Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Для бизнеса, 25 декабря 2020, вопрос №35427 100₴

Створення сімейного ФГ

Що потрібно щоб зареєструватися.
Скільки податку потрібно буду платити в місяць.
Які є державні підтримки.

Ответы юристов (12)

    Ковальчук Владимир
    40%

    Створення сімейного фермерського господарства без набуття статусу юридичної особи у формі фізичної особи-підприємця згідно статті 8-1 Закону України «Про фермерське господарство» особа може організувати особисто згідно декларації, або спільно з членами її сім’ї на підставі договору про створення сімейного фермерського господарства.

    Для реєстрації сімейного фермерського господарства у формі фізичної особи-підприємця необхідно здійснити наступні дії:

    1. Укласти договір (декларацію) про створення сімейного фермерського господарства.

    Типова форма договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства затверджена наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України № 177 від 05.04.2019 року.

    Договір укладається в письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню за місцем розташування майна та земельних ділянок фермерського господарства (ч. 2 ст. 8-1 ЗУ «Про фермерське господарство»).

    2. Після укладення договору (декларації) голова сімейного фермерського господарства має зареєструватись як фізична особа-підприємець, або зареєструвати зміни до відомостей про фізичну особу-підприємця в порядку, встановлену законом, про що вносяться відомості до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – Єдиний державний реєстр). Пунктом 21 частини 4 статті 9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців, громадських формувань» визначено перелік відомостей, які містяться в Єдиному державному реєстрі, зокрема відомості щодо створення фізичною особою-підприємцем сімейного фермерського господарства. Частиною першою та третьою статті 18 ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців, громадських формувань» визначено перелік документів для реєстрації, а саме:

    1) заява про державну реєстрацію фізичної особи підприємцем;

    2) заява про обрання фізичною особою спрощеної системи оподаткування та/або реєстраційна заява про добровільну реєстрацію як платника податку на додану вартість за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної податкової і митної політики, - за бажанням заявника;

    3) нотаріально засвідчена письмова згода батьків (усиновлювачів) або піклувальника чи органу опіки та піклування – для фізичної особи, яка досягла шістнадцяти років і має бажання займатися підприємницькою діяльністю, але не має повної цивільної дієздатності;

    4) договір (декларація) про створення сімейного фермерського господарства - у разі державної реєстрації фізичної особи, яка самостійно або з членами сім’ї створює сімейне фермерське господарство відповідно до Закону України "Про фермерське господарство".

    Реєстрація у формі ФОП – сімейного фермерського господарства здійснюється державними реєстраторами.

    Листом Міністерства юстиції України доведено до відома суб’єктам державної реєстрації, нотаріусам процедуру реєстрації до впровадження оновленого Єдиного державного реєстру.

    Відповідно до підпункту «б» підпункту 4 пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу України ФОП – сімейні фермерські господарства відносяться до четвертої групи оподаткування, за умови виконання сукупності таких вимог:

    • здійснюють виключно вирощування, відгодовування сільськогосподарської продукції, збирання, вилов, переробку такої власновирощеної або відгодованої продукції та її продаж;
    • провадять господарську діяльність (крім постачання) за місцем податкової адреси;
    • не використовують працю найманих осіб;
    • членами фермерського господарства такої фізичної особи є лише члени її сім’ї у визначенні частини другої статті 3 Сімейного кодексу України;
    • площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у власності та/або користуванні членів фермерського господарства становить не менше двох гектарів, але не більше 20 гектарів.

    3. Необхідно подавати у визначені законом терміни податкову декларацію платника єдиного податку четвертої групи затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 року № 578 «Про затвердження форм податкових декларацій платника єдиного податку» (зразок декларації додається).

    4. Відповідно до пункту 2 Постанови Кабінету Міністрів України від 22 травня 2019 року № 565 «Про затвердження Порядку надання сімейним фермерським господарствам додаткової фінансової підтримки через механізм доплати на користь застрахованих осіб – членів/голови сімейного фермерського господарства єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (постанова набирала чинності з 01 січня 2020 року) право на отримання доплати мають члени/голова сімейного фермерського господарства без статусу юридичної особи, яке утворене відповідно до статті 8-1 Закону України “Про фермерське господарство” та зареєстроване платником єдиного податку четвертої групи згідно із главою 1 розділу XIV Податкового кодексу України.Особливості створення та діяльності сімейного фермерського господарства без набуття статусу юридичної особи регулюються положеннями статті 8 прим. 1 Закону «Про фермерське господарство».

    Зручно та швидко сплатити податки і подати звіти можна за допомогою бота-бухгалтер ReporTах. Просто додайте свою банківську карту - бот самостійно сплатить ЄСВ та Єдиний податок на актуальні рахунки. Тільки в липні 2020 року можна заплатити податки і подати квартальний звіт з ботом без сплати комісії за його використання.

    Фізична особа - підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, передбачених підпунктом "б" підпункту 4 пункту 291.4 статті 291 ПК, а саме:

    - здійснюють виключно вирощування, відгодовування сільськогосподарської продукції, збирання, вилов, переробку такої власновирощеної або відгодованої продукції та її продаж;

    - провадять господарську діяльність (крім постачання) за місцем податкової адреси;

    - не використовують працю найманих осіб;

    - членами фермерського господарства такої фізичної особи є лише члени її сім'ї у визначенні частини другої статті 3 Сімейного кодексу;

    - площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у власності та/або користуванні членів фермерського господарства становить не менше двох гектарів, але не більше 20 гектарів.

    Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування за ставкою єдиного податку, встановленою для четвертої групи, така особа зобов'язана подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою Заяву та протягом 20 календарних днів з дня подання такої Заяви, Декларацію.

    Зареєстровані в установленому порядку ФОП, які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для четвертої групи, вважаються платниками єдиного податку з дня державної реєстрації.

    Форма податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи затверджена наказом Міністерства фінансів України № 578.

