Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 12 января 2021, вопрос №36213 100₴

Как уволится с работы?

Добрый день! как можно уволится? ситуация следующая : находилась в отпуске по беременности и родам с 01.07.2015 до 03.12.2015. Не написав вовремя заявление на отпуск по уходу до 3х лет, бухгалтер без предупреждения меня уволил на словах - отметки в трудовой книге нет. В декабре этого же года, скажем так фирму "накрыли" госорганы, директор сбежал, и бухгалтер, за то что ему не выплатили ЗП, не сдал ЕСВ форма 4, где должно быть отображено мое увольнение. С декабря 2015 и по сей день никакой отчетности фирма не сдала, идут суды(проверяла через сайт you control). Соответственно на работу я уже туда выйти не смогла и с 2017 года работала в других фирмах. Но сайте ПФУ до сих пор числиться, что я работаю на той фирме по которой не сдали ЕСВ в декабре. как можно закрыть этот вопрос? Так как даже в центре занятости отказались принимать аргументируя, тем что я на данный момент работаю на той фирме. Заранее благодарю!

Ответы юристов (11)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго вечора, Анастасіє!

    "бухгалтер без предупреждения меня уволил на словах"

    Це взагалі нонсенс, як таке могло відбутися? Процедура звільнення передбачає ознайомлення особи з наказом про звільнення та видачу такій особі трудової книжки.

    Але якщо на даний момент Ви там офіційно числитеся як працівник, подавайте заяву про звільнення за згодою сторін, або за власним бажанням!

    • Анастасия Клиент 3 года назад

      подавать не кому попросту, никто уже не работает там, а директор в бегах. Можно ли каким то другим путем решить эту задачу?

      • Кирда Вячеслав Володимирович
        20%

        якщо ця юридична особа ще існує, то там мають бути особи, які здійснюють управління нею. Стан юридичної особи можна перевірити за допомогою Єдиного державного реєстру юридичних осіб.

        Навіть якщо юридична особа перебуває в процесу припинення, то повинна бути комісія з припинення, або ліквідаційна комісія

      • Адвокат Евгений Александрович
        25%

        Здравствуйте, Анастасия!

        Начните с подачи жалоб в Государственную инспекцию труда и налоговую службу для проведения проверки и принятия мер реагирования.

        А затем, необходимо решать вопрос в судебном порядке, путём подачи иска в суд.

        ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

        (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, №№ 40-44, ст.356):

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text

        "Стаття 15. Право на захист цивільних прав та інтересів

        1. Кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

        2. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства".

        "Стаття 16. Захист цивільних прав та інтересів судом

        1. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

        2. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути:

        1) визнання права;

        2) визнання правочину недійсним;

        3) припинення дії, яка порушує право;

        4) відновлення становища, яке існувало до порушення;

        5) примусове виконання обов'язку в натурі;

        6) зміна правовідношення;

        7) припинення правовідношення;

        8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди;

        9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди;

        10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

        Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом чи судом у визначених законом випадках.

        3. Суд може відмовити у захисті цивільного права та інтересу особи в разі порушення нею положень частин другої - п'ятої статті 13 цього Кодексу".

        ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

        (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2004, № 40-41, 42, ст.492):

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text

        "Стаття 4. Право на звернення до суду за захистом

        1. Кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

        2. У випадках, встановлених законом, до суду можуть звертатися органи та особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб або державних чи суспільних інтересах.

        3. Відмова від права на звернення до суду за захистом є недійсною.

        4. Угода сторін про передачу спору на розгляд третейського суду допускається. До третейського суду за угодою сторін може бути переданий будь-який спір, який виникає з цивільних правовідносин, крім випадків, передбачених законом.

        5. Жодна особа не може бути позбавлена права на участь у розгляді своєї справи у визначеному цим Кодексом порядку".

