Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Предпринимательское право, 22 сентября 2020, вопрос №29333 100₴

ФОП переход з 2 групи на 1 групу

Відкрили ФОП на 2 групі, вибрали КВЕД роздрібної торгівлі. Діяльність здійснюю на міському ринку, треба перейти на 1 групу, як правильно перейти на 1 групу?

Ответы юристов (8)

    Ковальчук Владимир
    15%
    1. Когда можно изменить систему/группу налогообложения?

    Изменить систему налогообложения — с общей на упрощенную или наоборот; группу упрощенной системы возможно только с 1-го числа нового квартала. При этом для перехода на упрощенную систему налогообложения (единый налог) или изменения ее группы следует подать в орган ГНС, в котором вы состоите на учете, заявление на упрощенную систему налогообложения не позднее чем за 15 календарных дней до начала квартала, с которого хотите осуществить переход(п.п. 1 п. 4 ст. 298 ПКУ). В данном заявлении необходимо указать группу, ставку и дату, с которой вы планируете переход.

    Для того чтобы перейти на общую систему налогообложения, следует подать заявление об отказе от упрощенной системы налогообложения в соответствующий орган ГНС не позднее чем за 10 календарных дней до начала квартала, в котором планируете осуществить изменения(п.п.1 п.2 ст. 298 ПКУ).

    Если вы только что зарегистрировали ФЛП, то автоматически находитесь на общей системе налогообложения и для избрания упрощенной системы вам нужно подать в орган ГНС по месту регистрации ФЛП заявление о переходе в соответствующий срок:

    • для перехода на 1-ю или 2-ю группу единого налога нужно подать заявление до конца месяца, в котором произошла регистрация ФЛП. Даже если вы зарегистрировали ФЛП в последний день месяца, то в этот же день следует подать заявление на избрание упрощенной системы налогообложения. При этом на едином налоге ФЛП находиться с 1-го числа следующего за месяцем регистрации месяца.Если сроки подачи заявления будут нарушены, то перейти на единый налог вы сможете уже только с нового квартала, подав в соответствующий, указанный выше, срок заявление.Кроме того, в течение года применить переход на упрощенную систему налогообложения ФЛП может только один раз. То есть, если вы первый квартал находились на едином налоге, а со 2-го квартала перешли на общую систему налогообложения, то снова перейти на упрощенную ФЛП сможет только с нового календарного года. Не поможет даже закрытие ФЛП.
      1. Каким образом можно подать заявление о выборе или изменении системы налогообложения (или изменении группы)?
      • подать государственному регистратору как приложение к заявлению о государственной регистрации, подаваемого для проведения государственной регистрации: только для вновь созданных предпринимателей и только заявление о выборе определенной группы упрощенной системы налогообложения.
      • отправить по почте с уведомлением о вручении и с описью вложения. Датой предоставления считается дата подачи письменной корреспонденции для пересылки (дата отправления), которая отражается на адресной стороне почтового отправления и описании.
      • подать через электронный кабинет налогоплательщика в меню «Переписка с ДПС частной части Электронного кабинета в орган ГНС вместе с сопроводительным письмом заявление о применении упрощенной системы налогообложения и расчет дохода за предыдущий календарный год, предшествующий году перехода на упрощенную систему налогообложения, по установленной форме в формате pdf (ограничение 2 МБ). Датой подачи заявления о применении упрощенной системы налогообложения вместе с сопроводительным письмом является дата регистрации сопроводительного письма в органе ГНС. В течение одного рабочего дня после отправки такого письма в орган ГНС автору электронного письма будет сообщено о входящем регистрационном номере и дате регистрации. Информацию о получении и регистрации письма в органе ГНС можно посмотреть во вкладке «Входящие документы» меню «Входящие/исходящие документы» частной части Электронного кабинета, отправленные письма — во вкладке «Отправленные документы» меню «Входящие/исходящие документы» (ЗІР категория 107.01.01 ключевые слова для поиска «подача»).
      • Какие отчеты при этом следует подать и в какие сроки?
        • Если вы только что созданный ФЛП и выбрали 1-ю или 2-ю группу единого налога, то вам следует подать декларацию об имущественном состоянии и доходах по форме F0100111 за тот квартал, в котором состоялась регистрация ФЛП, поскольку первый месяц регистрации вы находились на общей системе налогообложения. Подать данную декларацию необходимо в течение 40 календарных дней после окончания квартала. И годовую декларацию плательщика единого налога 1-й и 2-й групп по форме F0103404 в течение 60 календарных дней после окончания года;
        • Возможные штрафные санкции и как их избежать?Если вы не вовремя подадите заявление о применении упрощенной системы налогообложения, то в следующий раз вы это сможете сделать только с нового квартала. Во время регистрации ФЛП или переходе нужно следить в электронном кабинете или в реестре плательщиков единого налога, за тем, находитесь ли вы на учете как плательщик единого налога или нет. Поскольку вам могут отказать в применении упрощенной системы налогообложения и не сообщить об этом.Если срок подачи заявления закончился, то вы будете находиться на общей системе налогообложения, и либо сможете подать заявление со следующего квартала, или же прекратить и снова зарегистрировать предпринимательскую деятельность. Следует отметить тот момент, что если вы в одном месяце закроете и снова откроете ФЛП, то нужно будет 2 раза платить ЕСВ (единый социальный взнос). За несвоевременное предоставление, или не предоставление соответствующей декларации предусмотрен штраф в сумме 170 грн, за повторное нарушение в течение 1095 календарных дней — 1020 грн.Если не следить за тем удовлетворили ли ваше заявление о переходе, то можно попасть на уплату других налогов и штрафные санкции.Например, ФЛП подал заявление на упрощенную систему налогообложения, у него был долг по земельному налогу, или налогу на недвижимость, соответственно в применении упрощенной системы ФЛП отказали. ФЛП вовремя не проконтролировал этот момент и занимался предпринимательской деятельностью все время считая, что находится на едином налоге, вовремя оплачивая ЕН и подавая декларацию плательщика ЕН.Через некоторое время ФЛП узнает о том, что он не находится на упрощенной системе налогообложения, и нужно платить с суммы чистого дохода налоги для общей системы налогообложения: НДФЛ 18,0%, военный сбор 1,5% и ЕСВ 22,0%.
    Жупинский Николай Андреевич
    30%

