Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Конституционное право, 29 ноября 2020, вопрос №33962 150₴

Сосед со своего участка ведет видеосъемку нашего участка и нашей детской площадки

Добрый день. Какие мои правильные законные действия, чтобы заставить соседа, направить камеру, которую он установил на фасаде своего дома, в другую сторону? Сейчас эта камера ведет видеосъемку моего участка и нашей детской площадки, на которой играет мой Ребенок.

Ответы юристов (6)

    Карпенко Андрей Владимирович
    26.7%
    Общаться в чате Карпенко Андрей Владимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Каждый украинец имеет право на самозащиту гражданских прав (ст. 19-20 ГКУ - Гражданский кодекс Украины). Кроме того, человек имеет право самостоятельно выбирать способы такой защиты, но исключительно в рамках закона.

    Отдельное внимание стоит уделить праву на информацию, которое закреплено в законе (ст. 5 ЗУ «Об информации»). Сосед имеет право получать информацию (ст. 200 ГКУ), если она необходима для осуществления собственных прав и свобод (в нашем случае – защиты собственного имущества, жизни и здоровья), но только в том случае, если при этом он не нарушает Ваши права (ст. 28 ЗУ «Об информации»).

    Рассматривая вопрос законности видеонаблюдения, не следует забывать и о праве человека на защиту собственных интересов во время видеосъемок (ст. 307 ГКУ).

    Статья 307 Гражданского кодекса Украины предусматривает, что физическое лицо может быть снято на фото-, кино-, теле- или видеопленку только по его согласию.

    Именно эта статья, если речь пойдет о незаконности осуществляемой видеофиксации, будет стоять на Вашей защите. Здесь есть три наиболее вероятных варианта.

    1. В первой части статьи указано, что осуществлять съемку человека можно исключительно с его согласия, неважно, письменного или устного. То есть, предупреждение (вывеска о ведении видеонаблюдения или фиксации) не снимет с соседа ответственности, если Вы против вмешательства в Вашу личную жизнь. Ваш сосед может снимать только свой двор и подход к своим воротам. Подчеркиваю - если соседская камера захватывает хоть кусочек Вашего личного пространства, то сосед не прав и вслучае судебного разбирательства решение будет в Вашу пользу.

    2. Если речь идет о съемке конкретного человека и его действий, то это, естественно, будет прямым нарушением ст. 307 ГКУ, так как затрагивает его личные права. Но если съемка видеокамеры направлена на всех людей, которые могут появиться в месте видеофиксации(перед воротами), то это скорее публичные права людей, в поле которых личные не входят. В этом случае защиту своего имущества посредством видеосъемки сосед может производить, даже если Вы не дали согласия.

    3. Дословно в законе сказано, что запрещено проводить фиксацию происходящего на "…фото-, кино-, теле- или видеопленку…", вероятно Ваш сосед думает, что записывать видео на жесткий диск – можно, ведь о нем речи не идет. Нет - это не так. Судьи таких особо хитрых любят. Любят долго и тщательно.

    Если сосед в процессе видеосъемки нанес Вам сильный ущерб, то он можете попасть под действие еще одного закона – нарушение неприкасаемости личной жизни (ст. 182 УКУ - Уголовног кодекса Украины). Предусмотрен штраф от пятисот до одной тысячи необлагаемых минимумов доходов граждан или исправительные работы на срок от двух лет, или арест на срок от шести месяцев, или ограничение свободы на срок от трех лет.

    Рекомендации:

    - переговорите с соседом, доведите ему положения законодательства и попросите перенастроить угол обзора камеры. Предупредите его, что если он не исправит существующее положение дел, то Вы будете защищать свои права;

    - если сосед не изменит положение камеры, обращайтесь в полицию с Заявлением о преступлении, предусмотренном ст.182 УК УКРАИНЫ;

    - если полиция откажется от возбуждения уголовного дела, а сосед не изменит положение камеры, даже после доследственных действий полиции, обращайтесь за защитой своих прав в Суд.