    Ковальчук Владимир

    На звітність ФГ впливають: форма ФГ. У цілому ФГ має той же самий набір звітності, що й суб’єкт господарювання відповідного типу. ФГ-юрособа складає таку ж звітність, як і звичайне сільськогосподарське підприємство. ФГ-ФОП – ту ж саму звітність, що й звичайний ФОП; система оподаткування. Аналогічно звичайним юрособам і фізособам вона може бути загальна і спрощена (детальніше про них – нижче). Наприклад, відмінність між формами ФГ існує щодо фінансової звітності: ФГ-юрособи фінансову звітність складають. Як мінімум, баланс і звіт про фінансові результати, (детальніше про них – нижче). За ст. 28 Закону № 973 ФГ має вести бухгалтерський облік своєї роботи і подавати фінансову звітність та статистичну інформацію; ФГ-ФОП фінансову звітність НЕ складають. Очевидно, що у фізичної особи не може бути балансу (звіту про фінансовий стан), так як його особисте майно не відокремлене від майна ФГ. Увага: Форма створення ФГ та система оподаткування визначають набір звітності, яку слід подавати у держоргани.ФГ-юрособа може перебувати на наступних системах оподаткування: загальна, тобто платник податку на прибуток. Може бути як платником, так і неплатником ПДВ; спрощена. Єдиний податок 3 група – 3% від доходу + платник ПДВ; спрощена. Єдиний податок 3 група – 5 % від доходу + неплатник ПДВ; спрощена. Єдиний податок 4 група (“сільськогосподарська” група). Може бути як платником, так і неплатником ПДВ. Увага: ФГ, як правило, перебувають на 3 групі або 4 групі єдиного податку. По ним різні податкові декларації Обрання спрощеної системи оподаткування не тільки змінює основну податкову декларацію, яка подається. Це ще й відміняє сплату, а відповідно й подачу відповідних декларацій з: земельного податку. Звільнення діє для 3 і 4 групи єдиного податку. Однак, для 3 групи з 01.07.2020 року діє виняток – земельний податок сплачується, якщо ділянка надається в оренду, найм, позичку; рентної плати за спецводокористування. Звільнення діє для 4 групи єдиного податку.Фермерські господарства незалежно від системи оподаткування звільненні від рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин (пп. 252.1.4 ПКУ та 252.1.5 ПКУ). Відповідно ними й не подається декларація щодо даної ренти. Таким чином, при застосуванні спрощеної системи ФГ неплатник податку на прибуток і земельного податку, а також може бути неплатником рентної плати за спецводокористування, якщо обере 4 групу. У тім, які і звичайні підприємства (не ФГ).

    Ковальчук Владимир

    Урядова програма підтримки розвитку фермерських господарств 2020

    Наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 24 липня 2020 № 1391 "Про затвердження форм для надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств"

    Наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 07 вересня 2020 № 1721 "Про внесення змін до наказу Мінекономіки від 24 липня 2020 року №1391"

    Напрями підтримки:

    - бюджетна дотація за утримання корів;

    - доплата на користь застрахованих осіб - членів/голови СФГ без набуття статусу юридичної особи ЄСВ;

    - часткова компенсація витрат, пов’язаних з наданими сільськогосподарськими дорадчими послугами;

    - бюджетна субсидія на одиницю оброблюваних угідь (1 гектар) – новоствореним фермерським господарствам;

    - фінансова підтримка сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів;

    - фінансова підтримка на поворотній основі

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня.

    Для того щоб створити фермерське господарство, у власності чи користуванні членів фермерського господарства повинні бути земельні ділянки для ведення такого господарства, товарного сільгоспвиробництва, особистого селянського господарства.

    Відповідно до частини 1 статті 5 Закону України «Про фермерське господарство» право на створення фермерського господарства має кожний дієздатний громадянин України, який досяг 18-річного віку та виявив бажання створити фермерське господарство. ПРОТЕ, згідно статті 118 «Порядок безоплатної приватизації земельних ділянок громадянами» Земельного кодексу України особа, яка виявила бажання створити фермерське господарство на землях, отриманих у власність чи користування зі складу земель державної чи комунальної власності, повинна мати досвід роботи у сільському господарстві або освіту, здобуту в аграрному навчальному закладі. Отже, в даному випадку без досвіду роботи у сільському господарстві або освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі Ви не зможете отримати у користування або в оренду земельну ділянку для ведення фермерського господарства. Адже це ті документи, які обовʼязково долучаються до клопотання органам місцевого самоврядування щодо відведення земельної ділянки для ведення фермерського господарства.

    Також важливо розуміти, що державна реєстрація фермерського господарства здійснюється після набуття права власності або користування земельною ділянкою.

    Для створення та державної реєстрації фермерського господарста зі статусом юридичної особи необхідно подати державному реєстратору такий перелік документів:

    1) заява про державну реєстрацію створення юридичної особи;

    2) оригінал АБО нотаріально засвідчена копія рішення засновника (якщо він один) або рішення засновників (ящо їх два або більше);

    3) статут фермерського господарства.

    Для створення та державної реєстрації сімейного фермерського господарства без статусу юридичної особи необхідно подати державному реєстратору:

    1) заяву про державну реєстрацію фізичної особи підприємцем;

    2) нотаріально посвідчений договір про створення сімейного фермерського господарства (якщо засновників декілька) або декларацію про створення сімейного фермерського господарства (якщо фермерське господарство буде вестися одноосібно). На відміну від договору, декларація не підлягає обовязковому нотаріальному посвідченню;

    3) якщо особа досягла 16-річного, але ще не досягла 18-річного віку, - нотаріально засвідчена письмова згода батьків (усиновлювачів) або піклувальника чи органу опіки та піклування.

    Нагадаю, що у 2015 році Верховна Рада України мала намір дозволити створювати фермерські господарства людям без спецосвіти і досвіду роботи. Але, нажаль, законопроект під № 2028а «Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо врегулювання окремих питань правового статусу земель фермерського господарства» НЕ ПРИЙНЯТО.

    Щодо сум податків то це питання вирішується податковим органом після реєстрації та взяття на облік юр. особи , відповідно обраної господарської діяльності.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%
    Карпенко Андрей Владимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Добрий день!