    Добрий день! Ви маєте право не пізніше ніж за 15 днів до початку наступного кварталу подати до податкової служби заяву про застосування спрощеної системи оподаткування з відміткою "Зміни" про зміну ставки єдиного податку з другої на першу групу.

    Савченко Олександр
    15%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Марино!

    Підприємці-єдинники можуть змінювати групу єдиного податку хоч кожного кварталу, головне — вчасно подати заяву.

    Для того щоб змінити групу, єдинник повинен:

    1) не пізніше ніж за 15 календарних днів (далі – к. д.) до початку наступного кварталу подати до контролюючого органу заяву за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 20.12.11 р. № 1675 (далі – заява) (пп. 298.1.5 ПК). У рядку 5.2 заяви робиться позначка про те, з якої групи до якої хоче перейти єдинник.

    За загальним правилом (пп. 298.1.1 ПК) заява до контролюючого органу може бути подана одним з таких способів:

    – особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

    – поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

    – засобами електронного зв'язку в електронній формі в порядку, визначеному законодавством (але на практиці для фізосіб ця можливість поки що не реалізована) (ЗІР, категорія 107.12);

    2) сплатити щомісячний авансовий внесок за новою ставкою не пізніше 20-го числа першого місяця роботи в новій групі – у випадку, якщо єдинник перейшов із першої до другої групи або навпаки;

    3) подати податкову декларацію за період перебування у звітному році в старій групі – у строки, установлені для квартального звітного періоду. Це стосується і єдинників, які переходять з другої до першої групи або навпаки (незважаючи на те, що єдинники обох цих груп звітують за підсумками року). При цьому подання квартальної декларації звільняє таких єдинників від подання декларації у строк, установлений для річного звітного періоду (пп. 296.5.1 ПК). Зверніть увагу: оскільки декларація за звітний період року складається наростаючим підсумком, то в декларації за наступний звітний період у відповідних розділах окремо наводяться показники госпдіяльності єдинника у старій і новій групі, а також суми авансових внесків, нараховані під час перебування в першій/другій групі.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Адвокат Евгений Александрович
    25%

    Добрый день, Марина!

