Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 24 ноября 2020, вопрос №33606 600₴

Вопросы по наследству, прошли сроки вступления в права наследства

Здравствуйте.

Ситуация следующая. Мама умерла 7 лет назад, оставив наследство мне, брату и бабушке в равных долях. Я была уверена что вступала в права наследства, по крайней мере я точно помню, что была по этому вопросу у нотариуса и меня заверили, что все готово. Но сейчас, проверив реестр речових прав, я не вижу себя владельцем квартиры. Брат и бабушка также не вступили в права наследства. 2 года назад умерла бабушка, и мы с братом также не вступили в права наследства после ее смерти. Нужно ли было это делать? И что теперь будет, если мы этого не сделали до сих пор? По реестру речових прав владельцы квартиры до сих пор мама и бабушка, как такое может быть?

Можно ли проверить, вступила ли я в права наследства?

Как вступить в права наследства, если прошло больше чем полгода после смерти наследодателя?

Если никто не вступил в права наследства, может ли государство отобрать квартиру? Ситуация осложняется тем, что брат, который проживает по данному адресу, не платит за коммунальные услуги уже 3 года и ему отключили электричество. Может ли государство отнять квартиру в счет долга?

Что посоветуете мне в данной ситуации? Я в той квартире не проживаю и с братом не контактирую в связи с тем, что он наркоман.

Ответы юристов (16)

    Марусяк Андрій Романович
    16.7%

    Доброго дня!

    1) я точно помню, что была по этому вопросу у нотариуса и меня заверили, что все готово - ви подали заяву про вступ у спадщину. Тепер вам необхідно отримати в даного нотаріуса сертифікат на спадщину;

    2) якщо ви помилились і жодної заяви у вас не було подано, то ви можете звертатись до суду з позовом про продовження строку на прийняття спадщини та спадкування майна;

    3) має значення факт проживання зі спадкодавцем, якщо на момент смерті матері ви проживали по одній приписці, або в одному житлі, то ви вважаєтесь такою, що автоматично прийняла спадщину, тому звертайтесь до нотаріуса для отримання сертифікату на спадкове майно; Відповідно до ч. 3 ст. 1268 ЦКУ, якщо спадкоємець на момент відкриття спадщини постійно проживав зі спадкодавцем і у встановлені строки не відмовився від спадщини, то вважається що він її фактично прийняв. Тобто особа, яка проживала зі спадкодавцем, по спливу шести місяців із дня відкриття спадщини автоматично вважається такою, що прийняла спадщину.

    4) Если никто не вступил в права наследства, может ли государство отобрать квартиру? так, спадщина вважається відумерлою і передається територіальній громаді; лише позов про поновлення строків на прийняття спадщини. https://protocol.ua/ua/ponovlennya_strokiv_dlya_pr... тут гарно описані обставини таких справ. Підстави поновлення строку мають бути поважними;

    5) ваш брат вступив у спадщину, якщо він фактично проживав з матір'ю на момент її смерті;

    6) Можно ли проверить, вступила ли я в права наследства? йдіть до нотаріуса, бажано до того, у якого ви були 7 років тому. Взагалі перевірити неможливо, ви самі маєте про це знати, бо є лише два варіанти прийняття спадщини, заява нотаріусу і проживання разом на момент смерті. ЗВЕРНІТЬ УВАГУ подати заяву на ступ у спадщину і отримати сідоцтво про спащину це різні дії. Я так розумію, що 7 років назад ви подали зяву на вступ, тепер отримайте свіцдоцтво і зареєструйте вашу частку в реєстрі прав на нерухоме майно.

    ВИСНОВОК:

    - ідіть до нотаріуса (бажано до того, у якого ви були 7 років назад) і отримуйте свідоцтво про спадщину. Пишіть заяву на втуп у спадщину бабусі;

    - отримуйте свідоцтво на спадщину або офіційну письмову відмову нотаріуса;

    - після отримання відмови нотаріуса звертайтесь до адвоката та готуйте позов до суду

    Поновлення строків для прийняття спадщини

    за місцем знаходження майна на місцеву раду.

    Вам треба з'ясувати ще багато обставин, може ви вже й вступили в спадщину. Однозначно вам треба йти до нотаріуса.

    Ковальчук Владимир

    Как разъяснили нам в Минюсте, реестр недвижимости действует с 1 января 2013 г., и если до этой даты дом, квартира и т. д. не меняли собственника, то в реестре такого объекта нет. Он может быть внесен либо в электронный реестр БТИ, который формировался в 2010—12 гг. и теперь используется БТИ как архив, либо в бумажный архив БТИ. Владельцам недвижимости, которые не собираются ее продавать, дарить, завещать, вносить сейчас данные в реестр не обязательно, все бумажные документы на право собственности действительны.Я так понимаю вы вступили в наследство но его не переоформили если вы открыли наследственное дело вам нужно обратится к тому нотариусу и переоформить на себя предназначену долю по закону матери но и уже бабушки .Если вы пропустили строки на долю бабушки и небыли прописаны в этой квартире вам нужно делать это через суд.Много нюансов в вашей ситуации обращайтесь на личную консультацию более подробно проконсультируем.

    Кальницкий Георгий  Валериевич

    Добрый день.

    Решение вашего вопроса зависит от ответов на три вопроса

    1. Квартира приватизирована?

    2 Если нет, то кто в ней был прописан на момент смерти матери и в данный момент?

    3. Кто проживал вместе с матерью на момент ее смерти?

    Сразу скажу, что при любом раскладе если вы проживали вместе с матерью на момент ее смерти, то вы приняли наследство по факту. Никто у вас квартиру не отберет. Но, документально это оформить надо, но это уже следующий вопрос.

    Карпенко Андрей Владимирович

    1. Если Вы, брат и бабушка были прописаны по этому адресу, то вы все автоматически вступили в наследство, после смерти Вашей мамы. Вам надо обратиться к нотариусу, который открывал наследственное дело и получить Свидетельство о наследстве.

    2. По поводу смерти бабушки - Вам необходимо обратиться к нотариусу и открыть наследственное дело. Нотариус выяснит, кто является наследниками, кто вступил в наследство и кому- какая доля.

