Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 29 сентября 2020, вопрос №29834 100₴

Отсрочка от призыва по причине поступления в ВУЗ Польши- часть 2

Добрый день! Воодушивившись вашими ответами, мы еще раз пошли в военкомат для получения отсрочки. С собой был паспорт, приписное, оригинал справки об зачислении, нотариально заверенная копия и перевод.
На этот раз мы получили вот такую бумагу, на основании которой от нас все таки требуют Апостиль на Справку об зачислении на учебу в польский вуз. Это похоже на выдержку их какого-то чужого запроса.....
Но они же требуют не возможного - не возможно сейчас выехать за границу из-за COVID ????

На сколько это правомерно? И есть ли ссылка на какой-то официальный документ, подтверждающий/ или опровергающий предявления Апостиля на справку об поступлении в Государственный ВУЗ Польши в наше время?

Ответы юристов (7)

    Ковальчук Владимир

    Обычно университеты Польши высылают на эл. адрес абитуриента (или выдают при личной подаче документов) предварительное подтверждение «засведчениє» о принятии к процессу рекрутации. Само по себе оно не является подтверждением поступления в польский вуз. Получив его, вы можете перейти к подготовке документов к поступлению. А именно: сделать перевод документов, апостиль аттестата и результатов тестов и медицинскую справку, которые нужны, чтобы начать обучение в Польше.

    Для этого вам необходимо уточнить у сотрудника отдела ректрутации, какого рода перевод документов необходим непосредственно в польском университете – сделан только у польского переводчика. Также сразу стоит уточнить и другие моменты, такие как: когда резервировать общежитие, если он вообще есть, какова его стоимость, есть ли дополнительные платежи (кроме стоимости выбранного курса) и тому подобное. Апосталь делается в той стране, где вьідан документ но в Киеве есть фирмы которые это делают найдите нас и напишите я вам предоставлю тел и решите свои проблемы не выезжая с Украины Апостиль - это упрощенная форма легализации документов для стран-участниц Гаагской конвенции. Проставление штампа апостиль необходимо для придания документу юридической силы на территории другого государства.При использовании документа выданного за рубежом, на территории Украины, Вам сначала необходимо поставить на него апостиль.Проставления печати апостиль в посольствах или консульствах иностранных государств не предусмотрено. На иностранные документы апостиль ставится только в тех странах, где выдавался документ.В каждой стране существует ряд определенных требований к документам, предоставляемым для проставления штампа апостиль. Обращение в юридическое объединение «ЮСТ Групп» поможет вам минимизировать время на получение правильно оформленных документов.

    Пользователь не активен
    25%
    Пользователь не активен 3 года назад

    Адвокат, 5 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день!

    Відповідно до Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу" ст 17

    8. Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

    у закладах загальної середньої освіти III ступеня та професійної (професійно-технічної) освіти з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;

    у закладах фахової передвищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття початкового рівня (короткого циклу) та першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за програмами ступеневої системи освіти;

    у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти;

    у закладах середньої або вищої духовної освіти з денною формою навчання;

    Але це логічно ,що в вас має бути підтвердження того,що особа навчається .

    В вашому випадку достатньо отримати довідку з ВНЗ Польщі про те що осба ПІБ, року народження зарахована до такого вузу на денну форму навчання з печатками ВНЗ, отримати цю довідку на свою електронну пошту, роздрукувати, віднести до бюро переводів , перекласти на українську мову та завірити у нотаріуса!!- найчастіше бюро переводів працюють з нотаріусами, такий переклад можливо зробити за 2 дні .

    Надалі , берете роздрукований польську справку, переклад цього документа завірений нотаріусом та віддаєте в воєнкомат.

    Та і все, здайте такий пакет документів офіційно до канцелярії.

    Гончаренко Константин
    15%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Я впевнений , що комісаріат , посилається дещо на інший нормативний акт, чим вводить Вас в оману.

