Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 19 февраля 2021, вопрос №38317 100₴

Как оформить наследство и где это можно сделать

Добрый вечер меня зовут Алексей

подскажитее пожалуйста у меня умер отец он шахтный пенсионер два раза в год ему дают чек на уголь могу Лия оформить на себя уголь как наследство по закону

Ответы юристов (18)

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Згідно ст. 1222 Цивільного кодексу України , спадкування може проходити , як за заповітом так і за законом(якщо не має заповіту), спадкоемцями можуть бути особи , які перебували у родинних відносинах з спадкодавцем та спільно проживали або вели господарство, також діти спадкодавця ( які були народжені після його смерті, але зачаті за життя спадкодавця.).

    Майно померлого підлягає поділу наступним чином:

    Діти --- батьки --- дружина (з якою укладено шлюб) у рівних частинах.

    Необхідно у термін 6- ти місяців подати заяву нотаріусу про прийнняття спадщини за місцем знаходження майна померлого.( перелік документів надає нотаріус , які необхідно зібрати для оформлення)

    Розмір державного збору за нотаріальні послуги Вам обрахує конкретний нотаріус.

    Експертну оцінку робить суб єкт оціночної діяльності, який має відповідний сертифікат - оцінку замовляють спадкоемці самостійно( якщо в складі майна є об єкти цінностей та антикваріату.) ч. 2 ст. 7 ЗУ "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в України". За результатами оцінки необхідно сплатити податок державі за окремі предмети та подати декларацію про майновий стан та доходи до ДФС за місцем реєстрації в якій серед іншого зазначити про отримання майна у спадок.

    У Вашому випадку оцінка майна є необов язковою.(якщо немає антикваріату)

    Що треба зробити для того, щоб прийняти спадщину:

    Потрібно звернутись до нотаріуса за останнім місцем проживання та знаходження майна спадкодавця (батька) в Україні із заявою про прийняття спадщини із доданими документами (ст. 1269 ЦК України), до яких відносяться:

    • 1) паспорт та реєстраційний номер облікової картки платника податків спадкоємця;
    • 2) свідоцтво про смерть спадкодавця;
    • 3) заповіт, якщо такий є;
    • 4) якщо Ви вступаєте у спадок за Законом, потрібно взяти документ, що підтверджує родинні відносини зі спадкодавцем: це може бути свідоцтво про народження або свідоцтво про укладення шлюбу і так далі;
    • 5) також потрібна довідка з компетентних органів про те, хто проживав з померлим на дату смерті.
    • 6) правовстановлюючі документи на все майно, про яке вам відомо, що воно буде успадковане.
    • Щодо правовстановлюючих документів, то бажано принести їх одразу, оскільки на їх основі нотаріусом робляться запити до державних органів: стосовно земельної ділянки – до Держземагентства – вони нададуть витяг з державного земельного кадастру (якщо ж акт на землю у вас старого зразка, то будуть робити нову документацію, оформлювати кадастровий номер, що займе певний час та потребуватиме додаткових витрат); будинок/квартира – БТІ – 2 довідки: хто власник і що немає самочинного будівництва; автомобіль – МРЕО (нині – сервісний центр МВС) – чи не в угоні (не викрадено); майнові паї – СільРада – довідка про суму, що належить до виплати; вклад у банку – Банк і т.д.

    Більш детально щодо документів, необхідних для відкриття спадкової справи, краще звернутись до нотаріуса безпосередньо.

    Строк подання заяви та відповідних документів, як вже було зазначено, - 6 місяців з моменту смерті батька, але рекомендується не відтягувати.

    Що потрібно платити за отримання спадщини:

    По суті, потрібно заплатити лише за послуги нотаріуса, мито, за додаткові послуги. Ціна в приватних нотаріусів визначається індивідуально, тому наперед сказати ціну, скільки Вам буде потрібно заплатити неможливо. Це буде залежати від нотаріуса та необхідності вчинення різних дій, в т.ч. технічного характеру, ним для оформлення спадщини.

