Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 19 октября 2020, вопрос №31155 100₴

Нужно ли оплачивать пенсионный сбор при договоре мены

Добрый день! Нужно ли оплачивать пенсионный сбор при договоре мены, обменивается квартира, которая до этого была куплена 1-й раз, на квартиру большую по площади.

Ответы юристов (14)

    Владислав
    Владислав 3 года назад

    Юрист, г. Одесса, 6 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, повідомляю Вам наступне.

    Відповідно до роз'яснень офіційного листа Міністерства юстиції України та Пенсійного фонду України :N 34-1712/1851 від 13.12.99

    З метою встановлення єдиної нотаріальної практики з питань застосування Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 15 липня 1999 року N 967-XIV ( 967-14 ) Міністерством юстиції України та Пенсійним фондом України повідомляється наступне.

    Відповідно до п.2 розділу II зазначеного Закону нотаріальне посвідчення договорів купівлі-продажу нерухомого майна здійснюється за наявності документального підтвердження сплати збору, який справляється у разі купівлі-продажу нерухомого майна.

    Пунктом 9 статті 1 згаданого Закону встановлено, що платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є підприємства, установи та організації незалежно від форм власності та фізичні особи, які придбавають нерухоме майно, за винятком державних підприємств, установ і організацій, що придбавають нерухоме майно за рахунок бюджетних коштів, установ та організацій іноземних держав, що користуються імунітетами і привілеями згідно із законами та міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, а також громадяни, які придбавають житло і перебувають у черзі на одержання житла або придбавають житло вперше.

    Нерухомим майном визнається житловий будинок або його частина, квартира, садовий будинок, дача, гараж, інша постійно розташована будівля, а також інший об'єкт, що підпадає під визначення першої групи основних фондів згідно із Законом України "Про оподаткування прибутку підприємств" ( 334/94-ВР ).

    Виходячи зі змісту наведених норм Закону, вважаємо, що перевірка документального підтвердження сплати збору здійснюється лише при нотаріальному посвідченні договорів купівлі-продажу нерухомого майна. У разі посвідчення договорів міни, дарування та довічного утримання цей збір не справляється.

    При застосуванні Закону варто також мати на увазі, що під першою групою основних фондів Закон України "Про оподаткування прибутку підприємств" визначає будівлі, споруди, їх структурні компоненти та передавальні пристрої, в тому числі житлові будинки та їх частини (квартири і місця загального користування). При посвідченні договорів купівлі-продажу земельних ділянок

    зазначений збір не справляється.

    Хандрыга Татьяна Вадимовна
    25%

    Доброго дня! Ні, про укладанні договору міни, Пенсійний збір не сплачується.

    Відповідно до Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" збір сплачується лише у разі придбання нерухомого майна за договором купівлі-продажу. Таким чином/у разі придбання нерухомого майна за договорами міни, дарування і довічного утримання збір на обов'язкове державне пенсійне страхування не сплачується.
    Савченко Олександр
    15%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Якщо така квартира перебуває у вашій власності понад 3 роки, тоді платити податок непотрібно, якщо ж менше - то потрібно.

    Пенсійни збір при обміні нерухомістю не сплачується.

    Податковий кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17#Text):

    Стаття 172. Порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомого майна

    172.1. Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи об’єкт незавершеного будівництва таких об’єктів, земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

    Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.

    172.2. Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості, зазначених у пункті 172.1 цієї статті, або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного в пункті 172.1 цієї статті, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною пунктом 167.2 статті 167 цього Кодексу.

    167.2. Ставка податку становить 5 відсотків бази оподаткування у випадках, прямо визначених цим розділом

    Всього Вам доброго!

    Пользователь не активен
    15%
    Пользователь не активен 3 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 25 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    У випадку передачі майнових прав на нерухомість від одного власника до другого іншим шляхом, ніж купівля-продаж, збір на обов’язкове державне пенсійне страхування при здійсненні такої операції з нерухомістю не сплачується - відповідно до розяснення ПФУ за посиланням https://www.pfu.gov.ua/rv/36981-do-uvagy-platnykiv...