        "Стаття 175. Позовна заява

        1. У позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

        2. Позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

        3. Позовна заява повинна містити:

        1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява;

        2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв’язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти;

        3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються;

        4) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них;

        5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини;

        6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов’язковий досудовий порядок урегулювання спору;

        7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

        8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

        9) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв’язку із розглядом справи;

        10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

        4. Якщо позовна заява подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення позивача від сплати судового збору.

        5. У разі пред’явлення позову особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, в заяві повинні бути зазначені підстави такого звернення.

        6. У позовній заяві можуть бути вказані й інші відомості, необхідні для правильного вирішення спору".

        Всего доброго!

        Удачи Вам!

    Беликов Олег  Александрович

    Добрый вечер. С вашего вопроса понятно, что фирма просто "брошена" и никто ею не занимаются. Уточните пож., какие суды идут, что за вопросы там вынесены на рассмотрение? Если речь идет о ликвидации компании, то надо дождаться решения суда.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    У Вашій ситуаціі ,Вам необхідно встановити юридичний факт та визнати факт трудових відносин з підприємством у суді, та враховуючи,що на підприємстві всі органи управління заблоковані судами

    Необхідно ,аби суд прийняв рішення про Ваше звільнення та припинення трудових відносин на підставі рішення суду.

    Частина друга статті 315 ЦПК України (тотожне формулювання містилося у ч. 2 ст. 256 ЦПК України редакції до 2017 року, — автор М.Ш.), передбачає, що у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

    З рішенням суду Ви звертаєтеся до центру зайнятості - воно і буде документом про звільнення Ваше безумовно.

    Дата винесення рішення є днем Вашого звільнення.

    Повідомте Органи Держпраці про ситуацію ,що склалася письмово , нехай вживають заходів впливу.

    У позові також вкажіть ,що Вам необхідно виплатити зарплату за весь час фактично існуючих трудових відносин і просіть забезпечення виконання рішення суду у вигляді ,видачі виконавчого листа про стягнення коштів та направлення його на виконання в орган ДВС.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте, Анастасия!

    Начните с подачи жалоб в Государственную инспекцию труда и налоговую службу для проведения проверки и принятия мер реагирования.

    А затем, необходимо решать вопрос в судебном порядке, путём подачи иска в суд.

    ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, №№ 40-44, ст.356):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text

    "Стаття 15. Право на захист цивільних прав та інтересів

    1. Кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

    2. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства".

    "Стаття 16. Захист цивільних прав та інтересів судом

    1. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

    2. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути:

    1) визнання права;

    2) визнання правочину недійсним;

    3) припинення дії, яка порушує право;

    4) відновлення становища, яке існувало до порушення;

    5) примусове виконання обов'язку в натурі;

    6) зміна правовідношення;

    7) припинення правовідношення;

    8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди;

    9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди;

    10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

    Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом чи судом у визначених законом випадках.

    3. Суд може відмовити у захисті цивільного права та інтересу особи в разі порушення нею положень частин другої - п'ятої статті 13 цього Кодексу".

    ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2004, № 40-41, 42, ст.492):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text

    "Стаття 4. Право на звернення до суду за захистом

    1. Кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

    2. У випадках, встановлених законом, до суду можуть звертатися органи та особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб або державних чи суспільних інтересах.

    3. Відмова від права на звернення до суду за захистом є недійсною.

    4. Угода сторін про передачу спору на розгляд третейського суду допускається. До третейського суду за угодою сторін може бути переданий будь-який спір, який виникає з цивільних правовідносин, крім випадків, передбачених законом.

    5. Жодна особа не може бути позбавлена права на участь у розгляді своєї справи у визначеному цим Кодексом порядку".

    "Стаття 175. Позовна заява

    1. У позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

    2. Позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

    3. Позовна заява повинна містити:

    1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява;

    2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв’язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти;

    3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються;

    4) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них;

    5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини;

    6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов’язковий досудовий порядок урегулювання спору;

    7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

    8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

    9) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв’язку із розглядом справи;

    10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

    4. Якщо позовна заява подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення позивача від сплати судового збору.

