Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 09 лютого 2021, питання №37777

Срок действия справки


Доброе утро! Меня зовут Марина. Хочу узнать ответ на возникший конфликтный вопрос на работе. Мама имеет право получения угля на ЦОФ и каждый год я дочь беру ей справку что не пользуюсь льготами на получение угля. Подскажите пожалуйста какой срок действия такой справки? Благодарю вас.

Відповіді юристів (1)

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 3 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Горный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1127-14):

    "Стаття 43. Права та соціальні гарантії працівників гірничих підприємств...

    Підприємства з видобутку вугілля та вуглебудівні підприємства безоплатно надають вугілля на побутові потреби у розмірі, що визначається колективним договором, таким категоріям осіб:

    працівникам з видобутку (переробки) вугілля та вуглебудівних підприємств за переліком професій, що затверджується Кабінетом Міністрів України;...".

    Пост. КМУ "Про затвердження переліку професій працівників з видобутку (переробки) вугілля та працівників вуглебудівних підприємств, яким безоплатно надається вугілля на побутові потреби і до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу яких не включається вартість такого вугілля" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/303-2011-%D0%B...):

    "1. Затвердити перелік професій працівників з видобутку (переробки) вугілля та працівників вуглебудівних підприємств, яким безоплатно надається вугілля на побутові потреби і до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу яких не включається вартість такого вугілля (далі - перелік), згідно з додатком.

    2. Установити, що:...

    на побутові потреби обсяги безоплатно наданого вугілля, вартість якого не включається до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу працівників з видобутку (переробки) вугілля та працівників вуглебудівних підприємств, професії яких включені до переліку, а також осіб, зазначених у підпункті 165.1.20 пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу України ( 2755-17 ), визначаються у розмірах, передбачених колективним договором, але не більш як 5,9 тонни на одне домогосподарство...".

    Налоговый кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17):

    "Стаття 165. Доходи, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

    165.1. До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються такі доходи:...

    165.1.20. вартість вугілля та вугільних або торф’яних брикетів, безоплатно наданих в обсягах та за переліком професій, що встановлюються Кабінетом Міністрів України, у тому числі компенсації вартості такого вугілля та вугільних або торф’яних брикетів:

    працівникам з видобутку (переробки) вугілля та вуглебудівних підприємств;...";

    Во-первых, приведенный абзац п.2 пост. КМУ изложен некорректно - предусмотрены работники, профессии которых включены в Перечень, утвержденный данной пост. КМУ, а также лиц, указанных подп.165.1.20 Налогового кодекса, который в свою очередь ссылается на тот же Перечень профессий.

    По сути вопроса. Если Ваша профессия включена в указанный Перечень и проживаете вместе с матерью, то истребование такой справки считаю правомерным, при этом срок действия ее логично составляет 1 год, поскольку бесплатное предоставление угля в объеме не более 5,9 т. предусмотрено (как представляется) один раз в год. Если Вы проживаете вместе с матерью, но Ваша профессия не включена в Перечень, то достаточным считаю предоставление Вами справки о Вашей профессии одноразово. Если Вы проживаете отдельно, то имеете право (в случае работы по профессии согласно Перечня) на льготу по получению угля наравне с матерью, без потери этой льготы матерью.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України