    3. За неуплату коммунальных платежей, наложить арест могут только на долю имущества лица, которое заключало договор на предоставление коммунальных услуг. Если были совладельцы, то на каждого пропорционально.

    В Вашей ситуации надо разбираться основываясь на многих факторах и документах.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    16.7%

    Доброго дня, Катерино!

    Ситуація неоднозначна, але нічого страшного не має, не хвилюйтеся!

    1. По-перше, потрібно розуміти, хто проживав з Вашою покійною мамою на момент її смерті, адже згідно з частиною 3 статті 1268 Цивільного кодексу України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу (6 місяців), він не заявив про відмову від неї.

    Тобто, якшо саме Ви проживали з мамою, то можете не хвилюватися з приводу прийняття спадщини.

    Раджу Вам звернутись за консультацією до нотаріуса, який по реєстрам і перевірить відповідну інформацію.

    2 года назад умерла бабушка, и мы с братом также не вступили в права наследства после ее смерти. Нужно ли было это делать?

    Знову ж таки, питання в тому, чи проживали Ви разом з бабусею, чи ні. Якщо ні, то потрібно було подавати заяву про прийняття спадщини!

    Стаття 1269. Подання заяви про прийняття спадщини (Цивільний кодекс України).

    1. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

    2. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

    Однак і це не страшно, адже якшо Ви не проживали і не подали заяву, то для цього існує стаття 1272 Цивільного кодексу України:

    Стаття 1272. Наслідки пропущення строку для прийняття спадщини

    1. Якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

    2. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

    3. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

    Тобто, тут потрібна згода інших спадкоємців, які прийняли спадщину, або якщо таких немає, то звертатись з позовом до суду про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини.

    - Можно ли проверить, вступила ли я в права наследства?

    Такі інформацію можна перевірити в нотаріуса, який має доступ до відповідних державних реєстрів, або звичайно якщо у вас є свідоцтво про право на спадщину!.

    - Как вступить в права наследства, если прошло больше чем полгода после смерти наследодателя?

    Відповів вище!

    - Если никто не вступил в права наследства, может ли государство отобрать квартиру?

    Тут потрібно звернутись до статті 1277 ЦК України:

    Стаття 1277. Відумерлість спадщини

    1. У разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, а якщо до складу спадщини входить нерухоме майно - за його місцезнаходженням, зобов'язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою.

    У разі якщо на об’єкті нерухомого майна на момент відкриття спадщини знаходиться рухоме майно, що входить до складу спадщини, таке рухоме майно переходить у власність територіальної громади, якій передано нерухоме майно.

    Заява про визнання спадщини відумерлою може також бути подана кредитором спадкодавця, а якщо до складу спадщини входять земельні ділянки сільськогосподарського призначення - власниками або користувачами суміжних земельних ділянок. У такому разі суд залучає до розгляду справи органи місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини та/або за місцезнаходженням нерухомого майна, що входить до складу спадщини.

    Особи, які мають право або зобов’язані подавати заяву про визнання спадщини відумерлою, мають право на одержання інформації з Спадкового реєстру про заведену спадкову справу та видане свідоцтво про право на спадщину.

    2. Заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини.

    3. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини, а нерухоме майно - за його місцезнаходженням.

    4. Територіальна громада, яка стала власником відумерлого майна, зобов'язана задовольнити вимоги кредиторів спадкодавця, що заявлені відповідно до статті 1231 цього Кодексу. Якщо власниками відумерлого майна стали декілька територіальних громад, вимоги кредиторів спадкодавця задовольняються територіальними громадами пропорційно до вартості відумерлого майна, набутого у власність кожною з них.

    5. Спадщина, не прийнята спадкоємцями, охороняється до визнання її відумерлою відповідно до статті 1283 цього Кодексу.

    Тобто, по суті позов до суду про визнання спадщини відумерлою може бути подиний після 1 року після відкриття спадщини, однак навряд чи він був поданий, оскільки спадкоємці є, Ви не відмовлялися від спадщини, тобто відсутні підстави для визнання такого майна відумерлим.

    Что посоветуете мне в данной ситуации? Я в той квартире не проживаю и с братом не контактирую в связи с тем, что он наркоман.

    Спочатку звернутись за консультацією до нотаріуса!

    Всього найкращого!

    Гончаренко Константин
    13.3%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Дана проблема не завжди є критичною та може бути вирішена шляхом поновлення строків для прийняття спадщини.

    Основні аспекти щодо спадкування передбачені в Цивільному кодексі України в шостій книзі Спадкове право.

    Для початку варто роз’яснити, що як варіант вирішення проблемного питання «оформлення спадщини» шляхом поновлення строку є не завжди дієвим механізмом, а навпаки може бути фактом затягуванням часу перед вирішенням такого питання як прийняття спадщини.

    Тобто для обрання шляху через поновлення строку, рекомендую попередньо проконсультуватись з адвокатом.

    Окрім того, дана стаття розкриває лише тонкощі поновлення строку для прийняття спадщини або дає розуміння, чи потрібен інший шлях вирішення питання.

    Отже спадщина відкривається внаслідок смерті або оголошення особи померлою. Тобто стаття 1220 ЦК України розкриває поняття відкриття спадщини.

    В свою чергу спадкоємець має право прийняти спадщину або відмовитись від такої (ст. 1268 ЦК України). Для того щоб прийняти спадщину особа повинна звернутись з заявою до нотаріуса (ст. 1269 ЦК України).

    Важливим моментом є той факт, що якщо спадкоємець на момент смерті спадкодавця проживав (був зареєстрований) спільно із спадкодавцем то така особа вважається що прийняла спадщину фактично.

    Доречі, судовий збір в даних справах сплачується як за вимогу немайнового характеру. Такий висновок закріплений в справі №336/709/18-ц, провадження №61-39374св18 ВС України.

    Тому як один із варіантів прийняття спадщини «вчасно» є встановлення факту, що має юридичне значення, а саме факту що на момент смерті спадкодавця спадкоємець проживав спільно з померлим. Тут вважливою обставиною є ч. 23 Постанови Пленуму ВСУ від 30.05.2008 року №7 «Про судову практику у справах про спадкування» яка визначає, що спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, а не про встановлення факту прийняття спадщини.

