Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Предпринимательское право, 25 ноября 2020, вопрос №33701 100₴

Можно ли при создании ТОВ не распределить 50% доли между основателями, а временно заморозить эту часть и распределить через 6 месяцев например?

Суть в том, что основатели никак не могу договориться о соотвествующих долях и хотят распределить доли уже после того как будет видна ценность работы каждого основателя.Поэтому интересует вопрос, а можно ли нераспределять часть ТОВ пока это не ясно?

Ответы юристов (10)

    Ковальчук Владимир

    Суть в том, что основатели никак не могу договориться о соотвествующих долях и хотят распределить доли уже после того как будет видна ценность работы каждого основателя.Поэтому интересует вопрос, а можно ли нераспределять часть ТОВ пока это не ясно? ОТВЕТ НЕТ

    Гончаренко Константин
    20%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Згідно ЗУ Про ТОВ при створенні ТОВ учасники зобов’язані сформувати статутний капітал у повному обсязі протягом 6 місяців з дати державної реєстрації, якщо інше не встановлено статутом (раніше цей строк становив 1 рік). Вказаний строк може бути зменшений або збільшений у статуті, проте лише за одностайним рішенням загальних зборів учасників, у яких взяли участь усі учасники товариства.

    Крім того, посилюється відповідальність за несвоєчасне внесення вкладу при первинному формуванні статутного капіталу, аж до виключення учасника товариства.

    Відповідно до ч. 1 ст. 15 Закону про ТОВ якщо учасник прострочив внесення вкладу чи його частини, виконавчий орган товариства має надіслати йому письмове попередження та встановити додатковий строк для погашення заборгованості, який не може перевищувати 30 днів.

    Якщо учасник товариства не вніс вклад для погашення заборгованості протягом наданого додаткового строку, виконавчий орган товариства має скликати загальні збори учасників, які можуть прийняти одне з таких рішень:

    1) про виключення учасника товариства, який має заборгованість із внесення вкладу;

    2) про зменшення статутного капіталу товариства на розмір неоплаченої частини частки учасника товариства;

    3) про перерозподіл неоплаченої частки (частини частки) між іншими учасниками товариства без зміни розміру статутного капіталу товариства та сплату такої заборгованості відповідними учасниками;

    4) про ліквідацію товариства.

    Голоси, що припадають на частку учасника, який має заборгованість перед товариством, не враховуються при визначенні результатів голосування.

    Враховуючи зазначене у Вас як засновників є можливість формувати статутний капітал ТОВ на протязі 6-ти місяців , проте за цей час засновники мають остаточно визначитись , яким все ж буде статутний капітал , прийняти це рішення загальними зборами та подати проткол з підписами реєстратору для внесення змін до Статуту ТОВ.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    25%

    Добрий день, Макс!

    У випадку невнесення частки одним з учасників статутний капітал може зменшуватися лише при його первинному формуванні.

    При державній реєстрації нового ТОВ в заяві про державну реєстрацію створення юридичної особи (форма 1, затверджена наказом Мінюсту від 18.11.2016р. № 3268/5) обов’язково має бути зазначено, зокрема:

     розмір статутного капіталу (в грн);

     розмір частки статутного капіталу кожного з учасників (в грн).

    Тобто, на момент створення (реєстрації) нового ТОВ розмір статутного капіталу та частки в статутному капіталі кожного з учасників є лише номінально зареєстровані, однак фактично ще не внесені.

    Кожен учасник товариства повинен повністю внести свій вклад протягом шести місяців з дати державної реєстрації товариства, якщо інше не передбачено статутом.

    Відповідні положення можуть бути внесені до статуту, змінені або виключені з нього одностайним рішенням загальних зборів учасників, у яких взяли участь всі учасники товариства.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю

    (Відомості Верховної Ради (ВВР), 2018, № 13, ст.69):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2275-19#Text

    "Стаття 14. Внесення вкладу у зв’язку із створенням товариства

    1. Кожен учасник товариства повинен повністю внести свій вклад протягом шести місяців з дати державної реєстрації товариства, якщо інше не передбачено статутом. Відповідні положення можуть бути внесені до статуту, змінені або виключені з нього одностайним рішенням загальних зборів учасників, у яких взяли участь всі учасники товариства.

    2. Вартість вкладу кожного учасника товариства повинна бути не менше номінальної вартості його частки".

    Отже, кожен учасник зобов’язаний повністю внести свій вклад протягом шести місяців з дати державної реєстрації ТОВ.

    При цьому, в самому статуті товариства може бути передбачений інший строк внесення первинних вкладів, якщо за це положення одностайно проголосували всі учасники.

