Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

ИТ, телекоммуникации, 05 января 2021, вопрос №35846 200₴

Огляд онлайн-шкіл. Чи можу я задавати запитання викладачам і знімати це?

Доброго дня. Чи можу я проходити співбесіду із викладачами онлайн-шкіл, в зумі, задавати питання і знімати це на відео, аби потім викладати в мережу? Справа в тому, що там рідко коли працюють професіонали і у своїх рекламних компаніях вони відверто брешуть про професіоналізм

Ответы юристов (11)

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Іване!

    Ви можете знімати викладачів на відео та поширювати це відео лише з їхньої згоди.

    Цивільний кодекс України не встановлює певної конкретної форми для вираження згоди, отже, вона може бути виражена у будь-який спосіб: письмово або усно, а також можлива мовчазна згода. При цьому така згода повинна бути отримана до моменту початку зйомки:

    ♦ ясно виражена згода - згода, надана в письмовому вигляді;

    ♦ усна згода - особа в усній формі перед камерою висловлює свою згоду на зйомки та транслювання зйомок у засобах масової інформації;

    ♦ мовчазна згода - особа знала й бачила, що її знімають на фото чи відеокамеру, але не висловила своїх заперечень щодо проведення зйомок.

    Відповідно до статті 11 Закону України "Про інформацію" збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди можливе лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та захисту прав людини.

    Відповідно до статті 308 Цивільного кодексу України фотографія, інші художні твори, на яких зображено фізичну особу, можуть бути публічно показані, відтворені, розповсюджені лише за згодою цієї особи., а в разі її смерті - за згодою її дітей, вдови (вдівця), батьків, братів та сестер.

    Поширення (розповсюдження) фотографій - люди мають необмежений доступ до фотографій в будь-який час і в будь-якому місці.

    Публічний показ - демонстрація оригінального або розмноженого запису за допомогою плівки, телекадру або будь-якого іншого пристрою в тих місцях, де знаходяться особи, що не належать до кругу сім'ї або близьких знайомих цієї сім'ї.

    Фотографія може бути розповсюджена без дозволу фізичної особи, яка зображена на ній, якщо це викликано необхідністю захисту її інтересів або інтересів інших осіб (частина третя статті 308 Цивільного кодексу України).

    Якщо особа заперечила щодо своєї фіксації, то зйомку потрібно припинити, а фрагменти з її участю вилучити.

    Фізична особа, яка погодилася на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку, може вимагати припинення їх публічного показу в тій частині, яка стосується її особистого життя. Витрати, пов'язані з демонтажем виставки чи запису, відшкодовуються цією фізичною особою (частина друга статті 307 Цивільного кодексу України).

    Всього Вам доброго!

    Беликов Олег  Александрович

    Доброго дня. Ваше питання не зовсім розуміло - навіщо викладати відео в мережу? Ваша думка може розходитися з думкою фахівця, але він повинен притримуватись шкільної программи. Або мова йде про якісь інші школи на комерційній основі? Так, можите знімати но не викладати в мережі, бо на це потрібна згода викладача.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня, Іване!

    Знімати Ви звичайно можете, однак виключно для власних потреб, і без поширення цього відео в мережі Інтернет, або на інших ресурсах.

    Поширювати відео можна тільки за згодою осіб, яких будуть знімати, а також необхідно отримати таку згоду до моменту зйомки.

    За порушення таким норм, Вас можуть притягнути до відповідальності, а також подано позов проти Вас

    Всього найкращого!

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня.

    Знімання людей для подальшого оприлюднення фото-, відеоматеріалу регламентовано статтею 307 Цивільного кодексу України, але це право не є абсолютним і може бути обмежене. Так, фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку лише за її згодою (крім деяких виключень), оскільки процес відповідної зйомки може певним чином суттєво порушувати особисті немайнові права фізичної особи.

    Якщо зйомки проводяться відкрито на вулиці, на зборах, конференціях, мітингах та інших заходах публічного характеру, припускається, що особа надала згоду на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку.

    Отже на зйомку та розповсюдження повинна бути згода.

    Марусяк Андрій Романович

    Доброго дня! чинний Цивільний кодекс забороняє вам знімати особу без її згоди. Також ви не можте знімати особу таємно, тобто, ви маєте повідомити особу про те, що ви її знімаєте ( у вашому випадку зберігаєте записане відео).

    Стаття 307 ЦК 1. Фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку лише за її згодою. Згода особи на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку припускається, якщо зйомки проводяться відкрито на вулиці, на зборах, конференціях, мітингах та інших заходах публічного характеру.

    2. Фізична особа, яка погодилася на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку, може вимагати припинення їх публічного показу в тій частині, яка стосується її особистого життя. Витрати, пов'язані з демонтажем виставки чи запису, відшкодовуються цією фізичною особою.

    3. Знімання фізичної особи на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку, в тому числі таємне, без згоди особи може бути проведене лише у випадках, встановлених законом.

    Висновок: ні, ви не можете розміщувати відео без згоди особи і знімати її таємно. На вас можуть подати позов до суду, зобов'язати відшкодувати моральну і матеріальну шкоду. Якщо ви бажаєте прокоментувати непрофесійність викладачів, свою думку ви може розмістити в коментарях, окремому відео. Ви можете поскаржитись на рекламу, яка не відповідає дійсності на майданчик, де розміщена дана реклама та у відповідні служби. https://zmina.info/news/jiak_poskarzhitis_na_seksi...

    Малик Олександр Володимирович

    Доброго дня!

    Слід отримати згоду особи на відеозйомку, оскільки без наявності такої згоди до вас може бути подано позов до суду про відшкодування завданої шкоди.