    Налоги:

    Фермерские хозяйства (ФХ), как и любые другие сельхозники-юрлица, вправе работать на общей системе налогообложения с уплатой налога на прибыль или в качестве плательщика единого налога (ЕН).

    Самостоятельно избрать упрощенную систему налогообложения может юрлицо или ФЛП при условии, что оно соответствует установленным ЕН-критериям и регистрируется плательщиком ЕН (п. 291.3 НКУ).

    СельхозЕН.Плательщиками ЕН группы 4 могут быть только предприятия-сельхозтоваропроизводители. При этом доля сельскохозяйственного товаропроизводства за предыдущий налоговый (отчетный) год у них должна быть равна или превышать 75 % (п.п. 4 п. 291.4 НКУ).

    Объект сельхозЕНобложения — площадь собственных и арендованных сельхозугодий (пашни, сенокосов, пастбищ и многолетних насаждений) и/или земель водного фонда (п. 2921.1 НКУ).

    За базу для сельхозЕНобложения принимают:

    а) в отношении пашни, сенокосов, пастбищ и многолетних насаждений — нормативную денежную оценку одного гектара соответствующих сельхозугодий;

    б) по землям водного фонда внутренних водоемов (озер, прудов, водохранилищ) — нормативную денежную оценку пашни в области.

    Ставки сельхозЕН установлены п. 293.9 НКУ в процентах к базе налогообложения, т. е. к нормативной денежной оценке одного гектара соответствующих категорий земель.

    Стать плательщиком сельхозЕН можно только с начала отчетного года. А вот возможность перехода с середины года НКУ не предусмотрена.

    Для того, чтобы перейти в единоналожники группы 4, достаточно не позднее 20 февраля текущего отчетного года подать пакет документов (п.п. 298.8.1 НКУ):

    общую налоговую декларацию на текущий год по всей площади земельных участков, с которых взимается налог, — в орган ГФСУ по своему местонахождению (месту пребывания на налоговом учете);

    отчетную налоговую декларацию на текущий год отдельно по каждому земучастку — в орган ГФСУ по месту расположения такого земельного участка;

    расчет сельхоздоли — в органы ГФСУ по своему местонахождению и/или по месту расположения земельных участков;

    сведения о наличии земельных участков — в органы ГФСУ по своему местонахождению и/или по месту расположения земельных участков.

    Уплачивают налог ежеквартально в течение 30 календарных дней после отчетного квартала в процентовке, указанной в п.п. 295.9.2 НКУ.

    Сельхозники — плательщики ЕН группы 4 освобождены от уплаты (п. 297.1 НКУ):

    1) налога на прибыль;

    2) земельного налога за участки, которые используют для сельхозтоваропроизводства;

    3) рентной платы за спецводопользование.

    Помимо освобождения от уплаты части налогов, преимуществом сельхозЕН являются относительно невысокие (в сравнении с налогом на прибыль) ставки налога. Между тем размер сельхозЕН не привязан к результатам деятельности агрария. Поэтому он выгоден для (1) высокорентабельных ФХ либо для тех, (2) кому в сельхоздеятельности достаточно небольшого участка земли, ведь сельхозЕН рассчитывается от размера земучастка.

    ЕН группы 3.Плательщиком ЕН третьей группы может быть как юридическое, так и физлицо. Главное, чтобы в течение календарного года объем его дохода не превысил 5 млн грн. (п.п. 3 п. 291.4 НКУ). Такие плательщики могут осуществлять любые виды деятельности, кроме запрещенных п. 291.5 НКУ. К счастью, среди них не найти сельхозтоваропроизводство.

    Объектом ЕН группы 3 выступает любой доход, полученный в течение отчетного периода как в денежной форме, так и в материальной или нематериальной. К такому доходу применяют ставки:

    3 % — для плательщиков НДС;

    5 % — для неплательщиков НДС.

    Отчитываются третьегруппники раз в квартал (п. 294.1 НКУ). Также ежеквартально они платят ЕН.

    Как и сельхозЕНщики, третьегруппники освобождены от налога на прибыль и земельного налога за участки, используемые в хоздеятельности. А по рентной плате за спецводопользование льготы у них нет.

    Общая система

    Налог на прибыль.Хотя общая система налогообложения у аграриев и не в особом почете, тем не менее налог на прибыль является наиболее объективным. Ведь он уплачивается в зависимости от полученного бухгалтерского финрезультата, скорректированного на разницы.

    Каких-либо особых условий для применения общей системы налогообложения нет. Ее может применять любое юрлицо.

    Правила взимания налога на прибыль установлены ст. 134 НКУ. А особенности применения налоговых разниц прописаны в ст. 138 — 140 НКУ.

    Базой налогообложения является денежное выражение прибыли, основная ставка налога — 18 %.

    Предприятия с годовым доходом за прошлый год свыше 20 млн грн. подают прибыльную декларацию ежеквартально (п. 137.4 НКУ). Те же, у кого доход не превышает 20 млн грн., а также производители сельхозпродукции отчитываются один раз в год. (п. 137.5 НКУ). Правда, налоговики против годового периода для сельхозпроизводителей (см. с. 27).

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня, Іване!

    Фермерське господарство є формою підприємницької діяльності громадян, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, здійснювати її переробку та реалізацію з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм у власність та/або користування, у тому числі в оренду, для ведення фермерського господарства, товарного сільськогосподарського виробництва, особистого селянського господарства (частина перша статті 1 Закону).

    Фермерське господарство може бути створене одним громадянином України або кількома громадянами України, які є родичами або членами сім'ї, відповідно до закону.

    Право на створення фермерського господарства має кожний дієздатний громадянин України, який досяг 18-річного віку та виявив бажання створити фермерське господарство (частина першою статті 5 Закону).

