Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Уголовное право, 30 сентября 2020, вопрос №29945 100₴

Хочу узнать, есть ли наказание за определенное деяние.

Здравствуйте. Хочу узнать, можно ли привлечь к ответственности человека который обманул мою девушку, и что ему за это может быть.
Моей девушки. В социальной сети, написал человек, с предложением зарегистрировать ее на сайте, на котором можно будет зарабатывать на общении с пользователями на сайте, оплата за сообщение, оплата за звонок и так далее.
Для регистрации на сайте человек попросил отправить фото паспорта, и фото лица с паспортом. Фотографии были отправлены. Человек якобы подал заявку на регистрацию, позже он написал что заявка была отклонена.
Позже стало известно, что человек зарегистрировал мою девушку на сайте с помощью фото паспорта, вел от ее лица переписку, и зарабатывал на этом деньги.
Человек который это сделал является гражданином Украины, и проживает на Украине.
Интересует вопрос, является ли его действия по закону наказуемы? И какую ответственность он может понести за это?

Ответы юристов (13)

    Марусяк Андрій Романович
    15%

    Доброго дня! пишіть заяву до поліції про вчинення злочину: порушення недоторканості приватного життя.

    Статті 182 КК Порушення недоторканності приватного життя.

    Незаконне збирання, зберігання, використання або поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди або поширення цієї інформації у публічному виступі, творі, що публічно демонструється, чи в засобах масової інформації,-

    караються штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

    Поліція неохотно розслідує дані злочини.

    • Иван Клиент 3 года назад

      Добрий день. Дякую за вашу відповідь. Фотографії були взяті з публічного доступу, які використовувалися на сайті. Фотографії не поширювалися в публічному доступі, вони поширювалися на закритому американському сайті.

      Скажіть, за це шахрай може понести відповідальність?

    Беликов Олег  Александрович

    Добрый день. привлечь к ответственности можно, и даже нужно, чтобы другие пользователи не попались на уловки мошенника. Надо написать заявление в полицию, прикрепить имеющиеся доказательства. В вашем случае это будет переписка в соцсетях. Квалифицировать эту ситуацию будут следователи, так как этоотносится к их компетенции.

    • Иван Клиент 3 года назад

      Меня интересует, какую ответственность может понести мошенник?

      • Беликов Олег  Александрович
        25%

        Ответственность будет зависеть от статьи уголовного кодекса, по которой и будет квалифицироваться это преступное деяние. Если следователь усмотрит признаки состава преступления по ст. 182 УК Украины, то по второй части может быть лишение свободы на срок от 3-х до 5-ти лет. Сколько именно дать, решает суд с учетом обстоятельств дела и личности подсудимого.

    Мєньков Андрій Васильович
    25%

    Добрый день Иван. Привлечь мошенника к ответственности в даной ситуации крайне сложно. Исходя из того что личность его не установлена. Рекомендую Вам обратиться к администратору сайта с требованием удалить персональную информацию с сайта, в том числе аккаунт, зарегистрированный от имени вашей девушки. Понятное дело жалобу нужно обосновать. Если же будет оказ либо бездействие проблему можно попытаться решить в судебном порядке. Иск предявляется к собственнику сайта с требованием устранить нарушения и возмещении морального вреда. Также не лишним будет обратиться в полицию, но вероятность даже начала досудебного расследования невелика.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Зверніться письмово до адміністратора скрвісу, якого підозрюєте в організації таких дій. Викладіть детально ситуацію. Профіль особи яка здійснила розповсюдження даних,( ім я , порядковий номер ідентифікатор сторінки та ін) у Вас є , тож в своїй заяві вкажіть його дані, поясніть причину нерозуміння між вами, та вкажіть на своє припущення щодо незаконного розповсюдження Ваших контактів та даних . Переписку викладіть на папері та нотаріально посвідчіть аби вона мала юридичний факт

    Я вважаю, що проблема в конкретному власнику профіля . Вимагайте від адміністратора сервісу проведення внутрішнього розслідування даного інциденту. Додайте в якості підтвердження адреси інтернет, з яких були зафіксовані розповсюдження особистих даних. Наголошуйте на порушенні захисту персональних даних. Вимагайте письмової відповіді і напишіть, що в разі ігнорування листа, напишете заяву в поліцію за фактом шахрайства(ст. 190 Кримінального Кодексу України), а також ст. 182 КК України втручання в приватне життя особи , в порядку ст.214 КПК України.

    Незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу або незаконна зміна такої інформації,

    караються штрафом від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років. ст.182 КК України.