    Для перехода со 2-й группы ФЛП единого налога на 1-ю группу ФЛП единого налога, нужно подать заявление до конца месяца, в котором произошла регистрация ФЛП.

    Изменить группу упрощенной системы возможно только с 1-го числа нового квартала.

    При этом, для изменения группы налогообложения, следует подать в орган ГНС, в котором вы состоите на учете, заявление на упрощенную систему налогообложения не позднее чем за 15 календарных дней до начала квартала, с которого хотите осуществить переход(п.п. 1 п. 4 ст. 298 ПКУ).

    В данном заявлении необходимо указать группу, ставку и дату, с которой Вы планируете переход.

    Порядок подачи заявления о выборе или изменении группы ФЛП:

    • подать государственному регистратору как приложение к заявлению о государственной регистрации, подаваемого для проведения государственной регистрации: только для вновь созданных предпринимателей и только заявление о выборе определенной группы упрощенной системы налогообложения.
    • отправить по почте с уведомлением о вручении и с описью вложения. Датой предоставления считается дата подачи письменной корреспонденции для пересылки (дата отправления), которая отражается на адресной стороне почтового отправления и описании.
    • подать через электронный кабинет налогоплательщика в меню «Переписка с ДПС частной части Электронного кабинета в орган ГНС вместе с сопроводительным письмом заявление о применении упрощенной системы налогообложения и расчет дохода за предыдущий календарный год, предшествующий году перехода на упрощенную систему налогообложения, по установленной форме в формате pdf (ограничение 2 МБ). Датой подачи заявления о применении упрощенной системы налогообложения вместе с сопроводительным письмом является дата регистрации сопроводительного письма в органе ГНС. В течение одного рабочего дня после отправки такого письма в орган ГНС автору электронного письма будет сообщено о входящем регистрационном номере и дате регистрации. Информацию о получении и регистрации письма в органе ГНС можно посмотреть во вкладке «Входящие документы» меню «Входящие/исходящие документы» частной части Электронного кабинета, отправленные письма — во вкладке «Отправленные документы» меню «Входящие/исходящие документы» (ЗІР категория 107.01.01 ключевые слова для поиска «подача»).

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Порядок обрання або переходу на спрощену систему оподаткування, або відмови від спрощеної системи встановлені статтею 298 Податкового кодексу України.

    Обрання або перехід на спрощену систему

    Для обрання або переходу на спрощену систему госпсуб'єкту потрібно не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу подати заяву в один з таких способів:

    1) особисто або уповноваженою на це особою;

    2) поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

    3) засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб;;

    4) державному реєстратору як додаток до заяви про держреєстрацію. Електронна копія заяви, що виготовлена шляхом сканування, передається держреєстратором до контролюючого органу одночасно з відомостями з заяви про держреєстрацію на проведення держреєстрації юрособи або фізособи — підприємця.

    У заяві зазначаються такі обов'язкові відомості:

    • найменування суб'єкта господарювання, код за ЄДРПОУ (для юрособи) або ПІБ фізособи — підприємця, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізиосіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків);
    • податкову адресу суб'єкта господарювання;
    • місце провадження господарської діяльності;
    • обрані госпсуб'єктом види господарської діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010;
    • обрані суб'єктом господарювання група та ставка ЄП або зміна групи та ставки;
    • кількість осіб, які одночасно перебувають з фізособою — підприємцем у трудових відносинах, та середньооблікова чисельність працівників у юрособи;
    • дата (період) обрання або переходу на спрощену систему оподаткування.

    Зареєстровані фізособи — підприємці, які до закінчення місяця, в якому відбулася держреєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи та ставки єдиного податку для першої або другої групи, вважаються платниками ЄП з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася держреєстрація.

    Зареєстровані суб'єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня держреєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи та ставки єдиного податку для третьої групи, яка не передбачає ПДВ (тобто 5%), вважаються платниками єдиного податку з дня їх держреєстрації.

