Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Для бизнеса, 25 сентября 2020, вопрос №29558 250₴

Право на использование людей в рекламе

Здравствуйте. Мы сняли для рекламы клиента постановочный ролик с участием актёров. Через некоторое время запросили расписку о том, что они не против съёмок. Кастинг-менеджер, не будь дурой, решила, что для предоставления расписок мы должны ей заплатить отдельную плату. Работает ли в нашем случае «молчаливое согласие на съемку»? Можем ли мы пользоваться материалом без письменного разрешения? У нас есть много рабочего материала, подтверждающего, что люди снимались добровольно.

Ответы юристов (9)

    Малик Олександр Володимирович
    20%
    Общаться в чате Малик Олександр Володимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Винница, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Здравствуйте!

    Согласно ст. 34 Конституции Украины каждый имеет, право свободно собирать, хранить и распространять информацию на собственное усмотрение. Однако осуществление этого права может быть ограничено законом в интересах национальной безопасности, с целью соблюдения общественного порядка, предотвращения преступления, для защиты репутации или прав других лиц.

    Таким образом, право на видеосъемку, как вид сбора, фиксирования и хранения информации, не является абсолютным и может быть ограничено.

    Основной нормой права, регулирующей вопрос видеосъемки, является статья 307 Гражданского кодекса Украины.

    Данная статья гласит, что фото- и видеосъемка физического лица допускается только с его согласия. Автоматическое согласие лица на фото- видеосъемку допускается, если съемки проводятся открыто на улице, собраниях, конференциях, митингах.

    Кроме того, лицо давшее согласие на съемку, может потребовать в дальнейшем, не демонстрировать публично запись, связанную с ее личной жизнь, при этом затраты на демонтаж выставки или записи, возместив при этом затраты на демонтаж, корректировку видео.

    Савченко Олександр
    16%
    Общаться в чате Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Олено!

    Законодавець визначає, що фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку у випадку її згоди. Ця гарантія створена з тією метою, що процес відповідної зйомки може певним чином суттєво порушувати особисті немайнові права фізичної особи.

    Цивільний кодекс України не встановлює певної конкретної форми для вираження згоди, отже, вона може бути виражена у будь-який спосіб: письмово або усно, а також можлива мовчазна згода. При цьому така згода повинна бути отримана до моменту початку зйомки:

    ♦ ясно виражена згода - згода, надана в письмовому вигляді;

    ♦ усна згода - особа в усній формі перед камерою висловлює свою згоду на зйомки та транслювання зйомок у засобах масової інформації;

    ♦ мовчазна згода - особа знала й бачила, що її знімають на фото чи відеокамеру, але не висловила своїх заперечень щодо проведення зйомок.

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    Стаття 307. Захист інтересів фізичної особи при проведенні фото-, кіно-, теле- та відеозйомок

    1. Фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку лише за її згодою. Згода особи на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку припускається, якщо зйомки проводяться відкрито на вулиці, на зборах, конференціях, мітингах та інших заходах публічного характеру.

    2. Фізична особа, яка погодилася на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку, може вимагати припинення їх публічного показу в тій частині, яка стосується її особистого життя. Витрати, пов'язані з демонтажем виставки чи запису, відшкодовуються цією фізичною особою.

    3. Знімання фізичної особи на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку, в тому числі таємне, без згоди особи може бути проведене лише у випадках, встановлених законом.

    Стаття 308. Охорона інтересів фізичної особи, яка зображена на фотографіях та в інших художніх творах

    1. Фотографія, інші художні твори, на яких зображено фізичну особу, можуть бути публічно показані, відтворені, розповсюджені лише за згодою цієї особи, а в разі її смерті - за згодою осіб, визначених частиною четвертою статті 303 цього Кодексу.

    Згода, яку дала фізична особа, зображена на фотографії, іншому художньому творі, може бути після її смерті відкликана особами, визначеними частиною четвертою статті 303 цього Кодексу. Витрати особи, яка здійснювала публічний показ, відтворення чи розповсюдження фотографії, іншого художнього твору, відшкодовуються цими особами.

    2. Якщо фізична особа позувала авторові за плату, фотографія, інший художній твір може бути публічно показаний, відтворений або розповсюджений без її згоди.

