Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Права человека, 01 октября 2020, вопрос №30035 150₴

Как привлечь человека к ответственности за буллинг?

Типичная ситуация в учебных учреждениях. Состою на дистанционном обучении, на первом курсе университета, в Киеве. Один из одногруппников очень резок в выражениях, и в последнее время напрямую оскорбляет меня всякими разными фразами, высмеивает идеи или вопросы к учителям. Я отвечал на оскорбления в ответ, но без травли. Говорил ему, что когда приеду, он поплатится за свои слова, и на прямую говорил, что "ударю ему по лицу". НО решил, что этот вариант может быть вредоносным для меня, и решил проконсультироваться для решения этой проблемы по-другому.
1. Как отвлечь от себя наказание за ответы на буллинг (ибо это скорее всего тоже воспримется как буллинг)? Можно ли извиниться публично (вся переписка велась в общей Группе), чтобы отвлечь от себя ответный иск за буллинг (потому ,что, скорее всего, за моим заявлением последует ответный). Как можно себя обезопасить?
2. Будут ли считаться подобные сообщения -, "ударю тебе по лицу" -, угрозами, и если да, то как избежать наказания в будущем? Можно ли извиниться, или сказать, что это была шутка.
3. Можно ли привлечь человека к ответственности за буллинг, если в прошлом вы тоже буллили в ответ, но прекратили и извинились, а он продолжает?
В общем и целом, хочу просто понять как это можно остановить (оскорбления себя и родных) безопасным способом, ибо ответная агрессия не помогла. Просто ищу способ прекратить оскорбления, ибо учится с ним еще 4 года.
И еще вопрос: "Можно ли привлечь его "дружков" за соучастие в буллинге?"
Спасибо за Ваше внимание. Надеюсь получить ответы на вопросы и дополнительные советы, как лучше было бы поступить на моём месте.

Ответы юристов (7)

    Мєньков Андрій Васильович
    13.3%

    Доброго дня Андрію! За здійснення булінгу передбачена наступна відповідальність:

    Відповідальність дитини до 14 років

    Так, згідно з Цивільним кодексом http://bit.ly/2OM2YYw , дитина у віці до 14 років має часткову цивільну дієздатність та не несе відповідальності за заподіяну нею шкоду. Тобто за будь-який вчинок дитини, пов’язаний із заподіянням шкоди, відповідатимуть її батьки. Окрім відшкодування вказаної вище шкоди, батьки такої дитини можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності (накладення штрафу) за ст.184 Кодексу України про адміністративні правопорушення http://bit.ly/2qDlElb , тобто за невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дитини. Також батьками або адміністрацією школи може бути направлена заява до Управління ювенальної превенції Національної поліції (раніше Кримінальна поліція у справах неповнолітніх) для того, щоб поставити на облік дитину, яка вчинила насильство.

    Відповідальність підлітка від 14 до 16 років

    Чинний Кримінальний Кодекс України http://bit.ly/35NO2A3 вказує вичерпний перелік статей, за які особа у віці від 14 років несе кримінальну відповідальність, наприклад, ст.121 “Умисне тяжке тілесне ушкодження”, ст.122 “Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження”. Тобто, дитина у віці від 14 років до 16 років може бути притягнутою до кримінальної відповідальності, якщо заподіє однокласнику чи будь-якій іншій особі ушкодження, що можуть кваліфікуватися як середньої тяжкості або тяжкі.

    Відповідальність підлітка від 16 до 18 років

    Учні старшої школи, яким виповнилось 16 років, мають повну деліктоздатність, тобто самі несуть відповідальність за вчинені ними правопорушення та злочини, про що зазначено і в статті 22 Кримінального кодексу України http://bit.ly/35NO2A3, і в статті 173-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення http://bit.ly/2qDlEl.

    ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА БУЛІНГ

    Новий закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)http://bit.ly/2OqLPEs запровадив адміністративну відповідальність за таке правопорушення.

    Булінг, внаслідок якого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого, тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (у 2019 році 850 – 1700 гривень) або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.

    У разі доведення булінгу кривдник муситиме сплатити штраф від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (у 2019 році це від 850 до 1700 грн) або громадські роботи протягом 20-40 годин.

    Якщо ж булінг вчиняється групою осіб або повторно протягом року, то кривдник/-и сплачуватимуть від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 до 3400 грн) або мають виконувати громадські роботи протягом 40-60 годин.