    Жодних обмежень щодо граничного строку внесення вкладу закон не містить.

    Лише після внесення всіма учасниками товариства своїх вкладів, які були зареєстровані, первинний статутний капітал товариства є сформованим.

    У випадку, якщо учасник вчасно не вніс або не повністю вніс свій первинний вклад, виконавчий орган (зазвичай директор) повинен надіслати такому учаснику письмове попередження про прострочення.

    Таке повідомлення про прострочення має містити (ст. 15 Закону № 2275):

     інформацію про невнесений своєчасно вклад чи його частину (розмір);

     додатковий строк, наданий для погашення заборгованості.

    Додатковий строк встановлюється статутом товариства або директором (якщо статут не містить такого строку), однак він не може перевищувати 30 днів.

    Виключно у випадку, якщо протягом наданого додаткового строку учасник не вніс вклад для погашення заборгованості, директор повинен скликати загальні збори учасників.

    Якщо учасник товариства не вніс вклад для погашення заборгованості протягом наданого додаткового строку, виконавчий орган товариства має скликати загальні збори учасників, які можуть прийняти одне з таких рішень:

    • про виключення учасника товариства, який має заборгованість із внесення вкладу;
    • про зменшення статутного капіталу товариства на розмір неоплаченої частини частки учасника товариства;
    • про перерозподіл неоплаченої частки (частини частки) між іншими учасниками товариства без зміни розміру статутного капіталу товариства та сплату такої заборгованості відповідними учасниками;
    • про ліквідацію товариства.

    Ч. 2 ст. 15 Закону № 2275:

    Оскільки директор не має повноважень обирати, яке саме рішення повинно бути розглянуто на загальних зборах, вважаю за доцільне до порядку денного зборів запропонувати розгляд одразу чотирьох питаннь, що передбачені ч. 2 ст. 15 Закону № 2275.

    Адже рішення щодо наявності прострочення внесення учасником вкладу або його частини є компетенцією виключно загальних зборів.

    Примітно, що голоси, що припадають на частку учасника, який має заборгованість перед товариством, не враховуються при визначенні результатів голосування (незалежно від того, чи він повністю не вніс свій вклад, чи лише частково).

    Зменшення статутного капіталу ТОВ можливе у випадку, коли учасник лише частково не вніс свій вклад.

    У такому разі статутний капітал зменшується на розмір невнесеною частки, номінальна та процентна частка учасника зменшується, однак він не виключається, а залишається серед учасників товариства.

    Тобто, розмір статутного капіталу та розмір часток учасників просто приводиться до розміру фактично внесених.

    Зменшення статутного капіталу зазвичай оформлюється рішенням загальних зборів, в якому зазначається:

    1) сума зменшення статутного капіталу ТОВ (розмір невнесеної частки);

    2) затверджений зменшений розмір статутного капіталу ТОВ;

    3) новий розмір часток учасників ТОВ та їх номінальної вартості, виходячи з розміру зменшеного статутного капіталу ТОВ;

    4) затвердження статуту у новій редакції (виключно у випадку, якщо у статуті ТОВ визначений розмір статутного капіталу. На сьогодні це не обов’язково).

    Справжність підписів учасників на такому рішенні загальних зборів обов’язково посвідчується нотаріально (абз. 2 ч. 5 ст. 17 Закону України від 15.05.2003 р. № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань".

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Пуха Наталія ТендерОк
    20%

    Доброго Дня

    Щодо вашого запитання:

    Внесок який будете вносити при заснуванні ТОВ (у грошовому чи натуральному виразі) відображеній у статуті (тобто ви в статуті прописуєте, що ПІП особа 1 вніс внесок ... грн, що становить ...% статутного капіталу, що відповідно є ...% голосів, та ПІП особа 2 вніс внесок ... грн, що становить ...% статутного капіталу, що відповідно є ...% голосів і так далі) тобто у зазначеному ви вже визначаєте відсоток впливу кожного з засновника.

    Також порада:

    Якщо ви на момент створення не знаходите спільної мови щодо здійснення керівництва та розподілу обов'язків, то не етапі вирішення проблем вам буде це зробити тяжче.

    Тому раджу хоча б формально в деталях згодити наявні у вас розбіжності і обговорити їх.

    Успіхів

    Кальницкий Георгий  Валериевич
    35%

    Макс, добрый день!

    Сразу отвечу НЕТ, это невозможно. И смотрите почему.

    Размер долей это не только право на получение соответствующей им прибыли, как вам видится и потому вы опрометчиво хотите этот вопрос отложить.