    Типи фермерського господарства:

    ♦ без статусу юридичної особи як фізична особа - підприємець (організовується на основі діяльності фізичної особи - підприємця і має статус сімейного фермерського господарства, за умови використання праці членів такого господарства, якими є виключно фізична особа - підприємець та члени її сім’ї);

    ♦ зі статусом юридичної особи:

    • сімейне фермерське господарство, в діяльності якого використовується праця членів такого господарства, якими є виключно члени однієї сім’ї;
    • сімейне фермерське господарством із залученням інших громадян виключно для виконання сезонних та окремих робіт, які безпосередньо пов’язані з діяльністю господарства і потребують спеціальних знань чи навичок.

    Фермерське господарство підлягає державній реєстрації у порядку, встановленому законом для державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, за умови набуття громадянином України або кількома громадянами України, які виявили бажання створити фермерське господарство, права власності або користування земельною ділянкою (стаття 8 Закону).

    Створення сімейного фермерського господарства без набуття статусу юридичної особи

    Сімейне фермерське господарство без статусу юридичної особи організовується фізичною особою самостійно або спільно з членами її сім’ї на підставі договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства (типова форма договору), який укладається в письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню за місцем розташування майна та земельних ділянок фермерського господарства.

    Умови договору про створення сімейного фермерського господарства визначають:

    • найменування, місцезнаходження (адресу) господарства, мету та види його діяльності;
    • порядок прийняття рішень та координації спільної діяльності членів господарства;
    • правовий режим спільного майна членів господарства;
    • порядок покриття витрат та розподілу результатів (прибутку або збитків) діяльності господарства між його членами;
    • порядок вступу до господарства та виходу з нього;
    • трудові відносини членів господарства, інші положення, що не суперечать чинному законодавству;
    • прізвище, ім’я та по батькові членів господарства, ступінь їх родинного зв’язку, паспортні дані та реєстраційні номери облікових карток платників податків (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті, реєстраційні номери облікових карток платників податків не зазначаються);
    • інші положення, що не суперечать чинному законодавству (частина п'ята статті 81Закону).

    Головою сімейного фермерського господарства без статусу юридичної особи є член сім’ї, визначений договором (декларацією) про створення сімейного фермерського господарства, який реєструється як фізична особа - підприємець, та який в подальшому виступає від імені господарства.

    Цікаво! Лист Міністерства юстиції України від 25 листопада 2019 року № 10575/8.4.3/32-19 "Щодо порядку державної реєстрації сімейних фермерських господарств"

    .

    Створення сімейного фермерського господарства без набуття статусу юридичної особи:

    Фермерське господарство як юридична особа діє на основі статуту, в якому зазначаються найменування господарства, його місцезнаходження, адреса, предмет і мета діяльності, порядок формування майна (складеного капіталу), органи управління, порядок прийняття ними рішень, порядок вступу до господарства та виходу з нього та інші положення, що не суперечать законодавству України.

    Перелік необхідних документів:

    Для державної реєстрації фермерського господарства як юридиної особи його голова подає виконавчим органам сільських, селищних та міських рад, Київській, Севастопольській міській, районній, районній у містах Києві та Севастополі державній адміністрації, в тому числі через центри надання адміністративних послуг; нотаріусу наступні документи:

    1. заяву про державну реєстрацію створення юридичної особи (форма 1);
    2. протокол загальних зборів засновників фермерського господарства (оригінал або нотаріально засвідчена копія);
    3. статут;
    4. документ про сплату адміністративного збору;
    5. нотаріально засвідчена копія документа, що посвідчує особу, яка є кінцевим бенефіціарним власником юридичної особи, - для фізичної особи - нерезидента та, якщо такий документ оформлений без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру, - для фізичної особи - резидента.

    Дії, які потрібно виконати після реєстрації:

    Після того як фермерське господарство зареєстровано потрібно:

    1. стати на податковий облік в територіальному органі Державної фіскальної служби (у тому числі щодо переходу на спрощену систему оподаткування);
    2. для подання податкової звітності в електронній формі - отримати сертифікат електронного ключа в центрі сертифікації ключів, наприклад на сайті АЦСК "Україна";
    3. якщо фермерське господарство планує отримувати дохід у безготівковій формі, потрібно відкрити поточний рахунок в банківській установі.

    Членство у фермерському господарстві:

    Членами фермерського господарства можуть бути подружжя, їх батьки, діти, які досягли 14-річного віку, інші члени сім’ї, родичі, які об’єдналися для спільного ведення фермерського господарства, визнають і дотримуються положень установчого документа фермерського господарства.

    При створенні фермерського господарства одним із членів сім’ї інші члени сім’ї, а також родичі можуть стати членами цього фермерського господарства після внесення змін до його установчого документа.

    Майно фермерського господарства:

    Майно фермерського господарства належить йому на праві власності, до складу якого можуть входити будівлі, споруди, облаштування, матеріальні цінності, цінні папери, продукція, вироблена господарством в результаті господарської діяльності, одержані доходи, інше майно, набуте на підставах, що не заборонені законом, право користування землею, водою та іншими природними ресурсами, будівлями, спорудами, обладнанням, а також інші майнові права (в тому числі на інтелектуальну власність), грошові кошти, які передаються членами фермерського господарства до його складеного капіталу.

    Фермерське господарство має право споруджувати житлові будинки, господарські будівлі та споруди на належних йому, його членам на праві власності земельних ділянках відповідно до затверджених документації із землеустрою та містобудівної документації у встановленому законом порядку, а також на орендованій земельній ділянці за попереднім погодження з орендодавцем (стаття 16 Закону).

    Державна підтримка:

    → Доплата єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування членам/голові сімейного фермерського господарства без статусу юридичної особи, яке утворене відповідно до статті 81 Закону та зареєстроване платником єдиного податку четвертої групи згідно із главою 1 розділу XIV Податкового кодексу України, відповідно до Порядку надання сімейним фермерським господарствам додаткової фінансової підтримки через механізм доплати на користь застрахованих осіб - членів/голови сімейного фермерського господарства єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвредженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 травня 2019 року № 565.

    Члени/голова сімейного фермерського господарства, які підлягають страхуванню на інших підставах або звільняються від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування відповідно до частини четвертої статті 4 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" та не беруть добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, не мають права на отримання доплати.