    Строк для прийняття спадщини визначається в 6 місяців з моменту відкриття спадщини та регулюється статтею 1270 ЦК України.

    У разі якщо особа не прийняла спадщину вчасно, остання вважається такою яка пропустила строк для прийняття спадщини. За виключенням якщо особа спадкоємця та спадкодавця проживали спільно на момент відкриття спадщини то особа вважається такою, яка прийняла спадщину автоматично, або ж є рішення суду про встановлення факту спільного проживання.

    Також за письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

    Або як варіант звернутись до суду з позовом про поновлення строку для прийняття спадщини (призначення додаткового строку).

    Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

    Отже до поважних причин пропуску строку для прийняття спадщини суди визначають: тривалу хворобу, перебування спадкоємця тривалий час за межами України, відбування покарання в місцях позбавлення волі, перебування на строковій військовій службі в Збройних Силах України тощо.

    Тяжка хвороба, як причина поновлення строку.

    Окремо хотілося б звернути увагу, що не може бути підставою для поновлення строку така підстава як хвороба, якщо з моменту прийняття спадщини пройшло 3 роки, а хворіли ви місяць. Ухвала колегії суддів ВССУ від 19 жовтня 2011 року, справа №6-6304св10.

    Між тим у пункті 2 листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16 травня 2013 року №24-753/0/4-13 міститься роз'яснення, відповідно до якого судом не можуть бути визнані поважними такі причини пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини:

    1) юридична необізнаність позивача щодо строку та порядку прийняття спадщини;

    2) необізнаність особи про наявність спадкового майна;

    3) похилий вік;

    4) непрацездатність;

    5) незнання про існування заповіту;

    6) встановлення судом факту, що має юридичне значення для прийняття спадщини (наприклад, встановлення факту проживання однією сім'єю), невизначеність між спадкоємцями хто буде приймати спадщину;

    7) відсутність коштів для проїзду до місця відкриття спадщини;

    8) несприятливі погодні умови.

    Фактичне користування і володіння майном спадкодавця або ж проживанням із спадкодавцем на час відкриття спадщини також не є поважною причиною строку для прийняття спадщини.

    Похилий вік, як підстава поновлення строку для прийняття спадщини.

    В своїй постанові від 05.12.2018 року, справа №756/2764/15-ц, провадження №61-29705св18 ВСУ зазначив, що похилий вік позивачки та відсутність у неї необхідних юридичних знань не є об'єктивними та непереборними труднощами, з якими закон пов’язує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини.

    Пропущений строк через перебування за кордоном не завжди є підставою для поновлення строку. Так в постанова ВС від 06 червня 2018 року справа №592/9058/17-ц суд визначив наступне: звертаючись до суду із даним позовом, ОСОБА_1 не надала належних та допустимих доказів того, що з травня 2013 по липень 2017 року їй не було відомо про смерть її батька, а також доказів того, що її проживання за межами України в указаний період було пов'язано з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для неї на вчинення дій щодо прийняття спадщини у встановлений законом строк, у зв'язку із чим позивач не виконала свій процесуальний обов'язок із доведення тих обставин, на які посилався як на підставу своїх вимог і заперечень.

    Окрім того, згідно правового висновку, викладеного у постанові Верховного Суду України у справі 6-1215цс16 від 14 вересня 2016 року, якщо у спадкоємця перешкод для подання заяви не було, а він не скористався правом на прийняття спадщини, зокрема, через відсутність інформації про смерть спадкодавця, то правові підстави для визначення додаткового строку для прийняття спадщини відсутні.

    Постанова ВС від 18 січня 2018 року справа №198/476/16-ц.

    Спадкоємець дізнався про заповіт лише зі спливом певного часу, тобто пройшло 6 місяців від відкриття спадщини.

    Особі було відмовлено в поновлені строку для прийняття спадщини, оскільки позивачем не доведено поважності причин пропуску строку для прийняття спадщини після смерті спадкодавця.

    Тобто незнання про заповіт не є поважною причиною пропуску.

    Однак практика в даній категорії справ є неоднозначною.

    Для прикладу справа №6-496цс17 ВСУ, в якій було визначено, що при заведенні спадкової справи нотаріус за даними Спадкового реєстру перевіряє наявність заведеної спадкової справи, спадкового договору, заповіту. Внаслідок чого, нотаріус повинен був повідомити спадкоємців про наявність відкриття спадщини: наприклад шляхом повідомлення в пресі, надіслання листа, інше.

    Аналогічна правова позиція викладена в постанові Верховного суду України від 23.08.2017 р. в аспекті справи № 6-1320цс17 .

    Також згідно ухвали ВССУ від 01.02.2017 року №306/27/15-ц є поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини відсутність обізнаності про наявність заповіту.

    Як мною вже зазначалось вище практика в даних спорах є неоднозначною, на мою думку – це пов’язано з тим, що кожна сімейна ситуація є індивідуальною, а тому потрібно досліджувати кожну ситуацію окремо, що і роблять українські суди.

    Безпосередня подача позову.

    Важливою обставиною в даній справі є правильно зібрана доказова база.

    Однією із обставин доказової бази є наявність спадкової справи, постанова нотаріуса про відмову у вчинені нотаріальних дій (видача свідоцтва про права власності на спадкове майно), саме з підстав пропущення строку для прийняття спадщини, поважність обставин/причин за яких Ви пропустили строк для прийняття спадщини

    У разі подачі позову до суду, суди відкривають провадження в такій справі у разі відсутності письмової згоди спадкоємців, які прийняли спадщину, а також за відсутності інших спадкоємців, які могли б дати письмову згоду на подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини.

    Належними відповідачами у спорах про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини є спадкоємці, які прийняли спадщину, або територіальні громади в особі органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

    Завершальний етап. Отже після поновлення строку для прийняття спадщини, Вам потрібно отримати рішення суду, яке набрало законної сили та надати таке рішення нотаріуса, в якого була заведене спадкова справа. Звертаю увагу, що поновлення строку для прийняття спадщини повторно, законом не передбачено, а тому рекомендуємо уважно віднестись до строків які Вам додатково визначив суд.

