Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 22 февраля 2021, вопрос №38448 100₴

позбавлення батьківства батька дитини

Добрий день.

Хочу позбати батьківства батька своєї дочки (9років) . Матеріально майже не допомага (тільки останні 6місяців давав гроші) Що потрібно для цього зробити???

В Дитини прізвище батька. Чи можливо після позбавлення батьківства залишити його прізвище дитині?

Чи можна вимагати оплату еліментів за всі роки до позбавлення батьківства???

Ответы юристов (11)

    Станислав Геннадиевич
    30%

    Добрий день. Позбавлення батьківських прав здійснюється на підставах передбачених законом, рішенням суду. Необхідно визначитися чи є підстави. Не надання матеріальної допомоги для дитини не можна брати, як єдину підставу для позбавлення батьківських прав. Також необхідно визначитись чи звертались ви до суду про стягнення аліментів. Позбавлення батьківських прав не звільняє від обов’язку утримання дитини, сплати аліментів.

    Винограденко Антон Анатолійович
    30%

    Добрий день.

    Позбавлення батьківства - дуже складна процедура.

    Відповідно до ст. 164 Сімейного кодексу України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: 1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; 2) ухиляються від виконання своїх обов’язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти; 3) жорстоко поводяться з дитиною; 4) є хронічними алкоголіками або наркоманами; 5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; 6) засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.

    Цей перелік підстав є вичерпним.

    Відсутність матеріальної допомоги від батька, нажаль, не є однозначною підставою для позбавлення судом батьківських прав, та шанси позбавити батьківських прав за тільки цією підставою - мізерні."Що потрібно для цього зробити???" - звертатись з позовною заявою до суду з документальним підтвердженням вищезазначених підстав

    "В Дитини прізвище батька. Чи можливо після позбавлення батьківства залишити його прізвище дитині?" - так, можливо.

    "Чи можна вимагати оплату еліментів за всі роки до позбавлення батьківства???" - так, можно. Навіть після позбавлення батьківських прав можно вимагати стягнення аліментів. Позбавлення батьківських прав не є підставою для невиконання батьківських зобов'язань. А аліменти є саме таким зобов'язанням.

    Беликов Олег  Александрович

    Доброго дня. Позбавлення батьківських прав не звільняє батька від сплати аліментів, тому ви маєте право подати позов про стягнення аліментів за весь період часу. Залищити прізвище дитині ви також маєте право. Стаття 164 Сімейного кодексу України визначає, що батьків можуть позбавити відповідних прав, якщо батько або мати:

    • з поважної причини не забрали дитину з пологового будинку та протягом півроку не виявляли до неї батьківського піклування
    • не виконують свої обов’язки по вихованню дитини
    • жорстоко поводяться з дитиною
    • мають алкогольну або наркотичну залежність
    • експлуатують дитину, примушують її до жебракування
    • засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини

    Здебільшого суд позбавляє батьківських прав через ухилення від виконання батьками своїх обов’язків по вихованню дитини.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрий день!

    1. Позбавлення батьківства можливе лише в судовому порядку. Це дуже складний процес, в Вашому випадку практично неможливий, так як батько сплачує кошти на утримання дитини.

    2. Прізвище у дитини лишається те, яке дитина отримала при народженні.

    3. Аліменти нараховуються з дати подання позову. За попередній час це неможливо.

    • Крикун Сергій  Павлович

      Аліменти за минулий час можуть бути присуджені, якщо позивач подасть суду докази того, що він вживав заходів щодо одержання аліментів з відповідача, але не міг їх одержати у зв'язку з ухиленням останнього від їх сплати. У цьому разі суд може присудити аліменти за минулий час, але не більш як за десять років.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Згідно ст. 180 СК України обовязок батьків є утримувати дитину , навіть коли один з батьків проживає окремо, або позбавлений батьківських прав за рішенням суду.

    Тому сплата аліментів на утримання дитини це обов язок , а не право , порядок їх сплати встановлюється судом згідно ст.181 СК України у визначеному вигляді, як:

    відсоткове відношення з доходу боржника.(,батька)

    або чітка сума щомісячного платежу.

    Виплачується у строк до 18 років або до 23 років, якщо дитина вступає на навчанння.

    Також якщо дитина має обмежені можливості підтверджені медично, аліменти встановлюються на постійній основі незалежно від батьківських прав.

    В соответствии с Семейным кодексом (ч. 2 ст. 182) на одного ребенка не может быть меньше, чем 50 % прожиточного минимума для ребенка соответствующего возраста.