    → Фінансова підтримка відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств, завтердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07 лютого 2018 року № 106, за напрямами:

    1. часткова компенсація вартості насіння сільськогосподарських рослин вітчизняного виробництва, закупленого у фізичних осіб - підприємців та юридичних осіб, які здійснюють виробництво та/або його реалізацію;
    2. часткова компенсація витрат, пов’язаних з наданими сільськогосподарськими дорадчими послугами;
    3. фінансова підтримка сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів;
    4. часткова компенсація вартості придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва;
    5. бюджетна субсидія на одиницю оброблюваних угідь (1 гектар) - новоствореним фермерським господарствам;
    6. бюджетна субсидія на одиницю оброблюваних угідь (1 гектар) для фермерських господарств (крім новостворених);
    7. здешевлення кредитів;
    8. спеціальна бюджетна дотація за утримання корів молочного напряму продуктивності фермерському господарству, у власності якого перебуває від п’яти корів, ідентифікованих та зареєстрованих відповідно до законодавства.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Создание ФХ:

    Фермерское хозяйство (ФХ) — это в первую очередь предпринимательская деятельность граждан. Заключается она в том, что эти самые граждане производят товарную сельхозпродукцию, осуществляют ее переработку и реализацию с целью получения прибыли. К тому же эта предпринимательская деятельность проводится на земельных участках, предоставленных гражданам в собственность и/или пользование (в том числе в аренду) для ведения фермерского хозяйства, товарного сельхозпроизводства или личного крестьянского хозяйства.

    Итак, для создания ФХ нам нужно решить несколько ключевых задач:

    1) определиться с формой ФХ;

    2) найти и собрать членов ФХ;

    3) назначить председателя ФХ;

    4) найти землю для осуществления ФХ своей деятельности;

    5) пройти государственную регистрацию.

    Формы фермерских хозяйств

    № п/п

    Форма ФХ

    Примечание

    1

    Семейное ФХ — юридическое лицо

    Членами такого ФХ выступают исключительно члены одной семьи в понимании ст. 3 СКУ (см. ниже).

    Это юридическое лицо также действует на основании устава.

    Содержание последнего такое же, как и у ФХ — юридических лиц из п. 1 этой таблицы

    2

    ФХ — юридическое лицо

    Юридическое лицо, действующее на основании устава.

    Членами ФХ являются члены семьи и родственники в понимании ст. 3 Закона о ФХ (см. ниже).

    В уставе обязательно указываются (ч. 4 ст. 1 Закона о ФХ): (1) наименование общества; (2) его местонахождение (адрес); (3) предмет и цель деятельности; (4) порядок формирования имущества (складочного капитала); (5) органы управления; (6) порядок принятия решений органами управления; (7) порядок входа и выхода из хозяйства.

    Также в уставе могут прописываться другие положения, не противоречащие законодательству Украины

    3

    Семейное ФХ без создания юридического лица*

    Создается на базе ФЛП. Членами такого ФХ являются только ФЛП и члены его семьи в понимании ст. 3 СКУ (см. ниже).

    Деятельность этих субъектов регулируется специальным договором между ФЛП и членами его семьи.

    Договор можно считать аналогом устава. Этот документ обязательно удостоверяется нотариально (ч. 2 ст. 81 Закона о ФХ) и должен в себе содержать (ч. 5 ст. 81 Закона о ФХ): (1) наименование хозяйства; (2) его местонахождение (адрес); (3) цель и виды деятельности хозяйства; (4) порядок принятия решений и координации совместной деятельности членов хозяйства; (5) правовой режим общего имущества членов хозяйства;(6) порядок покрытия затрат хозяйства; (7) порядок распределения результатов (прибыли или убытков) деятельности хозяйства между его членами; (8) порядок входа в ФХ и выхода из него; (9) трудовые отношения членов хозяйства; (10) иные положения, не противоречащие действующему законодательству.

    * Не путайте эту форму ФХ с личным крестьянским хозяйством (ЛКХ). Деятельность ЛКХ не является предпринимательской. Такие субъекты не нуждаются в государственной регистрации.

    Кто может создать ФХ?

    На создание своего ФХ имеет право каждый дееспособный гражданин Украины, достигший 18 лет (ч. 1 ст. 5 Закона о ФХ).

    При этом учреждать свое «ранчо» ☺ может как один, так и несколько граждан. Главное, чтобы все учредители являлись родственниками или членами семьи в соответствии с законом.

    Заметьте: речь идет исключительно о физических лицах. При этом иностранцы и лица без гражданства не в счет.

    Кто может быть членом ФХ?

    К членам ФХ подход особый. В первую очередь все зависит от того, какой тип фермерского хозяйства вы выберете.

    Если это будет семейное ФХ (пп. 1 и 3 нашей таблицы), то его членами могут быть исключительно члены семьи в понимании ст. 3 СКУ. Это лица, которые совместно проживают, связаны общим бытом, имеют взаимные права и обязанности.

    В отношении обычных ФХ (без слова «семейный») руководствуемся ст. 3 Закона о ФХ. Здесь членами могут быть: супруги, их родители, дети (достигшие 14 лет), другие члены семьи и родственники.

    В отношении обычных ФХ (без слова «семейный») руководствуемся ст. 3 Закона о ФХ. Здесь членами могут быть: супруги, их родители, дети (достигшие 14 лет), другие члены семьи и родственники.

    Для целей Закона о ФХ к членам семьи и родственникам главы ФХ относятся жена (муж), родители, дети, бабушка, дедушка, прабабушка, прадедушка, внуки, правнуки, мачеха, отчим, падчерица, пасынок, родные и двоюродные братья и сестры, дядя, тетя, племянники как председателя ФХ, так и его жены (ее мужа), а также лица, пребывающие в родственных отношениях первой степени родства со всеми указанными выше членами семьи и родственниками (родители такого лица и родители мужа или жены, ее муж или его жена, дети как такого лица, так и ее мужа или его жены, в том числе усыновленные ими дети).

