Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 27 октября 2020, вопрос №31621

Аварий дом рушится , кто ответит если мы погибнем?

Здравствуйте уважаемые юристы. Прощу помочь компитентным советом . Я проживаю в многоквартирном доме , дом признан офицеально признан аварийным в 1993 году. Сейчас дом сыпится рущиться все течет, в квартирах жильцы сами ремонтируют все что могут, а общии стояки и трубы мы не можем ремонтировать в виду отсутствия средств, СДПТ ( оплата за квартиру ЖЭКУ) мы все платим но ЖЭК ничего не делае ( дом на балансе города и ЖЭКА). Вопрос : кто несет ответственность за то что текут трубы и стояки ?, и вообще кто отвечает за аварийный дом. Если не дай Бог провалится пол кто за это должен отвечать жильцы или Жэк ? Спасибо за помощь.

Ответы юристов (2)

    Змисла Марта
    Змисла Марта 3 года назад

    Юрист, г. Львов, 5 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий вечір.

    У разі аварійного стану житлового будинку, необхідно, в першу чергу, звертатися до балансоутримувача будинку (ОСББ, ЖЕК).

    Власник (балансоутримувач) будинку звертається до виконавчих органів сільських, селищних, міських рад з проханням щодо обстеження стану житлового будинку.

    Надалі проводиться обстеження житлового будинку. Якщо за результатами обстеження будинку встановлено, що такий будинок є аварійний, то житлово-експлуатаційна організація вносить до уповноваженого органу пропозицію про визнання жилого будинку таким, що не відповідає санітарним і технічним вимогам і є непридатним для проживання .

    Надалі виконавчий комітет відповідної місцевої ради призначає комісію, яка:

    • розглядає подані житлово-експлуатаційною організацією документи;
    • обстежує стан жилого будинку (жилого приміщення) та складає акт обстеження технічного стану будинку;
    • перевіряє обгрунтованість висновків про неможливість або недоцільність проведення капітального ремонту жилого будинку (жилого приміщення).
    • встановлює причини незадовільного стану жилого будинку.
    • при визнанні жилого будинку непридатним для проживання (аварійним) вносить виконавчому комітетові місцевої ради пропозицію з проектом відповідного рішення

    Виконавчий комітет відповідної місцевої ради розглядає подані комісією матеріали і приймає рішення щодо придатності жилого будинку для проживання.

    Якщо жилий будинок визнано виконавчим комітетом районної, міської, районної в місті ради непридатним для проживання, виконком відповідної місцевої ради вносить до виконавчого комітету обласної, міської (міста республіканського підпорядкування) ради пропозицію про використання непридатного для проживання жилого будинку в інших цілях або про знесення цього будинку.

    На підставі прийнятого радою рішення вживаються заходи щодо відселення мешканців аварійного будинку до іншого житла відповідно до статті 133 Житлового Кодексу України.

    Необхідно звернути увагу, що якщо дійсно будинок аварійний. то необхідно звертатися з численними заявами та скаргами до органів місцевого самоврядування, районної державної адміністрації.

    Оскільки, якщо будуть зафіксовані Ваші скарги та заяви, то надалі буде легше домогтися в судовому порядку вчинення відповідних дій суб'єктами владних повноважень щодо виконання своїх обов'язків, а також відповідної компенсації або надання іншого житлового приміщення.

    Щодо нормативного регулювання наведеного питання, то з більш детальною інформацією Ви можете ознайомитися в Положенні про порядок обстеження стану жилих будинків з метою встановлення їх відповідності санітарним і технічним вимогам та визнання жилих будинків і жилих приміщень непридатними для проживання, затверджене постановою Ради Міністрів Української РСР від 26 квітня 1984 року № 189 , ЖК УРСР та ЗУ "Про місцеве самоврядування".

    Для отримання детальнішої інформації щодо наведеного вище питання, звертайтесь через мій особистий профіль.

    Ряба Світлана

    Добрий день! Це не є питання мешканців. Даною проблемою повинен займатися ЖЕК, на основі коштів, які здаються мешканцями формується резервний фонд. Він слугує для ремонту, для раптових питань які необхідно вирішити негайно і т.д) Якщо ЖЕК бездіє Вам необхідно всім мешканцям колективно писати заяву з підписаним листом на заміну труб та ще чого необхідно до міської ради та скаргу на ЖЕК.

    Тут треба розуміти яка ситуація може міська рада кожен рік закладає бюджет на ремонт окремих будинків у місті, тому відразу вирішити питання не вдастя , необхідно написати заяву з проханням закласти бюджет на ремонт труб, і т.д. адреса Вашого будинку і уже в наступному році Вам замінять все необхідне. Якщо необхідна буде допомога звертайтеся

Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України