Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 16 октября 2020, вопрос №31012 150₴

Чи може орендодавець подати на мене в суд.

Суть проблеми:
П'ять днів тому з допомогою ріелтора поселився в кімнаті хостелу. Наразі маю бажання з'їхати. Власник хостелу говорить мені що довгостроковою орендою в них рахується оренда на 6 місяців і більше. На менший же срок це буде поденно. Я не підписував з ним договору і все що він має це фото мого паспорту. Питання полягає в тому чи можу я з'їхати в середенні місяця і не платити додатково.
Також коли я спитав скільки коштує день проживання він сказав що подивиться і потім мені скаже. Є підозра що він просто не хоче віддати гроші адже я тут планую проживати тільки місяця.

Ответы юристов (11)

    Малик Олександр Володимирович
    16.7%

    Добрий вечір!

    Якщо ви не укладали жодного письмового договору оренди квартири, то вимоги орендодавця є незаконними.

    Крім того, ви можете виїхати з квартири у будь-який час.

    Також слід повідомити орендодавця, що Ви маєте намір звернутися у податкову з метою перевірки сплати орендодавцем податків.

    Якщо він офіційно їх не сплачує, то на нього можуть бути накладені санкції.

    Костромина Виктория

    Також коли я спитав скільки коштує день проживання він сказав що подивиться і потім мені скаже. Є підозра що він просто не хоче віддати гроші адже я тут планую проживати тільки місяця

    НЕТ ДОГОВОРА - НЕТ ПРОБЛЕМ

    если вы ничего не подписывали то можете сьехать в любое время без доплат

    Беликов Олег  Александрович
    16.7%

    Доброго вечора. Сміливо зїзжайте та не хвилюйтесь - між вами не має ніякого договору, тому ви вільні від будь яких зобовязань. Це він так рахує,що треба 6 місяців проживати в його хостелі, але не має ніяких документальних зобовязань.

    Гончаренко Константин
    16.7%

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Якщо жодних документів підписано не було то відсутній юридичний факт оренди.

    Ви можете виііхати з квартири у будь-який час ,вас ніхто не має права утримувати або обмежувати -це може мати кримінальні наслідки.

    За Незаконну підприємницьку діяльність може бути адмін покарання у вигляді штрафу від 17 тис грн до 34тис грн згідно КУпАП ,якщо повідомити в органи ДФС.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    16.7%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Владиславе!

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    Стаття 29. Кожна людина має право на свободу та особисту недоторканність.

    Стаття 33. Кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15/conv#n3...):

    Стаття 810. Договір найму житла

    1. За договором найму (оренди) житла одна сторона - власник житла (наймодавець) передає або зобов'язується передати другій стороні (наймачеві) житло для проживання у ньому на певний строк за плату.

    Стаття 811. Форма договору найму житла

    1. Договір найму житла укладається у письмовій формі.

    Отже, якщо Ви не укладали з власником хостелу у письмовій формі договору найму, в якому були б погоджені всі істотні умови (предмет і строк оренди, ціна, права та обов'язки сторін, їх відповідальність тощо), то можете спокійно з'їжджати з орендованої квартири.

    Якщо власник хостелу буде Вам у цьому заважати - негайно викликайте поліцію.

    До суду у даному випадку власник хостелу звертатися не буде, так як відсутній письмовий договір (відповідно докази того, що Ви щось нібито порушили).

    А відповідно до ст. 81 Цивільного процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15/conv#n...).

    Всього Вам доброго!

    Карпенко Андрей Владимирович
    10%

    1. Конституция Украины дает Вам право на свободу передвижения и Вы в любой момент можете покинуть хостел.

    2. Договор Вы не подписывали, следовательно ничего не должны, кроме оплаты за прожитые дни.

    3. Счет Вам должны выставить согласно прейскуранта. Будут пытаться давить - вызывайте полицию.

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий вечір, Владислав!

    Вам не треба хвилюватися, між Вам не укладено договір оренди, с юридичної сторони між Вами стосунки, права і обов'язки належним чином не зафіксовані, тому ніхто не має право примусити Вас здійснювати оплата та тим більше звернутися з позовною заявою до суду.

