Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 01 февраля 2021, вопрос №37337

Переоформлення спадщини на дружину

Добрий день!
Цікавить питання пов'язане із спадщиною.
Квартира була оформлена на маму чоловіка. Після її смерті спадщина перейшла до чоловіка. Чоловік не встиг завершити переоформлення справи, тому що раптово помер. Зараз спадщина перешла його дружині. Я не може оформити спадщину тому що нотаріус не передає копію спадкової справи. Я звернулася до іншого нотаріуса ніж був мій покійний чоловік.

Нотаріус до якого звертався мій чоловік ігнорує запити від нотаріуса до якого звернулася я його дружина.

Як оформити спадщику без нотаріуса до якого звертався її чоловік, або як отримати від неї документи спадкової справи?

Скільки днів дається по закону на час відповіді від колишнього нотаріуса до теперішнього?

Ответы юристов (2)

    Змисла Марта
    Змисла Марта 3 года назад

    Юрист, г. Львов, 5 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день.

    Відповідно до ч.1 ст. 1276 ЦК України якщо спадкоємець за заповітом або за законом помер після відкриття спадщини і не встиг її прийняти, право на прийняття належної йому частки спадщини, крім права на прийняття обов'язкової частки у спадщині, переходить до його спадкоємців (спадкова трансмісія).

    Право на прийняття спадщини у цьому випадку здійснюється на загальних підставах протягом строку, що залишився. Якщо строк, що залишився, менший як три місяці, він подовжується до трьох місяців.

    Відтак Ви маєте право на прийняти спадщину протягом строку, що залишився.

    Коли натаріус скеровує запит, він встановлює у ньому строк для відповіді.

    У разі не надання відповіді чи спадкової справи необхідно зобов'язувати через суд або писати скаргу в МЮУ, все залежить від обставин справи.

    У разі необхідності детальнішої консультації, то звертайтесь через мій профіль.

    Иваненко Мария Владимировна

    Порядок вчинення нотаріальних дій Глава 10 п.2.7. "При встановленні факту одночасного відкриття декількох спадкових справ (наприклад, за місцем проживання спадкодавця і за місцезнаходженням спадкового майна), спадкові справи, відкриті з порушенням вимог статті 1221 Цивільного кодексу України, повинні бути передані за належністю нотаріусу, до компетенції якого входить ведення цієї спадкової справи.

    При одночасному відкритті спадкових справ різними нотаріусами за місцем відкриття спадщини спадкова справа передається до того нотаріуса, у якого згідно з паперовими носіями відкрито спадкову справу раніше."

    Враховуючи те,що спадщина яку не встиг прийняти чоловік була відкрита раніше, то Ваш нотаріус повинен передати матеріали спадкової справи. а не навпаки.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України