Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 18 грудня 2020, питання №35093 100₴

Отримання спадщини на території РФ без перетину кордону

Вітаю! В моєї матері в Росії помер батько і їй у спадщину залишився будинок. Через карантинні обмеження та лікування після дтп (є довідка) вона не встигла подати заяву на отримання спадщини у встановлений термін. Місяць назад хотіла поїхати в РФ для вирішення даного питання, але її не пустили прикордонники Росії, аргументуючи заборону карантинними обмеженнями. Чи є можливість вирішення питання спадщини не перетинаючи кордон РФ або отримати дозвіл на в'їзд до їх країни посилаючись на данну ситуацію? 

Відповіді юристів (10)

    Мєньков Андрій Васильович
    20%

    Доброго дня Олександре! Цивільний кодекс РФ містить наступні положення:

    ГК РФ Статья 1155. Принятие наследства по истечении установленного срока

    1. По заявлению наследника, пропустившего срок, установленный для принятия наследства (статья 1154), суд может восстановить этот срок и признать наследника принявшим наследство, если наследник не знал и не должен был знать об открытии наследства или пропустил этот срок по другим уважительным причинам и при условии, что наследник, пропустивший срок, установленный для принятия наследства, обратился в суд в течение шести месяцев после того, как причины пропуска этого срока отпали.

    По признании наследника принявшим наследство суд определяет доли всех наследников в наследственном имуществе и при необходимости определяет меры по защите прав нового наследника на получение причитающейся ему доли наследства (пункт 3 настоящей статьи). Ранее выданные свидетельства о праве на наследство признаются судом недействительными.

    2. Наследство может быть принято наследником по истечении срока, установленного для его принятия, без обращения в суд при условии согласия в письменной форме на это всех остальных наследников, принявших наследство. Если такое согласие в письменной форме дается наследниками не в присутствии нотариуса, их подписи на документах о согласии должны быть засвидетельствованы в порядке, указанном в абзаце втором пункта 1 статьи 1153 настоящего Кодекса. Согласие наследников является основанием аннулирования нотариусом ранее выданного свидетельства о праве на наследство и основанием выдачи нового свидетельства.

    Если на основании ранее выданного свидетельства была осуществлена государственная регистрация прав на недвижимое имущество, постановление нотариуса об аннулировании ранее выданного свидетельства и новое свидетельство являются основанием внесения соответствующих изменений в запись о государственной регистрации.

    3. Наследник, принявший наследство после истечения установленного срока с соблюдением правил настоящей статьи, имеет право на получение причитающегося ему наследства в соответствии с правилами статей 1104, 1105, 1107 и 1108 настоящего Кодекса, которые в случае, указанном в пункте 2 настоящей статьи, применяются постольку, поскольку заключенным в письменной форме соглашением между наследниками не предусмотрено иное.

    Таким чином, якщо інші спадкоємці не заперечуватимуть проти прийняття спадщини вашою матір"ю про що напишуть заяви у нотаріуса ваша мама зможе прийняти спадщину не дивлячись що 6-ти місячний строк для цього вже закінчився. В іншому випадку треба звертатися до суду в РФ з проханням поновити строк для прийняття спадщини. Поважними причинами будуть вказані Вами обставини неможливості перетиннаня кордону (необхідні докази цього).

    Пуха Наталія ТендерОк
    20%

    Доброго Дня

    Відповідно до статті 71 Закону України «Про міжнародне приватне право» успадкування нерухомого майна регулюється правом держави, на території якого знаходиться це майно, а майна, яке підлягає державній реєстрації в Україні, – правом України.

    Таким чином, спадкування такого майна має відбуватися згідно з чинним законодавством РФ, зокрема Цивільним кодексом РФ.

    Зазвичай для прийняття спадщини на території РФ Вам необхідно робити це в Росії у російського нотаріуса, тобто виїжджати в Росію і оформляти все там.

    Зважаючи на ситуацію рекомендую звернутися з питанням прийняття спадщини до Консульського відділу Посольства Росії в Україні: http://embrus.org.ua/ru/consulate_info, а вони допоможуть вашій мамі написати заяви для нотаріуса.

    У разі зволікання вашій мамі необхідно буде звертатися до суду в РФ (за місцем знаходження нерухомого майна) з проханням поновити строк для прийняття спадщини, у позові зазначати докази поважності причин пропуску встановленого терміну, як карантині обмеження, відсутність можливості перетину кордону тощо.

    Зазначу також, що громадяни України, які є членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення (чоловік, дружина, діти, батьки), фактично звільняються від оподаткування, оскільки ставка податку становить 0%.