    Якщо булінг вчиняє неповнолітня (до 18 років) або малолітня (до 14 років) особа, то за неї платитимуть штраф і виконуватимуть громадські роботи батьки або особи, які їх замінюють згідно чинного законодавства.

    Крім того, якщо керівник навчального закладу не повідомить поліції про випадки цькування, муситиме заплатити штраф від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн станом на 2019 рік) або ж має виконувати виправні роботи строком до одного місяця з відрахуванням до 20% заробітку.

    У тих випадках, КОЛИ БУЛІНГ МАЄ ФІЗИЧНИЙ ХАРАКТЕР і завдає шкоди здоров’ю людини, окрім Адміністративного кодексу http://bit.ly/35NO2A3, до кривдника застосовується Кримінальний кодекс України http://bit.ly/2qDlEl, а саме статті 121, 122.

    Кримінальний кодекс України: Стаття 121. Умисне тяжке тілесне ушкодження

    1. Умисне тяжке тілесне ушкодження, тобто умисне тілесне ушкодження, небезпечне для життя в момент заподіяння, чи таке, що спричинило втрату будь-якого органу або його функцій, каліцтво статевих органів, психічну хворобу або інший розлад здоров’я, поєднаний зі стійкою втратою працездатності не менш як на одну третину, або переривання вагітності чи непоправне знівечення обличчя, – карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.
    2. Умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене способом, що має характер особливого мучення, або вчинене групою осіб, а також з метою залякування потерпілого або інших осіб, чи з мотивів расової, національної або релігійної нетерпимості, або вчинене на замовлення, або таке, що спричинило смерть потерпілого, – карається позбавленням волі на строк від семи до десяти років.

    Стаття 122. Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження 1. Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження, тобто умисне ушкодження, яке не є небезпечним для життя і не потягло за собою наслідків, передбачених у статті 121 цього Кодексу, але таке, що спричинило тривалий розлад здоров’я або значну стійку втрату працездатності менш як на одну третину, – карається виправними роботами на строк до двох років або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до трьох років. 2. Ті самі дії, вчинені з метою залякування потерпілого або його родичів чи примусу до певних дій або з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості, – караються позбавленням волі від трьох до п’яти років.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Андрей!

    По Вашим вопросам:

    Кодекс Украины об административных правонарушениях:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text

    "Стаття 173-4. Булінг (цькування) учасника освітнього процесу

    Булінг (цькування), тобто діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого, -

    тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.

    Діяння, передбачене частиною першою цієї статті, вчинене групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, -

    тягне за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин.

    Діяння, передбачене частиною першою цієї статті, вчинене малолітніми або неповнолітніми особами віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років, -

    тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.

    Діяння, передбачене частиною другою цієї статті, вчинене малолітньою або неповнолітньою особою віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років, -

    тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин.

    Неповідомлення керівником закладу освіти уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про випадки булінгу (цькування) учасника освітнього процесу -

    тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до двадцяти процентів заробітку".

    "1. Как отвлечь от себя наказание за ответы на буллинг (ибо это скорее всего тоже воспримется как буллинг)? Можно ли извиниться публично (вся переписка велась в общей Группе), чтобы отвлечь от себя ответный иск за буллинг (потому ,что, скорее всего, за моим заявлением последует ответный). Как можно себя обезопасить"?

    - Вы потерпевший, Вас не должны привлекать к административной ответственности за буллинг по статье 173-4 Кодекса Украины об административных правонарушениях, а должны привлечь того, кто совершал буллинг в отношении Вас и его соучастников.

    Можете первым подать заявление в полицию в отношении того, кто совершал буллинг в отношении Вас и его соучастников за буллинг по статье 173-4 Кодекса Украины об административных правонарушениях, с приложением скриншотов переписки, указанием свидетелей если такие были.

    "2. Будут ли считаться подобные сообщения -, "ударю тебе по лицу" -, угрозами, и если да, то как избежать наказания в будущем? Можно ли извиниться, или сказать, что это была шутка"?

    -Это не угроза, а способ выбранный способ защиты, без реального умысла на его совершение и реализации, сделанный Вами словесно, дабы избежать буллинга со стороны этого человека и его соучастников.

    "3. Можно ли привлечь человека к ответственности за буллинг, если в прошлом Вы тоже буллили в ответ, но прекратили и извинились, а он продолжает"?

    - Да, это возможно, Вы можете извиниться, если считаете, что тоже совершили буллинг, через СМИ, соцсети.