    Госпсуб'єкт, який утворюється в результаті реорганізації (крім перетворення) будь-якого платника податку, що має непогашені податкові зобов'язання чи податковий борг, які виникли до такої реорганізації, може бути зареєстрований як платник єдиного податку (шляхом подання не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу заяви) з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому здійснено погашення таких ПЗ чи податкового боргу.

    Суб'єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів, також може прийняти рішення про перехід на спрощену систему шляхом подання заяви не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Проте такий перехід можливий:

    • лише один раз протягом календарного року;
    • за умови відповідності критеріям, які дають право обрання спрощеної системи (протягом року, що передує періоду переходу);
    • до поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік. При цьому якщо госпсуб'єкт протягом календарного року, що передує року обрання спрощеної системи оподаткування, самостійно прийняв рішення про припинення фізособи — підприємця, то при переході до розрахунку доходу включається вся сума доходу, отриманого такою особою в результаті провадження госпдіяльності за такий попередній календарний рік.

    Отже, за умови дотримання платником єдиного податку вимог для обраної ним групи, такий платник може самостійно перейти на сплату ЄП, встановленого для інших груп, шляхом подання не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу. При цьому у платника єдиного податку третьої групи, який є платником ПДВ, анулюється реєстрація платника податку на додану вартість, у разі обрання ним першої або другої групи чи ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка включає ПДВ до складу єдиного податку.

    У разі зміни відомостей до заяви включаються (за наявності) дані про:

    • зміну найменування (для юрособи) ПІБ фізособи — підприємця, або серії та номера паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків). В такому випадку заява подається протягом місяця з дня виникнення таких змін;
    • зміну податкової адреси;
    • зміну місця провадження госпдіяльності;
    • зміну видів господарської діяльності;
    • зміну організаційно-правової форми юрособи;
    • дату (період) відмови від застосування спрощеної системи у зв'язку з переходом на сплату інших податків і зборів, встановлених цим Кодексом;
    • дату (період) припинення платником ЄП провадження господарської діяльності;
    • зміну групи та ставки платника єдиного податку.

    Інформація про період щорічної відпустки і терміни тимчасової втрати працездатності з обов'язковим доданням копії листка непрацездатності подається за заявою у довільній формі.

    У разі зміни найменування юрособи, прізвища, імені, по батькові фізособи-підприємця або серії та номера паспорта (для фізосіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків) заява подається протягом місяця з дня виникнення таких змін.

    У разі зміни податкової адреси госпсуб'єкта, місця провадження госпдіяльності, видів госпдіяльності заява подається платниками єдиного податку І і ІІ груп не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулися такі зміни.

    З 23 травня у разі зміни податкової адреси суб’єкта господарювання, місця провадження господарської діяльності заява подається платниками єдиного податку III групи не пізніше останнього дня кварталу, в якому відбулися такі зміни.

    При цьому у разі зміни ставки єдиного податку заява подається платником єдиного податку III групи не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, в якому буде застосовуватися така ставка.

    Відмова від спрощеної системи оподаткування

    Для відмови потрібно також подати заяву не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року).

    Платники єдиного податку можуть самостійно відмовитися від спрощеної системи оподаткування у зв'язку з переходом на сплату інших податків і зборів, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому подано заяву щодо відмови у зв'язку з переходом на сплату інших податків і зборів.

    Платники єдиного податку зобов'язані перейти на сплату інших податків і зборів у таких випадках та в строки (див. таблицю)

    Випадки для переходу на сплату інших податків і зборівСтроки переходуУ разі перевищення протягом календарного року встановленого обсягу доходу платниками першої і другої груп та нездійснення переходу на застосування іншої ставкиЗ першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому відбулося перевищенняУ разі перевищення протягом календарного року обсягу доходу 7000 грн, платниками єдиного податку першої і другої груп, які використали право на застосування інших ставок, встановлених для третьої групиУ разі перевищення протягом календарного року встановленого обсягу доходу платниками третьої групиУ разі застосування платником ЄП іншого способу розрахунків, ніж в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій)З першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому допущено такий спосіб розрахунківУ разі здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, або невідповідності вимогам організаційно-правових форм господарюванняЗ першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності або відбулася зміна організаційно-правової формиУ разі перевищення чисельності фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником єдиного податкуЗ першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому допущено таке перевищенняУ разі здійснення видів діяльності, не зазначених у реєстрі платників єдиного податкуЗ першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльностіУ разі наявності податкового боргу більше 1020 грн на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталівВ останній день другого із двох послідовних кварталівУ разі здійснення платниками першої або другої групи діяльності, яка не передбачена у пп. 1 або 2 п. 291.4 ст. 291 ПКУЗ першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому здійснювалася така діяльність