    Успіху

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    Для того щоб отримати майно, що знаходиться за кордоном перше, що потрібно зробити, – визначити місце відкриття спадщини. Адже саме за місцем відкриття спадщини спадкоємці подають нотаріусу заяву про прийняття або відмову від спадщини. За загальним правилом (ч. 1 ст. 1221 Цивільний кодекс України ) місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Але якщо місце проживання спадкодавця невідоме, то місце відкриття спадщини визначається за місцезнаходженням нерухомого майна або основної його частини, а за відсутністю і нерухомого майна – за місцезнаходженням основної частини рухомого майна відповідно до ч. 2 ст. 1221 Цивільний кодекс України .

    Нотаріус заводить спадкову справу; зацікавлені особи подають заяви про вжиття заходів з охорони спадкового майна, якщо це потрібно відповідно до Глави 6 Закону України "Про наторіат". На підставі поданих заяв нотаріус визначає коло спадкоємців, які прийняли спадщину або відмовились від її прийняття. Потім видається документ – свідоцтво про право на спадщину та визначається матеріальне право країни, яке буде застосовуватися до спадкових правовідносин. Далі потрібно визначитися із правовим полем, у якому працюватиме нотаріус, адже через те, що майно знаходиться в іншій державі, у справі можуть спиратися не тільки на українське законодавство.

    Підстави звернення:

    Відповідно до ст. 70 Закону України «Про міжнародне приватне право», з урахуванням положень статей 71, 72 цього Закону спадкові відносини регулюються правом держави, у якій спадкодавець мав останнє місце проживання, якщо спадкодавцем не обрано в заповіті право держави, громадянином якої він був. Вибір права спадкодавцем буде недійсним, якщо після складання заповіту його громадянство змінилося.ст. 71 цього ж Закону також визначено, що спадкування нерухомого майна регулюється правом держави, на території якої знаходиться це майно, а майно, яке підлягає державній реєстрації в Україні, - правом України..Здатність особи на складання і скасування заповіту, а також форма заповіту і акта його скасування визначаються правом держави, у якій спадкодавець мав постійне місце проживання в момент складання акта або в момент смерті. Заповіт або акт його скасування не можуть бути визнані недійсними внаслідок недодержання форми, якщо остання відповідає вимогам права місця складання заповіту або права громадянства, або права звичайного місця перебування спадкодавця у момент складання акта чи в момент смерті, а також права держави, у якій знаходиться нерухоме майно. (ст. 72 Закону України "Про міжнародне приватне право").

    Особливості вибору нотаріусом норм законів:

    Нотаріус працює із кількома нормами законів і застосовує норми іноземного права. Тому він:

    • визначає, за спадковим правом якої країни здійснюється спадкування;
    • перевіряє наявність міжнародного договору про правову допомогу (міжнародної конвенції) з цією країною;
    • відповідно до вимог цього міжнародного договору (конвенції) готує запит до компетентних органів цієї країни.

    Трохи легше, коли спадщина знаходиться в одній із країн колишнього СРСР, а точніше – у Республіці Білорусь, Азербайджанській Республіці, Республіці Узбекистан, Російській Федерації, Республіці Казахстан, Республіці Таджикистан, Республіці Вірменія, Киргизькій Республіці, Республіці Молдова, Грузії та Туркменістані. Адже із цими країнами та Україною діє Конвенція про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/997_009#Text).

    Закон України «Про нотаріат» дає право нотаріусам вимагати від осіб відомості та документи, необхідні для роботи. А саме, для видачі свідоцтва про право на спадщину, а також для підтвердження родинних стосунків нотаріус перевіряє факт смерті спадкодавця, час і місце відкриття спадщини, наявність підстав для закликання до спадкоємства за законом осіб, які подали заяву про видачу свідоцтва, склад спадкового майна, на яке видається свідоцтво про право на спадщину. І без цих документів свідоцтва про право на спадщину він може й не видати.Для отримання необхідних документів нотаріус готує відповідний запит до компетентних органів іншої держави (або країни – учасниці Конвенції) щодо отримання відповідних відомостей чи документів, необхідних для оформлення спадщини.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Беликов Олег  Александрович
    Беликов Олег Александрович 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 31 рік досвіду

    Доброго дня. Відправте нотаріусу по місцю відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини. Ви можете скласти її у нашого нотаріуса, а тоді відправити належним чином, заказним листом. Якщо не встигните, то є можливість скористатися російським законодавством про пропущені сроки прийняття спадщини.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго ранку!