    "В общем и целом, хочу просто понять как это можно остановить (оскорбления себя и родных) безопасным способом, ибо ответная агрессия не помогла. Просто ищу способ прекратить оскорбления, ибо учится с ним еще 4 года. И еще вопрос: "Можно ли привлечь его "дружков" за соучастие в буллинге?"

    -Рекомендую подать заявление в полицию в отношении того, кто совершал буллинг в отношении Вас и его соучастников за буллинг по статье 173-4 Кодекса Украины об административных правонарушениях, с приложением скриншотов переписки, указанием свидетелей если такие были.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Пуха Наталія ТендерОк
    13.3%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання притягнути за булінг цькування особу до адмін відповідальності можна звернувшись до правоохранных органів, звісно за наявності доказів (детальніше нижче описано), щодо питання чи варто вам вибачитись публічно, Відповідь ТАК. Ви описали ситуацію зі свого боку мотиви поведінки іншої особи Вам не відомі, також інша сторона можливо сприймає Вашу поведінку як агресивну і тому відповідає вам зазначеними Вами діями, тому Ваш крок на публічне примирення і вибачення (у т.ч в соц мережах) буде гуманним позитивним та зрілим.

    Щодо відповідальності то як вірно вище Вам зазначили колеги Після того, як повідомлення про вчинення булінгу надійшло до органів правопорядку, підрозділи поліції у справах неповнолітніх складають протокол про вчинення адміністративного правопорушення.

    Після цього справа передається на розгляд до відповідного суду або судді за місцем вчинення правопорушення.

    Судді районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів розглядають справи про адміністративні правопорушення та призначають вид і розмір покарання.

    Строк розгляду справи судом – 15 днів з для отримання ним протоколу про адміністративне правопорушення та матеріалів справи.

    Доказами у справах про факти цькування можуть бути:

    поясненя особи, яку притягують до відповідальності,

    пояснення потерпілого та свідків,

    висновок експерта (якщо в результаті вчинення правопорушення була завдана фізична чи психологічна шкода),

    речові докази у вигляді зіпсованих особистих речей постраждалого,

    письмові документи,

    матеріали листування, в тому числі – переписки в соціальних мережах, відео-матеріали, на яких зафіксовано процес цькування.

    Успіхів
    Гончаренко Константин
    10%
    Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Рекомендую попытаться инициировать примирение сторон , если же в конкретных обстоятельствах это не возможно правовое регулирование следующее:

    Кодекс Украины об административных правонарушениях дополнен статьей 173-4, предусматривающей, что буллинг (травля), то есть деяния участников образовательного процесса, которые заключаются в психологическом, физическом, экономическом, сексуальном насилии, в том числе с применением средств электронных коммуникаций, совершаемые в отношении малолетнего или несовершеннолетнего лица или таким лицом в отношении других участников образовательного процесса, в результате чего мог быть или был нанесен вред психическому или физическому здоровью потерпевшего, влечет за собой наложение штрафа от 50 до 100 необлагаемых минимумов доходов граждан (от 850 или 1700 грн) или общественные работы на срок от 20 до 40 часов.

    Если травля совершена группой лиц или повторно в течение года после наложения административного взыскания, то штраф составит от 100 до 200 необлагаемых минимумов доходов граждан (от 1700 или 3400 грн) общественные работы на срок от 40 до 60 часов.

    Законом определено наказание за травлю, совершенную малолетними или несовершеннолетними лицами в возрасте от 14 до 16 – наложение штрафа на родителей или лиц, их заменяющих, от 50 до 100 необлагаемых минимумов доходов граждан или общественные работы на срок от двадцати до сорока часов.

    Также законом предусмотрено, что несообщение руководителем учебного заведения уполномоченным подразделениям органов Национальной полиции о случаях буллинга участника образовательного процесса влечет за собой наложение штрафа от 50 до 100 необлагаемых минимумов доходов граждан или исправительные работы на срок до одного месяца с отчислением до 20% заработка.

    В законе определены типичные признаки буллинга, среди которых систематичность (повторяемость) действия; наличие сторон – обидчик (буллер), потерпевший (жертва буллинга), наблюдатели (при наличии); действия или бездействие обидчика, следствием которых является причинение психического и/или физического вреда, унижение, страх, тревога, подчинение потерпевшего интересам обидчика, и/или причинение социальной изоляции пострадавшего.

