Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Права человека, 22 октября 2020, вопрос №31362 100₴

Як повернути гроші за автомобіль?

При купівлі автомобіля, я потрапила на аферистів спочатку був договір, на авто під виплату, потім ті гроші які було виплочено вони зникли із загальної суми яка виплачена за авто, і перенесені як за оренду а не за викуп, і поставили умови, оренда і викуп, чи законно на таких умовах продавати автомобіль? Авто забирають через не сплату, і гроші я не можу повернути, тому що вони були виплачені як за оренду, але я про це не знала, і платила як за викуп авто, чи можливо повернути, ті гроші які я виплатила?

Ответы юристов (12)

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    "При купівлі автомобіля, я потрапила на аферистів спочатку був договір, на авто під виплату, потім ті гроші які було виплочено вони зникли із загальної суми яка виплачена за авто, і перенесені як за оренду а не за викуп, і поставили умови, оренда і викуп, чи законно на таких умовах продавати автомобіль? Авто забирають через не сплату, і гроші я не можу повернути, тому що вони були виплачені як за оренду, але я про це не знала, і платила як за викуп авто, чи можливо повернути, ті гроші які я виплатила?"

    Без аналізу договору будь-яка консультація - лише припущення.

    Потрібно аналізувати договір, і потім вже визначати оптимальний алгоритм дій.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня, Людмило!

    Було б добре, як би Ви додали до посту сам договір, або інші матеріали, які є у Вас на руках, тому що за тих умов, які ми маємо, складно аналізувати ситуацію, яка склалася.

    Однак, якщо Ви впевнені, що потрапили до "рук" аферистів, Вам потрібно негайно звернутися до правоохоронних органів із відповідною заявою, адже інакше говорити про можливість повернення Ваших коштів складно!

    Всього найкращого!

    Владислав
    15%
    Владислав 3 года назад

    Юрист, г. Одесса, 6 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго ранку.

    Вам необхідно звернутись до територіального підрозділу поліції (райвідділу за місцем проживання) із заявою про вчинення кримінального правопорушення передбаченого статтею 190 Кримінального кодексу України - а саме шахрайства, тобто заволодіння чужим майном шляхом обману чи зловживання довірою.

    Як доказ ОБОВ'ЯЗКОВО візьміть із собою копію договору, за яким Ви купували авто.

    Слідчий невідкладно, але протягом 24 годин має внести відомості до ЄРДР і розпочати досудове розслідування, а Ви маєте отримати витяг із реєстру у відповідності до статті 60 КПК.

    Якщо слідчий відмовить у відкритті кримінального провадження - Ви маєте право оскаржити таке рішення протягом 10 діб до слідчого судді місцевого суду у відповідності до вимог статті 303-307 КПК, отримавши ухвалу орган досудового розслідування буде зобов'язаний розпочати досудове розслідування.

    Під час кримінального провадження Ви маєте право подати цивільний позов у порядку статті 128 КПК, щоб відшкодувати завдані Вам збитки.

    Адвокат Евгений Александрович
    25%

    Здравствуйте, Людмила!

    Вам необходимо подавать иск в суд о признании договора недействительным, как совершенного под влиянием обмана и взыскании денежных средств с продавца.

    Положение о том, что каждый человек имеет право на защиту своего гражданского права в случае его нарушения в ст. 16 ГК содержится довольно широкий перечень способов защиты гражданских прав и интересов судом, в частности одним из них является признание сделки недействительной.

    Совершение сделки под влиянием обмана:

    Сделка может быть признана совершенным под влиянием обмана в случае умышленного целенаправленного введения другой стороны в заблуждение относительно фактов , влияющих на заключение сделки. Признаком обмана, в отличие от ошибки, является умысел: лицо знает о наличии или отсутствии определенных обстоятельств и о том, что другая сторона, если бы она владела этой информацией, не вступила бы в правоотношения, невыгодные для нее. Обман также имеет место, если сторона отрицает наличие обстоятельств, которые могут помешать совершению сделки, или если она замалчивает их существование.

    Гражданский кодекс Украины:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15

    "Стаття 203. Загальні вимоги, додержання яких є необхідним для чинності правочину

    1. Зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.

    2. Особа, яка вчиняє правочин, повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності.

