Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 11 февраля 2021, вопрос №37909 100₴

Увольнение с работы Украина

Здравствуйте,как мне уволиться с работы без отработки 2х недель ..Есть статья по переезду в другой город,можно ли на нее опираться ?И надо ли доказательства какого-то документа

Ответы юристов (10)

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня, Артеме!

    Згідно зі ст. 38 КЗпП працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. У разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу, зокрема у зв’язку з переїздом на нове місце проживання, а також з інших поважних причин, власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

    Питання щодо обов’язку працівника документально підтверджувати причину звільнення за власним бажанням у зв’язку з переїздом на нове місце проживання законодавством про працю не врегульовано.

    При цьому неможливість продовження роботи у статті 38 КЗпП пов’язується саме з переїздом на нове місце проживання. Реєстрацію місця проживання оформлюють проставленням штампу в паспортному документі, що посвідчує особу громадянина. А при знятті з реєстрації місця проживання в Україні видають відповідний талон.

    Згідно зі статтею 6 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» зняття з реєстрації місця проживання і реєстрація нового місця проживання можуть бути здійснені одночасно (за заявою особи). Однак, якщо працівник бажає скористатися правом звільнення з роботи в бажаний строк у зв’язку із переїздом на нове місце проживання, він повинен насамперед оформити зняття з реєстрації місця проживання, щоб отримати підтвердні документи щодо свого переїзду. За наявності підтвердних документів про переїзд на нове місце проживання роботодавець не має підстав для відмови звільнити працівника у строк, про який він просить у заяві

    Отже, факт переїзду на нове місце проживання підтверджують за допомогою: відповідного штампу в паспортному документі, що посвідчує особу громадянина; талону зняття з реєстрації місця проживання в Україні.

    Відповідно до п. 2.26 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту населення України від 29.07.93 р. №58, запис про звільнення у трудовій книжці також повинен проводитися із зазначенням поважної причини звільнення.

    Так, до трудової книжки працівника роботодавець вносить запис: «Звільнений за власним бажанням у зв’язку з переїздом на нове місце проживання, стаття 38 КЗпП України».

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    • Крикун Сергій  Павлович
      Крикун Сергій Павлович 3 года назад

      Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

      Закон Украины "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1382-15), ст.2:

      "...Реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження." -

      коллега Савченко, юрист не может, не должен заниматься "отсебятиной".

    Беликов Олег  Александрович
    Беликов Олег Александрович 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 31 год опыта

    Доброго дня. Розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, з ініціативи працівника на підставі ст.38 Кодексу законів про працю (далі – КЗпП) можливо за власним бажанням з поважних причин.

    У такому випадку працівник не зобов’язаний повідомляти працедавця про звільнення за 2 тижні. Працівник має можливість бути звільненим у строк, про який просить (ч. 1 ст. 38 КЗпП).

    До таких поважних причин відносяться, зокрема:

    – переїзд на нове місце проживання;

    – переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість;

    – вступ до навчального закладу;

    – неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком;

    – вагітність;

    – догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю;

    – догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи;

    – вихід на пенсію;

    – прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин.

    Важливо: законодавством передбачено обов’язкове документальне підтвердження поважності причини для звільнення у двох випадках: неможливість проживання у даній місцевості та догляд за хворим членом сім’ї. Ці обставини повинні бути підтверджені медичним висновком.

    Щодо документального оформлення поважності інших причин, то в законі немає вказівки на обов’язковість надання роботодавцю підтверджуючих документів. Закон також і не дає визначення, які причини можна враховувати як поважні, тому це питання вирішується у кожному конкретному випадку окремо.

    Гончаренко Константин
    15%
    Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Згідно зі статтею 38 КЗпП поважними причинами є неможливість продовжувати роботу у зв’язку з:

    — переїздом на нове місце проживання;

    — переведенням чоловіка/дружини на роботу в іншу місцевість;

    — вступом до навчального закладу;

    — неможливістю проживання в даній місцевості, що підтверджується медичним висновком;

    — вагітністю;

    — доглядом за дитиною до досягнення нею 14-річного віку;

    — доглядом за дитиною-інвалідом;

    — доглядом за хворим членом сім’ї, що підтверджується медичним висновком;

    — доглядом за інвалідом І групи;

    — виходом на пенсію;

    — прийняттям на роботу за конкурсом.

    Працівнику достатньо вказати поважні причини в заяві, оскільки законодавством не передбачено надання підтверджуючих документів. Виняток становлять випадки звільнення у зв’язку з неможливістю проживання в даній місцевості та у зв’язку з доглядом за хворим членом сім’ї, які мають підтверджуватися медичним висновком.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Костромина Виктория
    25%
    Костромина Виктория 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    Здравствуйте,как мне уволиться с работы без отработки 2х недель ..Есть статья по переезду в другой город,можно ли на нее опираться ?И надо ли доказательства какого-то документа

    или по согласию сторон или в связи с переездом в другой город или поступление в учебное заведение или невозможность проживания в данной местности, подтвержденная медицинским заключением или уход за больным членом семьи в соответствии с медицинским заключением или лицом с инвалидностью I группы или уход на пенсию или принятие на работу по конкурсу, а также по другим уважительным причинам

    нужно прилагать доказательства причин

    Адвокат Евгений Александрович
    25%
    Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий день, Артем!