    Це достатньо популярна ситуація, яка наразі зустрічається все частіше.

    Слід зазначити, що визначає й регулює процедуру спадкування Цивільний кодекс України, але необхідно звернути увагу, що за умови наявності в таких відносинах іноземного елемента застосовується Закон України «Про міжнародне приватне право».

    У вашому випадку іноземний елемент у спадкуванні виражається в тому, що спадщина знаходиться на території іноземної держави.

    За наявності цієї умови, до відносин спадкування будуть застосовуватися положення Закону України «Про міжнародне приватне право».

    Таким чином, спадкові відносини регулюються правом держави, у якій спадкодавець мав останнє місце проживання, якщо спадкодавцем не обрано в заповіті право держави, громадянином якої він був.

    При цьому місцем відкриття спадщини буде останнє місце проживання спадкодавця. Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна – місцезнаходження основної частини рухомого майна.

    Таким чином, місцем відкриття спадщини є місце остання проживання померлого! І так за цим місцем нотаріусом відкрита справа!

    Оскільки Ви не можете виїхати за кордон, а необхідно написати заяву нотаріусу, то дійсно, раджу звернутися до консульства Росії в Україні, вони мають допомогти Вам у цьому питанні.

    Якщо нотаріус відмовить Вам у приєднанні до спадщини, то необхідно буде звертатися до суду з позовом про відновлення пропущеного строку!

    Але більш необхідну консультацію надасть консульство!Всього найкращого!

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    1. Вступление в наследство на территории России происходит согласно законодательства РФ.

    2. Раз не получилось лично выехать в Россию для вступления в наследство, обратитесь за консультацией и помощью в консульский отдел Посольства России в Украине.

    3. Обязательно письмом проинформируйте нотариуса в РФ, который открыл наследственные дело, что у Вас сложилась такая ситуация и перешлите ему Заявление о принятии наследства, подпись Вашей мамы на котором должна быть удостоверена украинским нотариусом или консульским отделом Посольства РФ.

    УДАЧИ!

    Ковальчук Владимир

    Верховный суд РФ, пересматривая решения своих коллег по рядовому наследственному делу, объяснил, при каких обстоятельствах пропущенный срок принятия наследства восстановить не получится. Принятие наследства - процедура достаточно сложная. Особенно, если речь идет о ситуации, когда наследник пропустил срок, который, как известно, составляет полгода с момента смерти человека, после которого осталось то, что можно наследовать. Еще известно, что пропущенный полугодовой срок для принятия наследства может восстановить только суд. Но не все знают, что нередки в жизни ситуации, когда такое восстановление сроков невозможно.В статье 1152 Гражданского кодекса сказано, что для приобретения наследства наследник должен его принять. В статье 1154 записано, что сделать он это может в течение шести месяцев со дня открытия. В следующей статье того же кодекса указано, что по заявлению наследника, пропустившего срок, суд может ему срок восстановить и признать человека принявшим наследство, если наследник не знал или не должен был знать об открытии наследства или срок пропущен по уважительным причинам. А еще в этой статье - 1155-й сказано, что восстановить срок возможно, если в течение срока, отведенного для принятия наследства, гражданин обратится в суд "в течение шести месяцев после того, как причины пропуска срока отпали". И там было сказано дословно следующее: "требования о восстановлении срока принятия наследства и признании наследника принявшим наследство могут быть удовлетворены лишь при доказанности совокупности следующих обстоятельств:

    а) наследник не знал и не должен был знать об открытии наследства или пропустил срок по другим уважительным причинам. К уважительными причинами отнесены - тяжелая болезнь, беспомощное состояние, неграмотность и тому подобное (статья 205 Гражданского кодекса). Не считаются уважительными причинами кратковременное расстройство здоровья, незнание гражданско-правовых норм о сроках и принятии наследства, отсутствие сведений о составе наследственного имущества и тому подобное;

    б) обращение в суд наследника, пропустившего срок с требованием его восстановить в течение шести месяцев после того, как отпали причины пропуска срока. Этот шестимесячный срок для обращения в суд не подлежит восстановлению и наследник, его пропустивший, лишается права на восстановление срока принятия наследства.найдите адвоката через инет и пусть вам помогут

    Костромина Виктория
    20%
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Вступление в наследство на территории России происходит согласно законодательства РФ.

    А так как Вы не успели подать заявление на принятие наследства - восстанавливать сроки Вам нужно будет в судебном порядке.