    При обміні нерухомості сплачуються:

    держмито - 1% (спільна оплата),

    податок на доходи фізичних осіб - 5% (обидві сторони),

    військовий збір - 1,5% (обидві сторони)

    пенсійний збір - не сплачується

    З повагою, адвокат Тетяна Власенко

    Гончаренко Константин
    15%

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Збір на обов'язкове державне пенсійне страхування не сплачується у випадку забезпечення легковими автомобілями осіб з інвалідністю згідно із законодавством та успадкування легкових автомобілів відповідно до закону. З операцій купівлі-продажу нерухомого майна збір на обов'язкове державне пенсійне страхування не сплачується державними підприємствами, установами і організаціями, що придбавають нерухоме майно за рахунок бюджетних коштів, установи та організації іноземних держав, що користуються імунітетами і привілеями згідно із законами та міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, а також громадянами, які придбавають житло і перебувають у черзі на одержання житла або придбавають житло вперше (п. 7 та п. 9 ст. 1 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування»).

    Збір на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі нерухомого майна також не сплачується, якщо право власності на житло, отримане фізичною особою в результаті його приватизації, відповідно до Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» (п. 15-2 Постанови Кабінету Міністрів України від 03.11.1998 №1740 «Про затвердження Порядку сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій»).

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    15%

    Здравствуйте, Виктория!

    "Нужно ли оплачивать пенсионный сбор при договоре мены, обменивается квартира, которая до этого была куплена 1-й раз, на квартиру большую по площади"?

    сли указанные квартиры находились в собственности более трех лет и если указанные объекты отчуждаются не чаще одного раза в отчетном/налоговом году, то не нужно, в противном случае необходимо.

    Так, по определению из статьи 715 Гражданского кодекса Украины (ГКУ), договор мены/бартера — это соглашение такого содержания:

    - каждая из сторон договора обязуется передать другой стороне в собственность один товар в обмен на другой;

    - каждая из сторон договора - это продавец товара, который она передает в обмен, и покупателем товара, который получает взамен;

    - договором может быть установлена доплата за товар большей стоимости, который обменивается на товар меньшей;

    - право собственности на обмениваемые товары переходит к сторонам одновременно после выполнения обязательств передачи имущества обеими сторонами, если иное не установлено договором или законом;

    - договором может быть установлен обмен имущества на работы/услуги;

    - законом могут быть предусмотрены особенности заключения и выполнения договора мены.

    В статье 716 ГКУ указано, что к договору мены применяются общие положения про куплю-продажу, поставки, договор о контрактации или иные договоры, элементы которых содержатся в договоре мены, если это не противоречит существу обязательства.

    По правилам пункта 172.4 статьи 172 Налогового кодекса Украины (НКУ), во время проведения операций по продаже/обмену объектов недвижимости между физическими лицами нотариус удостоверяет соответствующий договор при наличии таких документов участников сделки:

    - акта о величине оценочной стоимости обмениваемой недвижимости;

    - документа об уплате налога в бюджет стороной/сторонами.

    В подпункте «а» пункта 172.5 статьи 172 НКУ, указаны такие правила уплаты налога при регистрации договора обмена недвижимостью:

    - участник обмена самостоятельно определяется и уплачивает сумму налога через банковские учреждения;

    - оплата налога происходит до нотариального удостоверения договора.

    За регистрацию договора обмена жильем каждая сторона обязана уплатить налог по ставке, предусмотренной в зависимости от следующих обстоятельств:

    - статуса резидент/нерезидент;

    - вида отчужденного/обменянного жилья;

    - сроков владения имуществом;

    - количества сделок отчуждения/обмена, совершенных в течение одного отчетного/налогового года.

    Не облагается налогом на доходы физических лиц отчуждение/обмен жилыми домами, квартирами, садовыми/дачными домами с земельными участками в таких случаях:

    - если указанные объекты находились в собственности более трех лет;

    - если указанные объекты отчуждаются не чаще одного раза в отчетном/налоговом году.

    В иных случаях — физлицо совершило отчуждение недвижимости более одного раза в отчетный период, и объект находился в собственности менее 3-х лет — налог уплачивается по ставке 5% оценочной стоимости отчужденного/обменянного объекта. Эта ставка распространяется на физических лиц — резидентов Украины.

    Физические лица — нерезиденты Украины уплачивают налог по ставке 18%.

    Каждый участник договора обмена жильем в качестве продавца должен сделать такие выплаты в пользу государства:

    - государственную пошлину в размере 1% от утвержденной оценочной стоимости отчужденного им имущества — по правилам пункта 3 статьи 3 Декрета кабинета министров Украины № 7-93 «О государственной пошлине» ;- военный сбор в размере 1,5% утвержденной оценочной стоимости отчужденного им имущества — по правилам пункта 16.1 подраздела 10 раздела XX переходных положений НКУ.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    С'єдін Дмитро Володимирович
    С'єдін Дмитро Володимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Новая Каховка, 18 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Об’єктом обкладення пенсійним збором відповідно до п. 8 ст. 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" є вартість нерухомого майна, зазначена в договорі купівлі-продажу.