    Щодо отримання пенсійних виплат спадкодавця:

    Заяву про виплату недоотриманої пенсії у зв'язку зі смертю пенсіонера особа по­дає до органу Пенсійного фонду України, в якому помер­лий пенсіонер перебував на обліку як одержувач пенсії.

    Недоотримана пенсія, котра по місяць смерті належала по­мерлому пенсіонерові й зали­шилася недоотриманою, під­лягає виплаті членам його сім'ї, які проживали разом із ним на день смерті, а також непрацездатним членам сім'ї, які перебували на його утри­манні, незалежно від того, чи проживали вони разом із по­мерлим пенсіонером, чи ні. Для цього члени сім'ї подають у Фонд заяви та надають не­обхідні документи.

    Необхідними є ті документи, які визначають належність заявників до членів сім'ї по­мерлого пенсіонера. Та якщо заявники не перебували на утриманні пенсіонера, то не­обхідно підтвердити факт спільного проживання з по­мерлим на час його смерті.

    Заяви про виплату недоотриманої пенсії можна пода­вати через представника за довіреністю або надсилати поштою. Особливістю подачі заяви в такий спосіб є те, що заяву слід надавати з усіма необхідними документами.

    Заяву про виплату недоотриманої пенсії члени сім'ї померлого можуть подати протягом шести місяців від дати смерті.

    Через шість місяців заяву на одержання недоотриманої пенсії померлого пенсіонера приймуть за наявності свідо­цтва про право на спадщину, яке оформив нотаріус. У цьому разі додаткових документів про родинні стосунки та спіль­не проживання надавати у Фонд не потрібно.

    А тепер, увага для мешканців окупованої зони:

    За виплатою звертатися необхідно за місцем останнього отримання пенсії такою особою. До заяви необхідно додати свідоцтво про смерть державного зразка, отримане на підконтрольній Україні території та надати дійсну довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи на заявника. Свідоцтво про смерть державного зразка отримується через звернення до суду за місцем переміщення відповідного територіального суду. :

    • якщо родичі померлого, які звертаються до суду є внутрішньо переміщеними особами – заява подається до суду за місцем їх фактичного проживання згідно довідки;
    • якщо родичі померлого, які звертаються до суду, не є внутрішньо переміщеними особами – заява подається у виведений суд за зареєстрованим місцем проживання згідно реєстрації вказаної в паспорті;

    Після встановлення факту смерті особи та отримання свідоцтва про смерть державного зразка у відділі державної реєстрації актів цивільного стану, їм необхідно звернутися до Пенсійного фонду України або нотаріуса.

    Якщо члени сім’ї померлого не проживали разом із ним на момент смерті, тоді необхідно подавати заяву до нотаріуса про вступ у спадок..

    Процедура отримання недоотриманої пенсії

    Питання виплати недоотриманої пенсії в зв’язку зі смертю пенсіонера регулюється статтею 91 Закону України «Про пенсійне забезпечення» та частиною першою статті 52 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

    Сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв'язку з його смертю, виплачується по місяць смерті включно членам родини, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті. Непрацездатним членам сім'ї, котрі знаходилися на утриманні померлого, недоотримана пенсія виплачується незалежно від того, проживали вони разом із померлим пенсіонером чи ні.

    Підтвердити належність до кола членів сім’ї (діти, батьки, подружжя) можливо штампами в паспорті або свідоцтвом про народження, або свідоцтвом про шлюб, або за рішенням суду. Спільне місце проживання підтверджується паспортом заявника з реєстрацією адреси проживання, спільною з померлим пенсіонером. Також, у окремих випадках - довідкою з місця проживання (реєстрації), зокрема органів місцевого самоврядування. Якщо члени сім’ї були зареєстровані за адресою померлого пенсіонера, вони не повинні надавати додаткові документи про спільне проживання, тобто, у паспорті заявників адреса реєстрації місця проживання збігається з адресою померлого пенсіонера.