    3. Волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі.

    4. Правочин має вчинятися у формі, встановленій законом.

    5. Правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.

    6. Правочин, що вчиняється батьками (усиновлювачами), не може суперечити правам та інтересам їхніх малолітніх, неповнолітніх чи непрацездатних дітей".

    "Стаття 215. Недійсність правочину

    1. Підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.

    2. Недійсним є правочин, якщо його недійсність встановлена законом (нікчемний правочин). У цьому разі визнання такого правочину недійсним судом не вимагається.

    У випадках, встановлених цим Кодексом, нікчемний правочин може бути визнаний судом дійсним.

    3. Якщо недійсність правочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін або інша заінтересована особа заперечує його дійсність на підставах, встановлених законом, такий правочин може бути визнаний судом недійсним (оспорюваний правочин)".

    "Стаття 216. Правові наслідки недійсності правочину

    1. Недійсний правочин не створює юридичних наслідків, крім тих, що пов'язані з його недійсністю.

    У разі недійсності правочину кожна із сторін зобов'язана повернути другій стороні у натурі все, що вона одержала на виконання цього правочину, а в разі неможливості такого повернення, зокрема тоді, коли одержане полягає у користуванні майном, виконаній роботі, наданій послузі, - відшкодувати вартість того, що одержано, за цінами, які існують на момент відшкодування.

    2. Якщо у зв'язку із вчиненням недійсного правочину другій стороні або третій особі завдано збитків та моральної шкоди, вони підлягають відшкодуванню винною стороною.

    3. Правові наслідки, передбачені частинами першою та другою цієї статті, застосовуються, якщо законом не встановлені особливі умови їх застосування або особливі правові наслідки окремих видів недійсних правочинів.

    4. Правові наслідки недійсності нікчемного правочину, які встановлені законом, не можуть змінюватися за домовленістю сторін.

    5. Вимога про застосування наслідків недійсності нікчемного правочину може бути пред'явлена будь-якою заінтересованою особою.

    Суд може застосувати наслідки недійсності нікчемного правочину з власної ініціативи".

    "Стаття 230. Правові наслідки вчинення правочину під впливом обману

    1. Якщо одна із сторін правочину навмисно ввела другу сторону в оману щодо обставин, які мають істотне значення (частина перша статті 229 цього Кодексу), такий правочин визнається судом недійсним.

    Обман має місце, якщо сторона заперечує наявність обставин, які можуть перешкодити вчиненню правочину, або якщо вона замовчує їх існування.

    2. Сторона, яка застосувала обман, зобов'язана відшкодувати другій стороні збитки у подвійному розмірі та моральну шкоду, що завдані у зв'язку з вчиненням цього правочину".

    При наличии признаков мошенничества, за что предусмотрена уголовная ответственность по статье 190 Уоловного кодекса Украины, Вы имеете право подать заявление в полицию о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и открытии уголовного дела, о чём Вам должны выдать извлечение из Единого реестра досудебных расследований об открытии уголовного дела.

    Уголовный кодекс Украины:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14

    "Стаття 190. Шахрайство

    1. Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) -

    карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

    2. Шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, -

    карається штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

    3. Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

    4. Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою, -

    карається позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна".

    Уголовный процессуальный кодекс Украины:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17

    "Стаття 60. Заявник

    1. Заявником є фізична або юридична особа, яка звернулася із заявою або повідомленням про кримінальне правопорушення до органу державної влади, уповноваженого розпочати досудове розслідування, і не є потерпілим.

    2. Заявник має право:

    1) отримати від органу, до якого він подав заяву, документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію;

    1-1) отримувати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань;

    2) подавати на підтвердження своєї заяви речі і документи;

    3) отримати інформацію про закінчення досудового розслідування.

    3. Заявник, який є викривачем, крім передбачених цією статтею прав, має право в порядку, встановленому Законом України "Про запобігання корупції", отримувати інформацію про стан досудового розслідування, розпочатого за його заявою чи повідомленням.

    Інформація надається слідчим або прокурором у строк не більше п’яти днів з моменту подання заяви.

    "Стаття 214. Початок досудового розслідування

    1. Слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування. ...".

    "Стаття 303. Рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, та право на оскарження

    1. На досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора:

    1) бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов’язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування;...".

