Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 14 ноября 2020, вопрос №32872 250₴

Многодетная семья. На что мы имеем право по закону?

Добрый день!
У нас в семье три ребенка. Возраст 1 год, 4 годика и 5 лет.
На данный момент получаем помощь в виде 860 грн. за 3-го ребенка. Обычную, так сказать.
Недавно оформили свид-во многодетной семьи.
Хотелось бы подробнее узнать на что мы имеем право по закону?
А именно как обстоят дела со льготами на оплату ком. услуг и полагаются ли они нам?
Как реализуется право на жилплощадь?
Какие выплаты полагаются за каждого ребенка и до какого возраста?

Ответы юристов (16)

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 10 лет опыта

    Доброго дня, Сергію!

    Багатодітна сім'я - сім'я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебувають у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, в тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми і самостійно їх виховує.До складу багатодітної сім’ї включаються також діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах, - до закінчення навчальних закладів, але не далі, ніж до досягнення 23 років (ст.1 Закону України «Про охорону дитинства»).

    Пільги по оплаті комунальних послуг:

    Багатодітним сім'ям надається (ст. 13 Закону України «Про охорону дитинства»):

    1. 50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожного члена сім'ї, який постійно проживає в житловому приміщенні (будинку), та додатково 10, 5 кв. метра на сім'ю);
    2. 50-відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та інші послуги) та вартості скрапленого балонного газу для побутових потреб у межах норм, визначених законодавством.Площа житла, на яку надається знижка при розрахунках плати за опалення, становить 21 кв.метр опалюваної площі на кожного члена сім'ї, який постійно проживає в житловому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв.метра на сім'ю;
    3. 50-відсоткова знижка вартості палива, в тому числі рідкого, в межах норм, визначених законодавством, у разі якщо відповідні будинки не мають центрального опалення;
    4. абонентська плата за користування квартирним телефоном встановлюється у розмірі 50 відсотків від затверджених тарифів.

    Пільги для дітей з багатодітних сімей:

    1. безоплатне одержання ліків за рецептами лікарів (за умови, що середньомісячний дохід на 1 члена сім'ї за останні 6 місяців не перевищує 2700 грн.);
    2. щорічне медичне обстеження і диспансеризація в державних та комунальних закладах охорони здоров'я із залученням необхідних спеціалістів, а також компенсація витрат на зубопротезування;
    3. першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація;
    4. безкоштовний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі районних, обласних та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання ;
    5. безоплатне одержання послуг з оздоровлення та відпочинку відповідно до Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей».

    Пільги зі сплати податків:

    Платник прибуткового податку, який виховує 2 і більше дітей віком до 18 років, має право на соціальну податкову пільгу в розмірі 50% пожиточним мінімуму для працездатної особи з розрахунку на кожну дитину (ст. 169 Податкового Кодексу України).

    Податкова соціальна пільга - сума, на яку зменшується загальний місячний оподатковуваний дохід у вигляді заробітної плати в одного роботодавця.

    Фізичні особи, які виховують 3 і більше дітей віком до 18 років, звільняються від сплати земельного податку (ст. 281 ПКУ).

    Пільги по виходу на пенсію:

    Жінки, які народили п'ять і більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 50 років і при наявності не менше 15 років страхового стажу.

    За вибором матері або в разі її відсутності, якщо виховання п'ятьох або більше дітей здійснювалося батьком, йому призначається дострокова пенсія за віком після досягнення 55 років і при наявності не менше 20 років страхового стажу (п.3 ст.115 ЗУ «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування»).

    Пільги при отриманні житла:

    Сім'ї, в яких виховуються 3 і більше дітей у віці до 18 років, мають право на безкоштовну приватизацію житла незалежно від його загальної площі (ст. 6 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду»).

    Багатодітні сім'ї, які потребують поліпшення житлових умов, мають право на першочергове отримання житла (Постанова Ради Міністрів УРСР від 11 грудня 1984 № 470).

    Пільги при оплаті освіти дітей:

    Постановою КМУ від 26.08.2002 року №1243 «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів» багатодітним сім'ям надається 50% знижка при оплаті харчування дітей в дитячих садах державної і комунальної форми власності.

    Сім'ї з рівнем доходу нижче гарантованого мінімуму, встановленого Законом про Державний бюджет на поточний рік, а також сім'ї, які отримують державну допомогу по малозабезпеченості, повністю звільняються від оплати за харчування дітей в дитячих садах.

