Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Соціальне забезпечення, 15 жовтня 2020, питання №30939 100₴

Возможно ли засчитать в трудовой стаж годы по уходу за родственником инвалидом.

Возможно ли засчитать в трудовой стаж годы по уходу за родственником инвалидом.
Здравствуйте.
Через 3 недели мне исполняется 60 лет, но я не могу оформить пенсию по возрасту, т к не хватает трудового стажа 27 лет. С января 2014 года и по сей день, я ухаживаю за лежачей, 92- летней мамой ( перелом шейки бедра), но никогда не обращалась в социальную службу, чтобы официально трудоустроиться «по уходу за нетрудоспособным пенсионером». Инвалидность маме не оформляли, но в ее амбулаторной карте есть диагноз врачей (2014 год) и заключение невропатолога, где указано, что она нуждается в постоянном уходе. И соседи и участковый врач может подтвердить, что я постоянно проживаю с мамой и ухаживаю за ней.
Существует ли возможность, в судебном порядке, засчитать годы досмотра к моему трудовому стажу и что для этого необходимо сделать?
Заранее благодарна за ответ.
Боброва Ольга Васильевна.
тел. +380 95 514-1139
bobrovaol@yahoo.com

Відповіді юристів (7)

    Ковальчук Владимир
    15%

    Согласно п. "є" ч. 3 ст. 56 «О пенсионном обеспечении» в стаж работы засчитывается время ухода за инвалидом 1 группы или ребенком-инвалидом в возрасте до 16 лет, а также за пенсионером, который по заключению медицинского учреждения нуждается в постоянном постороннем уходе.

    Порядок установления времени ухода за инвалидом 1 группы, ребенком-инвалидом в возрасте до 16 лет, а также таким пенсионером установлен п. 10 Порядка подтверждения имеющегося трудового стажа для назначения пенсий при отсутствии трудовой книжки или соответствующих записей в ней, утвержденного Постановлением Кабинета Министров Украины № 637 от 12.08.1993 года, а именно указанное время ухода устанавливается на основании: акта обследования фактических обстоятельств осуществления ухода; документов, удостоверяющих пребывание на инвалидности (для инвалидов I группы и детей-инвалидов) и возраст (для престарелых и детей-инвалидов).

    Акт обследования фактических обстоятельств осуществления ухода составляется органами Пенсионного фонда на основании сведений, полученных от органов управления жилищным фондом, сельских, поселковых Советов народных депутатов, опроса лиц, за которыми осуществляется уход, и их соседей, других данных. Документами, подтверждающими пребывание на инвалидности, могут быть выписка из акта осмотра медико-социальной экспертной комиссии, медицинские заключения,пенсионное удостоверение, удостоверение получателя помощи или справка органов труда и социальной защиты населения или Пенсионного фонда и другие документы. Но в вашей ситуации к сожалению если вы не оформили инвалидность маме это не возможно.

    Гончаренко Константин
    15%
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Відповідно до ч.1 ст. 39 Цивільного Кодексу України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

    Положеннями ч. 3 ст. 296 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членом її сім’ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом.

    Відповідно до ст. 55 Цивільного Кодексу України, опіка та піклування встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових та майнових прав та інтересів малолітніх осіб, також повнолітніх осіб, які за станом здоров’я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов’язки.

    Згідно зі ст. 58 Цивільного Кодексу України, опіка встановлюється над малолітніми особами, які позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

    Відповідно до положень ч. 1 ст. 60 Цивільного Кодексу України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

    Стаття 62 Цивільного Кодексу України визначає, що опіка встановлюється за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки, або за місцем проживання опікуна.

    Згідно зі ст. 63 Цивільного Кодексу України опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою.

    https://www.msp.gov.ua/news/8364.html?PrintVersion -Лист Мінсоцполітики від 10.06.2015 № 8596/0/14-15/19 "Про опіку та піклування над повнолітніми особами"

    Відповідно до пп. 1.3, 1.4 Правил опіки та піклування, затверджених наказом Державного комітету України у справах сім’ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26.05.99 № 34/166/131/881, органами, які приймають рішення щодо опіки та піклування, є районні, районні в містах Києві та Севастополі державні адміністрації, виконавчі комітети міських, районних у містах, сільських, селищних рад.