    Фізична особа, яка позувала авторові фотографії, іншого художнього твору за плату, а після її смерті - її діти та вдова (вдівець), батьки, брати та сестри можуть вимагати припинення публічного показу, відтворення чи розповсюдження фотографії, іншого художнього твору за умови відшкодування автору або іншій особі пов'язаних із цим збитків.

    3. Фотографія може бути розповсюджена без дозволу фізичної особи, яка зображена на ній, якщо це викликано необхідністю захисту її інтересів або інтересів інших осіб.

    Тепер по вашим питанням.

    1) Работает ли в нашем случае «молчаливое согласие на съемку» - так, діє.

    2) Можем ли мы пользоваться материалом без письменного разрешения? - якщо актори знімалися за плату та знали, що знімаються для конкретної реклами, то їхній дозвіл на публічне розміщення не потрібний і Ви маєте законне право використовувати відзнятий матеріал, так як Вам належать авторські права на нього.

    Однак, використовувати відзняті матеріали Ви маєте право тільки в рекламі, для якої були найняті та знімалися дані актори.

    Щоб використовувати матеріал для інших цілей, дійсно буде потрібна письмова згода акторів (а не кастинг-менеджера).

    Як приклад:

    Даю згоду на зйомку мене та мого зображення на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку, використання мого фотографічного зображення та відеозапису з моєю участю при створенні телевізійних програм, рекламних та інформаційних матеріалів за умови дотримання вимог ст. 20 Закону України «Про рекламу», а також даю згоду на публічний показ, відтворення та розповсюдження рекламних та інформаційних матеріалів, телевізійних та інших передач з моїм зображенням, відеозаписів з моєю участю будь-яким незабороненим законом способом як на території України, так і за її межами без обмеження строку публічного показу, відтворення та/чи розповсюдження.

    Крім того, цим засвідчую свою згоду на використання та поширення моїх коментарів, відповідей на запитання, точок зору будь-яким незабороненим законом способом при здійсненні публічного показу, відтворенні та розповсюдженні мого зображення та відеозапису з моєю участю.

    Я усвідомлюю та погоджуюсь, що використання мого зображення та відеозапису з моєю участю, а також публічний показ, відтворення та розповсюдження рекламних, інформаційних матеріалів з моїм зображенням та відеозаписів з моєю участю є безоплатним та зобов’язуюсь не заявляти будь-яких претензій чи вимог майнового характеру до осіб, що здійснюють публічний показ, відтворення та розповсюдження таких рекламних чи інформаційних матеріалів та відеозаписів.

    Також даю повну згоду на обробку моїх персональних даних, зазначених у цій Згоді будь-яким способом, включаючи, але не обмежуючись, згоду на збирання, реєстрацію, накопичення, зберігання, адаптування, зміну, поновлення, використання, поширення (в тому числі розповсюдження, реалізацію, передачу тощо), знеособлення, блокування та знищення моїх персональних даних в базі персональних даних.

    Зі змістом статей 307, 308 Цивільного кодексу України ОЗНАЙОМЛЕНА

    Згода на обробку персональних даних надана з врахуванням вимог ст.7, ст. 8 та ст. 11 Закону України «Про захист персональних даних» та діє безстроково та без обмеження території дії.

    Цим підтверджую, що отримала повідомлення про включення моїх персональних даних до бази персональних даних з метою, вказаною у цій Згоді, а також відомості про мої права, визначені Законом України «Про захист персональних даних» для виконання зазначеної мети та про можливість передачі мої персональних даних третім особам на розсуд Володільця та/або Розпорядника бази даних.

    Зміст моїх прав, як суб’єкта персональних даних згідно Закону України «Про захист персональних даних» мені повідомлено та зрозуміло.

    Дата Підпис ПІБ

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Марусяк Андрій Романович
    8%
    Общаться в чате Марусяк Андрій Романович 3 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    1) Можем ли мы пользоваться материалом без письменного разрешения?

