Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Налоговое право, 10 декабря 2020, вопрос №34684 150₴

Що вважається безготівковим розрахунком

Якщо клієнт платить за послуги на ФОП рахунок в приватбанку через приват24 чи з іншої карти через платіжну систему чи вважається це безготівковим розрахунком? Чи для безготівкового слід платити через термінал чи касу банку? Дякую за відповідь

Ответы юристов (12)

    Кальницкий Георгий  Валериевич
    26.7%

    Ольга, з точки зору законодавства та правозастосування податкової безготівковим розрахунком є тільки розрахунок з ФОП через банківський рахунок, тобто коли одержувач товару або послуги сплачуєт кошти зі свого банківського рахунку на банківський рахунок ФОПа.

    Оплата з банківських карт (які відкрити без відкриття рахунку), через термінали і Приват 24 прирівнюється до ГОТІВКОВОГО розрахунку.

    НБУ у листі від 16.05.2019 р. №57-0007/26039 зазначив, що для проведення переказу можуть використовуватися кошти як у готівковій (формі грошових знаків), так і в безготівковій (формі записів на рахунках у банках).

    Тобто для платника ситуація така:

    якщо він оплачує зі свого банківського рахунку (зокрема, і за допомогою платіжної картки) - це безготівковий розрахунок;

    якщо ж він здійснює оплату готівкою (зокрема, шляхом унесення такої готівки до каси банку або небанківської фінустанови) - це готівковий розрахунок.

    А ось для отримувача коштів НБУ у коментованому листі зазначає: зарахування коштів на рахунки торговців, незалежно від способу ініціювання цих переказів (або шляхом перерахування коштів з рахунка на рахунок, або внесення готівкових коштів для подальшого переказу за допомогою платіжних пристроїв) є безготівковими розрахунками.

    Наприклад, якщо «єдинник» приймає оплату через інтернет-еквайринг із застосування платіжних карт за допомогою платіжних систем, він зобов’язаний використовувати РРО.

    Податківці у ІПК від 01.04.2019 р. № 1368/6/99-99-14-05-01-15/ІПК зупинилися на нормах Закону про РРО та Закону про електронну комерцію та Положенні №705. На підставі відповідних норм податківці зробили фіскальний висновок: якщо споживач через Інтернет замовив товар і розрахунок за нього здійснив із застосуванням платіжних карт за допомогою платіжних систем (інтернет- еквайринг) WAYFORPAY, LIQPAY, PORTMONE, FONDY, то такі операції продавцем здійснюються із обов’язковим застосуванням РРО та видачею споживачу чеку з РРО. Це є сталою позицією ДФС. Аналогічний висновок було зроблено в інших роз'ясненнях.

    Сергеев Артем
    13.3%
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    безготівкові розрахунки - перерахування певної суми коштів з рахунків платників на рахунки отримувачів коштів, а також перерахування банками за дорученням підприємств і фізичних осіб коштів, унесених ними готівкою в касу банку, на рахунки отримувачів коштів. Ці розрахунки проводяться банком на підставі розрахункових документів на паперових носіях чи в електронному вигляді;

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0377-04#Text

    Карпенко Андрей Владимирович
    16.7%

    НБУ у листі від 16.05.2019 р. №57-0007/26039 зазначив, що для проведення переказу можуть використовуватися кошти як у готівковій (формі грошових знаків), так і в безготівковій (формі записів на рахунках у банках).

    При цьому відповідно до Закон №2346 ініціювання переказу проводиться, зокрема, шляхом:

    • подання ініціатором до банку, в якому відкрито його рахунок, розрахункового документа;
    • подання платником до будь-якого банку документа на переказ готівки і відповідної суми коштів у готівковій формі;
    • подання ініціатором до відповідної установи – учасника платіжної системи документа на переказ, що використовується у відповідній платіжній системі для ініціювання переказу;
    • використання держателем електронного платіжного засобу (платіжної картки).

    Водночас розрахунки суб’єктів господарювання та фізосіб у разі їх здійснення готівкою без відкриття поточного рахунку шляхом унесення готівки до банків або небанківських фінансових установ, які в установленому законодавством порядку отримали ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунку, для подальшого її переказу на рахунки інших суб’єктів господарювання або фізичних осіб для платників коштів є готівковими, а для отримувачів коштів - безготівковими (п. 10 Положення №148).