    Позашкільну освіту діти з багатодітних сімей також отримують безкоштовно (ст.26 Закону України «Про позашкільну освіту»).

    Звільнення від призову:

    Відповідно до статті 23 Закону Украіни «Про мобілізацію і мобілізаційну підготовку» не підлягають призову під час мобілізації чоловіки, які виховують 3 і більше дітей у віці до 18 років.

    Такі чоловіки можуть бути покликані на військову службу в разі їх згоди тільки за місцем проживання.

    Місцевим законодавством можуть встановлюватися додаткові пільги для багатодітних сімей.

    Допомога та виплати багатодітним сім'ям:

    Українським законодавством не передбачено спеціальних виплат багатодітним сім'ям.Залежно від рівня доходів, багатодітні сім'ї можуть отримувати допомогу малозабезпеченим сім'ям, матері, які виховують дітей самі, мають право на державну допомогу багатодітним матерям.

    Жінка, якій присвоєно почесне звання «Мати-героїня», має право на одноразову виплату в розмірі 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

    Всього доброго!

    • Сергей Клиент 3 года назад
      Багатодітні сім'ї, які потребують поліпшення житлових умов, мають право на першочергове отримання житла (Постанова Ради Міністрів УРСР від 11 грудня 1984 № 470).Багатодітні сім'ї, які потребують поліпшення житлових умов, мають право на першочергове отримання житла (Постанова Ради Міністрів УРСР від 11 грудня 1984 № 470).

      Значит на получение жилплощади имеют право только семьи, которые остро нуждаются в этом или же все многодетные семьи?

      • Савченко Олександр
        40%
        Савченко Олександр 3 года назад

        Юрист, г. Чернигов, 10 лет опыта

        Сергію!

        Лише ті багатодітні сім'ї, які потребують поліпшення житлових умов.

        Житловий Кодекс Української РСР (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5464-10/conv#n...):

        Стаття 34. Підстави для визнання громадян потребуючими поліпшення житлових умов

        Потребуючими поліпшення житлових умов визнаються громадяни:

        1) забезпечені жилою площею нижче за рівень, що визначається в порядку, встановлюваному Радою Міністрів Української РСР і Українською республіканською радою професійних спілок;

        2) які проживають у приміщенні, що не відповідає встановленим санітарним і технічним вимогам;

        3) які хворіють на тяжкі форми деяких хронічних захворювань, у зв'язку з чим не можуть проживати в комунальній квартирі або в одній кімнаті з членами своєї сім'ї. Перелік зазначених захворювань затверджується Міністерством охорони здоров'я Української РСР за погодженням з Українською республіканською радою професійних спілок;

        4) які проживають за договором піднайму жилого приміщення в будинках державного або громадського житлового фонду чи за договором найму жилого приміщення в будинках житлово-будівельних кооперативів;

        5) які проживають тривалий час за договором найму (оренди) в будинках (квартирах), що належать громадянам на праві приватної власності;

        6) які проживають у гуртожитках.

        Громадяни визнаються потребуючими поліпшення житлових умов і з інших підстав, передбачених законодавством Союзу РСР і Української РСР.

        Громадяни, які потребують поліпшення житлових умов, беруться на облік для одержання жилих приміщень у будинках державного і громадського житлового фонду та вносяться до єдиного державного реєстру громадян, які потребують поліпшення житлових умов, порядок ведення якого визначає Кабінет Міністрів України.

        Стаття 45. Першочергове надання жилих приміщень

        У першу чергу жилі приміщення надаються потребуючим поліпшення житлових умов:

        сім'ям воїнів (партизанів), які загинули чи пропали безвісти, і прирівняним до них у встановленому порядку особам;

        Героям Радянського Союзу, Героям Соціалістичної Праці, а також особам, нагородженим орденами Слави, Трудової Слави, "За службу Батьківщині у Збройних Силах СРСР" усіх трьох ступенів;

        особам, реабілітованим відповідно до Закону України "Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років", із числа тих, яких було піддано репресіям у формі (формах) позбавлення волі (ув’язнення) або обмеження волі чи примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричного закладу за рішенням позасудового або іншого репресивного органу;

        особам, яким надано статус постраждалого учасника Революції Гідності відповідно до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту";

        особам, які хворіють на тяжкі форми деяких хронічних захворювань, перелічених у списку захворювань, затверджуваному в установленому законодавством Союзу РСР порядку;

