Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 25 января 2021, вопрос №36885

Незвичайна ситуація з Аліментами

Доброго дня!
Історія така: У мого чоловіка є дитина від першого шлюбу. Шлюб тривав від 16.06.2009р по 21.06.2011р. Дочка народилась 31.07.2009р.
Після розлучення, колишня дружина заявила що їй нічого не потрібно... На аліменти вона відмовилась подавати...
Через два роки вона вирішила подати на аліменти, так як чомусь вирішила, що він заробляє "міліони"... Але суть не в тому...
Був суд, постановили сплачувати 1/4 від з/п...
Всіх все влаштовувало... 1/4 від з/п фірма перераховувати на картку колишньої дружини...
Приблизно через рік чоловік поїхав за кордон і відповідно звільнився з роботи...
Проконсультувавшись з юристами, нам по рекомендували сплачувати 30% прожиткового мінімуму на відповідний вік дитини...
Бухгалтерія фірми, на якій працював чоловік надала мені інформацію куди перераховувати гроші... На протязі п'яти років Я слідкувала за державним бюджетом і перераховувала відповідні суми, щоб не було проблем із законом...
Станом на сьогоднішній день чоловік повернувся із-за кордону і влаштувався на роботу... Єдине що працевлаштування було по контракту....
І сьогодні ми не знаємо яку суму перераховувати на аліменти, 1/4 від з/п чи 30% від прожиткового мінімуму на вік дитини????

Ответы юристов (3)

    Петренко Евгений
    Петренко Евгений 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 8 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, по-перше вже давно мінімальний розмір аліментів - 50% від прожиткового мінімуму. По-друге, якщо чоловік офіційно не працює, то повинен сплачувати 1/4 від середньої заробітної плати по регіону.

    Тому Вас слід переговорити з виконавцем і з'ясувати, як він нараховує заборгованість. Оскільки, якщо Ви будете сплачувати суму меншу за необхідну - то борг буде зростати.

    Але, повторюсь, мінімальний розмір аліментів - 50% від прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрый день!

    Верховная Рада приняла Закон Украины от 17.05.2017 г. № 2037-VIII "О внесении изменений в некоторые законодательные акты Украины относительно усиления защиты права ребенка на надлежащее содержание путем совершенствования порядка взыскания алиментов».

    Закон вступил в силу 8 июля 2017 г.

    Закон предусматривает, что минимальная сумма алиментов на одного ребенка не может быть меньше 50 процентов прожиточного минимума для ребенка соответствующего возраста.

    Размер алиментов, определенный судом или по договоренности между родителями в твердой денежной сумме, подлежит индексации в соответствии с законом.

    Вывод:

    1. Ваш муж должен платить алименты в размере 1/4 зарплаты, но не меньше, чем 50 процентов прожиточного минимума для ребенка соответствующего возраста.

    2. С июля 2017 года Ваш муж не доплачивал ежемесячно алиментов в размере 20% прожиточного минимума для ребенка соответствующего возраста, в те месяца, когда он был официально трудоустроен в Украине.

    3. В те месяца, когда он не был официально трудоустроен в Украине или находился на заработках за границей, он должен был оплачивать 1/4 средней зарплаты по области в которой прописан плательщик алиментов. Исходя из изложенного Вами, у него скопилась большая задолженность по алиментам и в случае передачи Решения суда для исполнения судебным исполнителям, на него будут наложены как финансовые так и административные санкции.

    Костромина Виктория

    Вы все это время платили алименты не правильно

    Вам нужно было платить не 30% от прожиточного а 1\4 от средней з\п по региону где прописан должник и у Вас есть долг - тоесть - 1/4 зарплаты, но не меньше, чем 50 процентов прожиточного минимума для ребенка соответствующего возраста.

    Відповідно до ч. 2ст. 195Сімейного кодексуУкраїни Заборгованість за аліментами платника аліментів, який не працював на час виникнення заборгованості або є фізичною особою - підприємцем і перебуває на спрощеній системі оподаткування, або є громадянином України, який одержує заробіток (дохід) у державі, з якою Україна не має договору про правову допомогу, визначається виходячи із середньої заробітної плати працівника для даної місцевості.

    а сейчас нужно будет платить 1\4 от суммы в договоре - то есть от з\п в месяц


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України