    Обратите внимание:

    членами любого ФХ не могут быть лица, работающие в нем по трудовому договору (контракту)

    Председатель ФХ.По сути, председатель — это тот же директор. Он выступает от имени ФХ, заключает договоры и осуществляет другие юридически значимые действия.

    Председателем семейного ФХ-юрлица может быть только член соответствующей семьи.

    А для семейного ФХ без создания юрлица — член семьи, зарегистрированный ФЛП и указанный в договоре о создании хозяйства (ч. 3 ст. 81 Закона о ФХ).

    Остальные же формы ФХ могут в качестве председателя назначить как своего учредителя, так и других лиц (не членов ФХ).

    Главное, чтобы эти «другие» были указаны в уставе (ч. 1 ст. 4 Закона о ФХ).

    Складочный капитал

    В состав имущества ФХ (складочный капитал) могут входить: здания, сооружения, материальные ценности, ценные бумаги, продукция ФХ, полученные доходы, иное имущество, приобретенное на основаниях, не запрещенных законом, право пользования землей, водой и другими природными ресурсами, домами, сооружениями, оборудованием, а также другие имущественные права (в том числе интеллектуальной собственности), денежные средства (ст. 19 Закона о ФХ).

    Заметьте: речь здесь идет о ФХ — юридических лицах. Именно у них может быть складочный капитал. Но использовать имущество, перечисленное в ст. 19 Закона о ФХ, может и фермерское хозяйство — ФЛП.

    Имущественные права, которые входят в складочный капитал ФХ, передаются последнему на определенный в уставе срок. Так что если кто-то из членов ФХ планирует внести, например, право пользования земельным участком, то не забудьте в уставе прописать сроки пользования этим правом.

    Имущество ФХ принадлежит ему на праве собственности.

    Основа всего — земля

    Мы с вами уже выяснили, что без земельного участка фермерское хозяйство существовать никак не может. К тому же наличие в собственности или в пользовании у граждан — учредителей ФХ земельных участков — обязательное условие для государственной регистрации (ст. 8 Закона о ФХ).

    Землями же ФХ могут выступать земельные участки, которые (ч. 1 ст. 31 ЗКУ, ч. 1 ст. 12 Закона о ФХ):

    1) находятся в частной собственности членов ФХ;

    2) находятся в собственности ФХ как юридического лица;

    3) используются ФХ на условиях аренды.

    Если мы говорим о праве собственности членов ФХ (п. 1 нашего списка), то физические лица могут ее получить (приватизировать) бесплатно. Так, в соответствии с п. «а» ч. 1 ст. 121 ЗКУ граждане Украины имеют право получить бесплатно земельные участки из земель гос- или коммунальной собственности для ведения ФХ в размере земельной доли (пая), определенной для членов сельхозпредприятий, размещенных на территории сельского, поселкового, горсовета, где находится ФХ. Если на этой территории несколько сельхозпредприятий, то определяется средний размер доли (пая) по этим предприятиям. А вот если сельхозпредприятия на соответствующей территории отсутствуют, то размер такой доли (пая) определяется как средний по району.

    При этом участвовать в публичных торгах не нужно (ч. 3 ст. 134 ЗКУ).

    Перечень документов для получения земельного участка для ведения ФХ предусмотрен ч. 6 ст. 118 ЗКУ. Учтите: кроме всего прочего будущему фермеру нужно иметь опыт работы в сельском хозяйстве или образование, полученное в аграрном учебном заведении. Перечень подтверждающих соответствующий опыт работы документов предусмотрен постановлением № 584 (ср. 025069200). И среди них не только выписка из трудовой книжки.

    Поскольку ФХ может использовать земли своих членов, то можно:

    а) оформить право пользования землей договором аренды между ФХ и членом ФХ и актом приема-передачи (кстати, в аренду могут передаваться и паи);

    б) включить в устав положение о том, что член ФХ передает свою землю в пользование такому хозяйству на основании ч. 2 ст. 12 Закона о ФХ (при этом оформив передачу земельного участка актом приема-передачи).

    Передать хозяйству в пользование можно и земельные участки, которые у членов ФХ находятся в аренде.

    Государственная регистрация

    ФХ подлежит госрегистрации как юридическое лицо или ФЛП. Порядок проведения этой процедуры (в том числе и для ФХ) предусмотрен Законом № 755.

    Перечень необходимых документов практически тот же, что и для государственной регистрации классического субъекта хозяйствования.

    Для юридических лиц:

    1) заявление (форма 1*);

    * На сегодняшний день действуют формы заявлений в сфере государственной регистрации юридических лиц, ФЛП и общественных формирований, утвержденные приказом Минюста от 18.11.2016 г. № 3268/5.

    2) протокол общего собрания учредителей юрлица (оригинал или нотариально заверенная копия);

    3) 1 экземпляр устава;

    4) оригинал или нотариально заверенная копия доверенности лица, подающего пакет документов регистратору.

    УДАЧИ!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Поддержка:

    Постановлением Кабинета Министров Украины от 22 мая 2019 № 565 (далее - Постановление № 565) утвержден Порядок предоставления семейным фермерским хозяйствам дополнительной финансовой поддержки через механизм использования средств, предусмотренных Минагрополитики в государственном бюджете по программе «Финансовая поддержка фермерских хозяйств», которые направляются на дополнительную финансовую поддержку фермерских хозяйств со статусом семейных фермерских хозяйств через механизм доплаты в пользу застрахованных лиц - членов/головы семейного фермер ского хозяйства единого взноса на общеобязательное государственное социальное страхование (далее - доплата).Вся поддержка через Госбюджет.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Окрім рекомендацій колег також рекомендую Вам звернутися в центр зайнятості, за місцем вашої реєстрації, у них наявні програми по безкоштовному навчанню окрім теорії, ще й практичне навчання, типу робота з сг технікою, окрім цього у них же ви зможете проконсультуватися щодо приписів із ч.1 ст. 121 ЗКУ громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності: для ведення фермерського господарства — в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство. Якщо на території сільської, селищної, міської ради розташовано декілька сільськогосподарських підприємств, розмір земельної частки (паю) визначається як середній по цих підприємствах. У разі відсутності сільськогосподарських підприємств на території відповідної ради розмір земельної частки (паю) визначається як середній по району.