    "Стаття 304. Строк подання скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, її повернення або відмова відкриття провадження

    1. Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії. ...".

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Марусяк Андрій Романович

    Доброго дня! рекомендую вам звернутись до адвоката, аналызувати положення договору. Готуйте позов про визнання договору недійсним, оскільки його вчинено під впливом обману.

    Правочин визнається вчиненим під впливом обману у випадку НАВМИСНОГО введення іншої сторони в оману щодо обставин, які впливають на вчинення правочину (ВС/КЦС № 445/1011/17 від 01.08.2018)
    Карпенко Андрей Владимирович
    30%

    1. Для полного ответа на Ваш вопрос необходимо провести анализ договора купли-продажи автомобиля. Как оформляли оплаты?

    2. Если договор был устный, то что-либо доказать Вам будет практически невозможно. Не тратьте не времени, не денег.

    3. Если договор и проплаты оформлены документально, и все так как Вы описуете, обращайтесь в Суд за защитой своих прав. Судя по всему состава преступления в действиях продавца нет и в полиции Вам скажут, что это гражданско-правовой спор.

    Мєньков Андрій Васильович
    30%

    Доброго дня Людмила! Дійсно правочин визнається вчиненим під впливом обману у випадку НАВМИСНОГО введення іншої сторони в оману щодо обставин, які впливають на вчинення правочину.

    Під обманом розуміється умисне введення в оману сторони правочину його контрагентом щодо обставин, які мають істотне значення. Тобто при обмані завжди наявний умисел з боку другої сторони правочину, яка, напевно знаючи про наявність чи відсутність тих чи інших обставин і про те, що друга сторона, якби вона володіла цією інформацією, не вступила б у правовідносини, невигідні для неї, спрямовує свої дії для досягнення цілі - вчинити правочин. Обман може стосуватися тільки обставин, які мають істотне значення, тобто природи правочину, прав та обов'язків сторін, властивостей і якостей речі, які значно знижують її цінність або можливість використання за цільовим призначенням.

    Обман, що стосується обставин, які мають істотне значення, має доводитися позивачем як стороною, яка діяла під впливом обману. Отже, стороні, яка діяла під впливом обману, необхідно довести: по-перше, обставини, які не відповідають дійсності, але які є істотними для вчиненого нею правочину; по-друге, що їх наявність не відповідає її волі перебувати у відносинах, породжених правочином; по-третє, що невідповідність обставин дійсності викликана умисними діями другої сторони правочину.

    Тобто, правочин визнається вчиненим під впливом обману у випадку навмисного введення іншої сторони в оману щодо обставин, які впливають на вчинення правочину. На відміну від помилки, ознакою обману є умисел у діях однієї зі сторін правочину.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Якщо продавець не є власником авто, або вас ввели в оману під час укладення договору то це шахрайство , вам необхідно звернутися до поліції з заявою про кримінальний злочин та у порядку ст. 214 КПК України внести відомості до ЕРДР та розпочати досудову перевірку Фактів злочину.

    Направити продавцю претензію письмово поштою про розірвання договору та повернення авто з доказами та довідкою з поліції у порядку ст.530 ЦК України рекомендованим литом з описом та врученням з повідомленням , також зазначит , що ви залишаєте за собою право звернення до суду у разі не надання відповіді , щодо умов викладених у претензії у 30 -ти денний строк.

    В суді необхідно доводити факт того , що договір фіктивний та визнавати його таким , що недійсний( додати всі докази: копію договору , претензії , акти , квитанції про оплату , повідомлення про зміни зі сторони продавця умов договору , довідку з поліції про відкриття провадження по шахрайству, переписки з продавцем перенести на папір завірити у нотаріуса та подати в якості доказів, фото -фіксацію товару. Необхідно мати всі можливі докази фіктивного правочину з продажу авто

    Далі звертаєтесь до суду з усіма письмовими доказами для захисту ваших прав та відшкодування збитків з повернення авто.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Костромина Виктория

    При купівлі автомобіля, я потрапила на аферистів спочатку був договір, на авто під виплату, потім ті гроші які було виплочено вони зникли із загальної суми яка виплачена за авто, і перенесені як за оренду а не за викуп, і поставили умови, оренда і викуп, чи законно на таких умовах продавати автомобіль? Авто забирають через не сплату, і гроші я не можу повернути, тому що вони були виплачені як за оренду, але я про це не знала, і платила як за викуп авто, чи можливо повернути, ті гроші які я виплатила?