    відповідь: ні, ні в якому разі. Лише письмова згода всіх акторів на використання їх зображень в рекламі. Таку згоду актор може відкликати у будь-який момент і ви повинні будете зняти рекламу з ротації. Особа, що відкликала згоду на використання її зображення в рекламі повинна відшкодувати вартість випуску рекламних матеріалів. Питання письмової згоди особи регулбється ст. 8 ЗУ "Про рекламу". Є робоча схема, як обійти ризик відкликання згоди на використання зображення особи у рекламі. Для цього замовте у юриста, що спеціаліується в даній сфері проект згоди на використання матеріалів у рекламі. Можете звернутись до мене через кнопку звернутись.

    2) Работает ли в нашем случае «молчаливое согласие на съемку»?

    відповідь: якщо ви оплачуєте послуги акторам, то у вас є мовчазна згода на зйомку та публічне розповсюдження матеріалів. Наявність розписки не обов'язкова.

    якщо ви офіційно не оплачуєте гонорар акторам, необхідно брати "розписку" на розповсюдження та зйомку. У дана розписка, це теж згода, як і для розповсюдження реклами. Від такої згоди особа завжди може відмовитись і ви не зможете використовувати дані відеоролики. Є робоча схема, як обійти ризик відкликання згоди на зйомку та розповсюдженя.

    Висновки:

    - особа завжди може відкликати згоду на зйомку, розповсюдження матеріалів та використання в рекламі її зображень;

    - згода на використання зображень/відео у рекламі лише письмова;

    - умова про відмові від відкликання згоди на зйомку, розповсюдження матеріалів та використання в рекламі є нікчемною і вас можна добренько рознести в суді на круглу суму за таку умову;

    - звертайтесь до юриста для розробки 1) згоди на зйомку і розповсюдження матеріалів та 2) згоди на використання в рекламі.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    10%
    Общаться в чате Кирда Вячеслав Володимирович 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Олена!

    Чи можна фотографувати осіб без їх особистої згоди або на публічних заходах, чим регулюється це питання та яка передбачена відповідальність за незаконну фото-, відео зйомку?

    Оскільки процес відповідної зйомки може суттєво порушувати певні особисті немайнові права людини, Цивільний кодекс України передбачає,що людей не можна знімати без їх особистої згоди на це. При цьому, вона не потребується якщо зйомка відбувається на певному публічному заході (мітинг, концерт, конференція тощо);

    Згода фізичної особи може виражатись як у письмовій, так і в усній формі в залежності від обставин, при яких провадиться відповідна зйомка

    Знімання фізичної особи на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку, в тому числі таємне, без згоди особи може бути проведене лише у випадках, встановлених законом (наприклад, підрозділи, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність мають право негласно знімати інформацію з каналів зв’язку, застосовувати інші технічні засоби отримання інформації тільки за рішенням суду)

    Що стосується посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, то фото- та відео зйомка таких осіб може проводитися без їхньої згоди ( в контексті того, що інформація, отримана в результаті зйомки буде становити суспільний інтерес). При цьому, така фото-, відео зйомка повинна проводитися в публічному місці та при виконанні такими посадовими особами своїх обов’язків;

    Зйомка в місцях особистого користування заборонена. Такими місцями, зокрема, можуть бути: туалети, роздягальні, ванні кімнати, приміщення приватної власності тощо.

    Варто відзначити, що законодавство України забороняє будь-які приховані зйомки щодо вашого особистого життя, а тим більше поширення відповідного відео чи фото.

    У разі порушення цього правила передбачена кримінальна відповідальність, а саме: за незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу або незаконна зміна такої інформації, крім випадків, передбачених іншими статтями Кримінального кодексу України, -караються штрафом від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років (ч. 1 ст. 182 КК України).

    Успіхів Вам!

    Мєньков Андрій Васильович
    8%
    Общаться в чате Мєньков Андрій Васильович 3 года назад

    Юрист, 18 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день Елена! По закону физическое лицо может быть снято лишь по его согласию. Если расценивать сбор подписей как услуги кастинг-менеджера, то решать заказывать эти услуги и оплачивать их или нет Вы сами решаете. Это Ваши договорные отношения с кастинг менеджером. Но люди которые к Вам обратились на сьемку уже дали свое согласие на сьемку. Вы ведь не скрытой камерой их снимали. Желательно конечно иметь письменное подтверждение их согласия на сьемку. Но с другой стороны кастинг-менеджер не может гарантировать, что предоставленные им подписи принадлежат именно тем людям которые у Вас снимались. Если же примите решение платить кастинг-менеджеру пропишите обязательно в договоре, что он гарантирует идентичность подписей. Если же сделка будет устной, то никаких гарантий у Вас не будет.