    Також існує програми фінансування ФГ, яки щороку фінансуються, про їх деталі та умови, ви зможете дізнатися на сайті АПК в вашій райдержадміністрації, або просто завернувшись до них, це є кредитні програми, проте ставка по кредитах йде 1-3 %

    Успіху

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий вечір, Іван!

    Створення сімейного фермерського господарства без набуття статусу юридичної особи у формі фізичної особи-підприємця згідно статті 8-1 Закону України «Про фермерське господарство» особа може організувати особисто згідно декларації, або спільно з членами її сім’ї на підставі договору про створення сімейного фермерського господарства.

    Фермерське господарство є формою підприємницької діяльності громадян, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, здійснювати її переробку та реалізацію з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм у власність та/або користування, у тому числі в оренду, для ведення фермерського господарства, товарного сільськогосподарського виробництва, особистого селянського господарства, відповідно до закону (стаття 1 Закону «Про фермерське господарство»).

    Право на створення фермерського господарства має кожний дієздатний громадянин України, який досяг 18-річного віку та виявив бажання створити фермерське господарство.

    Фермерське господарство без статусу юридичної особи організовується на основі діяльності фізичної особи - підприємця і має статус сімейного фермерського господарства, за умови використання праці членів такого господарства, якими є виключно фізична особа - підприємець та члени її сім'ї відповідно до статті 3 Сімейного кодексу. Особливості створення та діяльності сімейного фермерського господарства без набуття статусу юридичної особи регулюються положеннями статті 8-1 цього Закону.

    Головою сімейного фермерського господарства може бути лише член відповідної сім'ї.

    Залучення сімейним фермерським господарством інших громадян відповідно до статті 27 цього Закону може здійснюватися виключно для виконання сезонних та окремих робіт, які безпосередньо пов'язані з діяльністю господарства і потребують спеціальних знань чи навичок.

    Фермерське господарство підлягає державній реєстрації відповідно до Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», за умови набуття громадянином України або кількома громадянами України, які виявили бажання створити фермерське господарство, права власності або користування земельною ділянкою.

    Сімейне фермерське господарство без статусу юридичної особи організовується фізичною особою самостійно або спільно з членами її сім'ї на підставі договору (декларації) про створення такого господарства.

    Договір про створення сімейного фермерського господарства укладається фізичною особою спільно з членами її сім’ї в письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню за місцем розташування майна та земельних ділянок фермерського господарства.

    Декларація про створення сімейного фермерського господарства (у разі одноосібного ведення такого господарства) складається фізичною особою самостійно в письмовій формі.

    Умови договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства визначають: а) найменування, місцезнаходження (адресу) господарства, мету та види його діяльності; б) порядок прийняття рішень та координації спільної діяльності членів господарства; в) правовий режим спільного майна членів господарства; г) порядок покриття витрат та розподілу результатів (прибутку або збитків) діяльності господарства між його членами; ґ) порядок вступу до господарства та виходу з нього; д) трудові відносини членів господарства; е) прізвище, ім’я та по батькові членів господарства, ступінь їх родинного зв’язку, паспортні дані та реєстраційні номери облікових карток платників податків (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті, реєстраційні номери облікових карток платників податків не зазначаються); є) інші положення, що не суперечать чинному законодавству.

    Договір про створення сімейного фермерського господарства укладається фізичною особою спільно з членами її сім'ї в письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню за місцем розташування майна та земельних ділянок фермерського господарства.

    Декларація про створення сімейного фермерського господарства (у разі одноосібного ведення такого господарства) складається фізичною особою самостійно в письмовій формі.

    Головою сімейного фермерського господарства без статусу юридичної особи є член сім'ї, визначений договором (декларацією) про створення сімейного фермерського господарства, який реєструється як фізична особа - підприємець.

    Після укладання (складання) договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства голова сімейного фермерського господарства має зареєструватися як фізична особа - підприємець або зареєструвати зміни до відомостей про фізичну особу - підприємця в порядку, встановленому законом.

    Умови договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства визначають:

    - найменування, місцезнаходження (адресу) господарства, мету та види його діяльності;

    - порядок прийняття рішень та координації спільної діяльності членів господарства;

    - правовий режим спільного майна членів господарства;

    - порядок покриття витрат та розподілу результатів (прибутку або збитків) діяльності господарства між його членами;

    - порядок вступу до господарства та виходу з нього;

    - трудові відносини членів господарства;

    - прізвище, ім'я та по батькові членів господарства, ступінь їх родинного зв'язку, паспортні дані та реєстраційні номери облікових карток платників податків (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті, реєстраційні номери облікових карток платників податків не зазначаються);

    - інші положення, що не суперечать чинному законодавству.

    Типова форма договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної політики, з якою можливо ознайомитись за посиланням.

    Обов'язковою умовою для створення сімейного фермерського господарства без статусу юридичної особи є наявність земельної ділянки, наданої у власність та/або користування, у тому числі в оренду, для ведення фермерського господарства, товарного сільськогосподарського виробництва, особистого селянського господарства.

    СФГ мають право на отримання державної підтримки за рахунок коштів державного бюджету відповідно до затверджених програм.