    Доказательствами по делам о фактах травли могут быть:

    Объяснений лица, которое привлекается к ответственности,

    объяснения потерпевшего и свидетелей,

    вывод эксперта (если в результате совершения правонарушения был нанесен физический или психологический вред),

    вещественные доказательства в виде испорченных личных вещей пострадавшего,

    письменные документы,

    материалы переписки, в том числе - переписки в социальных сетях, видео-материалы, на которых зафиксированы процесс травли.(СКРИНШОТЫ необходимо заверить у нотариуса) для юридического факта документа для суда и органов полиции.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович
    26.7%

    Доброго вечора, Андрію!

    Давайте проаналізуємо, взагалі, що таке "булінг".

    Стаття 1 Закону України "Про освіту"

    булінг (цькування) - діяння (дії або бездіяльність) учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи та (або) такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.

    Типовими ознаками булінгу (цькування) є:

    систематичність (повторюваність) діяння;

    наявність сторін - кривдник (булер), потерпілий (жертва булінгу), спостерігачі (за наявності);

    дії або бездіяльність кривдника, наслідком яких є заподіяння психічної та/або фізичної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника, та/або спричинення соціальної ізоляції потерпілого.

    Малолітня особа - це особа до 14 років, неповнолітня - 14-18 років. Таким чином, якщо Вам вже є 18 років, ви ніяк не підпадаєте під таке явище, як булінг! Але скоріше за все, вам 17 років, тобто Ви неповнолітня особа. Це так???

    Токмач Галина Николаевна
    10%

    1. Нет, это не воспринимается как буллинг. Буллинг это СИСТЕМАТИЧЕСКОЕ психологическое или физическое насилие. Но лучше воздерживаться от таких высказываний.

    Вы имеете право обратиться за помощью к психологу (это тоже будет подтверждением того, что вы нуждаетесь в защите, также важны показания свидетелей). Обязательно обратитесь к своему руководителю и ректору университета с официальным заявлением, чтобы они его зарегистрировали.

    Если руководитель учебного заведения не сообщит о булинге в полицию, его ожидает штраф от 850 до 1700 гривен или исправительные работы.

    3. Можно

    Так что боритесь за свои права

    Савченко Олександр
    26.7%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго вечора, Андрію!

    1) Как отвлечь от себя наказание за ответы на буллинг (ибо это скорее всего тоже воспримется как буллинг)? Можно ли извиниться публично (вся переписка велась в общей Группе), чтобы отвлечь от себя ответный иск за буллинг (потому ,что, скорее всего, за моим заявлением последует ответный). Как можно себя обезопасить?

    На жаль, якщо Ви і ваш кривдник досягли повноліття (18 років), то суб’єктного складу булінгу у данійй ситуації немає. Так як склад цього адміністративного правопорушення передбачає спеціальних суб’єктів — учасників освітнього процесу, серед яких обов’язково має бути малолітня або неповнолітня особа (чи у якості потерпілого, чи у якості кривдника).

    Ознайомтесь із Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)" від 18.12.2018 № 2657-VIII (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2657-19#Text).

    2) Будут ли считаться подобные сообщения -, "ударю тебе по лицу" -, угрозами, и если да, то как избежать наказания в будущем? Можно ли извиниться, или сказать, что это была шутка.

    Ні, подібні погрози є лише вашою відповіддю на словесне цькування від іншої особи та намаганням припинити цей вербальний "булінг". У будь-якому разі неварто відповідати на насильство насильством. Адже, всі ці словесні образи у вашу сторону, ваші відповіді-погрози на них — фактично є психологічним насильством.

    Вибачитися можна і навіть потрібно (тим паче все листування було у спільній групі). Однак, не писати, що це був жарт, а написати, що звичайно Ви не збираєтеся вчиняти щось подібне, а подібні погрози стали результатом сильного емоційного та душевного хвилювання від постійних образ, способом захистити себе. Також напишіть, що сподіваєтесь, що друга сторона конфлікту зрозуміє, що чинить неправильно і припинить таку поведінку відносно Вас, інакше Вам доведеться подати на нього скаргу ректору університету.

    3) Можно ли привлечь человека к ответственности за буллинг, если в прошлом вы тоже буллили в ответ, но прекратили и извинились, а он продолжает?

    Рекомендую Вам зробити так, як я порадив у відповіді на 2 питання. Якщо не вийде - подавайте скаргу на вашого кривдника ректору університету. За вашою заявою буде створено комісію, проведено відповідну перевірку та прийняті належні міри реагування.

    Всього Вам доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України