Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 16 октября 2020, вопрос №30991

Чи мають право діти на спадщину?

Доброго дня. Коротко по суті: Сім'я - чоловік, жінка, дитина 11р., дві повнотілні дочки які живуть окремо з чоловіками, повнолітній син який живе окремо з жінкою. Житло у спільній власності чоловіка та дружини. Всі прописані в одному сімейному бунику. Жінка з діагнозом шизофренія померла від коми яка наступила в результаті підвищенного цукру. Дві повнотілні дочки які живуть окремо, бажають отримати спадщину наступним чином. Батько від горя напивається, саме в такий момент дочки викликають поліцію яка в свою чергу фіксує алкогольне сп'яніння чоловіка й тимчасово відбирає у нього дитину та передає старшій дочці. Ціль дочок: відібрати якомога швидше спадщину (будинок в якому проживає батько з дитиною). Слід відзначити, що старші діти навмисно пригнічують батька та доводять його до "емоційного" стану в особостих, корисливих цілях який в свою чергу запиває це горе пляшкою алкоголю. Питання: чи правомірні дії поліції? яким чином краще захиститись чоловікові від незаконного посягання на "спадщину" і чи можуть діти претендувати на спажщину своїх батьків в разі втрати одного із батьків?

Дякую Вам за безоплатну юридичну допомогу.

Ответы юристов (2)

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 25 лет опыта

    Доброго дня.

    "чи правомірні дії поліції? " - так.

    "чи можуть діти претендувати на спажщину своїх батьків в разі втрати одного із батьків?" - так.

    Спадщина розподіляється у рівних частинах між дітьми та батьком (чоловіком).

    Тобто розподілу між трьома дітьми та їх батьком підлягає половина будинку (частина, що належала матері). Кожному по 1\4 від половини будинку.

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 года назад

    Адвокат, 5 лет опыта

    Добрий день! Спадкування регулюється ст. 1216-1308 Цивільного Кодексу України.

    Є таке поняття як черговість спадкування

    Стаття 1261. Перша черга спадкоємців за законом

    1. У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

    Діїї дочок доволі дивні, тому що відповідно до закону вонивсе ж таки отримають певну частину будинку.

    Для того, щоб дочки перестали пригнічувати батька з корисливих мотивів, батьку слід після відкриття спадщини (померлої матері) оформити ту частину,що йому належна за законом, а після оформити ЗАПОВІТ наприклад на сина, який не приймає участі у травлі батька. Можливо це зупинить дочок у їх діях, з того приводу, що за заповітом частина батька та спадкована частина матері залишиться сину за заповітом.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України