    Членами сім’ї можуть бути визнані також інші особи за умови постійного проживання разом і ведення спільного господарства з пенсіонером. Це або близькі родичі (рідні брати, сестри, онуки, дід, баба), а й інші родичі або особи, які не перебувають у безпосередніх родинних зв’язках (неповнорідні брати, сестри; зять, невістка; вітчим, мачуха; опікуни, піклувальники, пасинки, падчерки та інші).

    У разі відсутності членів родини або у разі не звернення ними за виплатою вказаної суми в установлений строк сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв'язку з його смертю, входить до складу спадщини.

    Порядок отримання недоотриманої пенсії від померлого пенсіонера через Пенсійний фонд України

    Згідно з п 1.5 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 №22-1, – заява про виплату недоотриманої пенсії у зв’язку зі смертю пенсіонера подається до органу, що призначає пенсію, в якому померлий пенсіонер перебував на обліку як одержувач пенсії.

    До органу Пенсійного фонду України, де померлий пенсіонер перебував на обліку, надаються:

    • відповідна заява.
    • паспорт заявника,
    • свідоцтво про смерть,
    • документи, що підтверджують родинні стосунки,
    • документи про спільне проживання разом з померлим.

    Документи, що підтверджують родинні стосунки: паспорт, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, довідки про склад сім’ї або рішення суду.

    Документи, що підтверджують проживання з пенсіонером на день його смерті: паспорт, довідки уповноважених органів з місця проживання, у тому числі органів місцевого самоврядування або інші документи.

    Непрацездатні члени сім’ї, які знаходились на утриманні померлого пенсіонера, надають документи, які засвідчують, що вони перебували на утриманні померлого пенсіонера. Такій категорії недоотримана пенсія виплачується незалежно від факту спільного проживання з померлим пенсіонером.

    Якщо одночасно звертається декілька членів сім’ї, належна сума недоотриманої пенсії діляться між заявниками порівну.

    Недоотримана пенсія може виплачуватися за довіреністю.

    Недоотримана пенсія виплачується через відповідне відділення поштового зв’язку за разовими дорученнями, які оформлюються органом Пенсійного фонду України. Разові доручення дійсні до кінця місяця, у якому вони були виписані.

    Заява про виплату недоотриманої пенсії у зв’язку зі смертю пенсіонера подається до спливу 6 місяців з дня смерті пенсіонера.

    Після 6 місяців від дня смерті пенсіонера до органу Пенсійного фонду України, де померлий пенсіонер перебував на обліку, надаються: заява, паспорт заявника, свідоцтво про смерть та свідоцтво про право на спадщину.

    Свідоцтво про право на спадщину оформлюється нотаріусами відповідно до закону.

    Порядок отримання недоотриманої пенсії від померлого пенсіонера як спадщини

    Якщо члени сім’ї померлого не проживали разом із пенсіонером на момент смерті, для отримання недоотриманої суми пенсії їм необхідно подавати заяву до нотаріуса про вступ у спадок.

    Згідно статті 1221 Цивільного кодексу України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця, але в особливих випадках місце відкриття спадщини встановлюється законом. Відповідно до статті 9–1 Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції», у разі якщо останнім місцем проживання спадкодавця є населений пункт, на території якого органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, затверджений рішенням Кабінету Міністрів України, місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна, спадкоємців, виконавців заповіту, осіб, заінтересованих в охороні спадкового майна, або вимоги кредиторів. Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, а нерухоме майно або основна його частина, у разі відсутності нерухомого майна - основна частина рухомого майна знаходиться на території, передбаченій частиною першою цієї статті, місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна, спадкоємців, виконавців заповіту, осіб, заінтересованих в охороні спадкового майна, або вимоги кредиторів. Звернутися до нотаріуса із заявою про вступ у спадок необхідно не пізніше 6 місяців із дня смерті особи. Після вступу в спадщину й на підставі отриманого свідоцтва про право на спадщину, спадкоємці зможуть отримати недоотриману пенсію померлої особи.