    Ураховуючи норми п. 9 ст. 1 і п. 8 ст. 2 Закон України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування", сплачувати пенсійний збір при придбанні нерухомості потрібно тільки в разі здійснення операції купівлі-продажу, яка оформляється шляхом укладення договору купівлі-продажу.

    Закон України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" не містить норм, які б вимагали сплатити пенсійний збір із вартості нерухомого майна, указаного в іншому цивільно-правовому договорі, ніж договір купівлі-продажу.

    Тому, якщо передача майнових прав на нерухоме майно відбувається шляхом укладення іншого цивільно-правового договору, ніж договір купівлі-продажу, то на такі операції дія п. 9 ст. 1 Закон України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" не поширюється. На це звертає увагу і ПФУ в листі від 15.11.2012 р. № 26859/03-20, де зазначено: у разі передачі майнових прав на нерухомість від одного власника до другого іншим шляхом, ніж купівля-продаж (у Вашому випадку ДОГОВІР МІНИ), збір на обов’язкове державне пенсійне страхування при здійсненні такої операції з нерухомістю не сплачується.

    Мєньков Андрій Васильович

    Доброго дня Вікторія! Відповідно до ст. 1 ЗУ "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є в тому числі фізичні особи, які придбавають нерухоме майно за винятком громадян, які придбавають житло і перебувають у черзі на одержання житла або придбавають житло вперше.

    Отже, законодавством не передбачено, сплату збору у разі укладання договорів міни.

    Адвокат Евгений Александрович

    Вікторія!

    Додатково:

    В той же час, відповідно до статті 2 пункту 8 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» № 400/97-ВР від 26.06.1997 року, пункту 12 Порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій від 03.11.1998 року №1740, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України встановлено, що об’єктом оподаткування є вартість нерухомого майна, зазначена в договорі купівлі-продажу такого майна.

    Нерухомим майном визнається жилий будинок або його частина, квартира, садовий будинок, дача, гараж, інша постійно розташована будівля, а також інший об’єкт, що підпадає під визначення групи 3 основних засобів та інших необоротних активів згідно з Податковим кодексом України.Ставка збору з операцій купівлі-продажу майна – 1 відсоток від об’єкта оподаткування.Таким чином, при здійсненні операцій купівлі-продажу нерухомого майна збір сплачується покупцем у розмірі 1 відсотка вартості нерухомого майна, зазначеної в договорі купівлі-продажу такого майна.У випадку передачі майнових прав на нерухомість від одного власника до другого іншим шляхом, ніж купівля-продаж, збір на обов’язкове державне пенсійне страхування при здійсненні такої операції з нерухомістю не сплачується. Відповідно до пункту 15-3 Порядку № 1740 нотаріальне посвідчення договорів купівлі-продажу нерухомого майна здійснюється за наявності документального підтвердження сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі-продажу нерухомого майна. Отже, контроль за сплатою цього збору покладається на нотаріуса, який посвідчує договір купівлі-продажу нерухомого майна.

    Про що також є лист:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v1851323-99#Te...

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Ковальчук Владимир

    При нотариальной регистрации договора обмена жильем каждая сторона договора подтверждает выплату налогов и сборов, обязательных для продавцов при сделках купли-продажи.

    В действующем законодательстве Украины при договоре обмена жилой недвижимостью применяются правила, по которым участники сделки выступают в статусе и продавца, и покупателя.По определению из статьи 715 Гражданского кодекса Украины (ГКУ), договор мены/бартера — это соглашение такого содержания:

    - каждая из сторон договора обязуется передать другой стороне в собственность один товар в обмен на другой;

    - каждая из сторон договора - это продавец товара, который она передает в обмен, и покупателем товара, который получает взамен;

    - договором может быть установлена доплата за товар большей стоимости, который обменивается на товар меньшей;

    - право собственности на обмениваемые товары переходит к сторонам одновременно после выполнения обязательств передачи имущества обеими сторонами, если иное не установлено договором или законом;

    - договором может быть установлен обмен имущества на работы/услуги;

    - законом могут быть предусмотрены особенности заключения и выполнения договора мены.