    потрібно звернутися до суду а потім до управління соціального захисту у вашому регіоні

    АБО

    оформлення постійного догляду з відповідними соціальними виплатами на догляд за такими категоріями осіб, що потребують догляду: за дітьми-інвалідами віком до 18 років; за інвалідами І групи або особами, які досягли 80-річного віку; за інвалідами І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, які за висновком лікарської комісії медичного закладу потребують постійного стороннього догляду; та за іншими громадянам похилого віку, інвалідами, дітьми-інвалідами та хворими, які за висновком лікарсько-консультаційної комісії потребують постійного стороннього догляду і не здатні до самообслуговування.

    Звернутис до МСЕК в потім до до управління соціального захисту

    ЗАЯВА ПРО ВИДАЧУ висновКУ лікарсько-консультаційної комісії про необхідність постійного стороннього догляду та нездатність особи до самообслуговування ... копії довідки МСЕК або довідки ЛКК про те, що престарілий ІНВАЛІД , потребує стороннього догляду.

    МОЖЕ БУТИ відстрочка вд армії та допомога по догляду

    Якщо всі документи для оформлення догляду за таким родичем будуть подані до органу соціального захисту то буде призначено допомогу по догляду та весь час догляду зараховано до трудового стажу, проте для початку потрібно все ж подати документи до департаменту соц захисту, а лише після цього доводити факт наявності догляду за попередні періоди , комісійно та у судовому порядку.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович
    70%

    Доброго вечора, Ольго!

    Відповідно до пункту «є» частини третьої статті 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до стажу роботу для призначення для виплати пенсій зараховується період догляду за пенсіонером, що за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду.

    Отже, наведена норма закону прямо вказує на обов’язкову умову для згаданого вище зарахування, а саме наявність медичного висновку про необхідність постійного стороннього догляду.

    У даній справі особі органом ПФУ було відмовлено в зарахуванні періоду догляду за особами пенсійного віку до загального стажу період догляду за престарілими.

    Відповідно до пункту «ж» статті 3 Закону України «Про пенсійне забезпечення» право на трудову пенсію мають особи, зайняті суспільно корисною працею, при додержанні інших умов, передбачених цим Законом особи, які здійснюють догляд за інвалідом I групи або дитиною-інвалідом віком до 16 років, а також за пенсіонером, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду.

    Відповідно до п. «є» ч. 3 ст. 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до стажу роботи зараховується час догляду за інвалідом І групи або дитиною-інвалідом віком до 16 років, а також за пенсіонером, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду.

    Натомість за змістом пункту «ж» статті 3 та пункту «є» статті 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до стажу роботи зараховуються періоди догляду не за будь-яким пенсіонером, а лише за тим, який потребує такого догляду.

    При цьому, потреба в такому догляді має бути підтверджена відповідним висновком медичного закладу.

    За змістом пункту «ж» статті 3 та пункту «є» статті 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до стажу роботи зараховуються періоди протягом якого особа була зайнята суспільно корисною працею у вигляді догляду за іншими особами.

    До числа таких осіб належать інваліди 1 групи, діти-інваліди та пенсіонери, які за висновком медичного закладу потребують постійного стороннього догляду.

    Таким чином, саме стан здоров’я є тим критерієм, за яким зазначених осіб віднесено до категорії осіб, час догляду за якими зараховується до стажу роботи.

    Непідтвердження статусу особи з інвалідністю 1-ої групи, статусу дитини-інваліда чи статусу пенсіонера, який за медичним висновком потребує стороннього догляду, виключає можливість зарахування періоду догляду за ними до стажу роботи.

    Загалом Ваша ситуація потребує детального вивчення всіх умов, для визначення можливості звернення до суду!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    1. Если у Вас 27 лет страхового стажа, то в 2020 году Вам его достаточно для оформления пенсии.

    2. Если у Вас не хватает 27 лет страхового стажа, это значит у Вас его нет вообще и что-либо сделать уже невозможно.

    3. Если у Вас нет страхового стажа, Вы с 63 лет можете оформлять социальную пенсию. Сейчас Вы можете оформить инвалидность маме и предоставлять ей социальные услуги (оплачиваются государством).

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Существует ли возможность, в судебном порядке, засчитать годы досмотра к моему трудовому стажу и что для этого необходимо сделать?