    Вартість оформлення недоотриманої пенсіїОтримання недоотриманої пенсії від померлого пенсіонера через Пенсійний фонд України повністю безкоштовне.

    Щодо отримання недоотриманої пенсії від померлого пенсіонера, як спадщини, залежить від того у якого нотаріуса приватного чи державного буде відкрита спадкова справа. Якщо спадкова справа відкрита у державного нотаріуса, за видачу свідоцтва про право на спадщину сплачується сума в розмірі 2 неоподатковуваних мінімуми доходів громадян, відповідно до Декрету КМУ України «Про державне мито». Але можливі додаткові витрати на проведення нотаріальних дій (поштові витрати і т.д.). Приватні нотаріуси за вчинення нотаріальних дій стягують плату розмір якої визначається за домовленістю сторін, але не менше від розміру ставок державного мита, яке стягується державними нотаріусами за аналогічні нотаріальні дії, відповідно до Указу Президента України від 10 липня 1998 року № 762/98 9 «Про впорядкування справляння плати за навчання нотаріальних дій» .

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    • Алексей Клиент 3 года назад

      То есть я могу оформить на себя

      • Хандрыга Татьяна Вадимовна
        25%

        Именно это право, тоесть получать талон на уголь - нет , не можете.

        Если же у отца было имущество какое либо (дом, квартира , машина , гараж и т.д) или недополученная пенсия (если она ему не выплачивалась какое то время) - то это входит в наследство , и Вы можете оформить на себя.

      • Гончаренко Константин

        Документ на вугілля - це власність батька, якщо спеціальна комісія встановить факт того , що Ваш батько загинув виконуючі свою роботу на виробництві( внаслідок виробничої травми) , то Ви як син зможете переоформити його документ на себе.

        Якщо ж батько помер за інших обставин то чеки переоформити неможливо.

        Проте інше майно батька Ви можете успадкувати за законом , або за заповітом ( будинок, авто, земельні ділянки, кошти в банках та інше, включно з боргами померлого. За процедурою яку описав вище. Якщо майно знаходиться на окупованій території , Вам необхідно звернутися до будь-якого нотаріуса на території підконтрольній Україні.

        З повагою,

        Костянтин Гончаренко

    Кальницкий Георгий  Валериевич
    20%

    Подскажите, что такое чек на уголь?

    Если это форма социальной помощи, то, увы, ее нельзя оформить по наследству, поскольку такая помощь носит личный характер, т.е. сугубо адресная. Это как пенсия, как иные социальные пособия и виды помощи, которые назначаются только конкретному человеку при наличии соответствующих обстоятельств, и такие пособия по наследству не передаются.

    • Алексей Клиент 3 года назад

      Нет это не социальное пособие чек это документ на уголь два раза в год ему даёт Ся чек по три тонны угля так как у него большой шахтный стаж

      • Кальницкий Георгий  Валериевич

        ОК, т.е. по сути это и есть пособие в натуральной форме. К сожалению, вы на него не имеете права, поскольку не обладаете основаниями для его получения (стажа работы на шахте).

        Единственный вариант, чтобы его получить, это если бы ваш отец погиб при исполнении своих трудовых обязанностей. В других случаях а вас нет прав. Мне жаль вас расстраивать, но...

    Хандрыга Татьяна Вадимовна

    Доброго дня ! Даний вид компенсації Ви можете отримували , тільки у випадку, якщо Ваш батько загинув (помер) на підприємстві з видобутку (переробки) вугілля . Тобто, під час виконнання своїх трудових обов’язків .

    Якщо ні - то Ви не маєте право отримувати цю компенсацію , оскільки цей вид права пов’язаний виключно з особою , і не має відношення до Вас.