    Тобто для платника ситуація така:

    • якщо він оплачує зі свого банківського рахунку (зокрема, і за допомогою платіжної картки) - це безготівковий розрахунок;
    • якщо ж він здійснює оплату готівкою (зокрема, шляхом унесення такої готівки до каси банку або небанківської фінустанови) - це готівковий розрахунок.

    А ось для отримувача коштів НБУ у коментованому листі зазначає: зарахування коштів на рахунки торговців, незалежно від способу ініціювання цих переказів (або шляхом перерахування коштів з рахунка на рахунок, або внесення готівкових коштів для подальшого переказу за допомогою платіжних пристроїв) є безготівковими розрахунками.

    Висновки:

    По-перше, щодо можливості «єдинника» приймати кошти через ті чи інші платіжні системи, щоб відповідати умові п. 291.6 ПКУ – проведення розрахунків виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

    Справа в тому, що як було зазначено у листі, Закон №2346 не містить терміну «грошові розрахунки». А без роз’яснень від НБУ «єдиннику» важко визначити, які платежі йому можна приймати/здійснювати, а які – ні.

    У коментованому листі всі легальні шляхи здійснення платежів (готівкові та безготівкові) зазначені. На нашу думку, це означає: якщо, наприклад, платіж відповідає ознакам безготівкового – він не заборонений для здійснення платником єдиного податку.

    Проте, у податківців своя точка зору з цього приводу. Нагадаємо, що наприкінці минулого року податківці видали ІПК, в якій зазначали, що «єдинник» не може приймати або здійснювати оплату за допомогою LiqPay. І хоча аналогічна консультація податківців (від 29.11.2018 р. №78523/М/26-15-13-06-12-ІПК) була скасована (про це ми повідомляли тут), однак податківці все ж таки порекомендували за роз’ясненням звернутись до НБУ. Ось маємо роз’яснення від НБУ, яке, сподіваємось, поставить крапку в цій дискусії.

    По-друге, класифікація платежу як готівкового або безготівкового важлива для визначення дати та суми доходу, зокрема, якщо розрахунок здійснюється за допомогою платіжних карток або терміналів, а кошти надходять на рахунок наступного дня. Роз’яснення щодо дати та суми доходу при розрахунку карткою у «єдинника» ми наводили тут.

    Платежі картками і РРО

    Зверніть увагу, що класифікація розрахунку за допомогою картки як безготівкового не звільняє платника податку від застосування РРО (у визначених для його системи оподаткування випадках). Оскільки РРО застосовується при розрахункових операціях, які, своєю чергою, є прийманням від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг).

    Наприклад, якщо «єдинник» приймає оплату через інтернет-еквайринг із застосування платіжних карт за допомогою платіжних систем, він зобов’язаний використовувати РРО (роз’яснення податківців тут).

    А от якщо покупець пішов до банку і оплатив через нього на рахунок продавцю (зокрема, і готівкою через касу банку), то такий платіж не проводиться через РРО.

    Шишкин Алексей Юрьевич

    Розрахунки за придбан товари, отримані послуги, які будуть сплачені через термінал або касу банку, а також за допомогою будь якіх додаткіів приат24 та інших, за допомогою електроних гоманців, тощо, відповідно до Закону України "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні" будуть вважатися готівковими. Безготівковим буде лише переказ з поточного рахунку платника, отримувача товарів, послуг на поточний рахунок продавця, виконавця.

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Ольго!

    ІНСТРУКЦІЯ про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0377-04#Text):

    безготівкові розрахунки - перерахування певної суми коштів з рахунків платників на рахунки отримувачів коштів, а також перерахування банками за дорученням підприємств і фізичних осіб коштів, унесених ними готівкою в касу банку, на рахунки отримувачів коштів. Ці розрахунки проводяться банком на підставі розрахункових документів на паперових носіях чи в електронному вигляді;

    ПОЛОЖЕННЯ про ведення касових операцій у національній валюті в Україні (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0148500-17#Te...):

    3. У цьому Положенні нижчезазначені терміни вживаються в такому значенні:

    5) готівкові розрахунки/розрахунки готівкою - платежі готівкою суб'єктів господарювання і фізичних осіб за реалізовану продукцію (товари, виконані роботи, надані послуги), а також за операціями, які безпосередньо не пов'язані з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна;

    Серед ключових правил розрахунків готівкою можна виділити наступні:

    - у підприємств уся готівка має бути оприбуткована у Касовій книзі і її залишок на кінець дня має бути в межах ліміту каси. Уся понадлімітна готівка здається до каси банку. При цьому видача і приймання готівки з каси оформляється видатковими і прибутковими касовими ордерами відповідно;

    - у підприємців уся готівка теж має бути оприбуткована у Книзі обліку. ФОП не потрібно оформляти видаткові та прибуткові касові ордери. Їх заміняють товарні чеки, квитанції. У ФОП немає вимоги щодо ліміту каси;

    - усі (і підприємства, і ФОП) мають дотримуватися обмежень щодо розрахунків та цільового використання знятої з банківського рахунку готівки (абз. 4 п. 11 розділу ІІ Положення № 148).

    Отже, безготівковим розрахунком вважається:

    - перерахування коштів між двома банківськими рахунками (платника і отримувача);

    - перерахування коштів, які були внесені в касу банку на рахунок отримувача коштів.

    Щодо останнього випадку – операції через касу банку – ситуація цікава тим, що для особи:

    - яка вносить – це готівковий розрахунок;

    - яка отримує – безготівковий.

    Це роз’яснення є у листі НБУ від 16.05.2019 р. №57-0007/26039.

    Такий міжсторонній поділ платежу через касу банку на готівковий/безготівковий має важливе значення у двох ситуаціях:

    - визначення дати та суми доходу, коли він здійснюється за допомогою платіжної картки чи терміналу. Гроші могли бути внесені у термінал одного дня, а зараховані на рахунок в інший день. У підприємців-єдиноподатників (у загальників теж) дохід визнається саме за датою зарахування. Саме в цей день здійснюється запис у їх Книзі обліку (Індивідуальна податкова консультація ДФС від 29.07.2019 р. № 3546/ІПК/03-20-13-01-06);

    - визначення необхідності касового апарату (РРО). Якщо продавцю надходять кошти на рахунок, що були внесені через касу банку, то використовувати РРО непотрібно, так як платіж для нього є безготівковим і без використання карти. Це не є розрахунковою операцією.

    По вашим питанням:

    1) Якщо клієнт платить за послуги на ФОП рахунок в приватбанку через приват24 чи з іншої карти через платіжну систему чи вважається це безготівковим розрахунком? - так, вважається.

    2) Чи для безготівкового слід платити через термінал чи касу банку? - для особи, яка вносить готівку, це буде вважатися готівковим розрахунком, а для особи, яка отримує ці кошти на свій рахунок - безготівковим.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Ковальчук Владимир
    10%

    Розрахунки суб’єктів господарювання та фізосіб у разі їх здійснення готівкою без відкриття поточного рахунку шляхом унесення готівки до банків або небанківських фінансових установ, які в установленому законодавством порядку отримали ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунку, для подальшого її переказу на рахунки інших суб’єктів господарювання або фізичних осіб для платників коштів є готівковими, а для отримувачів коштів - безготівковими (п. 10 Положення №148).Тобто для платника ситуація така:

    • якщо він оплачує зі свого банківського рахунку (зокрема, і за допомогою платіжної картки) - це безготівковий розрахунок;
    • якщо ж він здійснює оплату готівкою (зокрема, шляхом унесення такої готівки до каси банку або небанківської фінустанови) - це готівковий розрахунок.

    А ось для отримувача коштів НБУ у коментованому листі зазначає: зарахування коштів на рахунки торговців, незалежно від способу ініціювання цих переказів (або шляхом перерахування коштів з рахунка на рахунок, або внесення готівкових коштів для подальшого переказу за допомогою платіжних пристроїв) є безготівковими розрахунками.

    Адвокат Евгений Александрович
    13.3%

    Добрий вечір, Ольга!

    Так, безготівкові РО — це:

    — приймання від покупців платіжних карток, платіжних чеків, жетонів;

    — оформлення розрахункового документа щодо перерахування безготівкових коштів до банку покупця (безготівкове повернення коштів покупцю «на картку», а саме «повернення коштів до банку покупця», який, своєю чергою, поверне ці кошти на рахунок, до якого було емітовано цю картку.