        особам, зараженим вірусом імунодефіциту людини внаслідок виконання медичних маніпуляцій;

        медичним працівникам, зараженим вірусом імунодефіциту людини внаслідок виконання службових обов'язків;

        особам, які перебували в складі діючої армії в період громадянської і Великої Вітчизняної воєн та під час інших бойових операцій по захисту СРСР, партизанам громадянської і Другої світової воєн, а також іншим особам, які брали участь у бойових операціях по захисту СРСР;

        особам з інвалідністю внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання I і II груп та особам з інвалідністю I і II груп з числа військовослужбовців та осіб рядового і начальницького складу Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України;

        сім'ям осіб, які загинули при виконанні державних або громадських обов'язків, виконанні обов'язку громадянина СРСР по рятуванню життя людини, по охороні соціалістичної власності і правопорядку або загинули на виробництві внаслідок нещасного випадку;

        робітникам і службовцям, які тривалий час сумлінно пропрацювали у сфері виробництва;

        матерям, яким присвоєно звання "Мати-героїня", багатодітним сім'ям, сім'ям, що виховують дітей з інвалідністю, і одиноким матерям (батькам);

        сім'ям при народженні близнят;

        вчителям та іншим педагогічним працівникам загальноосвітніх шкіл і професійно-технічних навчальних закладів.

        Стаття 47. Норма жилої площі

        Норма жилої площі в Українській РСР встановлюється в розмірі 13,65 квадратного метру на одну особу.

        Всього доброго!

        • Сергей Клиент 3 года назад

          Спасибо за уточнение!

          • Савченко Олександр
            Савченко Олександр 3 года назад

            Юрист, г. Чернигов, 10 лет опыта

            Сергію, будь ласка!

            Що стосується пільг, то документом, що підтверджує статус багатодітної сім'ї і дітей з такої сім'ї та їх право на отримання пільг згідно із Законом України "Про охорону дитинства", є відповідне посвідчення (постанова Кабінету Міністрів України від 04 червня 2015 року № 389 "Про затвердження Порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї".

            Посвідчення видається структурними підрозділами районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчими органами міських, районних у містах рад (відділ у справах сім'ї, молоді та спорту), у тому числі через Центри надання адміністративних послуг одному з батьків відповідно до місця реєстрації, протягом десяти робочих днів після подання необхідних документів.

            Перелік та зразки необхідних документів:

            1. Заява одного з батьків про видачу посвідчень.
            2. Копії свідоцтв про народження дітей.
            3. Копія свідоцтва про шлюб (крім батьків, які не перебувають у шлюбі).
            4. Копії сторінок паспорта громадянина України батьків з даними про прізвище, ім’я, по батькові, дату видачі паспорта та місце реєстрації.
            5. Копія посвідки на постійне проживання батьків (для іноземців або осіб без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах).
            6. Довідка про склад сім’ї.
            7. Фотокартки (батьків та дітей) розміром 30 х 40 міліметрів.
            8. Довідка із загальноосвітнього, професійно-технічного, вищого навчального закладу (для осіб від 18 до 23 років, які навчаються за денною формою навчання).
            9. Довідка про реєстрацію місця проживання або перебування особи під час навчання (для осіб від 18 до 23 років, які навчаються за денною формою навчання).
            10. Довідка структурного підрозділу районної, районної в мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі її утворення) ради про те, що батькам за місцем реєстрації посвідчення не видавалися (у разі, коли зареєстроване місце проживання батьків різне);
            11. У разі народження або навчання дитини за межами України - копій свідоцтва про народження дитини та довідки з навчального закладу з перекладом на українську мову, вірність якого засвідчена нотаріусом. У разі коли нотаріус не володіє відповідною мовою, переклад документів може бути зроблено перекладачем, справжність підпису якого засвідчує нотаріус.

            Також варто зазначити, що пільги по оплаті комунальних послуг надаються лише за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному постановою Кабінету Міністрів України від 04 червня 2015 року № 389 "Про затвердження Порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї".

            Мжливо буде корисно - щорічна додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів надається жінкам, які працюють і мають двох або більше дітей віком до 15 років (стаття 19 Закону України «Про відпустки»).

            Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня, Сергію!

