Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 08 грудня 2020, питання №34545

Можно ли уйти от родителей без их согласия к парню в 17 лет ?

Здравствуйте, меня зовут Мария мне в январе исполнится 17 лет , могу ли я без согласия родителей , так как они категорически против, уйти жить к парню , парню 18 лет , его родители согласны меня взять жыть к ним , м родители говорят мол тебе нет 18 ты наша собственность еше

Відповіді юристів (2)

    Марусяк Андрій Романович
    Марусяк Андрій Романович 3 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 7 років досвіду

    Доброго дня! без згоди батьків ви не можете піти жити до хлопця, оскільки ваші батьки несуть за вас відповідальність.

    За неналежне виконання батьківських обов'язків ваші батьки несуть відповідальність згідно КУПАП. Тому вони мають займатись вашим вихованням, утримуванням, слідкувати за вашим навчанням/роботою.

    Також батьки несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану неповнолітньою особою. Вони відшкодовують шкоду, завдану вами у частині, яку не покриє ваше особисте майно та заробіток. Тому ваші дії мають бути під контролем батьків.

    Домовляйтесь з батьками. Щасти вам.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Відповідно до ч. 2 ст. 29 ЦК України особа має право самостійно вибирати місце проживання з 14 річного віку. Тому Вам вирішувати жити з батьками або окремо. Тільки не забувайте, що до вашого повноліття (18 років) батьки несуть за Вас відповідальності і тому мають право контролювати Ваше життя, навіть якщо Ви будете жити окремо.

    Але якщо живучи окремо Ви збираєтеся жити з хлопцем і вступати в статевий зв'язок, то його можуть притягнути до кримінальної відповідальності за вступ в статевий зв'язок з особою, яка не досяг статевої зрілості, стаття 155 КК України.

    Щоб виключити можливість притягнення до кримінальної відповідальності за ст. 155 КК України, Вам треба пройти судово-медичний огляд і отримати висновок спеціаліста, про те, що Ви вже досягли статевої зрілості.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України