    УДАЧИ!

    Савченко Олександр
    26.7%
    Общаться в чате Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Відповідно до ст 32 Конституції України, ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України.

    Згідно статті 307 Цивільного кодексу України, фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку лише за її згодою, яка може виражатись як у письмовій так і в усній формі, в залежності від обставин, при яких провадиться відповідна зйомка. Згода особи на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку припускається,тобто фізична особа вважається такою, що погодилась на зйомку, аж поки вона не висловить своє заперечення проти цього.

    У постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 17 травня 2018 року у справі N 576/910/15-ц (провадження N 61-21480св18) вказано, що "суди на підставі належним чином оцінених доказів, поданих сторонами, дійшли правильного висновку про те, що ОСОБА_6 перебуваючи сама та з членами своєї родини на території своєї земельної ділянки мала право на захист свого особистого та сімейного життя від втручання у нього сторонніх осіб. Вона не надавала право ОСОБА_4 на проведення фото та відеозйомки себе особисто та членів своєї родини. Отже, суди дійшли вірного висновку про те, що слід зобов'язати ОСОБА_4 припинити відеозйомку подвір'я у належному ОСОБА_6 будинковолодінні АДРЕСА_1 і знищити усю зібрану щодо цього відеоінформацію".

    Така ж сама позиція наведена у Постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду від 03 березня 2020 року по справі №279/2012/17.

    Тому, пропоную Вам звернутися до сусідів, в тому числі письмово (зафіксувати отримання сусідами Вашого звернення), в якому висловити своє заперечення проти зйомки Вас та вашої сім'ї. При цьому, запропонувати змінити радіус направлення сусідської відеокамери. У разі незгоди або неприйняття запропонованих мір, Вам необхідно буде звернутися з позовною заявою до суду про зобов'язання сусідів вчинити певні дії. Відповідно статті 129-1 Конституції України суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов’язковим до виконання. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Здравствуйте, Андрей!

    В Гражданском кодексе Украины указано, что людей нельзя снимать на фото или видео без их согласия — письменного или устного в зависимости от обстоятельств, при которых производится съёмка.

    Невмешательство в личную и семейную жизнь при проведении фото-, кино-, теле- и видеосъёмок руководствуется статьёй 307 Гражданского кодекса Украины.

    В Конституции Украины тоже говорится об обязательном согласии граждан на сбор, хранение, использование и распространение конфиденциальной информации. То есть без их согласия этого делать нельзя, кроме случаев, определенных законом, и только в интересах национальной безопасности, экономического благосостояния и прав человека.

    Согласно Закону «Об информации», под конфиденциальной понимают информацию о физическом лице и информацию, доступ к которой ограничило физическое или юридическое лицо для всех, кроме субъектов властных полномочий.

    Частная собственность, которая занимает определенную территорию (частный дом и придомовая земельная территория).

    Без разрешения того, кого снимают в этих местах, съёмка на видео и фото- запрещена.

    Поэтому рекомендую для начала переговорить с соседом, а если не будет результата, тогда:

    1) Направить в его адрес письменную претензию.

    2)Обратиться с заявлением в полицию о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и открытии уголовного дела о вмешательстве в личную жизнь по ст.182 Уголовного кодекса Украины;

    Кримінальний кодекс України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14

    "Стаття 182. Порушення недоторканності приватного життя

    1. Незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу або незаконна зміна такої інформації, крім випадків, передбачених іншими статтями цього Кодексу, -

    караються штрафом від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

    2.Ті самі дії, вчинені повторно, або якщо вони заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам, свободам та інтересам особи, -

    караються арештом на строк від трьох до шести місяців або обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

    Примітка. Істотною шкодою у цій статті, якщо вона полягає у заподіянні матеріальних збитків, вважається така шкода, яка в сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

    Публічне, у тому числі через засоби масової інформації, журналістів, громадські об’єднання, професійні спілки, повідомлення особою інформації про вчинення кримінального або іншого правопорушення, здійснене з дотриманням вимог закону, не є діями, передбаченими цією статтею, і не тягне за собою кримінальну відповідальність.