    Відповідно до статті 38 КЗпП працівник має право у будь-який строк розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, письмово попередивши про це роботодавця за два тижні. Попередження роботодавця про наступне звільнення є обов’язком працівника. У цілому ряді випадків закон зобов’язує роботодавців провадити звільнення працівників у строк, про який вони просять. Йдеться про скорочення двотижневого строку, оскільки по його закінченню працівник може звільнитися в загальному порядку. У цьому разі строк попередження про звільнення скорочується на розсуд працівника навіть до одного дня. Випадки, коли на роботодавця покладається обов’язок звільнити працівника у строк, про який він просить, перелічені у статті 38 КЗпП: переїзд на нове місце проживання; переведення одного із подружжя на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання в цій місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку чи дитиною-інвалідом; догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку або інвалідом I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом; невиконання роботодавцем законодавства про працю чи умов колективного або трудового договору, інші поважні причини. Усі вони мають спільну ознаку — неможливість працівника далі продовжувати роботу.

    Всього доброго!

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%
    Карпенко Андрей Владимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Добрый день!

    Принципы увольнения по собственному желанию

    На практике чаще всего встречается так называемое увольнение по собственному желанию, а точнее, как определяется оно в законе, — увольнение в связи с расторжением трудового договора по инициативе работника. Оно происходит на основании ст. 38 КЗоТ.

    Увольнение по собственному желанию может быть двух основных видов: увольнение по уважительным причинам и увольнение без уважительных причин. Отличаются они тем, что в первом случае работник не обязан сообщать администрации об увольнении за две недели. Он имеет право уволиться хотя бы и в день подачи соответствующего заявления — ст. 38 КЗоТ вменяет в обязанность собственнику уволить работника, имеющего уважительные для этого причины, в срок, о котором тот просит.

    Увольнение по уважительным причинам

    Перечень (неисчерпывающий) уважительных причин для увольнения по собственному желанию в законодательстве также содержится в ст. 38 КЗоТ.

    Одна из них - Необходимость смены места проживания (переезд в местность, значительно отдаленную от работы).

    Если вы имеете уважительные причины для своего увольнения, то их следует указывать в заявлении наряду с желаемой датой ухода, не забыв приложить перечень необходимых подтверждающих эти причины документов.

    Формулировка в Вашей ТК: уволен по ст.38 КЗоТУ по собственному желанию в связи с переменой места жительстваили: уволен по собственному желанию в связи с переменой места жительства согл ст.38 КЗоТУ.

    УДАЧИ!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    15%

    Доброго вечора!

    Спираємося на статтю 38 Кодексу законів про працю України:

    Стаття 38. Розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, з ініціативи працівника

    Працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. У разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

    Звичайно Ви можете і повинні опиратися на дану статтю (стаття 38), адже вона передбачає для роботодавця, у тому числі Вашого, обов'язок звільнити особу у випадку наявності певних підстав. Переїзд - це однозначна підстава для Вашого звільнення без відпрацювання.

    Законодавством передбачено обов’язкове документальне підтвердження поважності причини для звільнення у двох випадках: неможливість проживання у даній місцевості та догляд за хворим членом сім’ї. Ці обставини повинні бути підтверджені медичним висновком.

    Щодо документального оформлення поважності інших причин, то в законі немає вказівки на обов’язковість надання роботодавцю підтверджуючих документів. Але, виходячи із звичаїв ділового обороту, вимог до оформлення кадрових документів, поважність причини повинна бути доведена, оскільки у даному випадку звільнення відбувається без обов’язкового дотримання двотижневого терміну попередження про звільнення.

    Доказом може бути будь-які документи, які Ви маєте, що стосуються Вашого переїзду!

    Всього найкращого!

    Ряба Світлана

    Добрий день!

    Згідно ст. 38 КЗпП України, працівник має право розірвати трудовий договір, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. У разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник. Як доказ Ви можете надати візу.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 3 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Статья 38 КЗоТ Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08) не предусматривает обязанность работника доказывать истинность обстоятельств о его праве расторжения трудового договора в указанный им срок, без предупреждения за 2 недели.

    Конституция Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством." -

    при этом нормы Конституции Украины, имеют высшую юридическую силу, являются нормами прямого действия, подлежат обязательному применению всеми субъектами права, в данном случае работодателем. Право работодателя проверять достоверность изложенных работником сведений с вытекающими последствиями (возмещение вреда работником, изменение оснований увольнения).


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України