    Я рекомендую, для початку звернутися до будь-якого нотаріуса з заявою аби він перевірив наявність факту подання заяви про прийнняття спадщини її реєстрації у реєстрі спадкових справ. Якщо дані є в реєстрі необхідно знайти того нотаріуса , який вів Вашу справу та отримати у нього свідоцтво про право на спадщину.

    Якщо того нотаріуса практика не ведеться, необхідно у нового нотаріуса написати заяву про передачу спадкової справи у його провадження , далі він витребує всі матеріали справи і вирішує питання про видачу свідоцтва.

    Якщо нотаріус не виявить поданої заяви про прийняття спадщини то необхідно поновлювати строки прийняття спадщини через суд і уже з рішенням повернутись до нотаріуса та відкрити цю спадщину.

    Родичам , які фактично проживали зі спадкодавцем та були зареєстровані в одному помешканні буде легше, адже вони вважаються такими , що прийняли спадок , якщо письмово не відмовились від нього.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Мєньков Андрій Васильович

    Добрый день Катя! По закону наследство принадлежит наследнику с момента смерти наследодателя независимо от времени ее принятия. Если Вы на момент смерти наследодателя проживали совместно либо если проживали отдельно, но в течении 6 мес. обратились к нотариусу с заявлением о принятии наследства, нотариус открыл наследственное дело, то переживать не о чем. Вы вступили в наследство и унаследовали часть квартиры. Другое дело оформление наследства, т.е. получение свидетельства о праве на наследство, которое является правоустанавливающим документом. При его получении в гос. реестре прав появиться запись, что Вы являетесь собственником части квартиры. Чтобы унаследовать часть квартиры собственником которой являлась бабушка, скорее всего придется обращаться в суд за продлением сроков вступления в наследство (прошло уже два года). Обычно суд удовлетворяет такие иски, но нужны уважительные причины. Если же суд откажет, то формально горсовет может претендавать на часть квартиры как на "відумерлу спадщину", но такое развитие событий маловероятно, поскольку есть наследники которые приняли наследство. Касательно долгов за комуналку. К наследникам переходят как права так и обязанности наследодателя, поэтому накопленные долги, в т.ч. за комуналку перейдут к наследникам. Пока их взыскать не могут поскольку нет собственников. А после получения свидетельства о наследстве возможно. В случае взыскания этих долгов по решению суда собственник имеет право указать имущество на которое можно наложить взыскание и это необязательно будет квартира.

    Пуха Наталія ТендерОк
    10%

    Доброго Дня

    У зазначеній вами ситуації є ряд тонкощів які мають значення для прийняття спадщини та порядку прийняття тому вам необхідно з наявними у вас документами звернутися за юридичною допомогою.

    Конкретно по питаннях:

    Із зазначеного вами зрозуміло що у спадщину ви з братом не вступили тому й в реєстрі зазначені відомості про бабусю і маму;

    Тому для отримання спадщини вам необхідно спочатку звернутися до нотаріуса а потім в суд для подачи позову про отримання додаткового строку для отримання спадщини та оскарження відмови нотаріуса.

    Наступний крок отримуєте судове рішення і реєструєте право власності на нерухомість тоді й з'являєтесь у реєстрі.

    Щодо боргів за квартиру то вирішуйте всі питання поетапно, чи заберуть квартиру за борги, це питання необхідно розглядати чи є вона приватизована, враховуючи, що послуги не надають то й нарахуванням щомісячної оплати зупинено .

    Щодо наступного етапу отримаєте у власність нерухомість тоді й звернетесь до уповноважених органів з заявами про реструктуризацію боргів.

    Успіхів

    Танача Юлія  Антонівна
    8.3%

    Добрый день, Катя!

    Предположим, что Вы открыли наследственное дело после смерти матери, тогда оформление прав на наследство именно после смерти матери - технический момент, необходимо обратиться к тому же нотариусу за выдачей свидетельства о праве на наследство.

    По поводу доли после смерти бабушки - 2 года срок существенный, восстановить его без уважительных причин проблематично, если Вы были зарегистрированы с бабушкой по одному адресу ( именно зарегистрированы, фактическое проживание не важно) - в таком случае считаетесь автоматически принявшей наследство и обращаетесь к любому нотариусу по месту открытия наследства за выдачей свидетельства о праве на наследство.

    Если не были зарегистрированы по одному адресу - нужно проверить, с кем бабушка была зарегистрирована по одному адресу на день смерти. Если таких лиц нет - есть вариант установления факта совместного проживания с бабушкой без регистрации, это происходит в судебном порядке. После получения решения суда - стандартная процедура оформления наследства у нотариуса Вашей доли.

    В описанной ситуации вероятность признания имущества выморочным (переход в коммунальную собственность) низкая.

    По поводу задолженности за ком.услуги - для ответа на вопрос необходимо понимание сумм долга и количества кредиторов (учитывая заболевание брата, кредиторов может быть гораздо больше).

    Рекомендую начать с похода в нотариальную контору, в которой, как Вы помните, было открыто наследственное дело после смерти матери. Там Вы можете ознакомиться с материалами наследственного дела и выяснить информацию о круге лиц, оформивших наследство. В дальнейшем - необходимо определяться с долей бабушки. Делать это необходимо совместно с братом.

    Удачи Вам! Пусть все получится!

    Савченко Олександр
    15%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Катерино!

    Мама умерла 7 лет назад, оставив наследство мне, брату и бабушке в равных долях - ваша мама залишила заповіт?

    Но сейчас, проверив реестр речових прав, я не вижу себя владельцем квартиры - це означає, що право власності на квартиру (її частку) не було перереєстровано на Вас після смерті вашої мами. Тоді скоріш за все також відсутнє свідоцтво про право на спадщину.

    А тому тут можливі два варіанти:

    1) Якщо Ви протягом 6 місяців з дня смерті мами не зверталися до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини, то Ви вважаєтеся такою що не прийняли її. У такому випадку оформлювати спадщину доведеться в судовому порядку.