    Суттєві пільги для багатодітних сімей передбачені Законом України "Про охорону дитинства", а саме статтею 13:

    Стаття 13. Державна допомога сім’ям з дітьми

    З метою створення належних матеріальних умов для виховання дітей у сім’ях держава надає батькам або особам, які їх замінюють, соціальну допомогу, передбачену Законом України "Про державну допомогу сім’ям з дітьми" та іншими законами України.

    Сім’ям з дітьми у порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України, надаються пільгові довгострокові кредити на придбання житла, предметів довгострокового користування та житлове будівництво.

    Багатодітним сім’ям надаються такі пільги:

    1) 50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожного члена сім’ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю);

    2) 50-відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та інші послуги) та вартості скрапленого балонного газу для побутових потреб у межах норм, визначених законодавством.

    Площа житла, на яку надається знижка при розрахунках плати за опалення, становить 21 кв. метр опалюваної площі на кожного члена сім’ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю;

    3) 50-відсоткова знижка вартості палива, у тому числі рідкого, в межах норм, визначених законодавством, у разі якщо відповідні будинки не мають центрального опалення;

    4) позачергове встановлення квартирних телефонів. Абонентна плата за користування квартирним телефоном встановлюється у розмірі 50 відсотків від затверджених тарифів.

    {Статтю 13 доповнено частиною третьою згідно із Законом № 1343-VI від 19.05.2009}

    Пільги щодо плати за користування житлом (квартирної плати), комунальними послугами та вартості палива, передбачені пунктами 1-3 частини третьої цієї статті, надаються багатодітним сім’ям незалежно від виду житла та форми власності на нього.

    {Статтю 13 доповнено частиною четвертою згідно із Законом № 1343-VI від 19.05.2009}

    Дітям з багатодітних сімей надаються такі пільги:

    1) безоплатне одержання ліків за рецептами лікарів;

    2) щорічне медичне обстеження і диспансеризація в державних та комунальних закладах охорони здоров’я із залученням необхідних спеціалістів, а також компенсація витрат на зубопротезування;

    3) першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація;

    4) безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання за наявності посвідчення встановленого зразка, а в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду - також електронного квитка, який видається на безоплатній основі;

    {Пункт 4 частини шостої статті 13 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1812-VIII від 17.01.2017}

    5) безоплатне одержання послуг з оздоровлення та відпочинку відповідно до Закону України "Про оздоровлення та відпочинок дітей".

    {Статтю 13 доповнено частиною згідно із Законом № 1343-VI від 19.05.2009}

    Батькам і дітям з багатодітних сімей видаються відповідні посвідчення. Зразок посвідчення, порядок виготовлення і видачі посвідчень встановлюються Кабінетом Міністрів України.

    {Статтю 13 доповнено частиною згідно із Законом № 1343-VI від 19.05.2009}

    Установити, що пільги, передбачені пунктами 1, 2, 3 та 4 частини третьої та пунктом 1 частини шостої цієї статті, надаються за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

    Окрім того, різного роду пільги надаються також іншими законодавчими актами, зокрема:

    1. Кодексом законів про працю України (ст. 182-1) та Законом України «Про відпустки» (ст. 19) встановлено, що жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину ; одинокій матері, батьку, який виховує дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла дитину під опіку, надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів.За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів. Ця відпустка надається понад щорічні відпустки і переноситься на інший період або продовжується у порядку, визначеному Кодексом законів про працю.
    2. Відповідно до ч. 169.1 ст. 169 Податкового кодексу України платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги:

    169.1.1. у розмірі, що дорівнює 100 відсоткам розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року, — для будь-якого платника податку;

    169.1.2. у розмірі, що дорівнює 100 відсоткам суми пільги, визначеної підпунктом 169.1.1 цього пункту, — для платника податку, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років, — у розрахунку на кожну таку дитину;

    169.1.3. у розмірі, що дорівнює 150 відсоткам суми пільги, визначеної підпунктом 169.1.1 цього пункту, — для такого платника податку, який:

    а) є одинокою матір’ю (батьком), вдовою (вдівцем) або опікуном, піклувальником — у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років;

    б) утримує дитину-інваліда — у розрахунку на кожну таку дитину віком до 18 років.

    Всього найкращого!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Відповідно до статті 1 Закону України „Про охорону дитинства”:

    дитина – це особа віком до 18 років (повноліття), якщо згідно із законом, застосовуваним до неї, вона не набуває прав повнолітньої раніше;

    багатодітна сім’я – сім’я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує (до складу багатодітної сім’ї включаються також діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах, - до закінчення навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років).