    При безготівкових РО розрахунок проводиться без застосування готівки (банкнот та монет), тобто це приймання платіжних карток, платіжних чеків, жетонів (за визначенням розрахункової операції у Законі про РРО).

    "Якщо клієнт платить за послуги на ФОП рахунок в приватбанку через приват24 чи з іншої карти через платіжну систему чи вважається це безготівковим розрахунком"?

    -Так, вважається.

    "Чи для безготівкового слід платити через термінал чи касу банку"?

    Для того хто платить – це готівковий розрахунок.

    - Для того, хто отримує – безготівковий.

    Всього доброго!

    Мєньков Андрій Васильович

    Доброго дня Ольго!

    Безготівковими розрахунками є наступні:

    - перерахування певної суми коштів з рахунків платників на рахунки отримувачів коштів (з рахунку на рахунок);

    - перерахування банками за дорученнями підприємств і фізичних осіб коштів, унесених ними готівкою у касу банку на рахунки отримувачів коштів;

    - перерахування коштів платником на рахунки отримувачів через термінал самообслуговування банківської установи.

    Розрахунки за допомогою Інтернет банкінгу, зокрема Приват 24, не є безготівковими розрахунками, тому для здійснення безготівкового розрахунку треба звертатись до банківської установи.

    Всього найкращого!

    Малик Олександр Володимирович

    Розрахунковий документ

    Це документ, що використовується для ініціювання переказу коштів з рахунку платника на рахунок отримувача. Розрахунковий документ може бути у паперовому або електронному вигляді.

    Електронний розрахунковий документ – документ інформація в якому представлена у формі електронних даних, уключаючи відповідні реквізити, який може бути сформований, переданий, збережений і перетворений у візуальну форму. Електронний розрахунковий документ передається клієнтом до банку, шляхом дистанційного обслуговування, без відвідування клієнтом банку.

    Дистанційне обслуговування рахунку клієнт може здійснювати за допомогою систем "Клієнт-банк", "Клієнт-Інтернет-банк", "телефонний банкінг" тощо.

    До розрахункових документів відносяться платіжне доручення, платіжна вимога, платіжна вимога-доручення, меморіальний ордер.

    Платіжне доручення – розрахунковий інструмент, який містить доручення платника банку, здійснити переказ визначеної суми коштів зі свого рахунку на рахунок отримувача.

    Платіжна вимога – розрахунковий інструмент, що містить вимогу стягувача або при договірному списанні отримувача до обслуговуючого платника банку здійснити без погодження з платником переказ визначеної суми коштів з рахунку платника на рахунок отримувача.

    Платіжна вимога-доручення – розрахунковий документ, що містить вимогу отримувача безпосередньо до платника сплатити суму коштів та доручення платника банку, що його обслуговує, здійснити переказ визначеної платником суми коштів зі свого рахунку на рахунок отримувача.

    Меморіальний ордер – розрахунковий документ (внутрішньобанківський), який складається за ініціативою банку для оформлення операцій щодо списання коштів з рахунка платника і для внутрішньобанківських операцій.

    Безготівкові розрахунки - перерахування певної суми коштів з рахунків платників на рахунки отримувачів коштів, а також перерахування банками за дорученням підприємств і фізичних осіб коштів, унесених ними готівкою в касу банку, на рахунки отримувачів коштів. Ці розрахунки проводяться банком на підставі розрахункових документів на паперових носіях чи в електронному вигляді.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання зазначу, що для ваших клієнтів, це є готівковий розрахунок, а для вас це безготівковий тобто

    Для того хто платить – це готівковий розрахунок.

    Для того, хто отримує – безготівковий.

    Детально можете ознайомитись у Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні. Постанова від 29.12.2017 №148.

    Успіхів.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Враховуючи ,той факт , що НБУ у листі від 16.05.2019 р. №57-0007/26039 зазначив, що для проведення переказу можуть використовуватися кошти як у готівковій (формі грошових знаків), так і в безготівковій (формі записів на рахунках у банках).