    2) Якщо ж Ви на момент смерті матері були зареєстровані в цій квартирі та проживали разом з матір'ю, то Ви вважаєтеся такою, що прийняли спадщину.

    Відповідно до норм ч. 5 ст. 1268 ЦК незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини та згідно із ч. 3 ст. 1296 ЦК відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

    Тобто, Вам необхідно звернутися до нотаріуса з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину та надати документи, які засвідчують факт проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини (день смерті вашої мами).

    Якщо Вам буде відмовлено у вчинені нотаріальної дії щодо видачі свідоцтва про право на спадщину на частку квартири, тоді необхідно звертатися до суду з позовною заявою про визнання за Вами права власності в порядку спадкування після смерті спадкодавця.

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    Стаття 1220. Відкриття спадщини

    1. Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

    2. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третя статті 46 цього Кодексу).

    Стаття 1221. Місце відкриття спадщини

    1. Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

    2. Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходження основної частини рухомого майна.

    Стаття 1268. Прийняття спадщини

    1. Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

    3. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

    Стаття 1269. Подання заяви про прийняття спадщини

    1. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

    Стаття 1270. Строки для прийняття спадщини

    1. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

    Стаття 1272. Наслідки пропущення строку для прийняття спадщини

    1. Якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

    Стаття 1277. Відумерлість спадщини

    1. У разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, а якщо до складу спадщини входить нерухоме майно - за його місцезнаходженням, зобов'язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою.

    У разі якщо на об’єкті нерухомого майна на момент відкриття спадщини знаходиться рухоме майно, що входить до складу спадщини, таке рухоме майно переходить у власність територіальної громади, якій передано нерухоме майно.

    2. Заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини.

    3. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини, а нерухоме майно - за його місцезнаходженням.

    Стаття 1296. Право спадкоємця на одержання свідоцтва про право на спадщину

    1. Спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину.

    2. Якщо спадщину прийняло кілька спадкоємців, свідоцтво про право на спадщину видається кожному з них із визначенням імені та часток у спадщині інших спадкоємців.

    3. Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

    Закон України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1952-15#Text):

    Стаття 27. Підстави для державної реєстрації прав

    1. Державна реєстрація права власності та інших речових прав, крім державної реєстрації права власності на об’єкт незавершеного будівництва, проводиться на підставі:

    3) свідоцтва про право на спадщину, виданого нотаріусом або консульською установою України, чи його дубліката;

    Можно ли проверить, вступила ли я в права наследства? - зверніться до нотаріуса за місцем відкриття спадщини (останнє місце проживання вашої мами або ж місцезнаходження квартири)

    Как вступить в права наследства, если прошло больше чем полгода после смерти наследодателя? - якщо Ви маєте на увазі спадкування після смерті бабусі, то я також раджу Вам звернутися до нотаріуса, щоб дізнатися чи залишала ваша бабуся заповіт; якщо ні - то чи наявні інші спадкоємці за законом та чи подавали вони заяву про прийняття спадщини. При цьому, якщо ж Ви на момент смерті бабусі були зареєстровані в цій квартирі та проживали разом з бабусею, то Ви вважаєтеся такою, що прийняли спадщину.

    Если никто не вступил в права наследства, может ли государство отобрать квартиру? - якщо по реєстрам ваша мама та бабуся досі числяться власниками квартири, то це означає, що квартира не перейшла у власність територіальної громади (тобто, спадщина не була визнана відумерлою в судовому порядку).

    Ситуация осложняется тем, что брат, который проживает по данному адресу, не платит за коммунальные услуги уже 3 года и ему отключили электричество. Может ли государство отнять квартиру в счет долга? - необхідно знати суму боргу та чи має ваш брат (і Ви в тому числі) інше житло для проживання, яке належало б вам на праві власності.

    Что посоветуете мне в данной ситуации? Я в той квартире не проживаю и с братом не контактирую в связи с тем, что он наркоман. - зверніться спочатку до нотаріуса. Якщо з'ясується, що спадщину Ви все-таки прийняли, тоді отримуйте свідоцтво про право на спадщину, реєструйте право власності та продавайте свою частку квартири.

    Якщо ж спадщину Ви все-таки не прийняли, тоді: залишити все як є або ж звертатися до суду.

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога.

    Всього Вам доброго!

    Беликов Олег  Александрович

    Добрый день. Хочу вас сразу успокоить, что вы не лишились наследства, а только недооформили его. Вам надо обратиться к нотариусу за получением свидетельства, однако последует отказать с рекомендацией обратиться в суд. В суде вы легко докажите, что фактически приняли квартиру в наследство, проживали в ней, пользовались, но не смогли довести оформление до конца.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    3.3%

    Доброго вечора, Денисе!

    Ситуація дуже неприємна, але приводів для паніки у Вас точно зараз немає.

    Ситуація в тому, що як описали колеги, підстав для втрати Вами права власності, яке було зареєстровано виключно відповідно до законодавства, стаття 388 ЦК України не передбачає.

    Окрім того, тут потрібно розуміти і усвідомлювати рішення суду по тій справі, яку Ви надали.

    Ось витяг з нього:

    "Разом з цим, судом встановлено, що позиція сторони позивача за зустрічним позовом Галька Н.О. та ОСОБА_3 надоведення наявності обману і дій ОСОБА_3 під його впливом, не підтверджується будь-якими належними доказами та спростовується поясненнями приватного нотаріуса Запорізького міського нотаріального округу Кардаш Я.О. (третьої особи за зустрічним позовом), яка пояснила, що нею було перевірено дієздатність ОСОБА_3 , ознайомлено ОСОБА_3 з приписами цивільного законодавства які регулюють укладення правочину між нею та ОСОБА_5 та наслідки видачі ОСОБА_5 довіреності від її імені, зазначила, що ОСОБА_3 розуміла, що даною довіреністю вона надає право ОСОБА_5 розпоряджатися квартирою та ознайомившись з довіреністю за відсутності заперечень щодо змісту довіреності, її підписала.