    Вы маєте право звернутися з заявою до податкової служби щодо порушення податкового законодавства при здачі житла в оренду, без оформлення та без сплати податків, для проведення перевірки та вжиття заходів реагування.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Нешик Татьяна
    10%
    Нешик Татьяна 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 23 года опыта

    Общаться в чате

    Добрий вечір

    Виходячи з вищевикладеного між Вами та орендодавцем не укладено договір оренди, тобто Ваші стосунки юридично не встановлені та не закріплені договором оренди , а тому орендодавець не має право примусити Вас здійснювати оплату ще й за пів року наперед. Можете сміливо виїзджати.

    Тимофеева Юлия Андреевна
    13.3%

    Добрий день!

    Для регулювання діяльності хостелів існують Правила користування готелями й аналогічними засобами розміщення та надання готельних послуг, затверджені Наказом Державної туристичної адміністрації України № 19 (надалі - Правила).

    Відповідно до положень цих Правил обраний Вами хостел зобов'язаний надати споживачу необхідну, достовірну, доступну та своєчасну інформацію про готельні послуги, зокрема: ціну номера (місця в номері); відомості про форму та порядок оплати послуг.

    Інформація доводиться до відома споживача у доступній наочній формі і розміщується у приміщенні,що призначене для оформлення розміщення споживача, у зручному для огляду місці.

    Відповідно до положень Правил хостел може застосовувати добову або погодинну оплату послуг.

    Тобто враховуючи специфіку послуг, що надає хостел, а також з огляду на положення законодавства, встановлення плати за місяць не передбачено і може складатися лише з суми передоплати за кількість днів в місяці, вирахуваної з добової або погодинної плати. Тобто, дорожче бути не може, ніж та сума, яка становить (скоріш за все) добову плату. І не має значення скільки днів Ви бронювали наперед, оскільки окремого договору не існує. При чому, як я розумію, оплата послуг є за фактом їх надання, оскільки Вами не поставлено питання про повернення надмірно сплачених коштів.

    Щодо бажання виселення , згідно положень Правил Споживач має право розірвати договір про надання готельних послуг у будь-який час за умови оплати фактично наданих послуг. Тобто, виселитися Ви маєте право у будь-який час, сплативши лише за дні фактичного проживання. Разом з тим, звертаю увагу, що Правилами передбачено, що оплата за добу починає діяти з 12-00 години дня.

    Щодо відсутності договору. Раджу перевірити наявність договору на сайті хостелу, якщо такий є. Можливо договір є, і він передбачає певні умови заселення/виселення, з якими Ви погоджуєтесь, сплачуючи за послуги (публічний договір). Однак, в будь-якому випадку, договір не може суперечити чинному законодавству. А відтак, Ви маєте право виселитись у будь-який час, сплативши за спожиті послуги, з урахуванням умов чинного законодавства.

    Будь-які дії з боку адміністрації хостелу з перешкоджання виїзду та/або притримання майна є не законними. У випадку наявності таких дій, раджу визивати поліцію.

    З повагою, адвокат Юлія Тимофеєва

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    "Стаття 811. Форма договору найму житла

    1. Договір найму житла укладається у письмовій формі.

    2. Договір оренди житла з викупом підлягає обов'язковому нотаріальному посвідченню."

    Таким чином у наймодавця відсутнє будь-яке право вимоги, оскільки Ви нічого не підписували.

    Крикун Сергій  Павлович

    Конституция Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254к/96-вр):

    "Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством..." -

    прямое правило нормативного акта высшей юридической силы, имеющее прямое действие, обязательное применение судом при рассмотрении дела и разрешении спора.

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    Стаття 901. Договір про надання послуг

    1. За договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

    2. Положення цієї глави можуть застосовуватися до всіх договорів про надання послуг, якщо це не суперечить суті зобов'язання." -

    другими словами, оплате подлежит предоставленная услуга.

