Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 17 февраля 2021, вопрос №38183

Хто повинен забрати інваліда-сироту 25 років(лежачий, без свідомості, 1 група ДЦП і епілепсія)при втраті доглядальників?

Добрий день.
Будь ласка, допоможіть, поясніть, яка організація чи орган можуть чи повинні допомогти в слідуючій ситуації:
Інвалід дитинства 1 групи(ДЦП і епілепсія) довічно, сирота,лежачий і безсвідомий, залишився без догляду. 25 років за ним доглядали дід(83 роки) і бабця(76 років). Зараз стан здоровя їхній не дозволяє їм опікуватись внуком. Бабця перенесла операцію по видаленню мозкової пухлини, дід має анальні кровотечі від постійного піднімання внука. Вони вже самі потребують догляду! Ситуація критична, а опікунська рада та медичні заклади, в телерантній формі, футболять....Хто повинен забрати немічного сироту-інваліда ?
Дякую.
З повагою,
Богдан Ірицюк.

Ответы юристов (2)

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 года назад

    Адвокат, 5 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день, в даному випаку слід письмово звертатися до органів опіки та піклування з заявою , що опікун відмовляється виконувати покладені на нього обов'язки з причини тяжкої хвороби , надавши копіїї паспорту та висновків лікарів про стан здоров'я.

    "Орган опіки та піклування, який призначив опікуна чи піклувальника, за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника. Особа виконує повноваження опікуна або піклувальника до винесення рішення про звільнення її від повноважень опікуна або піклувальника чи до закінчення місячного строку від дня подання заяви, якщо її не було розглянуто протягом цього строку."

    відповідна комісія органів опіки та піклування має розглянути дане звернення та прийняти по ньому рішення.

    В усній формі дане питання не вирішіться.

    Юрій
    Юрій 3 года назад

    Юрист, г. Киев, 6 лет опыта

    Общаться в чате

    Стаття 58 Цивільного кодексу передбачає наступне:

    «Опіка встановлюється над <...> фізичними особами, які визнані недієздатними.».

    Стаття 59 гласить:

    «Піклування встановлюється над фізичними особами, цивільна дієздатність яких обмежена.».

    Стаття 60 ЦК в першій та другій частині передбачає, що опіка та піклування над фізичною особою, дієздатність якої обмежена, або над фізичною особою, яка недієздатна, призначається судом за поданням органу опіки та піклування.

    Стаття 63 ЦК регламентує, що:

    «Опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених статтею 60 цього Кодексу.».

    Отже, виключно суд вправі призначити опікуна або піклуванльника для фізичної особи, дієздатність якої обмежена, або для недієздатної фізичної особи.

    У зв‘язку з цим, в першу чергу потрібно визначити дієздатність фізичної особи: чи є фізична особа обмежено дієздатною або недієздатною.

    По-друге, потрібно оформити зазначений факт у правовому порядку, тобто шляхом звернення до суду із заявою про призначення опікуна чи піклувальника. В межах розгляду справи потрібно залучити орган опіки і піклування, який представить суду подання щодо призначення опікуна або піклуваника.

    Стаття 65 ЦК визначає таке:

    «До встановлення опіки або піклування і призначення опікуна чи піклувальника опіку або піклування над фізичною особою здійснює відповідний орган опіки та піклування.».

    Отже, до ухвалення судового рішення, на підставі якого буде призначений опікун чи піклувальник, його призначає попередньо орган опіки та піклування, про що потрібно звернутись до органу місцевого самоврядування за місцем проживанням недієздатної чи обмежено дієздатної особи із відповідною заявою (сільської, селищної, міської ради, районної, районної в містах Києві та Севастополі державних адміністрацій).


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України