    5. У разі пред’явлення позову особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, в заяві повинні бути зазначені підстави такого звернення.

    6. У позовній заяві можуть бути вказані й інші відомості, необхідні для правильного вирішення спору".

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%

    Добрый вечер!

    В соответствии с нормами ст. 235 Кодекса законов о труде Украины (далее — КЗоТ) и ст. 25 Закона Украины «Об исполнительном производстве» от 21.04.99 г. № 606-XIV(далее — Закон № 606) в случае увольнения без законного основания работник должен быть восстановлен на предыдущей работе органом, рассматривающим трудовой спор.

    При этом при вынесении решения о восстановлении на работе орган, рассматривающий трудовой спор, одновременно принимает решение о выплате работнику среднего заработка за время вынужденного прогула.

    Решение суда о восстановлении на работе незаконно уволенного работника подлежит немедленному исполнению. Исполнение решения считается завершенным с момента фактического допущения работника к выполнению предыдущих обязанностей (ст. 77 Закона № 606).

    Однако не всегда признание судом увольнения работника незаконным может быть связано с фактическим восстановлением его на работе. Несколько другая ситуация в случае, когда предприятие находится на стадии ликвидации.

    Когда идет речь о ликвидации предприятия, нужно учитывать, что это прекращение существования предприятия как юридического лица в полном объеме со всеми стадиями ликвидации имущества. Ликвидация предприятия осуществляется ликвидационной комиссией, создаваемой собственником или уполномоченным им органом (ст. 35 Закона Украины «О предприятиях» от 27.03.91 г. № 887-XII).

    В соответствии со ст. 2401 КЗоТ в случае увольнения работника без законного основания или с нарушением установленного порядка, если восстановить его на предыдущей работе невозможно в результате ликвидации предприятия, учреждения, организации, орган, рассматривающий трудовой спор, обязывает ликвидационную комиссию или собственника (орган, уполномоченный управлять имуществом ликвидированного предприятия, учреждения, организации, а в соответствующих случаях — правопреемника) выплатить работнику заработную плату за все время вынужденного прогула. В то же время орган, рассматривающий трудовой спор, признает работника уволенным в соответствии с п. 1 ст. 40 КЗоТ.

    Таким образом, заработную плату за все время вынужденного прогула работнику должна выплатить ликвидационная комиссия предприятия, а суд должен определить увольнение работника как увольнение в соответствии с п. 1 ст. 40 КЗоТ (в связи с ликвидацией предприятия, учреждения, организации). В этом случае увольнение такого работника должно происходить на общих основаниях со всеми другими работниками предприятия, с соблюдением всех требований действующего законодательства.

    Пленум Верховного Суда Украины разъяснил, что в случае, когда работник уволен без законных оснований или с нарушением установленного порядка, но восстановить его на работе невозможно в результате ликвидации предприятия, учреждения, организации, суд признает увольнение неправильным и обязывает ликвидационную комиссию или собственника (орган, уполномоченный управлять имуществом ликвидированного предприятия, учреждения, организации, а в соответствующих случаях — правопреемника) выплатить этому работнику заработную плату за время вынужденного прогула (ч. 2 ст. 235 КЗоТ). Одновременно суд признает работника уволенным в соответствии с п. 1 ст. 40 КЗоТ в связи с ликвидацией предприятия, учреждения, организации (абзац третий п. 18 постановления Пленума Верховного Суда Украины от 06.11.92 г. № 9).

    Таким образом, заработную плату за все время вынужденного прогула работнику должна выплатить ликвидационная комиссия предприятия, а суд должен определить увольнение работника как увольнение в соответствии с п. 1 ст. 40 КЗоТ (в связи с ликвидацией предприятия, учреждения, организации). В этом случае увольнение такого работника должно происходить на общих основаниях со всеми другими работниками предприятия, с соблюдением всех требований действующего законодательства.

    Вывод: для защиты своих прав обращайтесь с жалобой в трудовую инспекцию или с иском в Суд.

    Крикун Сергій  Павлович
    20%

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 16. Захист цивільних прав та інтересів судом...