    Звертаю увагу, що згідно з ч. 1 ст. 307 ЦК України фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку лише за її згодою.

    Токмач Галина Николаевна

    Здравствуйте, Иван. Снимать людей можно только с их согласия, тем более, выкладывать в доступ.

    Это чревато встречным иском в отношении вас. Я бы не советовала так делать.

    С уважением юрист Галина Токмач

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрий день!

    Якщо ви публікуєте будь-які чужі матеріали (тексти, картинки, відео тощо – все, що є твором у розумінні ст. 8 Закону України «Про авторське право і суміжні права») рекомендуємо звернути увагу на наступні моменти.

    НЕОБХІДНІСТЬ ОТРИМАННЯ ЗГОДИ

    Одним із найголовніших прав автора або іншої особи, якій належать авторські права, є право на дозвіл або заборону використання твору іншими (ст. 15 Закону України «Про авторське право і суміжні права»). Під використанням розуміється будь-яке відтворення, зокрема, передрук тексту на вашому сайті, опублікування чужої картинки тощо.

    За загальним правилом вважається, що не можна використовувати контент без дозволу його автора або іншої особи, якій належать авторські права. Це означає, що автору не потрібно робити жодних застережень стосовно неможливості використання його творів іншими особами: така заборона вже презюмується законом.

    Для того, щоб отримати згоду варто звернутись безпосередньо до власника контенту і отримати його схвальну відповідь.

    Не звертатись за окремим дозволом і використовувати чужий контент можна лише в тих випадках, коли така можливість прямо зазначена на самому ресурсі. В усіх інших випадках запозичення чужих матеріалів навіть із гіперпосиланням буде вважатись порушенням.

    Ще одним важливим аспектом є необхідність зазначення імені автора контенту. Відповідно до Закону України «Про авторське право і суміжні права», автору належить право:

    • вимагати визнання свого авторства шляхом зазначення належним чином його імені,
    • забороняти згадування свого імені, якщо він бажає залишитись анонімом або
    • вибирати псевдонім, зазначати і вимагати зазначення псевдоніма замість справжнього імені автора.

    Із зазначеного випливає, що у разі, якщо у контенті, який ви використовуєте, вже вказано ім’я або псевдонім його автора, ви також зобов’язані його зазначити.

    ВДАЧІ!

    Гончаренко Константин

    Добрый день.

    Согласно ст. 307 Гражданского кодекса Украины, физическое лицо может быть снято на фото-, кино-, теле- или видеопленку только с его согласия. Согласие лица на съемку его на фото-, кино-, теле- или видеопленку допускается, если съемки проводятся открыто на улице, на собраниях, конференциях, митингах и других мероприятиях публичного характера.

    2. Физическое лицо, которое согласилось на съемку его на фото-, кино-, теле- или видеопленку, может требовать прекращения их публичного показа в той части, которая касается ее личной жизни. Расходы, связанные с демонтажем выставки или записи, возмещаются этим физическим лицом.

    3. Снятие физического лица на фото-, кино-, теле- или видеопленку, в том числе тайное, без согласия лица может быть проведено лишь в случаях, установленных законом.

    Таким образом:

    1. Если Вы сняли людей на открыто на улице, которые попали в кадр, то съемка такого видео и его публикация, не будет нарушением законодательства. Также следует учитывать, что съемка должна быть открытой.

    2. Вы имеете право снимать видео на улицах (парках, скверах, парковочных местах на улице), в общественных местах и мероприятиях публичного характера (семинары, конференции, спортивные соревнования).

    Во всех остальных случаях требуется письменное согласие человека , которого снимают на видео.

    Конференции в зуме записываются и эти записи Вы можете использовать в своих целях но без коммерческой цели, как семинар или лекцию.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання, дійсно для запису заняття необхідно отримати згоду викладачів, окрім того зверніть увагу, що згоду необхідно отримати й на розповсюдження їхнього матеріалу.

    Щодо поширення ними недостовірної інформації про викладачів, то для підтвердження зазначеного необхідні докази, такими доказами можуть бути дипломи викладачів, їхні дані про навчання у ВНЗ.

    Раджу вам звернутися і ознайомитися з вашими правами та обов'язками зазначеними у договорі на навчання, також раджу звернути увагу на вимоги зазначені там щодо форми фіксації занять і ДЗ.

    Успіху

    Адвокат Евгений Александрович
    100%

    Добрий вечір, Іван!

    Згідно ст. 34 Конституції України кожен має, право вільно збирати, зберігати і поширювати інформацію на власний розсуд. Однак здійснення цього права може бути обмежене законом в інтересах національної безпеки, з метою дотримання громадського порядку, запобігання злочину, для захисту репутації або прав інших осіб.

    Таким чином, право на відеозйомку, як вид збору, фіксування та зберігання інформації, не є абсолютним і може бути обмежене.

    Основною нормою права, що регулює питання відеозйомки, є стаття 307 Цивільного кодексу України, яка говорить, що фото- і відеозйомка фізичної особи допускається тільки за її згодою. Автоматична згода особи на фото- та відеозйомку допускається, якщо зйомки проводяться відкрито на вулиці, зборах, конференціях, мітингах.

    Крім того, особа, яка дала згоду на зйомку, може зажадати в подальшому, не демонструвати публічно запис, пов'язаний з її особистим життям, відшкодувавши при цьому витрати на демонтаж, коригування відео.

    Також слід враховувати, що знімати можна і за принципом мовчазної згоди, а саме людина під час зйомки дозволяє себе знімати, не повідомляє Вам, що забороняє Вам відеозйомку, не робить заборонних жестів, не закриває обличчя від камери.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України