    надо смотреть ваш договор - есть в нем что то про аренду?!

    бывает что какую то сумму вы платите за аренду а что то на выкуп

    в лбом случаи если вы считаете что вас обманули - заява в полицию и иск в суд

    нужна детальная консультация или помощь в подготовке документов ( заявы, иски т .п.) - обращайтесь через сайт, с ув Виктория Костромина

    Токмач Галина Николаевна

    Здравствуйте, Людмила.

    Все зависит от условий договора или расписок.

    Была ли какая-то переписка с продавцом, возможно, по телефону?

    Если никаких договоров не было, я думаю, имеет смысл подавать на истребование безосновательно полученных ними денег, но опять же, если есть подтверждения оплаты.

    С уважением, юрист Галина Токмач

    Крикун Сергій  Павлович

    Гражданский процессуальный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15):

    "Стаття 81. Обов’язок доказування і подання доказів

    1. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом." -

    Вы должны доказать, что имел место выкуп авто; владелец авто - что аренда.

    Граждаский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 1166. Загальні підстави відповідальності за завдану майнову шкоду...

    2. Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини..." -

    в отличие от уголовного судопроизводства, в гражданском действует не презумция невиновности, а виновности - не Вы должны доказывать, как изложил в своем ответе коллега Меньков, что в действиях владельца авто имеет место умысел, а он должен доказать, что заключал с Вами договор аренды авто с выкупом - пока он этого не докажет, он не прав и виновен в причинении Вам вреда;

    "Стаття 594. Право притримання

    1. Кредитор, який правомірно володіє річчю, що підлягає передачі боржникові або особі, вказаній боржником, у разі невиконання ним у строк зобов'язання щодо оплати цієї речі або відшкодування кредиторові пов'язаних з нею витрат та інших збитків має право притримати її у себе до виконання боржником зобов'язання.

    2. Притриманням речі можуть забезпечуватись інші вимоги кредитора, якщо інше не встановлено договором або законом..." -

    в этой части Вы имеете право отказать в передаче, возврате авто ("Авто забирають через не сплату") - направьте владельцу авто заявление (заказным письмом с уведомлением о вручении, через нотариуса) об отказе возврата авто на основании изложенной статьи ГК до разрешения спора под страхом обращения в полицию в случае отобрания авто против Вашей воли (кража, грабеж...).

    Закон Украины "Про захист прав споживачів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/1023-12):

    "Стаття 1-1. Сфера дії цього Закону

    1. Цей Закон регулює відносини між споживачами товарів (крім харчових продуктів, якщо інше прямо не встановлено цим Законом), робіт і послуг та виробниками і продавцями товарів, виконавцями робіт і надавачами послуг...

    Стаття 15. Право споживача на інформацію про продукцію...

    Інформація про продукцію повинна містити:...

    6) дані про ціну (тариф), умови та правила придбання продукції;...

    3. Продавець (виконавець), який реалізує продукцію, повинен обов'язково зазначати ціну кожної одиниці такої продукції або однієї категорії продукції та ціну однієї стандартної одиниці цієї продукції.

    Написи щодо ціни реалізації продукції мають бути чіткими і простими для розуміння.

    Ціна продукції повинна включати в себе всі податки та неподаткові обов'язкові платежі, які відповідно до законодавства сплачуються споживачем під час придбання відповідної продукції...

    У разі коли за одну ціну пропонується кілька товарів, робіт або послуг чи їх поєднання або якщо продавець (виконавець) надає споживачеві при реалізації однієї продукції право одержати іншу продукцію за зниженою ціною, до споживача доводиться інформація щодо:

    1) змісту та вартості пропозиції та у разі пропонування товарів, робіт або послуг за одну ціну - ціни таких товарів, робіт або послуг, взятих окремо;

    2) умови прийняття пропозиції, зокрема строку її дії та будь-яких обмежень, включаючи обмеження щодо кількості...