    2. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути...

    7) припинення правовідношення;

    8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди;..."

    КЗоТ Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08):

    "Стаття 36. Підстави припинення трудового договору

    Підставами припинення трудового договору є:...

    9) підстави, передбачені іншими законами...

    Стаття 232. Трудові спори, що підлягають безпосередньому розглядові у районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судах

    Безпосередньо в районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судах розглядаються трудові спори за заявами:

    1) працівників підприємств, установ, організацій, де комісії по трудових спорах не обираються; (по факту этой комиссии на предприятии в его состоянии не может быть".

    Пост. Пленума ВСУ "Про практику розгляду судами трудових спорів" (

    "9. При розгляді справ про звільнення за п.2 ст.36 КЗпП судам слід враховувати, що звільнення з цих підстав вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (або понад три роки, але не більше, ніж до 6 років, якщо дитина за медичним висновком в цей період потребує домашнього догляду), одиноких матерів (жінка, яка не перебуває у шлюбі і у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено в установленому порядку за вказівкою матері, вдова, інша жінка, яка виховує і утримує дитину сама) при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда провадиться з обов'язковим працевлаштуванням (ч.3 ст.184 КЗпП). Не може бути визнано, що власник або уповноважений ним орган виконав цей обов'язок по працевлаштуванню, якщо працівниці не була надана на тому ж або на іншому підприємстві (в установі, організації) інша робота або запропонована робота, від якої вона відмовилась з поважних причин (наприклад, за станом здоров'я)...

    18...У випадку, коли працівника звільнено без законних підстав або з порушенням встановленого порядку, але поновити його на роботі неможливо внаслідок ліквідації підприємства, установи, організації, суд визнає звільнення неправильним і зобов'язує ліквідаційну комісію або власника (орган, уповноважений управляти майном ліквідованого підприємства, установи, організації, а у відповідних випадках - правонаступника) виплатити цьому працівникові заробітну плату за час вимушеного прогулу (ч.2 ст.235 КЗпП ( 322-08 ). Одночасно суд визначає працівника звільненим за п.1 ст.40 КЗпП ( 322-08 ) у зв'язку з ліквідацією підприємства, установи, організації...".

    Закон Украины "Про судовий збір" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3674-17):

    "Стаття 4. Розміри ставок судового збору

    1. Судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

    2. Ставки судового збору встановлюються у таких розмірах:...

    1. За подання до суду:...

    2) позовної заяви немайнового характеру, яка подана:...

    фізичною особою

    0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб

    Стаття 5. Пільги щодо сплати судового збору

    1. Від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються:

    1) позивачі - у справах про стягнення заробітної плати ...".

    Считаю надлежащим подачу в суд иска к ответчику о прекращении трудовых отношений, вынесении об увольнении согласно п.1 ст.40 КЗоТ Украины (с момента вынесения решения судом), выплаты заработка за время вынужденного прогула, выплаты ЕСВ (изложить обстоятельства незаконного увольнения, невозможность регистрации в ЦЗ и т.п.)

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Добрый день. В первую очередь нужно понять состояние юр.лица. Ликвидировано? - тогда Вам нужны подтверждающие ликвидацию документы. В процессе ликвидации? - нужно обращаться к ликвидатору. "Заброшена" - обращаться в суд о расторжении трудового договора.

    Пуха Наталія ТендерОк
    15%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання:

    Якщо тривають суди, це означає, що є Відповідач, або представник у судовому проваджені.

    Також зверніть увагу на сайті https://usr.minjust.gov.ua/content/home на засновників компанії, або до установи вищого рівня якщо такі, такі існують, Ви не позбавлені до них звернутися.

    Щодо ваших дій це в письмовій формі зверніться за вашим місцем реєстрації до Управління держпраці https://dsp.gov.ua/ та Державної податкової служби, а також до служби посередництва та примирення.

    Всі звернення проводьте в письмовій формі з зазначенням відомостей про юридичну особу роботодавця.

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України