ответы юристов (6)

    Малиновский Влад
    25%
    Малиновский Влад 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Здравствуйте, Сегрей.

    Это особенности украинской диджитализации.

    Вы изменили КВЕДы в Едином государственном реестре предприятий и организаций Украины. Это реестр, который администрируется Министерством юстиции.

    У налоговой свой реестр. При переходе на упрощенную систему налогообложения вы указывали в налоговой КВЕДы, они и сейчас указаны в реестре налоговой и в вашем свидетельства по единому налогу.

    Указание в ЕГРПОУ новых КВЕДов не влечет за собой автоматическое изменение КВЕДов в налоговом реестре.

    Базы минюста и налоговой разобщены, это разные реестры с разными целями (реестр минюста - корпоративный, реестр налоговой - фискальный).

    Для изменения КВЕДов в свидетельстве ЕН действительно нужно заявление, так как законодательство Украины не содержит положений о возможности автоматического изменения (подтягивания) КВЕДов из ЕГРПОУ, равно как и возможности изменения КВЕДов самой налоговой, без заявления налогоплательщика.

    В идеале - либо администратор у реестров должен был бы быть один, либо - данные автоматически должны были бы мигрировать из одного реестра в другой. Пока такого функционала у нас нет.

    Всего вам доброго.

    Адвокат Евгений Александрович
    20%

    Здравствуйте, Сергей!

    Если данные за КВЕДы отображались в электронном кабинете плательщика и в реестре плательщиков единого налога, то эти данные должны быть в извлечении.

    Учитывая, что данных нет, то необходимо подать заявление в налоговую службу, с описанием обстоятельства дела и указанием КВЕДов.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Савченко Олександр
    25%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Сергію!

    Отримувати дохід за новими видами діяльності підприємці-єдинники можуть лише після того, як зареєстрували їх у держреєстратора і внесли до реєстру платників єдиного податку.

    Так, після визначення платником єдиного податку КВЕДу нового виду діяльності чи з метою заміни основного, спочатку потрібно звернутися до держреєстратора для внесення змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань із заявою за формою № 11.

    Після подання заяви до держреєстратора потрібно подати заяву до контролюючого органу за місцем реєстрації, зазначивши нові види діяльності.

    Відповідно до п. 299.7 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) до реєстру платників єдиного податку вносяться відомості про платника єдиного податку, зокрема види господарської діяльності (КВЕДи).

    При зміні відомостей, внесених до реєстру платників єдиного податку, єдиноподатники повинні надати заяву, до якої, зокрема, включити відомості про зміну видів господарської діяльності (пп. 298.3.1 ПКУ).

    Таким чином, для забезпечення відображення у реєстрі достовірної інформації платник єдиного податку у разі зміни КВЕДів протягом податкового (звітного) періоду повинен подати разом з податковою декларацією за податковий (звітний) період, у якому відбулися такі зміни, заяву про внесення змін до реєстру платників єдиного податку.

    Якщо підприємець отримав дохід від здійснення підприємницької діяльності, зазначеної в Єдиному державному реєстрі, але при цьому не зазначеної в Реєстрі платників єдиного податку у зв’язку з відсутністю заяви про внесення змін до цього реєстру, то в такому разі платник єдиного податку зобов’язаний перейти на сплату інших податків і зборів, визначених Податковим кодексом, з першого числа місяця, що настає за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності (пп.7 пп.298.2.3 п. 298.2 ст.298 цього Кодексу).

    Крім того, до доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у реєстрі платників єдиного податку, віднесених до першої або другої групи, ставки єдиного податку встановлюється у розмірі 15 відсотків.

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    15%

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Для внесення інформації про новий код КВЕД до ЄДР потрібно буде:

    — подати у паперовій (особисто або надіслати поштовим відправленням з описом вкладення) або електронній формі пакет документів у складі заяви про держреєстрацію змін (форма № 3, затверджена наказом Мін’юсту від 18.11.2016 р. № 3268/5) та документ про сплату адмінзбору за внесення змін (ч. 4 ст. 17 «держреєстраційного» Закону України від 15.05.2003 р. № 755-IV);

    — сплатити адмінзбір за внесення таких змін. Як визначено ст. 36 цього Закону,

    Враховуючи ,що у кожного органу окремий реєстр не поеднаний між собою, Вам все ж необхідно подати окрему заяву до податковоіі з зазначенням КВЕДів в ручну та зареєструвати в податковій.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк
    15%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Рекомендую повторно перевірити наявність кодів квед через https://usr.minjust.gov.ua/content/free-search/per...

    У разі наявності кодів квед раджу звернутися з заявою в податкову в паперовому варіанті, та зазначити, що повторно повідомляємо ВАМ про внесення змін до___.

    Успіхів

    Токмач Галина Николаевна

    Здравствуйте, Сергей.

    Когда добавляют/меняют КВЭД, подают два допщаявления в письменном виде: повторное на упрощенку и расчет дохода за предыдущий календарный год, предшествующий году перехода на упрощенную систему налогообложения по форме, утвержденной приказом Министерства финансов Украины от 20.12.2011 № 1675 ( эти положения предусмотрены налоговым кодексом Глава 1 Упрощенная система налогообложения, учета и отчетности" раздела XIV "Специальные налоговые режимы")


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України