    • Алексей Клиент 3 года назад

      Спасибо за ответ но у нас в селе каждый третий переоформлял что жены умерших мужей что дети

      • Кальницкий Георгий  Валериевич

        не исключено, что это делали не совсем законно, точнее подводили обстоятельства и документы под законное оформление, например, предоставляли (покупали) справку о смерти на производстве от несчастного случая. Уточните у тех кто так делал механизм оформления, может и у вас получится.

      • Гончаренко Константин

        Якщо у Вас буде висновок про те , що батько загинув на виробництві , тільки тоді чеки можливо переоформити.

        З повагою,

        Костянтин Гончаренко

        ---

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрый день!

    ГІРНИЧИЙ ЗАКОН УКРАЇНИ

    Стаття 43. Права та соціальні гарантії працівників гірничих підприємств

    Підприємства з видобутку вугілля та вуглебудівні підприємства безоплатно надають вугілля на побутові потреби у розмірі, що визначається колективним договором, таким категоріям осіб:

    членам сімей (вдовам) працівників, які загинули (померли) на підприємствах з видобутку (переробки) вугілля, які мають право на пенсію у зв'язку із втратою годувальника, а також померлих пенсіонерів, які за життя мали таке право.

    Вывод:

    - льгота по обеспечению бытовым углем не входит в наследственную массу;

    - Вы не имеете права но данную льготу.

    Пуха Наталія ТендерОк
    35%

    Доброго дня

    Щодо Вашого питання

    Якщо зазначене вугілля надавалась, як соціальна допомога , то отримати її ви ніяк не можете, так як законодавчо зазначене не передбачене.

    Якщо зазначене оформлено, як пенсія, допомого, тощо то отримати суму пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв'язку з його смертю, виплачується по місяць смерті включно членам родини, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті.

    Непрацездатним членам сім'ї, котрі знаходилися на утриманні померлого, недоотримана пенсія виплачується незалежно від того, проживали вони разом із померлим пенсіонером чи ні.

    Підтвердити належність до кола членів сім’ї (діти, батьки, подружжя) можливо штампами в паспорті або свідоцтвом про народження, або свідоцтвом про шлюб, або за рішенням суду.

    Документи подаються до Пенсійного фонду України, де померлий пенсіонер перебував на обліку деталі https://portal.pfu.gov.ua/

    Приблизний перелік документів (відповідна заява, паспорт, свідоцтво про смерть, документи, що підтверджують родинні стосунки, документи про спільне проживання разом з померлим).

    Успіхів

    Пользователь не активен
    20%
    Пользователь не активен 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 12 лет опыта

    Общаться в чате

    Здравствуйте,

    Статьей 43 Горного закона предусмотрены права и социальные гарантии работников горных предприятий.

    В соответствии с ч. 7 ст. 43 Горного закона угледобывающие и углестроительные предприятия, безвозмездно предоставляют уголь на бытовые нужды в размере, который определяется коллективным договором, следующим категориям лиц:

    - членам семей (вдовам) работников, погибших (умерших) на предприятиях по добыче (переработке) угля, которые имеют право на пенсию в связи с потерей кормильца, а также умерших пенсионеров, которые при жизни имели такое право ".

    Я не перечислял всё категории лиц, только лишь акцентировал внимание на той части статьи, которая Вас касается. Собственно, Вас касается следующая часть: "...а также умерших пенсионеров, которые при жизни имели такое право ".

    • Алексей Клиент 3 года назад

      Большое спасибо

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 12 лет опыта

    Общаться в чате

    Здравствуйте,

    Статьей 43 Горного закона предусмотрены права и социальные гарантии работников горных предприятий.