    Шишкин Алексей Юрьевич
    8%
    Общаться в чате Шишкин Алексей Юрьевич 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 32 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    В принципе если актеры снимались добровольно, разыгрывает определенные образы, сцены и тому подобное, то изначально подразумевается, что они дали согласие на видео съемку, по крайней мере устно. Это означает, что ролик принадлежит лицу его снимавшему и это лицо вправе его тиражировать. А если актеры получили еще и деньги за съемки, то вообще не может быть никаких проблем и вы можете использовать ролик по своему усмотрению. Все эти вопросы урегулированы ст. 307-308 ГК Украины.

    Ковальчук Владимир
    8%
    Общаться в чате Ковальчук Владимир 3 года назад

    Адвокат, г. Киев

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    По закону разместить фото в рекламе можно только с согласия лица, которому принадлежит исключительное право на него:

    1. фотографа;
    2. студии, в которой он работает;
    3. лица, которому фотограф передал такое право по договору.

    Например, если молодожены заказали свадебную съемку и заключили договор, по которому фотограф отдает фотографии и все права на них молодоженам, распоряжаться судьбой фотографий могут только они. Фотограф в этом случае не может перепродать фото или использовать их в других коммерческих целях.

    Закон устанавливает исключения, когда разрешение у правообладателя можно не просить и достаточно указать автора. Так, разрешено использовать фотографии:

    1. Для личных целей. Например, поставить фото на рабочий стол ноутбука.
    2. В информационных, научных, учебных или культурных целях. Написать обучающую статью и привести в пример фото — учебная цель. Это разрешено.
    3. Библиотекам, архивам и образовательным организациям. Если распечатать фотографию и показывать студентам в университете, закон нарушен не будет.
    4. В местах, открытых для посещения, где фото находятся постоянно. То есть там, куда любой человек может прийти и увидеть фото, например в парке, музее или на выставке. Таким образом, разрешено использовать фото, которое распечатали как плакат и повесили в Летнем саду или парке Горького.
    5. Если это необходимо для следственных действий или суда.

    Главное — не должно быть цели извлечь прибыль, иначе использование будет коммерческим и понадобится согласие на это.

    Реклама же предполагает извлечение прибыли, поэтому в любом случае нужно получать согласие на использование фото. В противном случае правообладатель потребует удалить фотографию или компенсировать убытки и моральный ущерб. СТ 8 ЗУ про рекламу

    Гончаренко Константин
    8%
    Общаться в чате Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый вечер!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    Если фото невозможно идентифицировать – их можно публиковать на сторонних носителях. Приведу Вам банальный пример. Есть разные фотостоки (фотобанки), куда фотографы, любители, могут выкладывать свои собственные фотографии, которые пользователи могут приобрести за определенные суммы. Так вот, если на фотографиях изображены люди, которых можно идентифицировать, т.е. видны лица, нужно согласие таких людей. Оформляется все это специальным документом, установленным сайтом, или издательством с подписью, подтверждающей, что данные люди не возражает на публикацию снимков с ними.

    Точно так же и в Вашей ситуации, если Ваши фото можно идентифицировать по каким-то признакам, тогда публиковать фото без согласия письменного не возможно .

    Есть, конечно, нюансы, что если Вам оплатили за публикацию фото, что подтверждено договором/контрактом, тогда не является обязательным спрашивать разрешение у владельца фото.

    Згідно зі статтею 2 Бернської конвенції про охорону літературних і художніх творів (до якої приєдналася Україна) та статтею 8 Закону України "Про авторське право і суміжні права фотографічні твори, у тому числі твори, виконані способами, подібними до фотографії, охороняються як об’єкти авторського права. Для правомірного використання фотографічних творів як об’єктів авторського права в знаках для товарів і послуг необхідно отримати дозвіл від автора чи іншого суб’єкта авторського права на ці твори.

    Договори про передачу прав на використання фотографічних творів укладаються в письмовій формі. Договір про передачу прав на використання творів вважається укладеним, якщо між сторонами досягнуто згоди щодо всіх його істотних умов (строку дії договору, способу використання твору, території, на яку поширюється передаване право, розміру й порядку виплати авторської винагороди, а також інших умов, щодо яких за вимогою однієї із сторін має бути досягнуто згоди).