    Стаття 18. Визнання недійсними умов договорів, що обмежують права споживача

    1. Продавець (виконавець, виробник) не повинен включати у договори із споживачем умови, які є несправедливими.

    2. Умови договору є несправедливими, якщо всупереч принципу добросовісності його наслідком є істотний дисбаланс договірних прав та обов'язків на шкоду споживача...

    3. Несправедливими є, зокрема, умови договору про:...

    10) установлення обов'язкових для споживача умов, з якими він не мав реальної можливості ознайомитися перед укладенням договору;

    11) надання продавцю (виконавцю, виробнику) права в односторонньому порядку змінювати умови договору на власний розсуд або на підставах, не зазначених у договорі;...

    13) визначення ціни товару на момент його поставки споживачеві або надання продавцю (виконавцю, виробнику) можливості збільшувати ціну без надання споживачеві права розірвати договір у разі збільшення ціни порівняно з тією, що була погоджена на момент укладення договору;

    14) надання продавцю (виконавцю, виробнику) права визначати відповідність продукції умовам договору або надання йому виключного права щодо тлумачення договору;...

    16) встановлення обов'язку споживача виконати всі зобов'язання, навіть якщо продавець (виконавець, виробник) не виконає своїх;...

    5. Якщо положення договору визнано несправедливим, включаючи ціну договору, таке положення може бути змінено або визнано недійсним.

    6. У разі коли зміна положення або визнання його недійсним зумовлює зміну інших положень договору, на вимогу споживача:

    1) такі положення також підлягають зміні; або

    2) договір може бути визнаним недійсним у цілому.

    7. Положення, що було визнане недійсним, вважається таким з моменту укладення договору. Якщо до положення вносяться зміни, такі зміни вважаються чинними з моменту їх внесення.

    8. Нечіткі або двозначні положення договорів із споживачами тлумачаться на користь споживача.

    9. Якщо в результаті застосування умов договору, що обмежують права споживача, споживачеві завдано збитків, вони повинні відшкодовуватися винною особою у повному обсязі...

    Стаття 22. Судовий захист прав споживачів

    1. Захист прав споживачів, передбачених законодавством, здійснюється судом.

    2. При задоволенні вимог споживача суд одночасно вирішує питання щодо відшкодування моральної (немайнової) шкоди.

    3. Споживачі звільняються від сплати судового збору за позовами, що пов'язані з порушенням їх прав.".

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Людмило!

    оренда і викуп, чи законно на таких умовах продавати автомобіль? - незаконно. Кошти, які були Вами передані другій стороні, є попередньою оплатою за автомобіль (авансом), а не орендною платою. Необхідно бачити сам договір та знати, яким чином була передана частина коштів:

    1) готівкою на руки - якщо так, чи був підписаний акт прийому-передачі коштів, в якому вказана суму платежу та його призначення;

    2) на банківський рахунок - якщо так, то що саме Ви вказали в призначенні платежу.

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    Стаття 570. Поняття завдатку

    1. Завдатком є грошова сума або рухоме майно, що видається кредиторові боржником у рахунок належних з нього за договором платежів, на підтвердження зобов'язання і на забезпечення його виконання.

    2. Якщо не буде встановлено, що сума, сплачена в рахунок належних з боржника платежів, є завдатком, вона вважається авансом.

    Стаття 693. Попередня оплата товару

    1. Якщо договором встановлений обов'язок покупця частково або повністю оплатити товар до його передання продавцем (попередня оплата), покупець повинен здійснити оплату в строк, встановлений договором купівлі-продажу, а якщо такий строк не встановлений договором, - у строк, визначений відповідно до статті 530 цього Кодексу.

    У разі невиконання покупцем обов'язку щодо попередньої оплати товару застосовуються положення статті 538 цього Кодексу.

    2. Якщо продавець, який одержав суму попередньої оплати товару, не передав товар у встановлений строк, покупець має право вимагати передання оплаченого товару або повернення суми попередньої оплати.

    3. На суму попередньої оплати нараховуються проценти відповідно до статті 536 цього Кодексу від дня, коли товар мав бути переданий, до дня фактичного передання товару покупцеві або повернення йому суми попередньої оплати. Договором може бути встановлений обов'язок продавця сплачувати проценти на суму попередньої оплати від дня одержання цієї суми від покупця.

    Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України