    щодо наклепу то у разі якщо у Вас є письмові чи аудіо-візуальні докази таких дій, закріплених на носіях інформації( дисках , флешках, диктофонах.) , то Ви маєте право звернутися до суду з позовом " про порушення честі, гідності та ділової репутації особи" де зазначити суть порушення та вимагати спростування недостовірної інформації з застосуванням публічності та вимагати моральної компенсації збитків , якщо вони мали місце.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий вечір, Іван!

    Ви маєте право подати заяву до поліції або прокуратури про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та відкриття кримільного провадження про втручання в особисте життя за статтею 182 Кримінального кодексу України (на підставі статей 60 в 214 Кримінального процесуального кодексу України).

    Після цього, протягом 24 годин, вказані відомості про вчинене кримільне правопорушення, повинні бути невідкладно але не пізніше 24 годин, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, з відкриттям кримільного провадження, про що заявник має право отримати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (на підставі статей 60 в 214 Кримінального процесуального кодексу України).

    У разі невнесення відомостей про вчинене кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань протягом 24 годин, заявник має право на потязі 10 днів, подати скаргу слідчому судді місцевого суду (на підставі статей 303-307 Кримінального процесуального кодексу України) та до місцевої прокуратури (стаття 36 Кримінального процесуального кодексу України).

    Дивіться Кримінальний кодекс України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14

    Дивіться Кримінальний процесуальний кодекс України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17

    "Стаття 60. Заявник

    1. Заявником є фізична або юридична особа, яка звернулася із заявою або повідомленням про кримінальне правопорушення до органу державної влади, уповноваженого розпочати досудове розслідування, і не є потерпілим.

    2. Заявник має право:

    1) отримати від органу, до якого він подав заяву, документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію;

    1-1) отримувати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань;

    2) подавати на підтвердження своєї заяви речі і документи;

    3) отримати інформацію про закінчення досудового розслідування.

    3. Заявник, який є викривачем, крім передбачених цією статтею прав, має право в порядку, встановленому Законом України "Про запобігання корупції", отримувати інформацію про стан досудового розслідування, розпочатого за його заявою чи повідомленням.

    Інформація надається слідчим або прокурором у строк не більше п’яти днів з моменту подання заяви.

    "Стаття 214. Початок досудового розслідування

    1. Слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування. ...".

    "Стаття 303. Рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, та право на оскарження

    1. На досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора:

    1) бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов’язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування;...".

    "Стаття 304. Строк подання скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, її повернення або відмова відкриття провадження

    1. Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії. ...".

    У разі наявності запитань звертайтеся!

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Малиновский Влад
    20%
    Малиновский Влад 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Здравствуйте, Иван.

    В описанной ситуации привлечь человека к ответственности - бесперспективно.

    Во-первых, обман по отношению к вашей девушке выразился лишь в завладении копиями ее документов. Как такового имущественного ущерба вам нанесено не было. Действительно, документы были получены путем обмана, но на этом негативные последствия для вашей девушки себя исчерпывают.

    Можно было бы вести речь о причинении неимущественного ущерба путем противоправного использования изображения и участия в онлайн-проекте. Но это уже не уголовный, а гражданско-правовой процесс, в котором необходимо обосновать как факт ущерба так и его размер.

    Во-вторых - не известна личность мошенника и его местонахождение. Скорее всего установить его будет невозможно, соответственно невозможно определить, куда обращаться с заявлением. Если злоумышленник (как пример) из Казахстана, и получил копии документов вашей девушки, находясь в Казахстане - украинская полиция не имеет никакого отношения к расследованию подобного происшествия, так как оно произошло не в Украине а в Казахстане.

    Старайтесь предоставлять копии своих документов (а особенно - фото с документами в руках) незнакомым третьим лицам. Передача такого рода верификационных данных возможна только в пользу банков и лицензируемых финансовых учреждений. В остальных случаях рекомендовал бы обходится без подобной верификации.

    Всего вам доброго и удачи.

    Адвокат Евгений Александрович

    Иван!

    Дополнительно:

    "Стаття 182.Порушення недоторканності приватного життя.

    1. Незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу або незаконна зміна такої інформації, крім випадків, передбачених іншими статтями цього Кодексу, -

    караються штрафом від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

    2. Ті самі дії, вчинені повторно, або якщо вони заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам, свободам та інтересам особи, -

    караються арештом на строк від трьох до шести місяців або обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

    Примітка. Істотною шкодою у цій статті, якщо вона полягає у заподіянні матеріальних збитків, вважається така шкода, яка в сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян".