    Адже такий документ про який вони згадують у своєму листі існує і поширюється саме на співпрацю у галузі освіти двох країн:

    Угода між Міністерством освіти і науки України та Міністром національної освіти Республіки Польща про співробітництво в галузі освіти

    Документ 616_180, чинний, поточна редакція — Підписання від 19.01.2015

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/616_180#Text

    Таким чином комісаріат має керуватися вказаним документом.

    Ви можете оскаржити дії і відповіді письмові посадових осіб до суду, проте це тривала процедура.

    Якщо розуміння не буде досягнуто , а на судовий процесс не вистачить часу.

    Рекомендую Вам з документом про освіту звернутися до консульської установи Республіки Польща на території України (м. Київ) , аби консульська служба проставила все ж таки апостиль на документ.

    Спробуйте серед іншого направити документи ( довідку, нотаріальний переклад її та заяву на відстрочку) поштою рекомендованим листом з описом вкладення та повідомленням про вручення на адресу комісаріату на ім я начальника, або подайте особисто до канцелярії з проставленням номеру та штампу про прийняття та вимагайте надати копію заяви зі штампом та датою про прийняття вам на руки.

    надалі якщо консенсус не буде знайдено необхідно у суді оскаржити бездіяльність посадових осіб комісаріату.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Костромина Виктория
    15%

    Я бы на Вашем месте не переживала.

    Отправьте все документы укр почтой с описью вложения и курьерской доставкой.

    Перед законом - Вы выполнили свою часть работы для получения отсрочки.

    А то что военкомат - по каким то причинам тупит - это их проблемы. Закон на Вашей стороне. И при любом дальнейшем разбирательства- Вы докажете свою правоту.

    И хорошей Вам учёбы!!!

    Адвокат Евгений Александрович
    10%

    Здравствуйте, Ксения!

    Апостиль на документы о поступлении в ВУЗе Республики Польши не нужен.

    Военкомат ссылается на такие документы:

    МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ

    09.07.2004 N 26-38-290

    На лист Національного банку України від 24.06.2004

    N 25-110/1049-6325 щодо надання переліку держав, з якими Україна

    має двосторонні (багатосторонні) договори, у яких містяться

    положення щодо відмови від легалізації іноземних офіційних

    документів Міністерством юстиції України повідомляється:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v-290323-04#Text

    Договір

    між Україною і Республікою Польща про правову допомогу та правові відносини у цивільних і кримінальних справах:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/616_174#Text">https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/616_174#Text

    При этом, указанные документы не содержат обязательство на то, чтобы ставить апостиль на указанные выше документы.

    Отсрочка может быть если:

    Статья 17 Закон Украины "О воинской обязанности и военной службе":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "8. Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:... у вищих навчальних закладах з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного вищого освітньо-кваліфікаційного рівня вищої освіти;..."

    9. Право на відстрочку від призову на строкову військову службу для здобуття освіти також мають громадяни України, які в рамках міжнародних договорів України навчаються у закладах освіти інших держав".

    Ссылка на часть 15 статьи 17 Закон Украины "О воинской обязанности и военной службе", исходя из её содержания не вариант для Вашего сына:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    " 15. У випадках, не передбачених цим Законом, відстрочка від призову на строкову військову службу може бути надана призовникам згідно з рішеннями призовної комісії Автономної Республіки Крим, обласних та Київської міської призовних комісій за поданням районних (міських) призовних комісій".

    При этом, как я ране Вам указывал, что есть ещё вариант.

    Он может быть снят с воинского учёта, в связи с выбытием за границу на срок более чем на 3 месяца, на законных основаниях, в связи с учёбой, согласно ст.37 указанного Закона:

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього.

    5. Зняттю з військового обліку призовників та військовозобов'язаних у військових комісаріатах (військовозобов'язаних Служби безпеки України у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України:

    1) з військового обліку призовників:...які вибувають на строк більше трьох місяців за межі України;... ".