    Найпростішими формами держпідтримки для новостворених СФГ можна визначити такі: надання безвідсоткових кредитів через Український державний фонд підтримки фермерських господарств обсязі до 500 тис. грн на конкурсних засадах на поворотній основі для використання на встановлені/заявлені цілі терміном до 5 років із забезпеченням виконання зобов'язання щодо повернення (застава, поручительство); додаткова фінансова підтримка через механізм доплати на користь застрахованих осіб — членів/голови сімейного фермерського господарства без набуття статусу юридичної особи, яке зареєстроване платником єдиного податку четвертої групи, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування протягом 10 років у розмірі від 0,9 до 0,1 мінімального страхового внеску виключно за умови сплати решти внеску головою СФГ за себе та за своїх членів; фінансова підтримка розвитку фермерських господарств (постанова КМУ від 7 лютого 2018 року № 106) за напрямами: спеціальна бюджетна дотація за утримання корів молочного напряму продуктивності фермерському господарству, у власності якого перебуває від п’яти корів, ідентифікованих та зареєстрованих відповідно до законодавства; бюджетна субсидія на одиницю оброблюваних угідь (гектар) — новоствореним фермерським господарствам; часткова компенсація витрат сільськогосподарським дорадчим службам, пов’язаних з наданням дорадчих послуг; фінансова підтримка сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Фараон Катерина Леонідівна
    Фараон Катерина Леонідівна 3 года назад

    Юрист, г. Каменец-Подольский, 8 лет опыта

    Доброго дня, Іване.

    Щодо Вашого запитання, повідомляю наступне.

    Створення сімейного ФГ

    Що потрібно щоб зареєструватися.Згідно статті 5 ЗУ "Про фермерське господарство" (далі - Закон) Право на створення фермерського господарства має кожний дієздатний громадянин України, який досяг 18-річного віку та виявив бажання створити фермерське господарство.

    Для реєстрації фермерського господарства статтею 8-1 Закону передбачено особливості створення та діяльності сімейного фермерського господарства без набуття статусу юридичної особи

    1. Сімейне фермерське господарство без статусу юридичної особи організовується фізичною особою самостійно або спільно з членами її сім’ї на підставі договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства.

    2. Договір про створення сімейного фермерського господарства укладається фізичною особою спільно з членами її сім’ї в письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню за місцем розташування майна та земельних ділянок фермерського господарства.

    Декларація про створення сімейного фермерського господарства (у разі одноосібного ведення такого господарства) складається фізичною особою самостійно в письмовій формі.

    3. Головою сімейного фермерського господарства без статусу юридичної особи є член сім’ї, визначений договором (декларацією) про створення сімейного фермерського господарства, який реєструється як фізична особа - підприємець.

    Після укладання (складання) договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства голова сімейного фермерського господарства має зареєструватися як фізична особа - підприємець або зареєструвати зміни до відомостей про фізичну особу - підприємця в порядку, встановленому законом.

    4. Від імені сімейного фермерського господарства без статусу юридичної особи має право виступати голова цього господарства або уповноважений ним у встановленому цивільним законодавством порядку один із членів господарства.

    5. Умови договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства визначають:

    а) найменування, місцезнаходження (адресу) господарства, мету та види його діяльності;

    б) порядок прийняття рішень та координації спільної діяльності членів господарства;

    в) правовий режим спільного майна членів господарства;

    г) порядок покриття витрат та розподілу результатів (прибутку або збитків) діяльності господарства між його членами;

    ґ) порядок вступу до господарства та виходу з нього;

    д) трудові відносини членів господарства;

    е) прізвище, ім’я та по батькові членів господарства, ступінь їх родинного зв’язку, паспортні дані та реєстраційні номери облікових карток платників податків (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті, реєстраційні номери облікових карток платників податків не зазначаються);

    є) інші положення, що не суперечать чинному законодавству.

    6. Типова форма договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної політики.

    Скільки податку потрібно буду платити в місяць.

    Так як ФГ підлягає загальообов'язковому державному соціальному страхуванню та пенсійному забезпеченню, то Фермерське господарство реєструється в установленому законом порядку як платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Це 19,5% від з/п працевлаштованих осіб.

    Які є державні підтримки. Державна підтримка ФГ передбачена Розділом ІІІ Закону https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/973-15#n51

    Ряба Світлана

    Добрий день!

    Фермерське господарство без статусу юридичної особи організовується на основі діяльності фізичної особи - підприємця і має статус сімейного фермерського господарства, за умови використання праці членів такого господарства, якими є виключно фізична особа - підприємець та члени її сім'ї відповідно до статті 3 СК України.

    Залучення сімейним фермерським господарством інших громадян відповідно до статті 27 цього Закону може здійснюватися виключно для виконання сезонних та окремих робіт, які безпосередньо пов'язані з діяльністю господарства і потребують спеціальних знань чи навичок.

    Фермерське господарство підлягає державній реєстрації відповідно до ЗУ "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" за умови набуття громадянином України, права власності або користування земельною ділянкою.

    Сімейне фермерське господарство без статусу юридичної особи організовується фізичною особою самостійно або спільно з членами її сім'ї на підставі договору (декларації) про створення такого господарства.

    Договір про створення сімейного фермерського господарства укладається фізичною особою спільно з членами її сім'ї в письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню за місцем розташування майна та земельних ділянок фермерського господарства.

    Головою сімейного фермерського господарства без статусу юридичної особи є член сім'ї, визначений договором (декларацією) про створення сімейного фермерського господарства, який реєструється як фізична особа - підприємець.

    Після укладання (складання) договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства голова сімейного фермерського господарства має зареєструватися як фізична особа - підприємець або зареєструвати зміни до відомостей про фізичну особу - підприємця в порядку, встановленому законом.

    Умови договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства визначають:

    - найменування, місцезнаходження (адресу) господарства, мету та види його діяльності;

    - порядок прийняття рішень та координації спільної діяльності членів господарства;

    - правовий режим спільного майна членів господарства;

    - порядок покриття витрат та розподілу результатів (прибутку або збитків) діяльності господарства між його членами;

    - порядок вступу до господарства та виходу з нього;

    - трудові відносини членів господарства;

    - прізвище, ім'я та по батькові членів господарства, ступінь їх родинного зв'язку, паспортні дані та реєстраційні номери облікових карток платників податків (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті, реєстраційні номери облікових карток платників податків не зазначаються);

    - інші положення, що не суперечать чинному законодавству.

    Типова форма договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної політики, з якою можливо ознайомитись за посиланням.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України