    Зазначене нотаріусом, також підтверджується і самим змістом письмової довіреності посвідченої приватним нотаріусом Запорізького нотаріального округу Кардаш Я.О. від 02.11.2016 р. виданою від імені ОСОБА_3 на ім`я ОСОБА_5 (т.1 а.с.210-210 зворот), в абзацах першому та п`ятому якої зазначено на те, що ОСОБА_3 перебувала у здоровому розумі та ясній пам`яті, розуміла значення своїх дій, діяла добровільно, розуміє текст даної довіреності, значення довіреності, її умови та правові наслідки, які відповідали її дійсним намірам та волевиявленню."

    Звичайно, ми, юристи, не можемо замінювати думку українського суду, але здається мені, що і в апеляції особі буде відмовлено, виходячи із обставин справи.

    Але в будь-якому випадку, навіть при найгіршому сценарію подій, право власності у Вас точно ніхто не відбере.

    Конструкція, за якої добросовісний набувач втрачає майно і сам змушений шукати способи компенсації своїх втрат, є неприйнятною та покладає на добросовісного набувача індивідуальний та надмірний тягар. Таку правову позицію висловив Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду при розгляді справи 645/4220/16-ц.

    Всього найкращого! Не хвилюйтеся!

    Костромина Виктория

    По реестру речових прав владельцы квартиры до сих пор мама и бабушка, как такое может быть?

    может так как Вы не переоформили наследство

    Можно ли проверить, вступила ли я в права наследства?

    обратитесь к нотариусу - но если вы и брат прописаны по адресу мамы и бабушки - то Вы фактически приняли наследство - нужно только оформить

    Как вступить в права наследства, если прошло больше чем полгода после смерти наследодателя?

    обратитесь к нотариусу , но если вы и брат прописаны по адресу мамы и бабушки - то Вы фактически приняли наследство - нужно только оформить

    если вы не прописаны - то через суд восстановить сроки принятия наследства

    Если никто не вступил в права наследства, может ли государство отобрать квартиру?

    если в квартире никто не прописан и фактически не принял наследство - то через 1 год - могут признать такое наследство - выморочным и забрать

    Ситуация осложняется тем, что брат, который проживает по данному адресу, не платит за коммунальные услуги уже 3 года и ему отключили электричество. Может ли государство отнять квартиру в счет долга? - если сумма долга не очень большая - то нет

    Что посоветуете мне в данной ситуации? Я в той квартире не проживаю и с братом не контактирую в связи с тем, что он наркоман.

    обратитесь к нотариусу и оформляйте наследство - перечень документов вам скажет нотариус

    нужна детальная консультация или помощь в подготовке документов ( заявы, иски т .п.) - обращайтесь через сайт, с ув Виктория Костромина

    Крикун Сергій  Павлович
    10%

    "ПОЛОЖЕННЯ про Спадковий реєстр" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0831-11):

    "1.3. Реєстраторами Спадкового реєстру (далі - Реєстратор) є:

    1.3.1. Державні нотаріальні контори, державні нотаріальні архіви, приватні нотаріуси, що мають доступ до Спадкового реєстру через інформаційну мережу Мін'юсту щодо посвідчених заповітів, спадкових договорів, а також змін до них, скасування заповітів та розірвання спадкових договорів, заведених спадкових справ та виданих свідоцтв про право на спадщину...

    1.5. Реєстратори вносять відомості до Спадкового реєстру, перевіряють за даними Спадкового реєстру інформацію про наявність або відсутність посвідчених заповітів, спадкових договорів, заведених спадкових справ та виданих свідоцтв про право на спадщину і видають (виготовляють) відповідні витяги та інформаційні довідки в порядку, встановленому цим Положенням. ...

    III. Надання інформації зі Спадкового реєстру

    3.1. На підставі відомостей Спадкового реєстру виготовляються:

    витяг про реєстрацію в Спадковому реєстрі;

    витяг зі Спадкового реєстру про наявність (відсутність) посвідченого заповіту і спадкового договору, заведеної спадкової справи та виданого свідоцтва про право на спадщину;

    інформаційна довідка зі Спадкового реєстру про наявність (відсутність) посвідченого заповіту і спадкового договору, заведеної спадкової справи та виданого свідоцтва про право на спадщину...

    3.3. Реєстратор зі Спадкового реєстру на письмовий запит, складений за формою, наведеною в додатку 10 ( za831-11 ), видає:

    будь-якій особі у разі пред'явлення нею свідоцтва про смерть або іншого документа, що підтверджує факт смерті заповідача, спадкодавця, - витяги зі Спадкового реєстру про наявність (відсутність) посвідченого заповіту і спадкового договору, заведеної спадкової справи та виданого свідоцтва про право на спадщину.

    4.1. Плата за...проведення перевірки інформації про наявність чи відсутність...заведеної спадкової справи та виданих свідоцтв про право на спадщину з видачею відповідного витягу або інформаційної довідки зі Спадкового реєстру справляється у розмірах, що встановлюються Міністерством юстиції України. ..." -

    єто в части вопроса:"Можно ли проверить, вступила ли я в права наследства?".

    Пост. Пленума ВСУ "Про судову практику у справах про спадкування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0007700-08):

    "23. Якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв'язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою (а не иском - прим.авт.) про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, а не про встановлення факту прийняття спадщини.

    Свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають.

    У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.";

    "2. Справи про спадкування розглядаються судами за правилами позовного провадження, якщо особа звертається до суду з вимогою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, які можуть вплинути на спадкові права й обов'язки інших осіб та (або) за наявності інших спадкоємців і спору між ними.

    Якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім'єю, постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, прийняття спадщини, яка відкрилася до 1 січня 2004 року тощо.

    Якщо під час розгляду справи у порядку окремого провадження з'ясується, що має місце спір про право, суд на підставі частини шостої статті 235 Цивільного процесуального кодексу України ( 1618-15 ) (далі - ЦПК) залишає заяву без розгляду та роз'яснює заявникові, що він має право звернутися до суду з позовом на загальних підставах.";

    "24. Особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК ( 435-15 ). Зазначене положення застосовується до спадкоємців, в яких право на спадкування виникло з набранням чинності зазначеним Кодексом.

