Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Земельное право, 28 сентября 2020, вопрос №29769 600₴

Фоп 3 групи і дотації за саджанці

Добрий день, є 4 земельні ділянки, 2 по 25соток для будівництва та обслуговування будинку, 2 по ~10соток ОСГ.
Хочу засадити 50соток ягідними насадженнями і отримати 80% компенсації від держави, як краще зареєструватись у цьому випадку?
Чи достатньо 3 групи фоп з відповідним кведом? Фермерське господарство як я розумію в даному випадку не потрібно.
Дякую за відповідь.

Ответы юристов (6)

    Ковальчук Владимир
    16.7%

    Для изменения вида использования земли надо проводить землеустроительную экспертизу и согласовывать пересогласовывать) проект отвода участка

    Если вы получили землю сельскохозяйственного назначения под личное крестьянское хозяйство, но спустя некоторое время сочли, что заняться садоводством выгоднее, то так просто посадить деревья вам не разрешат. Даже если земельный участок — ваша частная собственность Хотя законодательно не определено, в каком порядке и главное — у кого надо получать такое разрешение, суды настаивают на том, что изменение вида использования земельного участка в пределах целевого назначения (как, например, с личного крестьянского хозяйства на садоводство для земель сельскохозяйственного назначения) должно осуществляться в порядке изменения самого целевого назначения, начиная с нового проекта землеотвода. Такую правовую позицию занял и Верховный Суд Украины (ВСУ) в постановлении от 5 марта 2013 года по делу по иску заместителя прокурора Киево-Святошинского района Киевской области (прокурор) к Киево-Святошинской районной государственной администрации Киевской области (РГА) при участии физических и юридических лиц как третьих лиц.Одним из основных принципов ЗК Украины определяет принцип рационального использования и охраны земель. Руководствуясь им, ЗК Украины разделяет земельный фонд Украины по правовому режиму и основному целевому назначению на категории. Отнесение земель к той или иной категории, согласно части 1 статьи 20 ЗК Украины, осуществляется на основании решений органов государственной власти и органов местного самоуправления в соответствии с их полномочиями. При этом каждая категория земель имеет обобщенное целевое назначение, определяющее специфику ее особенного правового режима, а участки одной категории могут использоваться по разным видам целевого назначения.Статьями 31, 33—37 ЗК Украины установлен правовой режим видов использования сельхозземель. Так, согласно статье 33 ЗК Украины, граждане могут иметь на праве собственности и арендовать для ведения личного крестьянского хозяйства земельные участки, использование которых осуществляется согласно закону. В частности, согласно Закону Украины «О личном крестьянском хозяйстве», из статьи 1 которого следует, что такое хозяйство является хозяйственной деятельностью, осуществляемой без создания юридического лица физическим лицом индивидуально или лицами, состоящими в семейных или родственных связях, совместно проживающими, в целях удовлетворения личных потребностей путем производства, переработки и употребления сельхозпродукции, реализации ее излишков и оказания услуг по использованию имущества личного крестьянского хозяйства.

    А в отношении земель для садоводства статья 35 ЗК Украины определяет, что граж­дане Украины имеют право приобретать в собственность или арендовать земельные участки для ведения индивидуального или коллективного садоводства, которые могут использоваться для закладки многолетних плодовых насаждений, выращивания сельхозкультур, а также для возведения необходимых строений, хозяйственных сооружений и прочее.

    То есть законодательно установлен разный правовой режим земель сельхозназначения для садоводства и для ведения личного крестьянского хозяйства, даже порядок их безвозмездной передачи в собственность отличается.ВСУ отметил, что абзац 2 части 5 статьи 20 ЗК Украины обязывает собственников использовать земли сельхозназначения исключительно в пределах требований пользования землями определенного вида. Это соответствует принципу рационального использования и охраны сельхозземель. В вашей ситуации вы сделать это не можете это запрещено законом. А по поводу вашей деятельности надо открывать ФОП 4 группа

    Мєньков Андрій Васильович
    16.7%

    Доброго дня Владе! Постановою КМУ передбачено, що бюджетні кошти надаються суб’єктам господарювання на безповоротній основі шляхом часткового відшкодування вартості (без урахування податку на додану вартість) побудованих і реконструйованих та прийнятих у період з 1 січня по 30 вересня 2020 року в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів із зберігання та переробки плодово-ягідної продукції, винограду та хмелю, а також придбаних суб’єктами господарювання у цей самий період основних засобів і товарів, виконаних робіт та отриманих послуг, а саме за:

    - придбаний садивний матеріал плодово-ягідних культур, винограду та хмелю (після закладення насаджень) (далі - садивний матеріал) у розмірі до 80 відсотків вартості (без урахування податку на додану вартість).