    За порушення авторського права передбачається цивільна, адміністративна та кримінальна відповідальність.

    Цивільна відповідальність може настати у випадку звернення особи, авторське право якої було порушено, до суду .

    Цивільна відповідальність може накладатися на правопорушника й господарським судом, якщо власник майнового авторського права, з одного боку, як позивач, і відповідач, з іншого боку, – є суб’єктами господарювання. У таких справах судове провадження регулюється нормами Господарського процесуального кодексу України.

    Адміністративна та кримінальна відповідальність за порушення прав інтелектуальної власності передбачається, зокрема, статтею 51-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, статтею 176 Кримінального кодексу України.

    Знімати особу та/або її речі особисті, без особистої згоди незаконно. Цим порушується право на недоторканість приватного життя, право на таємницю особистого життя. Дане правопорушення підпадає під дію ст.182 Кримінального кодексу України (до трьох років обмеження волі), тому особа може вимагати видалити або все відео, фото , або фрагмент . в разі ігнорування вимог особи , вона може звертатися за захистом своїх прав в поліцію і до суду. В суді можна сформулювати позовні вимоги не лише в плані видалення незаконного контенту, а й відшкодування моральної шкоди.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    14%
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день, Олена!

    Запитання:

    "Работает ли в нашем случае «молчаливое согласие на съемку»"?

    Відповідь:

    -Так.

    Запитання:

    "Можем ли мы пользоваться материалом без письменного разрешения"?

    Відповідь:

    -Так, лише в рекламних цілях.

    Цивільний кодекс України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15

    Стаття 307. Захист інтересів фізичної особи при проведенні фото-, кіно-, теле- та відеозйомок

    1. Фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку лише за її згодою. Згода особи на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку припускається, якщо зйомки проводяться відкрито на вулиці, на зборах, конференціях, мітингах та інших заходах публічного характеру.

    2. Фізична особа, яка погодилася на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку, може вимагати припинення їх публічного показу в тій частині, яка стосується її особистого життя. Витрати, пов'язані з демонтажем виставки чи запису, відшкодовуються цією фізичною особою.

    3. Знімання фізичної особи на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку, в тому числі таємне, без згоди особи може бути проведене лише у випадках, встановлених законом.

    Стаття 308. Охорона інтересів фізичної особи, яка зображена на фотографіях та в інших художніх творах

    1. Фотографія, інші художні твори, на яких зображено фізичну особу, можуть бути публічно показані, відтворені, розповсюджені лише за згодою цієї особи, а в разі її смерті - за згодою осіб, визначених частиною четвертою статті 303 цього Кодексу.

    Згода, яку дала фізична особа, зображена на фотографії, іншому художньому творі, може бути після її смерті відкликана особами, визначеними частиною четвертою статті 303 цього Кодексу. Витрати особи, яка здійснювала публічний показ, відтворення чи розповсюдження фотографії, іншого художнього твору, відшкодовуються цими особами.

    2. Якщо фізична особа позувала авторові за плату, фотографія, інший художній твір може бути публічно показаний, відтворений або розповсюджений без її згоди.

    Фізична особа, яка позувала авторові фотографії, іншого художнього твору за плату, а після її смерті - її діти та вдова (вдівець), батьки, брати та сестри можуть вимагати припинення публічного показу, відтворення чи розповсюдження фотографії, іншого художнього твору за умови відшкодування автору або іншій особі пов'язаних із цим збитків.

    3. Фотографія може бути розповсюджена без дозволу фізичної особи, яка зображена на ній, якщо це викликано необхідністю захисту її інтересів або інтересів інших осіб.

    Так, у випадку, якщо у відеоролику є будь-які зображення та/або акторська гра (першого та другого плану), необхідно визначити, на який саме період, територію, місце використання, інші умови використання такі актори надали згоду рекламодавцю використовувати свої зображення/виконання сцен у відеоролику.

    При цьому, у Вашому випадку була "мовчасна згода", особи добровільно знімалися та отримували за це кошти - "У нас есть много рабочего материала, подтверждающего, что люди снимались добровольно".

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України