    Суди відкривають провадження в такій справі у разі відсутності письмової згоди спадкоємців, які прийняли спадщину (частина друга статті 1272 ЦК) ( 435-15 ), а також за відсутності інших спадкоємців, які могли б дати письмову згоду на подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини.

    Відповідачами у такій справі є спадкоємці, які прийняли спадщину. При відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття відповідачами є територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

    При розгляді цих справ слід перевіряти наявність або відсутність спадкової справи стосовно спадкодавця у державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини, наявність у матеріалах справи обґрунтованої постанови про відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, зокрема відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину. За наявності у спадковій справі заяви спадкоємця про відмову від права на спадщину його вимоги про визначення додаткового строку для прийняття спадщини задоволенню не підлягають.

    Визначаючи спадкоємцеві додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, суд не повинен вирішувати питання про визнання за ним права на спадщину. Спадкоємець після визначення йому додаткового строку для прийняття спадщини має право прийняти спадщину в порядку, установленому статтею 1269 ЦК ( 435-15 ), звернувшись в нотаріальну контору, після чого вважається таким, що прийняв спадщину.".

    Смотрите также письмо ВВССУ по гражданским и угодовным делам "Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v-753740-13), в частности;

    "1...Слід звернути увагу на наявність у матеріалах справи обґрунтованої постанови про відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, зокрема, відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину.

    У випадках, коли щодо отримання доказів у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, є складнощі, суд за їх клопотанням зобов'язаний витребувати такі докази (ч. 1 ст. 137 ЦПК).

    У разі якщо особи, які беруть участь у справі, не заявляють клопотання про витребування доказів, зокрема, копій документів із спадкової справи, обов'язком суду на підставі ч. 4 ст. 10 ЦПК є роз'яснення наслідків невчинення такої процесуальної дії.

    Запит суду до нотаріальної контори має стосуватись документів щодо обставин, які підлягають встановленню судом, зокрема, це відомості про осіб, які звертались до нотаріальної контори із заявами про прийняття спадщини, яким видано свідоцтва про право на спадщину, свідоцтво про право на частку в спільному майні подружжя тощо...

    У випадку, коли особи прийняли спадщину шляхом фактичних дій (вступ в управління та володіння спадковим майном), але не оформили права на спадщину, обґрунтованою є відмова суду в задоволенні позову про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини, оскільки в цьому випадку підстави для пред'явлення позову та спір з приводу спадщини відсутні...

    Щодо визнання особи такою, що прийняла спадщину, зокрема, в спорах про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, у випадках, коли спадкоємці постійно проживали разом зі спадкодавцем, проте зареєстровані за іншою адресою, судам слід враховувати таке.

    Місцем проживання фізичної особи згідно з ч. 1 ст. 29 ЦК є житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання в ньому (гуртожиток, готель тощо), у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово.

    Місце проживання необхідно відрізняти від місця перебування фізичної особи, тобто того місця, де вона не проживає, а тимчасово знаходиться.

    Заяви про встановлення факту постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини в порядку окремого провадження підлягають задоволенню судом, якщо у паспорті спадкоємця відсутня відмітка про місце реєстрації особи.

    У випадках, якщо встановлено, що спадкоємець прийняв спадщину у порядку ч. 3 ст. 1268 ЦК, суди не повинні задовольняти вимоги про визначення додаткового строку для прийняття спадщини...

    При розгляді справ про визнання права власності на спадкове нерухоме майно у випадках, якщо спадщина прийнята, проте спадкоємцем не було одержано свідоцтво про право на спадщину (ст. 1297 ЦК) або не здійснено державну реєстрацію права на спадщину (ст. 1299 ЦК), слід брати до уваги, що законодавець розмежовує поняття "виникнення права на спадщину" та "виникнення права власності на нерухоме майно, що входить до складу спадщини", і пов'язує із виникненням цих майнових прав різні правові наслідки.

    Відповідно до норм ч. 5 ст. 1268 ЦК незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини та згідно із ч. 3 ст. 1296 ЦК відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

    Статтею 1297 ЦК встановлено обов'язок спадкоємця звернутися за свідоцтвом про право на спадщину на нерухоме майно. Проте нормами цієї статті, так само як й іншими нормами цивільного права, не визначено правових наслідків недотримання такого обов'язку у виді втрати права на спадщину...

    2...Якщо спадщина відкрилась після 1 січня 2004 року, суди не повинні задовольняти вимоги про встановлення факту прийняття спадщини шляхом вступу в управління чи володіння спадковим майном або задовольняти позови про визнання права власності на спадкове майно із зазначених підстав...

    За змістом норм статей 1268 - 1269 ЦК порядок прийняття спадщини встановлюється залежно від того чи проживав постійно спадкоємець разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини та від особливостей правового статусу спадкоємця як малолітньої, неповнолітньої, недієздатної особи або ж особи, цивільна дієздатність якої обмежена.

    Так, відповідно до частин 3, 4 ст. 1268 ЦК спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК, він не заявив про відмову від неї. Малолітня, неповнолітня, недієздатна особа, а також особа, дієздатність якої обмежена, вважаються такими, що прийняли спадщину, крім випадків відмови від спадщини у встановленому законодавством України порядку...

    Відповідно до ст. 1272 ЦК визначено наслідки пропущення строку для прийняття спадщини, зокрема, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

    Відповідно до змісту ст. 1272 ЦК позов про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини подається:

    1) у разі відсутності письмової згоди всіх спадкоємців, які прийняли спадщину, на подання спадкоємцем, який пропустив шестимісячний строк, заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори;...

    Визначаючи спадкоємцеві додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, суд не повинен вирішувати питання про визнання за ним права на спадщину. Спадкоємець після визначення йому додаткового строку для прийняття спадщини має право прийняти спадщину в порядку, встановленому ст. 1269 ЦК, та набути право на спадщину відповідно до ч. 5 ст. 1268, статей 1296 - 1299 ЦК. Вирішення судом спору щодо визнання права власності в порядку спадкування може відбуватися лише після прийняття спадщини.