    В статье 716 ГКУ указано, что к договору мены применяются общие положения про куплю-продажу, поставки, договор о контрактации или иные договоры, элементы которых содержатся в договоре мены, если это не противоречит существу обязательства.

    По правилам подпункта 1 пункта 1 статьи 25 Закона Украины №3334-15 «О жилищном фонде социального назначения» в редакции от 30.11.2016, обмен возможен при наличии письменного согласия членов семьи собственника жилья.Обмен происходит на основе положений статей 79-89 Жилищного кодекса Украины (ЖКУ) в редакции от 01.01. 2018 и постановления Совета Министров УССР №31 от 31.01.1986 «Об утверждении Правил обмена жилых помещений в Украинской ССР». Последний документ дублирует положения ЖКУ

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня!

    Добрый день! Нужно ли оплачивать пенсионный сбор при договоре мены, обменивается квартира, которая до этого была куплена 1-й раз, на квартиру большую по площади.

    Якщо майнові права на нерухомість передаються від одного власника до другого іншим шляхом ніж купівля-продаж, збір на обов'язкове державне пенсійне страхування при здійсненні такої операції з нерухомістю не сплачується. Винятком щодо сплати збору також є громадяни, які придбавають житло і перебувають у черзі на одержання житла або придбавають житло вперше.

    Всього найкращого!

    Леонова Ирина
    Леонова Ирина 3 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 23 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня

    У разі посвідчення договорів міни пенсійний збір не справляється.

    Для нотаріального посвідчення договору міни необхідні наступні документи сторін: Паспорт; Картка про взяття на облік фізичної особи-платника податків; Правовстановлюючий документ на нерухоме майно

    Токмач Галина Николаевна
    15%

    В отличие от договора купли-продажи, при мене 1% в пенсионный фонд НЕ ПЛАТИТСЯ.

    Это не договор купли-продажи, хотя по налогам и приравнивается к нему.

    Налог в 5% от стоимости, если бы он был, платился бы по любому.

    Пенсионный платеж (взнос) платится только по договорам купли-продажи, а не мены. Это четко прописано в законе, п. 15-1. Вот ссылка https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1740-98-%D0%BF...

    Крикун Сергій  Павлович

    Имею другое, в отличие от изложенных коллегами, мнение.

    Закон Украины "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування"(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/400/97-%D0%B2%...):

    "Стаття 2. Об'єктом оподаткування є:...

    8) для платників збору, визначених пунктом 9 статті 1 цього Закону, - вартість нерухомого майна, зазначена в договорі купівлі-продажу такого майна;...";

    "Стаття 1. Платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є:...

    9) підприємства, установи та організації незалежно від форм власності та фізичні особи, які придбавають нерухоме майно,...".

    Гражданский кодекс Украины (ГК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 715. Договір міни

    1. За договором міни (бартеру) кожна із сторін зобов'язується передати другій стороні у власність один товар в обмін на інший товар.

    2. Кожна із сторін договору міни є продавцем того товару, який він передає в обмін, і покупцем товару, який він одержує взамін...".

    Конституиця Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 19...Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України." -

    другимии словами, для лиц публичного права (органов государственной власти, каким является ПФУ - администратор ЕСВ - прим. авт.) действует специальный разрешительный принцип: "Запрещено все, что прямо не разрешено законом".

    Во-первых, Законом о сборе на пенсионное страхование прямо не разрешено освобождение от уплаты сбора по договору мены; во-вторых, согласно приведенной, выделенной норме ГК договор мены де-юре является договором купли-продажи.

    Не утверждаю, не предполагаю, что органы ПФУ (нотариус) обяжет к уплате этого сбора, но основания для этого имеются, мною изложены.


Похожие вопросы

Доброго дня таке питання якщо тітка намагалась переписати хату в якій приписана я і брат але так і не переписала це було 10 років тому люди які в тій хаті ще приписані частини свої віддали тій яка хотіла на себе переписати але вже в них закінчується термін дії того документу що вони передали свої частини Хата не приватизована і так як в ній ніхто не жив вона розсипається можна зрівнювати зі землею І нам тепер заявляють що ми мусимо виписатися з братом як нам було сказано всерівно забере держава і не получемо нічого що в такому випадку робити?

Доброго дня таке питання якщо тітка намагалась переписати хату в якій приписана я і брат але так і не переписала це було 10 років тому люди які в тій хаті ще приписані частини свої віддали тій яка хотіла на себе переписати але вже в них закінчується...

15 апреля 2024 Галина, г. Львов

1 ответ

Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України