    Это, прежде всего, ПРАВО на принятие решения, т.е. это ВАШИ корпоративные права управления. Без определения долей вы не сможете принимать решения, требующие исключительно компетенции Общего собрания учредителей, поскольку не будет решен вопрос правомочности ваших ОСУ, вы даже зарегистрировать ТОВ не сможете. При этом, НИ В КОЕМ случае не делите доли 50 на 50, это при расхождении позиций приведет к полной блокировке деятельности предприятия, поскольку ни одно решение ОСУ не сможет быть принятым в виду отсутствия большинства, что является ключевым принципом и условием для принятия любого решения.

    В виду того, что я давно специализируюсь по вопросам регистрации и организации ТОВ и в общем по корпоративным отношениям (плюс мы земляки), предлагаю вам обратиться ко мне лично через кнопку Звернення и я вам помогу ПРАВИЛЬНО все организовать.

    Беликов Олег  Александрович

    Доброго дня. Стаття 14. Внесення вкладу у зв’язку із створенням товариства

    1. Кожен учасник товариства повинен повністю внести свій вклад протягом шести місяців з дати державної реєстрації товариства, якщо інше не передбачено статутом. Відповідні положення можуть бути внесені до статуту, змінені або виключені з нього одностайним рішенням загальних зборів учасників, у яких взяли участь всі учасники товариства.

    2. Вартість вкладу кожного учасника товариства повинна бути не менше номінальної вартості його частки.

    Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2275-19#Text

    Крикун Сергій  Павлович

    Закон Украины "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2275-19):

    "Стаття 14. Внесення вкладу у зв’язку із створенням товариства

    1. Кожен учасник товариства повинен повністю внести свій вклад протягом шести місяців з дати державної реєстрації товариства, якщо інше не передбачено статутом. Відповідні положення можуть бути внесені до статуту, змінені або виключені з нього одностайним рішенням загальних зборів учасників, у яких взяли участь всі учасники товариства.

    2. Вартість вкладу кожного учасника товариства повинна бути не менше номінальної вартості його частки..." -

    т.е. внесением изменений в Устав продлить срок внесения вкладов;

    "Стаття 19. Зменшення статутного капіталу товариства

    1. Товариство має право зменшити свій статутний капітал.

    2. У разі зменшення номінальної вартості часток усіх учасників товариства співвідношення номінальної вартості їхніх часток повинно зберігатися незмінним.

    3. Після прийняття рішення про зменшення статутного капіталу товариства його виконавчий орган протягом 10 днів має письмово повідомити кожного кредитора, вимоги якого до товариства не забезпечені заставою, гарантією чи порукою, про таке рішення...";

    "Стаття 16. Збільшення статутного капіталу товариства

    1. Збільшення статутного капіталу товариства допускається лише після внесення всіма учасниками товариства своїх вкладів у повному обсязі...

    Стаття 17. Збільшення статутного капіталу без додаткових вкладів

    1. Учасники товариства можуть збільшити статутний капітал товариства без додаткових вкладів за рахунок нерозподіленого прибутку товариства...

    Стаття 18. Збільшення статутного капіталу за рахунок додаткових вкладів

    1. Учасники товариства можуть збільшити статутний капітал товариства за рахунок додаткових вкладів учасників та/або третіх осіб за рішенням загальних зборів учасників..." -

    вариантом недовнесения вкладов участников считаю возможным сначала решение об уменьшении уставного капитала с дальнейшим его увеличением.

    Доценко Олег Павлович

    Доброго дня, Максиме!

    Справа в тому, що специфіка ТОВ як організаційно-правової форми ведення бізнесу полягає в тому, що ТОВ є об'єднанням капіталів, тобто значення має саме матеріальні вклади, які роблять засновники, і тому частки в статутному капіталі розподіляються залежно від розміру вкладу, який вносить кожен засновник, а не залежно від обсягу особистої трудової діяльсності засновників. У зв'язку з цим прямо не передбачено в законодавстві якихось механізмів, які б вирішували такі ситуації, як у Вас, наприклад.

    Дійсно, на момент реєстрації Ви вже повинні зазначити розмір статутного капіталу та розміри часток засновників. Дається певний час (6 місяців) з моменту реєстрації, який Ви маєте для того, щоб внести свій вкладі внатурі і т.д. Дійсно потім за наслідками внесення чи невнесення вкладів, після закінчення передбаченого строку, загальні збори вирішують питання про те, що робити далі: зменшувати статутний капітал, виключати учасника, ліквідовуватись чи взагалі ніякого рішення не приймати і жити так далі (інші колеги вже згадували статті Закону про ТОВ, де це все детально описано). ОДНАК, ці рішення загальні збори мають прийняти незалежно від того, яка трудова діяльність засновників, а залежно від внесли засновники свої вклади повністю, тобто від майнової складової. Хоча теоретично, якщо Ви зі своїм партнером довіряєте один одному, то можете домовитись, наприклад, що поки свої вклади не вносите, проходить 6 місяців, і ви з ним вкладаєте вже вклади так, як ви бачите за наслідками своєї діяльності.