    Нанимайте адвоката в россии для составления и подачи документов в суд и не забудьте - уведомить нотариуса на приостановление выдачи свидетельства , а если оно выдано - то через суд на анулирование

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Щодо спадкового майна в іноземній державі:

    Щодо повідомлення родичів померлого про факт смерті на території іноземних держав:

    Уповноважені органи іноземної держави (РФ) , ПІСЛЯ ВСТАНОВЛЕННЯ ФАКТУ СМЕРТІ ТА ВИДАЧІ МЕДИЧНОГО ВИСНОВКУ , Повідомляють консульську установу України на території РФ про факт смерті громадянина України, далі консульська установа направляє повідомлення та запити до всіх необхідних установ за місцем реєстрації померлого та повідомлення родичів на території України згідно державних реєстрів.

    ---

    По ст. 1154 ГК РФ вступить в право собственности на положенное имущество можно по месту открытия наследства – это последнее место регистрации и проживания наследодателя. Данное обстоятельство может быть подтверждено выпиской из домовой книги или штампом в паспорте наследодателя. В случае если имущество покойного находится в разных точках, то местом открытия будет то, где находится недвижимость, или самая ценная часть движимого имущества.

    Согласно статье 105 Основ о нотариальной деятельности в России, все действия по выдаче имущества нерезидентам осуществляются согласно законодательству на общих основаниях как для резидентов РФ.

    Для вступления в наследство в России, резидент Украины должен не позднее полугода с даты смерти наследодателя выполнить такие действия:

    • обратиться к нотариусу по месту открытия наследства с заявлением о принятии наследства;
    • передать ему всю информацию об имуществе умершего и своих правах на владение им;

    Если на момент обращения к нотариусу у наследника в наличии все необходимые документы (правоустанавливающие документы на имущество и все необходимые регистрации имущества) то по истечению полугодового строка, следующими этапами являются:

    • написать заявление о выдаче свидетельства о праве на наследство;
    • предоставить дополнительные данные: об оценке недвижимости и т.д.;
    • оплатить госпошлину и прочие расходы, возникшие во время оформления документов;
    • получить Свидетельство на право наследования;
    • оформить документы и зарегистрировать недвижимость в Росреестре.

    Ели вы когда ездили в РФ и заявляли о себе как о наследнице путем обращения к нотариусу с заявлением о принятии наследства то вы приняли наследство и полугодовой строк на вас уже не распостраняеться и вы сейчас можете подать тому же нотариусу о выдаче свидетельства о праве на наследство приложив к нему право устанавливающие документы на квартиру.

    Если же вы не обратились к нотариусу то придеться идти в суд и воставливать пропущеный срок принятия наследства на территории РФ.

    Заявление о принятии наследства можно написать в Украине , сделать нотариальный перевод на русский язык и направить через консульство РФ в Украине , нотариусу почтой в РФ , КОТОРЫЙ ведет дело.

    Если сроки пропущены необходимо искать адвоката в РФ и по их законам восстанавливать пропущенные сроки и анулировать свидетельство если оно выдано до того как Вы узнали о наследстве.

    Адвокат в том городе РФ , где находится имущество подаст необходимые документы и нотариусу и суду.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Александр!

    Необходимо обратиться с заявлением, удостоверенным нотариально в Украине, по почте за принятием наследства обратиться к нотариусу РФ.

    "Закону України „Про міжнародне приватне право”.

    "Стаття 70. Спадкові відносини

    1. З урахуванням положень статей 71, 72 цього Закону спадкові відносини регулюються правом держави, у якій спадкодавець мав останнє місце проживання, якщо спадкодавцем не обрано в заповіті право держави, громадянином якої він був. Вибір права спадкодавцем буде недійсним, якщо після складання заповіту його громадянство змінилося.

    Стаття 71. Спадкування нерухомого майна і майна, що підлягає державній реєстрації

    1. Спадкування нерухомого майна регулюється правом держави, на території якої знаходиться це майно, а майна, яке підлягає державній реєстрації в Україні, - правом України.

    Стаття 72. Здатність осіб на складання і скасування заповіту. Форма заповіту і акта його скасування

    1. Здатність особи на складання і скасування заповіту, а також форма заповіту і акта його скасування визначаються правом держави, у якій спадкодавець мав постійне місце проживання в момент складання акта або в момент смерті. Заповіт або акт його скасування не можуть бути визнані недійсними внаслідок недодержання форми, якщо остання відповідає вимогам права місця складання заповіту або права громадянства, або права звичайного місця перебування спадкодавця у момент складання акта чи в момент смерті, а також права держави, у якій знаходиться нерухоме майно.".

    Всего доброго!

    Удачи Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України