    Только это необходимо сделать до призыва на срочную воинскую службу, то есть до 01 октября текущего года (призыв: октябрь - декабрь текущего года), так как вовремя призыва не снимают с воинского учёта.

    Документы: паспорт громадянина Украины, ИНН, приписное, документы о поступлении в ВУЗ на аспирантуру за границей, с переводом на украинский язык, с завершением у нотариуса подписи лингвист-переводчика, такие как у Вас есть!

    При наличии вопросов обращайтесь!

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Савченко Олександр
    15%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Ксенія!

    Відмова військкомату є незаконною. Однак, необхідно отримати саме письмову відмову.

    А для цього потрібно спочатку надіслати до військкомату замовним листом з описом вкладення заяву про надання відстрочки на період навчання у Польському виші (до заяви додайте копію паспорта, коду та приписного вашого сина, а також оригінал довідки про зарахування на навчання до Польського вузу та нотаріально завірену копію, переведену на українську мову).

    Крім того, письмове звернення буде підтвердженням того, що ваш син дійсно звертався із заявою про надання відстрочки на період навчання у Польському виші, а також допоможе уникнути відповідальності.

    При цьому Вам не потрібно сильно хвилюватися, навіть якщо Ви не встигнете оформити відстрочку або знятися з військового обліку.

    Так як максимум, що можуть пред'явити вашому сину після повернення з Польщі, - так це порушення правил військового обліку, за що загрожує адміністративна відповідальність за ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення та накладення стягнення (штрафу у розмірі 85-119 грн).

    Якщо вашому сину не вручали під особистий підпис повістку на проходження медкомісії (ВЛК), за результатами якої його визнали б придатним до військової служби, а потім повістку про виклик до військового комісаріату для призову на строкову службу, то притягнути його до кримінальної відповідальності за ст. 335 Кримінального кодексу України "Ухилення від призову на строкову військову службу" НЕ можуть.

    При цьому за законом не допускається виклик до військкомату за телефоном, лише за повісткою.

    При цьому повістка має бути вручена особисто в руки – це коли призовник/військовозобов’язаний розписався за неї. Таку повістку працівники військкомату можуть вручити не тільки за місцем проживання, а й на роботі. Якщо повістку вручили на вулиці чи залишили її в поштовій скриньці або у дверях, то вона не вважається врученою.

    Повістку може вручити тільки працівник військкомату, а також сільський чи селищний голова. Інші особи не мають права цього робити. За отримання повістки не можуть розписуватися батьки, дружина чи інші родичі. Тоді вона вважається не врученою.

    Всього доброго!

    Владислав
    20%
    Владислав 3 года назад

    Юрист, г. Одесса, 6 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго вечора. Відповідно до статті 17 Закону України Про військовий обов'язок і військову службу навчання за денною формою у ВНЗ є підставою для отримання відстрочки від призову на строкову військову службу незалежно від того чи це ВНЗ України чи зарубіжний ВНЗ.

    Україна уклала договір про співробітництво у сфері освіти з Республікою Польща і відповідно, ніяких інших документів для "приведення у відповідність довідки" за примхою військових посадових осіб військового комісаріату не потрібно. Вам необхідно тільки оформити нотаріально завірений переклад на українську мову довідки з Польського ВНЗ про навчання на денній формі.

    З приводу зняття з військового обліку на час вибуття з України на сьогоднішній день сформувалась в порушення закону практика у РВК, коли особам , що перебувають на обліку призовників чи військовозобов'язаних і вибувають із різних причин за кордон відмовляють у знятті з військового обліку.

    Це пов'язано із тим, що на жаль, належним чином не врегульовано питання ведення військового обліку консульськими установами за кордоном, у відповідності до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу". Окрім того, з обліку призовників не знімають на час чергового призову , що триває і зараз по 31 грудня включно , відповідно до Указу Президента України #13/2020.

    Нехай щастить!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України