    Таким чином ФОП 3 групи з відповідним КВЕД відносяться до субєктів господарювання і за умови дотримання інших вимог Порядку розраховувати на компенсацію від держави.

    Карпенко Андрей Владимирович
    16.7%
    1. В 2020 году предусмотрено 400 млн грн - поддержка садоводства, виноградарства и хмелеводства. Предусмотрена частичная компенсация стоимости закладки плодово-ягодных культур, винограда и хмеля, строительства холодильников и объектов по замораживанию, приобретение линий обработки плодов, оборудования для сушки фруктов. Также предусматрена компенсация стоимости насаждений в пределах до 90% и объектов по хранению и переработке - до 30%, распределение выплат на паритетных началах один раз в год, ограничение размера поддержки - до 50 млн грн одному субъекту с учетом связанных человек.
    2. Основная часть этих средств направляется на компенсацию стоимости посадочного материала, то есть саженцев. При этом, получить компенсацию стоимости посадочного материала могут только те украинские производители фруктов и ягод, которые используют легальные сорта и сертифицированные саженцы.

    Обязательным условием для получения производителем компенсации по данной программе является наличие саженцев ягодных культур приобретённого им сорта в Госреестре сортов растений, разрешённых для выращивания в Украине. Кроме того, поставщик саженцев должен иметь право на выращивание/продажу посадочного материала того или иного сорта.

    Иными словами, компенсацию посадочного материала могут получить только те производители, которые используют легальные сорта и сертифицированные саженцы. Именно поэтому, в случае обращения за компенсацией, необходимо предоставить сертификаты, подтверждающие сортовые и товарные качества саженцев (для отечественного материала) или копию фитосанитарного сертификата и сертификата качества/соответствия (для импортируемого материала).

    3. Изучите:

    ---

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

    від 15 липня 2005 р. № 587Київ

    Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства

    ---

    МІНІСТЕРСТВО РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ, ТОРГІВЛІ ТА СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    19.12.2019 № 745

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України23 грудня 2019 р.за № 1274/34245

    Про затвердження нормативів, у межах яких проводиться часткова компенсація у виноградарстві, садівництві і хмелярстві, форм звітності та переліку обладнання, механізмів і техніки

    Вы можете быть ФОП, но легально Вы можете использовать только 20 соток земли.

    Гончаренко Константин
    16.7%

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Отримайте до 80% компенсації здійснених витрат з придбання садивного матеріалу плодово-ягідних культур, винограду та хмелю, але не більше встановлених Мінагрополітики нормативів, за умови закладення насаджень у поточному році.

    Як отримати

    1

    Подати до Мінагрополітики в електронному чи паперовому вигляді заяву за встановленою Мінагрополітики формою для включення до переліку претендентів на державну підтримку.

    2

    Подати до утвореної районної (у випадку її відсутності обласної) комісії (після отримання інформації щодо включення суб’єкта господарювання до переліку претендентів на державну підтримку, розміщеної на офіційному веб-сайті Мінагрополітики) наступні документи:

    один раз на рік

    документи, що посвідчують право на користування земельною ділянкою;

    проектну документацію на створення виноградників столових сортів, плодово-ягідних насаджень або хмільників. У випадку закладення виноградників технічних сортів - затверджену Мінагрополітики проектну документацію на їх створення;

    довідку про банківські реквізити;

    зобов’язання щодо повернення до державного бюджету у місячний строк бюджетних коштів у разі встановлення контролюючими органами факту їх незаконного одержання та/або нецільового використання;

    до 20 червня та 20 листопада

    заяву про компенсацію;

    акт про фактичний обсяг виконаних робіт та витрат за встановленою Мінагрополітики формою (підтвердні бухгалтерські документи про оплату/ придбання/ оприбуткування посадкового матеріалу);

    реєстри витрат з виконання робіт разом із завіреними копіями первинних бухгалтерських документів;

    довідку про відсутність (наявність) заборгованості з виплати заробітної плати, сплати податків і зборів (обов’язкових платежів), видані відповідними органами Державної податкової служби, Пенсійного фонду України та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування;

    сертифікат, що засвідчує сортові якості садивного матеріалу та сертифікат, що засвідчує товарні якості садивного матеріалу, для ввезеного на митну територію України – фітосанітарний сертифікат та сертифікат країни-експортера.

    Районні комісії та обласні комісії незалежно від результатів розгляду документів та проведених виїзних перевірок забезпечують надходження відповідних матеріалів до Мінагрополітики до 1 липня та 1 грудня.

    3

    Отримати кошти державної фінансової підтримки на банківський рахунок після оприлюднення відповідного наказу Мінагрополітики.