    Кримінальний процесуальний кодекс України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17

    "Стаття 60. Заявник

    1. Заявником є фізична або юридична особа, яка звернулася із заявою або повідомленням про кримінальне правопорушення до органу державної влади, уповноваженого розпочати досудове розслідування, і не є потерпілим.

    2. Заявник має право:

    1) отримати від органу, до якого він подав заяву, документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію;

    1-1) отримувати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань;

    2) подавати на підтвердження своєї заяви речі і документи;

    3) отримати інформацію про закінчення досудового розслідування.

    3. Заявник, який є викривачем, крім передбачених цією статтею прав, має право в порядку, встановленому Законом України "Про запобігання корупції", отримувати інформацію про стан досудового розслідування, розпочатого за його заявою чи повідомленням.

    Інформація надається слідчим або прокурором у строк не більше п’яти днів з моменту подання заяви.

    "Стаття 214. Початок досудового розслідування

    1. Слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування. ...".

    "Стаття 303. Рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, та право на оскарження

    1. На досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора:

    1) бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов’язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування;...".

    "Стаття 304. Строк подання скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, її повернення або відмова відкриття провадження

    1. Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії. ...".

    3) подать иск в суд, в порядке Гражданского процессуального кодекса Украины.

    ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, №№ 40-44, ст.356):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text

    "Стаття 15. Право на захист цивільних прав та інтересів

    1. Кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

    2. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства".

    "Стаття 16. Захист цивільних прав та інтересів судом

    1. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

    2. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути:

    1) визнання права;

    2) визнання правочину недійсним;

    3) припинення дії, яка порушує право;

    4) відновлення становища, яке існувало до порушення;

    5) примусове виконання обов'язку в натурі;

    6) зміна правовідношення;

    7) припинення правовідношення;

    8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди;

    9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди;

    10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

    Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом чи судом у визначених законом випадках.

    3. Суд може відмовити у захисті цивільного права та інтересу особи в разі порушення нею положень частин другої - п'ятої статті 13 цього Кодексу".

    ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2004, № 40-41, 42, ст.492):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text

    "Стаття 4. Право на звернення до суду за захистом

    1. Кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

    2. У випадках, встановлених законом, до суду можуть звертатися органи та особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб або державних чи суспільних інтересах.

    3. Відмова від права на звернення до суду за захистом є недійсною.

    4. Угода сторін про передачу спору на розгляд третейського суду допускається. До третейського суду за угодою сторін може бути переданий будь-який спір, який виникає з цивільних правовідносин, крім випадків, передбачених законом.

    5. Жодна особа не може бути позбавлена права на участь у розгляді своєї справи у визначеному цим Кодексом порядку".

    "Стаття 175. Позовна заява

    1. У позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

    2. Позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

    3. Позовна заява повинна містити:

    1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява;

    2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв’язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти;

    3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються;

    4) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них;

    5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини;

    6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов’язковий досудовий порядок урегулювання спору;

    7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

    8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

    9) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв’язку із розглядом справи;

    10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

    4. Якщо позовна заява подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення позивача від сплати судового збору.

    5. У разі пред’явлення позову особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, в заяві повинні бути зазначені підстави такого звернення.

    6. У позовній заяві можуть бути вказані й інші відомості, необхідні для правильного вирішення спору".

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Гончаренко Константин
    13.3%
    Общаться в чате Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий вечір.