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Малик Олександр Володимирович

    Добрий день!

    Слід звернутися до поліції з відповідною заявою.

    Однак, як показує практика, у даній ситуації довести вину буде досить складно, оскільки ваша дівчина лише передала свої фото документів.

    Разом з тим, шкоду що було їй завдано буде важко оцінити.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Степане!

    Відповідно до ст. 32 Конституції України ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією. Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без й згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

    Кримінальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14):

    Стаття.182. Порушення недоторканності приватного життя.

    Незаконне збирання, зберігання, використання або поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди або поширення цієї інформації у публічному виступі, творі, що публічно демонструється, чи в засобах масової інформації,-

    караються штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

    Таким чином, Ви маєте право подати заяву до поліції (кіберполіції) про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та відкриття кримільного провадження про втручання в приватне життя за статтею 182 Кримінального кодексу України

    Після цього, протягом 24 годин, вказані відомості про вчинене кримільне правопорушення, повинні бути невідкладно але не пізніше 24 годин, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, з відкриттям кримільного провадження, про що заявник має право отримати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (на підставі статей 60 в 214 Кримінального процесуального кодексу України).

    У разі невнесення відомостей про вчинене кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань протягом 24 годин, заявник має право на потязі 10 днів, подати скаргу слідчому судді місцевого суду (на підставі статей 303-307 Кримінального процесуального кодексу України) та до місцевої прокуратури (стаття 36 Кримінального процесуального кодексу України).

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Крикун Сергій  Павлович
    15%

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 28. Ім'я фізичної особи

    1. Фізична особа набуває прав та обов'язків і здійснює їх під своїм ім'ям.

    Ім'я фізичної особи, яка є громадянином України, складається із прізвища, власного імені та по батькові, якщо інше не випливає із закону або звичаю національної меншини, до якої вона належить.

    2. При здійсненні окремих цивільних прав фізична особа відповідно до закону може використовувати псевдонім (вигадане ім'я) або діяти без зазначення імені.

    3. Ім'я фізичній особі надається відповідно до закону.";

    "Стаття 13. Межі здійснення цивільних прав

    1. Цивільні права особа здійснює у межах, наданих їй договором або актами цивільного законодавства.

    2. При здійсненні своїх прав особа зобов'язана утримуватися від дій, які могли б порушити права інших осіб, завдати шкоди довкіллю або культурній спадщині.

    3. Не допускаються дії особи, що вчиняються з наміром завдати шкоди іншій особі, а також зловживання правом в інших формах.

    4. При здійсненні цивільних прав особа повинна додержуватися моральних засад суспільства.";

    "Стаття 23. Відшкодування моральної шкоди

    1. Особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав.

    2. Моральна шкода полягає:...

    2) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім'ї чи близьких родичів;...

    4) у приниженні честі та гідності фізичної особи, а також ділової репутації фізичної або юридичної особи...".

    Закон Украины "Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2155-19):

    "Цей Закон регулює відносини у сфері захисту інформації в інформаційних, телекомунікаційних та інформаційно-телекомунікаційних системах (далі - система).

    Стаття 1. Визначення термінів

    У цьому Законі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:...

    володілець інформації - фізична або юридична особа, якій належать права на інформацію;

    власник системи - фізична або юридична особа, якій належить право власності на систему;...

    захист інформації в системі - діяльність, спрямована на запобігання несанкціонованим діям щодо інформації в системі;...

    несанкціоновані дії щодо інформації в системі - дії, що провадяться з порушенням порядку доступу до цієї інформації, установленого відповідно до законодавства;...

    Стаття 2. Об'єкти захисту в системі

    Об'єктами захисту в системі є інформація, що обробляється в ній, ...

    Стаття 3. Суб'єкти відносин

    Суб'єктами відносин, пов'язаних із захистом інформації в системах, є:

    володільці інформації;

    власники системи;

    користувачі;...

    Стаття 5. Відносини між володільцем інформації та власником системи

    Власник системи забезпечує захист інформації в системі в порядку та на умовах, визначених у договорі, який укладається ним із володільцем інформації, якщо інше не передбачено законом...

    Стаття 9. Забезпечення захисту інформації в системі

    Відповідальність за забезпечення захисту інформації в системі покладається на власника системи...".

    Как я считаю, Вы (девушка) имеете право обратиться в суд с иском к этому человеку, а также к собственнику сайта о возмещении морального вреда.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України