    Продемонструю це таким прикладом. При реєстарції ви зазначаєте, що статутний капітал буде 1000 грн., Ваша частка і частка Вашого партнера 50 % на 50 %, тобто по 500 грн. Ви не вносите свої вклади, чекаєте 6 місяців і бачите, що хочете розподілити по-іншому свої частки, наприклад, 60 % для Вас і 40 % для Вашого партнера. В такому випадку, Ви вносите в вклад в розмірі 480 грн, а Ваш партнер в розмірі 320 грн, і на загальних зборах приймаєте рішення про перерозподіл частко відповідно 60 % на 40 %, і затверджуєте такі розміри Ваших часток: 480 і 360 грн. Такий варіант можливий ВИКЛЮЧНО, якщо у Вас є довіра до партнера і Ви вірите, що у Вас на буде проблем, бо до моменту зміни розміру часток, у Вас обох буде по 50%, а отже рівні можливості впливу на ТОВ.

    МОЖНА і подумати над іншими механізмами, як вирішити Вашу ситуацію. Наприклад, є такий інструмент, як корпоративний договір, який зобов'язує учасників ТОВ голосувати певним чином на зборах, продати чи купити свою частку і тд. Це дуже вигідний варіант для Вашої ситуації, якщо є сумніви, що все пройде добре, якщо все буде лише на словах. Можна також оформити третю особи як співзасновника разом з Вами, який буде контролювати певну частку до того моменту, поки Ви не вирішете між собою, хто на яку частку заслуговує, і після того, як Ви з'ясуєте це, ця третя особа передасть свою частку повністю комусь з вас, або розділить її між вами в певних розмірах. Цю третю особу при цьому можна зобов'язати зробити це, в т.ч. і шляхом укладення того ж корпоративного договору.

    Іншими словами, насправді варіантів, як це зробити, при чому з невисокими ризиками, є багато, якщо творчо підійти до цього питання.

    Якщо хочете детальніше це обговорити - можете звернутись до мене особисто. З радістю допоможу Вам!

    Успіхів!

    Малиновский Влад
    Малиновский Влад 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Здравствуйте, Максим.

    Вынужден не согласится с коллегами. Того, о чем вы пишите МОЖНО достичь. Только не совсем так, как вы об этом пишите.

    Приведу пример, а вы сможете наложить его на свои обстоятельства. Есть два участника. Один участвует деньгами, второй своей работой. Участник, участвующий деньгами говорит, что его участие составляет 50%, а участник, участвующий трудом оценивает свою долю в 75%. Участник с деньгами возражает, утверждая что его деньги видны сразу, а работы пока не видно. Вариант решения - регистрируется ООО, в котором доли распределяются 50х50. Сумма уставного капитала условная - 1000 гривен. Доли обоих участников - по 500 гривен. одновременно между участниками заключается корпоративный договор, который содержит следующее условие. По прошествии года после проведения регистрации компания проводит аудит (либо самостоятельно фиксирует прибыль), и при достижении прибылью значения в размере xxx участники принимают решение об увеличении уставного капитала до 2000 гривен и распределении долей 75х25.

    Это именно тот результат о котором вы писали, реализованный немного по-другому.

    Поработаем - посмотрим - так не работает. Нужно четко определить показатели, при которых доли меняются, и зафиксировать их в договоре, чтобы потом было с чем идти в суд. Ну и естественно - при таком подходе ни доходы ни затраты не могут идти «мимо кассы». Все должно проходить по счету, чтобы в случае конфликта все можно было пересчитать. В таком виде - вполне рабочий вариант.

    В случа вопросов - обращайтесь по зелёной кнопке. Удачи.

    Малиновский Влад
    Малиновский Влад 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Дополнительно - в корпоративном договоре указывается ответственность участника (участвующего деньгами) за невыполнение условий об увеличении уставного капитала и перераспределения долей - например в размере 200% от зафиксированной прибыли, а также условие о ликвидации ООО в этом случае.

    Таким образом - если «денежный участник» откажется от договорённостей - по решению суда он заплатит «рабочему» участнику компенсацию, а само ООО будет ликвидировано.

    Если в процессе работы у ООО возникнет имущество или права интеллектуальной собственности - их распределение при ликвидации также можно урегулировать в корпоративном договоре


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України