    Залежно від обсягів бюджетних коштів на відповідний бюджетний рік та пріоритетності окремих напрямів державної підтримки Мінагрополітики визначає напрями, за якими буде надаватися державна підтримка у такому бюджетному році. Напрями державної підтримки визначені у Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15 липня 2005 року № 587 (із змінами).

    Враховуючи викладене та суть питання Ваш ФОП 3 групи з необхідними КВЕДами цілком підходить для такоіі діяльності.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    33.3%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Владе!

    Земельна ділянка для будівництва та обслуговування будинку не може використовуватися для ОСГ.

    Тобто, наразі Ви можете засадити лише 20 соток землі ОСГ або ж необхідно змінювати цільове призначення 50 соток землі для будівництва та обслуговування будинку.

    При цьому відповідно до частини третьої статті 24 Закону України “Про регулювання містобудівної ділябності” у разі відсутності плану зонування або детального планування території, затвердженого відповідно до вимог цього Закону, передача (надання) земельних ділянок із земель державної або комунальної власності у власність чи користування фізичним та юридичним особам для містобудівних потреб забороняється.

    Зміна цільового призначення земельної ділянки, яка не відповідає плану зонування території та/або детальному плану території, забороняється.

    Змінити цільове призначення земельної ділянки можна за декількох умов:

    1.Наявність детального плану території, який передбачає використання цієї земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства.

    2.Розробка проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, оскільки відбувається зміна її цільового призначення (навіть змінюється категорія). Погодження і затвердження цього проекту в установленому порядку. Реєстрація земельної ділянки в державному земельному кадастрі.

    3.Реєстрація права комунальної власності в Державному реєстрі прав.

    4.Прийняття рішення щодо надання земельної ділянки у власність чи користування із зміненим цільовим призначенням.

    Чи достатньо 3 групи фоп з відповідним кведом? - необхідно перейти на 4 групу єдиного податку.

    Дотації можна отримати тільки за сертифіковані саджанці.

    Обов’язковою умовою для отримання компенсації за цією програмою є наявність саджанців ягідних культур в Держреєстрі сортів рослин, дозволених для вирощування в Україні. Крім того, постачальник саджанців повинен мати право на вирощування або продаж посадкового матеріалу того чи іншого сорту.

    Іншими словами, компенсацію посадкового матеріалу зможуть отримати тільки ті виробники, які використовують легальні сорти і сертифіковані саджанці. Саме тому, в разі звернення за компенсацією, необхідно надати сертифікати, що підтверджують сортові та товарні якості саджанців (для вітчизняного матеріалу) або копію фітосанітарного сертифіката та сертифіката якості і відповідності (для імпортованого матеріалу).

    Які документи необхідно зібрати:

    заявку;

    довідку, чинну на дату подання заявки, про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, у паперовій або електронній формі;

    довідку про відкриття поточного рахунка, видану банком;

    письмове зобов’язання повернути до державного бюджету в місячний строк бюджетні кошти у разі встановлення контролюючими органами факту їх незаконного одержання та/або нецільового використання;

    документи, що посвідчують право власності, користування земельною ділянкою;

    проєктну документацію на створення виноградників столових сортів, плодово-ягідних насаджень та хмільників та затверджену Мінекономіки проєктну документацію на створення виноградників технічних сортів;

    акти інвентаризації насаджень за встановленими Мінекономіки формами;

    акт про фактичний обсяг виконаних робіт та витрат за встановленою Мінекономіки формою;

    реєстри витрат з виконання робіт разом із завіреними копіями первинних бухгалтерських документів

    сертифікати на садивний матеріал (у разі проведення посадки насаджень).

    Подати документи необхідно до 01 жовтня 2020 року обласній комісії.

    Корисна інформація за посиланням - http://dotacii.minagro.gov.ua/ua/80-na-sadzhanci

    Нормативно-правові акти:

    Постановою Уряду від 19 лютого 2020 року № 109 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 8 лютого 2017 року № 77» , визначено напрями державної підтримки на 2020 рік, одним із яких є фінансова підтримка розвитку садівництва, виноградарства та хмелярства.

    Механізм і напрями надання підтримки розвитку садівництва, виноградарства та хмелярства визначено постановою Кабінету Міністрів України від 15.07.2005 № 587 “Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства” (із змінами від 02.09.2020).

    Форми заявок та відповідних документів для нарахування та виплати підтримки розвитку садівництва, виноградарства та хмелярства затверджені наказом Мінекономіки від 11.09.2020 № 1750, який буде розміщено після державної реєстрації в Мін’юсті на офіційному порталі Верховної Ради України: https://rada.gov.ua/

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Влад Клиент 3 года назад
    Дуже дякую всім за відповіді

Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України