    Належними відповідачами у спорах про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини є спадкоємці, які прийняли спадщину, або територіальні громади в особі органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

    При розгляді справи про визначення додаткового строку на прийняття спадщини не потрібно залучати нотаріуса, державну нотаріальну контору в якості третіх осіб, адже вони є учасниками правовідносини із спадкування та заінтересованими особами...

    Необґрунтованою є практика місцевих судів щодо визнання поважності причин пропуску строку подання заяви про прийняття спадщини фактичним користуванням і володінням майном спадкодавця або ж проживанням із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

    В останньому випадку зазначені обставини є підставою для звернення з позовом або заявою (в залежності від наявності або відсутності спору щодо спадкового майна) про встановлення факту постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, а не з позовом про надання додаткового строку для прийняття спадщини...

    На підставі рішення суду про визначення додаткового строку для прийняття спадщини спадкоємець повинен у визначений судом строк звернутися до нотаріальної контори та подати відповідну заяву, після чого він буде вважатися таким, що прийняв спадщину..." -

    документ содержит другие важные выводы, но приведенного и так достаточно и утомительно для чтения.

    Что касается "Может ли государство отнять квартиру в счет долга?": во-первых, взыскателем по долгам коммунальных услуг будет не государство, а поставщики этих услуг - субъекты комм. услуг; во-вторых, обращение взыскание на жилье производится исполнительной службой в последнюю очередь мер взыскания; в-третьих. для обращения взыскания на жилье должника необходимо в судебном порядке выделить долю должника в этом жилье; в-четвертых, если Вы зарегистрированы в квартире брата, то фактически является потребителем комм. услуг и обращение взыскания на квартиру может быть обращено солидарно с Вами как на общую совместную собственность.

    Токмач Галина Николаевна

    Здравствуйте, Екатерина. Если вы вступали после мамы, нотариус должен был выдать вам извлечение из Наследственного реестра об открытии дела.

    Если вы и брат были прописаны на момент смерти вместе с бабушкой, вы наследство получили фактически.

    Кто где был прописан на момент смерти мамы и бабушки?

    Адвокат Евгений Александрович
    6.7%

    Здравствуйте!

    ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, №№ 40-44, ст.356):

    Цивільний кодекс України | від 16.01.2003 № 435-IV (rada.gov.ua)

    "Статья 1270. Сроки для принятия наследства

    1. Для принятия наследства устанавливается срок в шесть месяцев, который начинается со времени открытия наследства.

    2. Если возникновение у лица права на наследование зависит от непринятия наследства или отказа от его принятия другими наследниками, срок для принятия им наследства устанавливается в три месяца с момента непринятия другими наследниками наследства или отказа от его принятия.

    Статья 1272. Последствия пропуска срока для принятия наследства

    1. Если наследник в течение срока, установленного статьей 1270 Гражданского кодекса Украины, не подал заявление о принятии наследства, он считается не принявшим его.

    2. По письменному согласию наследников, принявших наследство, наследник, пропустивший срок для принятия наследства, может подать заявление о принятии наследства нотариусу по месту открытия наследия.

    3. По иску наследника, пропустившего срок для принятия наследства по уважительной причине, суд может определить ему дополнительный срок, достаточный для подачи им заявления о принятии наследства.

    Статья 1273. Право на отказ от принятия наследства

    1. Наследник по завещанию или по закону может отказаться от принятия наследства в течение срока, установленного статьей 1270 настоящего Кодекса. Заявление об отказе от принятия наследства подается нотариусу по месту открытия наследства.

    2. Физическое лицо, гражданская дееспособность которого ограничена, может отказаться от принятия наследства с согласия опекуна и органа опеки и попечительства.

    3. Несовершеннолетнее лицо в возрасте от четырнадцати до восемнадцати лет может отказаться от принятия наследства по согласию родителей (усыновителей), опекуна и органа опеки и попечительства.

    4. Родители (усыновители), опекун могут отказаться от принятия наследства, принадлежащего малолетнему, недееспособному лицу, только с разрешения органа опеки и попечительства.

    5. Отказ от принятия наследства является безусловным и безоговорочным.

    6. Отказ от принятия наследства может быть отозван в течение срока, установленного для его принятия.

    Статья 1274. Право на отказ от принятия наследства в пользу другого лица

    1. Наследник по завещанию имеет право отказаться от принятия наследства в пользу другого наследника по завещанию.

    2. Наследник по закону имеет право отказаться от принятия наследства в пользу любого из наследников по закону независимо от очереди.

    3. Охрана наследственного имущества продолжается до истечения срока, установленного для принятия наследства.

    4. Расходы на охрану наследственного имущества возмещаются наследниками согласно их доли в наследстве.

    Статья 1275. Правовые последствия отказа от принятия наследства

    1. Если от принятия наследства отказался один из наследников по завещанию, часть наследства, которую он имел право принять, переходит к другим наследникам по завещанию и распределяется между ними поровну.

    2. Если от принятия наследства отказался один из наследников по закону с той очереди, которая имеет право на наследование, часть наследства, которую он имел право принять, переходит к другим наследникам по закону той же очереди и распределяется между ними поровну.

    3. Положения настоящей статьи не применяются, если наследник отказался от принятия наследства в пользу другого наследника, а также когда завещатель предназначил другого наследника.

    4. Если на наследника по завещанию, который отказался от принятия наследства, был положен завещательный отказ, обязанность по завещательному отказу переходит к другим наследникам по завещанию, принявших наследство, и распределяется между ними поровну.

    5. Отказ наследника по завещанию от принятия наследства не лишает его права на наследование по закону".

    Если оставшийся срок, меньше трех месяцев, он продлевается до трех месяцев.

    Если наследник в течение срока 6 месяцев не подал заявление о принятии наследства, он считается не принявшим его.

    По письменному согласию наследников, принявших наследство, наследник, пропустивший срок, может подать заявление о принятии наследства нотариусу (в сельской местности – уполномоченному на это должностному лицу органа местного самоуправления по месту открытия наследства).

    По иску наследника, пропустившего срок по уважительной причине (не знал о смерти, не находился за пределами Украины и т.п.), суд может определить ему дополнительный срок для подачи им заявления о принятии наследства.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України