    Знімати Вас та/або ваше авто майно, приватне подвір я- без особистої згоди незаконно. Цим порушується право на недоторканість приватного життя, право на таємницю особистого життя. Дане правопорушення підпадає під дію ст.182 Кримінального кодексу України (до трьох років обмеження волі), тому можете вимагати видалити або все відео, або фрагмент з вашим майном. Попередьте, що в разі ігнорування Ваших вимог будете звертатися за захистом своїх прав в поліцію і до суду. В суді можна сформулювати позовні вимоги не лише в плані видалення незаконного контенту, а й відшкодування моральної шкоди.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Кальницкий Георгий  Валериевич
    13.3%
    Общаться в чате Кальницкий Георгий Валериевич 3 года назад

    Юрист, г. Одесса, 32 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Здарвствуйте, Андрей!

    В части первой статье 307 ГК предусмотрено, что физическое лицо может быть снято на фото-, кино-, теле- видеопленку только по ее согласию.

    Съемка физического лица на фото-, кино-, теле- видеопленку , в том числе тайное, без согласия лица может быть проведена только в случаях, установленных законом (часть третья статьи 307 ГК).

    В постановлении Верховного Суда в составе коллегии судей Первой судебной палаты Кассационного гражданского суда от 17 мая 2018 года по делу № 576/910/15-ц указано, что "суды на основании надлежащим образом оцененных доказательств, поданных сторонами, пришли к правильному заключению о том, что лицо, находясь сама и с членами своей семьи на территории своего земельного участка имела право на защиту своей личной и семейной жизни от вмешательства в нее посторонних лиц. Она не предоставляла право на проведение фото и видеосъемки себя лично и членов своей семьи. Следовательно, суды пришли к верному заключению о том, что следует обязать ответчика прекратить видеосьемку двора в принадлежащем истцу доме и уничтожить всю собранную относительно этого видеоинформацию".

    Таким образом, на начальном этапе рекомендую вам просто вежливо попросить соседа демонтировать камеру либо изменить угол съемки так, чтобы ваш участок не был в поле обзора, предупредив его об ответственности по закону за невыполнение вашего законного требования.

    Если не получится мирно решить вопрос, то обратитесь к участковому, если он еще у вас есть, чтобы участковый объяснил соседу незаконность его действий.

    Если и это не возымеет эффекта, то подавать в суд на соседа. Практика и правоввая позиция судов, как видно из приведенной выше цитаты Постановления ВСУ, на вашей стороне.

    Удачи вам!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    Общаться в чате Кирда Вячеслав Володимирович 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый вечер!

    В Гражданском кодексе Украины указано, что людей нельзя снимать на фото или видео без их согласия — письменного или устного в зависимости от обстоятельств, при которых производится съёмка.

    Стаття 307. Захист інтересів фізичної особи при проведенні фото-, кіно-, теле- та відеозйомок

    1. Фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку лише за її згодою. Згода особи на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку припускається, якщо зйомки проводяться відкрито на вулиці, на зборах, конференціях, мітингах та інших заходах публічного характеру.

    2. Фізична особа, яка погодилася на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку, може вимагати припинення їх публічного показу в тій частині, яка стосується її особистого життя. Витрати, пов'язані з демонтажем виставки чи запису, відшкодовуються цією фізичною особою.

    3. Знімання фізичної особи на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку, в тому числі таємне, без згоди особи може бути проведене лише у випадках, встановлених законом.

    В Конституции Украины тоже говорится об обязательном согласии граждан на сбор, хранение, использование и распространение конфиденциальной информации. То есть без их согласия этого делать нельзя, кроме случаев, определенных законом, и только в интересах национальной безопасности, экономического благосостояния и прав человека.

    Согласно Закону «Об информации», под конфиденциальной понимают информацию о физическом лице и информацию, доступ к которой ограничило физическое или юридическое лицо для всех, кроме субъектов властных полномочий.

    Советую:

    1. Поговорить и попробовать решить вопрос в усном порядке!

    2. Если не получится, вызвать полицию и сообщить им незаконный факт сьемки!

    Всего доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України