    В соответствии с ч. 7 ст. 43 Горного закона угледобывающие и углестроительные предприятия, безвозмездно предоставляют уголь на бытовые нужды в размере, который определяется коллективным договором, следующим категориям лиц:

    - членам семей (вдовам) работников, погибших (умерших) на предприятиях по добыче (переработке) угля, которые имеют право на пенсию в связи с потерей кормильца, а также умерших пенсионеров, которые при жизни имели такое право ".

    Я не перечислял всё категории лиц, только лишь акцентировал внимание на той части статьи, которая Вас касается. Собственно, Вас касается следующая часть: "...а также умерших пенсионеров, которые при жизни имели такое право ".

    Костромина Виктория

    Добрый вечер меня зовут Алексей подскажитее пожалуйста у меня умер отец он шахтный пенсионер два раза в год ему дают чек на уголь могу Лия оформить на себя уголь как наследство по закону

    Именно это право, тоесть получать талон на уголь - нет , не можете.то есть по закону - нет а в жизни может быть что угодно
    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий вечір, Олексій!

    ГІРНИЧИЙ ЗАКОН УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1999, № 50, ст.433):

    Гірничий закон України | від 06.10.1999 № 1127-XIV (rada.gov.ua)

    Стаття 43. Права та соціальні гарантії працівників гірничих підприємств

    Права працівників гірничих підприємств, зайнятих на важких роботах і роботах з небезпечними та (або) шкідливими умовами праці, пов'язані з оплатою та охороною праці, порядком допуску працівників до важких робіт і робіт з небезпечними та (або) шкідливими умовами праці, тривалістю робочого часу для робітників підземних професій, пільгами та компенсаціями працівникам, які пропрацювали на роботах з небезпечними та (або) шкідливими умовами праці, та в разі каліцтва, загибелі, професійного захворювання, а також їх соціальним страхуванням і захистом працівників, які вивільняються при ліквідації, консервації гірничих підприємств, визначаються законами України.

    Форми та системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат працівникам гірничих підприємств установлюються в колективному договорі з дотриманням умов, розмірів і норм, передбачених законодавством, генеральною та галузевою угодами.

    Працівники гірничих підприємств, зайняті на роботах з особливим характером праці, шкідливими та важкими умовами праці, за рахунок власника проходять післязмінну реабілітацію та періодичну (не рідше ніж один раз на два роки) медичну диспансеризацію, а також лікування при захворюваннях, зумовлених зазначеними роботами, у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я.

    Працівникам гірничих підприємств, які пропрацювали на роботах з небезпечними та шкідливими умовами праці не менше ніж п'ять років, і молодим спеціалістам, зайнятим на таких роботах, які не мають житла або потребують поліпшення житлових умов, власниками гірничих підприємств для придбання житла надається безвідсоткова позика на строк до 15 років.

    Працівникам гірничих підприємств, зайнятим на роботах з особливим характером праці, шкідливими та важкими умовами праці, подається допомога на оздоровлення та харчування. Порядок подання та розміри такої допомоги встановлюються тристоронньою угодою уповноважених представників власників гірничих підприємств, галузевих профспілок і Кабінету Міністрів України.

    Працівникам, зайнятим на роботах з особливим характером праці, шкідливими та важкими умовами праці, може встановлюватися додаткове пенсійне забезпечення за рахунок акумульованих у галузевому пенсійному фонді коштів гірничих підприємств. Умови та порядок надання додаткового пенсійного забезпечення, а також розмір відрахувань гірничими підприємствами коштів на ці потреби визначаються тристоронньою угодою уповноважених представників власників гірничих підприємств, галузевих профспілок і Кабінету Міністрів України.

    Підприємства з видобутку вугілля та вуглебудівні підприємства безоплатно надають вугілля на побутові потреби у розмірі, що визначається колективним договором, таким категоріям осіб:

    ...

    членам сімей (вдовам) працівників, які загинули (померли) на підприємствах з видобутку (переробки) вугілля, які мають право на пенсію у зв'язку із втратою годувальника, а також померлих пенсіонерів, які за життя мали таке право.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України