    Підтвердженням статусу багатодітної сім'ї та дитини з багатодітної сім'ї є посвідчення.

    Пільги багатодітним сім’ям та дітям з багатодітних сімей, зокрема -багатодітним сім'ям:

    1) 50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метрзагальної площі житла на кожного члена сім'ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім'ю);

    2) 50-відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та інші послуги) та вартості скрапленого балонного газу для побутових потреб у межах норм, визначених законодавством. Площа житла, на яку надається знижка при розрахунках плати за опалення, становить 21 кв. метр опалюваної площі на кожного члена сім'ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім'ю;

    3) 50-відсоткова знижка вартості палива, у тому числі рідкого, в межах норм, визначених законодавством, у разі, якщо відповідні будинки не мають центрального опалення;

    4) позачергове встановлення квартирних телефонів. Абонентна плата за користування квартирним телефоном встановлюється у розмірі 50 відсотків від затверджених тарифів.

    Пільги щодо плати за користування житлом (квартирної плати), комунальними послугами та вартості палива, передбачені пунктами 1-3, надаються багатодітним сім'ям незалежно від виду житла та форми власності на нього.

    Дітям з багатодітних сімей:

    1) безоплатне одержання ліків за рецептами лікарів;

    2) щорічне медичне обстеження і диспансеризація в державних та комунальних закладах охорони здоров'я із залученням необхідних спеціалістів, а також компенсація витрат на зубопротезування;

    3) першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація;

    4) безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання;

    5) безоплатне одержання послуг з оздоровлення та відпочинку відповідно до Закону України "Про оздоровлення та відпочинок дітей".

    Посвідчення дітям з багатодітних сімей видаються з шести років.

    Посвідчення батькам та дітям з багатодітних сімей, що надають право на пільги

    Видачу посвідчень забезпечують структурні підрозділи місцевих органів виконавчої влади, до повноважень яких належить реалізація політики з питань сім’ї, одному з батьків за місцем його реєстрації протягом десяти днів після подання наступних документів:

    1) заяви батька або матері про видачу посвідчень;

    2) копії свідоцтв про народження дітей;

    3) копії свідоцтва про шлюб (крім батька або матері, які виховують дітей самостійно);

    4) копії сторінок паспорта батька та матері з даними про прізвище, ім'я, по батькові, дату його видачі і місце реєстрації;

    5) довідки про склад сім’ї (форма № 3);

    6) фотокарток (батьків та дітей) розміром 30 х 40 міліметрів;

    7) довідки із загальноосвітнього, професійно-технічного, вищого навчального закладу (для осіб від 18 до 23 років у разі, коли вони навчаються за денною формою навчання);

    8) довідки структурного підрозділу, виконавчого органу міської ради про те, що за місцем реєстрації батька або матері посвідчення не видавалися (у разі реєстрації батьків за різними адресами).

    Нормативна база:

    Закон України „Про охорону дитинства”,

    Постанова Кабінету Міністрів України від 02.03.2010 № 209 „Деякі питання виготовлення і видачі посвідчень батьків та дитини з багатодітноїсім’ї” (зі змінами).

    .

    З повагою

    Костянтин Гончаренко

    • Сергей Клиент 3 года назад

      Вы все подробно и дословно ответили на вопрос. Но повторюсь - эту информацию я могу и сам найти:) Мне нужно ее понять (чтобы "объяснили на пальцах"), что конкретно нам полагается по закону. Мы живем не на грани бедности, воспитываем в браке, возраст детей указан.

      Пункт 1 и 2 о пильгах...можно ли просто написать, как его понимать? Полагаются нам эти пильгы в любом случае или же только, если семья бедствует?

      • Ковальчук Владимир

        Вы все подробно и дословно ответили на вопрос. Но повторюсь - эту информацию я могу и сам найти:) Мне нужно ее понять (чтобы "объяснили на пальцах"), что конкретно нам полагается по закону. Мы живем не на грани бедности, воспитываем в браке, возраст детей указан.Как можно вам обьяснить на пальцах ?Все что полагается все вам розписали.Теперь идите по месту жительства в собез и там вам должны на пальцах розказать гос структура для того и существует .

        • Сергей Клиент 3 года назад

          Сумел ведь человек (см. ниже) просто изложить мысли, а не только забросать ссылками на законодательные документы?! Всего доброго!