    можете попробовать ноя лично сомневаюсь

    так как опеку вы должны были оформить официально в собесе

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Ольго!

    Раніше, до 2004 року, існувало поняття трудового стажу. Трудовий стаж – це період роботи, який підтверджується записами у трудовій книжці або інших документах. З 2004 року введено поняття страхового стажу, і він, на відміну від трудового, підтверджується сплаченими страховими внесками. Тож, якщо починаючи з січня 2014 року та по сьогоднішній день (період догляду за лежачою мамою) за Вас не було сплачено страховий внесок, то для призначення пенсії даний період не матиме ніякого значення. Відповідно, звертатися до суду також немає сенсу.

    Якщо у Вас є 27 років стажу (трудового + страхового) та через три тижні Вам виповниться 60 років, то Ви вже матимете право на пенсію за віком та можете подавати до пенсійного документи на її призначення. Якщо ж Вам не вистачає 27 років стажу, то на жаль, враховуючи ваш вік, здобути необхідний стаж Ви вже не встигнете.

    Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1058-15):

    Стаття 26. Умови призначення пенсії за віком

    1. Особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років за наявності страхового стажу не менше 15 років по 31 грудня 2017 року.

    Починаючи з 1 січня 2018 року право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років мають особи за наявності страхового стажу:

    з 1 січня 2018 року по 31 грудня 2018 року - не менше 25 років;

    з 1 січня 2019 року по 31 грудня 2019 року - не менше 26 років;

    з 1 січня 2020 року по 31 грудня 2020 року - не менше 27 років;

    з 1 січня 2021 року по 31 грудня 2021 року - не менше 28 років;

    з 1 січня 2022 року по 31 грудня 2022 року - не менше 29 років;

    з 1 січня 2023 року по 31 грудня 2023 року - не менше 30 років;

    з 1 січня 2024 року по 31 грудня 2024 року - не менше 31 року;

    з 1 січня 2025 року по 31 грудня 2025 року - не менше 32 років;

    з 1 січня 2026 року по 31 грудня 2026 року - не менше 33 років;

    з 1 січня 2027 року по 31 грудня 2027 року - не менше 34 років;

    починаючи з 1 січня 2028 року - не менше 35 років.

    Тобто, право на пенсію за віком набувають громадяни, які досягли пенсійного віку та мають необхідний трудовий (до 2004 року) та страховий (починаючи з 2004 року) стаж.

    Якщо на час досягнення зазначеного пенсійного віку особа не має необхідного страхового стажу, вона може вийти на пенсію за віком пізніше – після досягнення 63 або 65 років. Якщо особа офіційно працюватиме і набуде необхідний страховий стаж, то пенсія їй може бути призначена одразу після його набуття.

    Якщо необхідний для призначення пенсії за віком страховий стаж відсутній на момент досягнення 60 та 63 років, то пенсію можна отримати після 65 років. Для цього потрібно мати мінімум 15 років страхового стажу.є

    Після цього за відсутності необхідного страхового стажу особа, яка досягла віку 65 років, може отримувати державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1727-15).

    Всього Вам доброго!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір, Ольга Василівна!

    Відповідно до пункту "ж" статті 3 Закону України "Про пенсійне забезпечення" право на трудову пенсію мають особи, зайняті суспільно корисною працею, при додержанні інших умов, передбачених цим Законом особи, які здійснюють догляд за інвалідом I групи або дитиною-інвалідом віком до 16 років, а також за пенсіонером, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду.

    Відповідно до п. "є" ч. 3 ст. 56 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до стажу роботи зараховується час догляду за інвалідом І групи або дитиною-інвалідом віком до 16 років, а також за пенсіонером, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду.

    Верховный Суд указал, что в стаж работы засчитываются периоды ухода не за любым пенсионером, а лишь за тем, кто нуждается в таком уходе (п. "ж" ст. 3 и п. "є" ст. 56 Закона Украины "О пенсионном обеспечении"). Потребность в таком уходе должна быть подтверждена соответствующим заключением медицинского учреждения. Ведь именно состояние здоровья является тем критерием, по которому определенных лиц отнесены к категории лиц, уход за которыми засчитывается в стаж работы.

    Источник: постановление Верховного Суда от 31.07.2019 г. по делу № 348/2357/16-а.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України