    При цьому відповідно до Закон №2346 ініціювання переказу проводиться, зокрема, шляхом:

    • подання ініціатором до банку, в якому відкрито його рахунок, розрахункового документа;
    • подання платником до будь-якого банку документа на переказ готівки і відповідної суми коштів у готівковій формі;
    • подання ініціатором до відповідної установи – учасника платіжної системи документа на переказ, що використовується у відповідній платіжній системі для ініціювання переказу;
    • використання держателем електронного платіжного засобу (платіжної картки).

    Водночас розрахунки суб’єктів господарювання та фізосіб у разі їх здійснення готівкою без відкриття поточного рахунку шляхом унесення готівки до банків або небанківських фінансових установ, які в установленому законодавством порядку отримали ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунку, для подальшого її переказу на рахунки інших суб’єктів господарювання або фізичних осіб для платників коштів є готівковими, а для отримувачів коштів - безготівковими (п. 10 Положення №148).

    Тобто для платника ситуація така:

    • якщо він оплачує зі свого банківського рахунку (зокрема, і за допомогою платіжної картки) - це безготівковий розрахунок;
    • якщо ж він здійснює оплату готівкою (зокрема, шляхом унесення такої готівки до каси банку або небанківської фінустанови) - це готівковий розрахунок.

    А ось для отримувача коштів НБУ у коментованому листі зазначає: зарахування коштів на рахунки торговців, незалежно від способу ініціювання цих переказів (або шляхом перерахування коштів з рахунка на рахунок, або внесення готівкових коштів для подальшого переказу за допомогою платіжних пристроїв) є безготівковими розрахунками.

    По-перше, щодо можливості «єдинника» приймати кошти через ті чи інші платіжні системи, щоб відповідати умові п. 291.6 ПКУ – проведення розрахунків виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

    Справа в тому, що як було зазначено у листі, Закон №2346 не містить терміну «грошові розрахунки».

    По-друге, класифікація платежу як готівкового або безготівкового важлива для визначення дати та суми доходу, зокрема, якщо розрахунок здійснюється за допомогою платіжних карток або терміналів, а кошти надходять на рахунок наступного дня.

    Зверніть увагу, що класифікація розрахунку за допомогою картки як безготівкового не звільняє платника податку від застосування РРО (у визначених для його системи оподаткування випадках). Оскільки РРО застосовується при розрахункових операціях, які, своєю чергою, є прийманням від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг).

    Наприклад, якщо «єдинник» приймає оплату через інтернет-еквайринг із застосування платіжних карт за допомогою платіжних систем, він зобов’язаний використовувати РРО (роз’яснення податківців тут).

    А от якщо покупець пішов до банку і оплатив через нього на рахунок продавцю (зокрема, і готівкою через касу банку), то такий платіж не проводиться через РРО.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Григораш Андрій Георгійович

    Національний банк України у листі від 16.05.2019 р. №57-0007/26039 зазначив, що для проведення переказу можуть використовуватися кошти як у готівковій (формі грошових знаків), так і в безготівковій (формі записів на рахунках у банках).

    При цьому відповідно до Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» ініціювання переказу проводиться, зокрема, шляхом:

    • подання ініціатором до банку, в якому відкрито його рахунок, розрахункового документа;
    • подання платником до будь-якого банку документа на переказ готівки і відповідної суми коштів у готівковій формі;
    • подання ініціатором до відповідної установи – учасника платіжної системи документа на переказ, що використовується у відповідній платіжній системі для ініціювання переказу;
    • використання держателем електронного платіжного засобу (платіжної картки).

    Водночас розрахунки суб’єктів господарювання та фізосіб у разі їх здійснення готівкою без відкриття поточного рахунку шляхом унесення готівки до банків або небанківських фінансових установ, які в установленому законодавством порядку отримали ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунку, для подальшого її переказу на рахунки інших суб’єктів господарювання або фізичних осіб для платників коштів є готівковими, а для отримувачів коштів - безготівковими (п.10 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого Постановою Національного банку України від 29.12.2017 №148).

    Тобто для Вас, як для платника ситуація така:

    • якщо ви оплачуєте зі свого банківського рахунку (зокрема, і за допомогою платіжної картки) - це безготівковий розрахунок;
    • якщо ви здійснюєте оплату готівкою (зокрема, шляхом унесення такої готівки до каси банку або небанківської фінустанови) - це готівковий розрахунок.

Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України