      • Гончаренко Константин
        Гончаренко Константин 3 года назад

        Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

        Багатодітна родина - це коли є троє і більше дітей . В такому разі незалежно від матеріального становища родини , Вам необхідно(одному з батьків ) звернутися в управління соц захисту за місцем реєстрації, подати заяву на отримання статусу багатодітної родини , далі подати заяви на призначення відповідних пільг., Зразки заяв та детальні консультації , щодо їх заповнення нададуть в управлінні , а також інші документи котрі необхідно принести.

        для первинного звернення необхідні : паспорти, коди(ИНН) БАТЬКІВ , ДОВІДКУ ПРО СКЛАД СІМ Ї , СВІДОЦТВА ПРО НАРОДЖЕННЯ ДІТЕЙ

        З повагою,

        Костянтин Гончаренко

    Ковальчук Владимир

    Льготы по оплате коммунальных услуг

    Многодетным семьям предоставляется (ст. 13 Закона Украины «Про охрану детства»):

    1. 50-процентная скидка платы за пользование жильем (квартирная плата) в пределах норм, предусмотренных действующим законодательством (21 кв. метр общей площади жилья на каждого члена семьи, который постоянко проживает в жилом помещении (доме), и дополнительно 10, 5 кв. метра на семью);
    2. 50-процентная скидка платы за пользование коммунальными услугами (газоснабжение, электроснабжение и другие услуги) и стоимости сжиженного баллонного газа для бытовых нужд в пределах норм, определенных законодательством. Площадь жилья, на которую предоставляется скидка при расчетах платы за отопление, составляет 21 кв. метр отапливаемой площади на каждого члена семьи, который постоянко проживает в жилом помещении (доме), и дополнительно 10,5 кв. метра на семью;
    3. 50-процентная скидка стоимости топлива, в том числе жидкого, в пределах норм, определенных законодательством, в случае если соответствующие дома не имеют центрального отопления;
    4. абонентская плата за пользование квартирным телефоном устанавливается в размере 50 процентов от утвержденных тарифов.

    Вышеуказанные льготы предоставляются при условии, если раз мер среднемесячного совокупного дохода семьи в расчете на одно лицо за предыдущие шесть месяцев не превышает величины дохода, который дает право на налоговую социальную льготу в порядке, определенном Кабинетом Министров Украины (не более 2700 грн. на 1 члена семьи с 2019 года).Льготы для детей из многодетных семей:

    1. бесплатное получение лекарств по рецептам врачей (при условии, что среднемесячный доход на 1 члена семьи за последние 6 месяцев не превышает 2700 грн.);
    2. ежегодное медицинское обследование и диспансеризация в государственных и коммунальных учреждениях здравоохранения с привлечением необходимых специалистов, а также компенсація расходов на зубопротезирование;
    3. первоочередное обслуживание в лечебно-профилактических учреждениях, аптеках и первоочередная госпитализация;
    4. бесплатный проезд всеми видами городского пассажирского транспорта (кроме такси), автомобильным транспортом общего пользования в сельской местности, а также железнодорожным и водным транспортом пригороднього сообщения и автобусами пригородных и междугородных маршрутов, в том числе внутрирайонных, внутри- и межобластных независимо от расстояния и места жительства;
    5. бесплатное получение услуг по оздоровлению и отдыху в соответствии с Законом Украины «Об оздоровлении и отдыхе детей».Льготы по уплате налоговПлательщик подоходного налога, который воспитывает 2 и более детей в возрасте до 18 лет, имеет право на социальную налоговую льготу в размере 50% пожиточного минимума для трудоспособного лица в расчете на каждого ребенка (ст. 169 Налогового Кодекса Украины).Налоговая социальная льгота – сумма, на которую уменьшается общий месячный налогооблагаемый доход в виде заработной платы у одного работодателя.Физические лица, которые воспитывают 3 и более детей в возрасте до 18 лет, освобождаются от уплаты земельного налога (ст. 281 НКУ).Льготы при получении жильяСемьи, в которых воспитываются 3 и болем детей в возрасте до 18 лет, имеют право на бесплатную приватизацию жилья независимо от его общей площади (ст. 6 Закона Украины «О приватизации государственного жилищного фонда»).Многодетные семьи, нуждающиеся в улучшении жилищных условий, имеют право на первоочередное получение жилья (Постанова Рады Министров УССР от 11 декабря 1984 г. № 470).Льготы при оплате образования детейПостановлением КМУ от 26.08.2002 года №1243 «О неотложных вопросах деятельности дошкольных и интернатных учебных заведений» многодетным семьям предоставляется 50% скидка при оплате питания детей в детских садах государственной и коммунальной формы собственности.Семьи с уровнем дохода ниже гарантированного минимума, установленного Законом о Государственном бюджете на текущий год, а также семьи, которые получают государственнуюпомощь по малообеспеченности, сов сем освобождаются от оплаты за питание детей в детских садах.Внешкольное образование дети из многодетных семей также получают бесплатно (ст.26 Закона Украины «О внешкольном образовании»).
    Кальницкий Георгий  Валериевич
    Кальницкий Георгий Валериевич 3 года назад