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Костромина Виктория

    На первой группе ЕН могут работать ФОП, которые торгуют на рынке или оказывают бытовые услуги населению. Без наемных сотрудников.

    Для того чтобы сменить группу, единщик должен: не позже чем за 15 календарных дней (далее – к. д.) до начала следующего квартала подать в контролирующий орган заявление по форме, утвержденной приказом Минфина от 20.12.11 г. № 1675 (далее – заявление) (пп. 298.1.5 НК). В строке 5.2 заявления делается отметка о том, из какой группы в какую хочет перейти единщик. Отметим, что по общему правилу (пп. 298.1.1 НК) заявление в контролирующий орган может быть подано одним из следующих способов: – лично налогоплательщиком или уполномоченным на это лицом; – по почте с уведомлением о вручении и с описью вложения; – средствами электронной связи в электронной форме в порядке, определенном законодательством (ОИР, категория 107.12); уплатить ежемесячный авансовый взнос по новой ставке не позже 20-го числа первого месяца работы в новой группе – в случае, если единщик перешел из первой во вторую группу или наоборот; подать налоговую декларацию за период нахождения в отчетном году в «старой» группе – в сроки, установленные для квартального отчетного периода. Это касается и единщиков, которые переходят из второй в первую группу или наоборот (несмотря на то, что единщики обеих этих групп отчитываются по итогам года). При этом подача квартальной декларации освобождает таких единщиков от подачи декларации в срок, установленный для годового отчетного периода (пп. 296.5.1 НК). Обратите внимание: так как декларация за отчетный период года составляется нарастающим итогом, то в декларации за следующий отчетный период в соответствующих разделах отдельно приводятся показатели хоздеятельности единщика в «старой» и «новой» группе, а также суммы авансовых взносов, начисленные во время пребывания в первой/второй группе.

    ТАК ЖЕ ОЗНАКОМЬТЕСЬ - https://news.dtkt.ua/ru/simple/common/62977

    Малиновский Влад
    Малиновский Влад 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Марина.

    Змінити групу ви зможете, подавши за 15 днів до нового кварталу заяву про зміну групи до податкової.

    Сьогодні 22 вересня, до нового (четвертого) кварталу лишилось вісім днів, тобто змінити групу з четвертого кварталу ви вже не встигнете. Змінити групу ви зможете в 1 січня 2021 року. Для цього на вже зараз ви можете подати заяву до податкової.

    Звернуть увагу - в попередніх коментарях наведені дещо застарілі реквізити документу про затвердження форми заяви. Краще скористайтесь посиланням на актуальний на сьогодні документ - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1054-19#Text

    Також зверніть увагу на консультацію ЗІР 107.01.01 - http://zir.sfs.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&selcat=182

    Суть в тому, що торгівня в магазині на території ринку потребує перебування ФОП на другій групі. Перша група дає можливість роботи лише на ринку (місце в торговому ряді, лоток, палатка). Торгівля в магазині, навіть в магазині, що знаходиться на території ринку - вимагає перебування на другій групі ФОП.

    Всього вам найкращого.

    Пуха Наталія ТендерОк
    15%

    Доброго дня

    По вашому питанню:

    Для переходу з 2 на 1 групу ФОП не пізніше ніж за 15 днів до початку наступного кварталу подати до ДФС заяву про застосування спрощеної системи оподаткування з відміткою "Зміни" про зміну ставки єдиного податку з другої на першу групу бланк заяви можете використати за посиланням https://taxer.ua/uk/blanks.

    Успіху


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України