    Закон Украины "Про захист прав споживачів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/1023-12):

    "Стаття 1. Визначення термінів

    У цьому Законі терміни вживаються в такому значенні:...

    7) договір - усний чи письмовий правочин між споживачем і продавцем (виконавцем) про якість, терміни, ціну та інші умови, за яких реалізується продукція. Підтвердження вчинення усного правочину оформляється квитанцією, товарним чи касовим чеком, квитком, талоном, розрахунковим документом, передбаченим Законом України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг", або іншими документами (далі - розрахунковий документ);...

    17) послуга - діяльність виконавця з надання (передачі) споживачеві певного визначеного договором матеріального чи нематеріального блага, що здійснюється за індивідуальним замовленням споживача для задоволення його особистих потреб;...

    19) продукція - будь-які виріб (товар), робота чи послуга, що виготовляються, виконуються чи надаються для задоволення суспільних потреб;...

    Стаття 10. Права споживача у разі порушення умов договору про виконання робіт (надання послуг)...

    11. Якщо під час виконання робіт (надання послуг) виникає необхідність у додаткових роботах (послугах), що не були передбачені умовами договору, виконавець зобов'язаний одержати від споживача дозвіл на виконання таких робіт (надання послуг).

    Будь-які додаткові роботи (послуги), виконані (надані) виконавцем без згоди споживача, не створюють для споживача будь-яких зобов'язань щодо їх оплати.

    Стаття 15. Право споживача на інформацію про продукцію...

    3. Продавець (виконавець), який реалізує продукцію, повинен обов'язково зазначати ціну кожної одиниці такої продукції або однієї категорії продукції та ціну однієї стандартної одиниці цієї продукції.

    Написи щодо ціни реалізації продукції мають бути чіткими і простими для розуміння...

    Стаття 18. Визнання недійсними умов договорів, що обмежують права споживача

    1. Продавець (виконавець, виробник) не повинен включати у договори із споживачем умови, які є несправедливими.

    2. Умови договору є несправедливими, якщо всупереч принципу добросовісності його наслідком є істотний дисбаланс договірних прав та обов'язків на шкоду споживача.

    3. Несправедливими є, зокрема, умови договору про:...

    3) встановлення жорстких обов'язків споживача, тоді як надання послуги обумовлене лише власним розсудом виконавця;...

    10) установлення обов'язкових для споживача умов, з якими він не мав реальної можливості ознайомитися перед укладенням договору;...

    14) надання продавцю (виконавцю, виробнику) права визначати відповідність продукції умовам договору або надання йому виключного права щодо тлумачення договору;...

    5. Якщо положення договору визнано несправедливим, включаючи ціну договору, таке положення може бути змінено або визнано недійсним...

    7. Положення, що було визнане недійсним, вважається таким з моменту укладення договору. Якщо до положення вносяться зміни, такі зміни вважаються чинними з моменту їх внесення.

    8. Нечіткі або двозначні положення договорів із споживачами тлумачаться на користь споживача...

    Стаття 21. Порушення прав споживачів

    1. Крім інших випадків порушень прав споживачів, які можуть бути встановлені та доведені виходячи з відповідних положень законодавства у сфері захисту прав споживачів, вважається, що для цілей застосування цього Закону та пов'язаного з ним законодавства про захист прав споживачів права споживача вважаються в будь-якому разі порушеними, якщо:

    1) при реалізації продукції будь-яким чином порушується право споживача на свободу вибору продукції;

    2) при реалізації продукції будь-яким чином порушується свобода волевиявлення споживача та/або висловлене ним волевиявлення;...

    5) будь-яким чином (крім випадків, передбачених законом) обмежується право споживача на одержання необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про відповідну продукцію;...

    Стаття 22. Судовий захист прав споживачів

    1. Захист прав споживачів, передбачених законодавством, здійснюється судом.

    2. При задоволенні вимог споживача суд одночасно вирішує питання щодо відшкодування моральної (немайнової) шкоди.

    3. Споживачі звільняються від сплати судового збору за позовами, що пов'язані з порушенням їх прав."


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України