    Юрист, г. Одесса, 33 года опыта

    Добрый день!

    Цитаты из законов коллеги уже изложили, а я из своего опыта многодетной скажу, что по факту льгот не так уж и много, а существенных и того ниже.

    Основные - это 50% скидка на отопление и газ. Вам надо будет из соц обеспечения взять штук 5 завершенных копий справок о моогодетности с формулировкой о праве на льготы. Само по себе удостоверение льгот не даст. Везде надо будет прикладывать справку, после чего вам будут приходить счета со скидкой.

    По электроэнергии - там хитрая формула расчета, 50% дается только на превышение лимита потребления из расчета количества прописанных. Проще говоря, если вам счетчик накрутит 500 грн, то заплатите где-то 350-400.

    Еще плюшка - это бесплатный проезд детям после 7 лет в общественном транспорте при условии предъявления удостоверения.

    В школах освобождают от уплаты фондов.

    Можно получить скидки на билеты при посещения зоопарка и цирка, других детских мероприятий. Но детали таких скидок и их применение надо уточнять у организаторов.

    Еще можете даже бесплатно получить путевки в летние лагеря. Но только если такие программы реализуются вашими местными властями. Если их нет в планах, то вам никто и ничего не даст. Таковы реалии.

    Также имеете право на посещение БЕЗ очереди врачей. Но иногда лучше в очереди, чем ругань с другими пациентами и отстаивание своих прав.

    Имейте право на бесплатные лекарства, но не на любые, а лишь по специальному социальному перечню. Этот перечень есть в аптеках и у врачей. К тому же аптека должна быть участником такой программы. Так что реализовать вам это право будет не просто.

    Также имеете право на ежегодное общее бесплатное медобследование, но только в вашей поликлинике (грубо говоря, бесплатно сдать анализы и рентген сделать). Сложные обследования будут платными, но возможны скидки на типа МРТ, УЗИ и подобное. В коммерческих клиниках вам никто ничего не должен, возможность скидок надо уточнять у администратора.

    Если будете работать, то будете иметь право на дополнительные 10 дней отпуска, а также право на налоговую скидку, т.е. из 12 месяцев удержания за один месяц вам уплаченные налоги вернут.

    В общем, в принципе, на этом все.

    А, еще в соцслужбах периодически распространяют бесплатные продуктовые наборы к праздникам, пакет манки, батон хлеба, сгущенка и подобное. Если хотите, может у них потребовать. Лично я не ходил за такими подарками.

    Желаю удачи! Если есть вопросы, обращайтесь лично.

    • Сергей Клиент 3 года назад

      Благодарю за ответ, который я искал!

      • Кальницкий Георгий  Валериевич
        60%
        Кальницкий Георгий Валериевич 3 года назад

        Юрист, г. Одесса, 33 года опыта

        Да, пожалуйста. Из своей практики скажу, что самое существенное, это скидки по теплу. Это реально ощущалось для бюджета семьи. Путевкам два раза воспользовались, но... лагеря были так себе, из второго привезли вшей. Так что не всегда бесплатно на пользу... И еще по жилью. Формально у вас есть право, но я не буду вас грузить деталями, поскольку оно почти нереализуемо. Во-первых, вам надо по факту жить в сарае, чтобы вас взяли на учет. Во-вторых, у города должен быть фонд для этого. А его крайне не хватает. К тому же в Одессе, вы и сами понимаете КАК у нас в Одессе дерибанят социальное жилье. Так что не рассчитывайте.

        Если есть еще вопросы, обращайтесь.

        • Сергей Клиент 3 года назад

          Вполне ожидаемо по поводу жилплощади. Но за спрос, как говорится, не бьют)

          Спасибо!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України