    В вашем случае в возрасте до 6 лет, прожиточный минимум, январь - июнь 2021 года -1921 грн, июль- ноябрь - 2013 грн, декабрь - 2100 грн. Соответственно алименты не должны быть менее в январе - июне - 960,50 грн, июль - ноябрь - 1007 грн, декабрь - 1050 грн.

    Максимальный размер алиментов составляет 10 прожиточных минимумов на ребенка соответствующего возраста (согласно ч. 5 ст. 183 Семейного кодекса тот из родителей или других законных представителей ребенка, вместе с которым проживает ребенок, имеет право обратиться в суд с о взыскании алиментов в размере на одного ребенка - одной четверти (25 %) заработка (дохода) плательщика алиментов, но не больше десяти прожиточных минимумов на ребенка соответствующего возраста. . Соответственно, в таком случае будет составлять:

    для детей в возрасте до 6 лет - 17 790 грн.;

    Для детей, у которых проблемы со здороьем, родитель должен принимать участие в лечении, развитии и т..д.

    Родители могут составить договор (соглашение в котором указать определенную сумму, такой договор можно составить в любое время, до развода, при разводе, после развода.

    Почти все о соглашении на содержание ребенка смотрите ниже

    Об этом можно прочесть в статье 189 Семейного кодекса Украины, где и затрагивается вопрос договора об уплате алиментов, оговаривающий размер, сроки выплат.

    В этой же статье упоминается также и об условиях договора, которые нарушать непозволительно.

    Подобное соглашение заключается в письменном виде, после чего заверяется нотариусом.

    В случае, когда одна из сторон не соблюдает условия и обязанности соглашения, алименты с нее будут взиматься, основываясь на исполнительной надписи нотариуса.

    Составление данного договора возможно не смотря на то, планировали ли вы расторгнуть брак или нет.

    Мировое регулирование данного вопроса имеет ряд преимуществ – возможность избегания судебной волокиты и дополнительной траты средств, если придется обращаться за помощью к юристам, сохранение нерв и времени в целостности и сохранности.

    Стоит не забывать о том, что составление соглашения об уплате алиментов осуществляется в письменном виде.

    После чего последует обращение к нотариусу, чтобы тот заверил документ. Это закреплено частью 1 статьи 189 СК Украины.

    Если будет не выполнено хотя бы одно правило, это может привести к тому, что договор будет признан недействительным, что приведет к неприятным последствиям для обеих сторон.

    Если вы не хотите, чтобы права вашего ребенка нарушались, необходимо внимательно подойти к составлению соглашения об уплате алиментов.

    Перед тем как обратиться к нотариусу, обязательно обратите внимание на моменты, которые необходимо будет оговорить с супругом касательно того, какие подводные камни этого соглашения достойны вашего внимания.

    Также побеспокойтесь о том, какие документы вам понадобятся, чтобы заключить договор на содержание ребенка.

    В договоре должны будут указаны следующие моменты:

    1) Масштаб алиментов. Перед тем как определиться с размером алиментов, необходимо не забывать о минимальном размере, который был установлен законодательством.

    В случае, когда алименты устанавливаются в денежной сумме, обязательным будет добавление пункта об их индексации.

    Когда сторонами был установлен размер алиментов в процентах от дохода, в таком случае обязательно добавьте пункт, где будет определено, с которых именно доходов будет осуществляться выплата алиментов, а с каких нет.

    2) Порядок оплаты. Решите между собой и определитесь, какой способ осуществления платежей для вас является наиболее оптимальным.

    Необходимо определиться с методом совершения выплаты алиментов, чтобы тот предотвратил возникновение конфликтных моментов между обеими сторонами.

    Среди них присутствуют следующие:

    наличный расчет;

    почтовый перевод.

    3) Сроки. В данном случае стороны договариваются друг с другом по срокам, в которые одна из сторон принимает на себя обязательство по выплате алиментов.

    Выплаты могут осуществляться ежегодно, ежемесячно, ежеквартально. В этом случае также должна быть оговорена периодичность выплат, к примеру, оплата должна производиться до какого-то определенного числа месяца.

    4) Способы обеспечения выполнения обязательств касательно алиментов. В данном случае указываются сведения о неустойке, если имеет место быть просрочка в выплате алиментов.

    5) Определение сроков договора. В данном документе должен быть указан срок, не нарушающий прав ребенка. К примеру, по достижению восемнадцати лет.

    Составляя договор на содержание ребенка, кроме вышеперечисленных условий, можно прописать также и порядок, согласно которому будет осуществляться плата по дополнительным расходам (лечение ребенка, какие-либо образовательные курсы и так далее). Однако если такого пункта не будет в договоре, это не значит, что кто-то из родителей освобождается от участия в расходах на содержание ребенка.

    Для грамотного составления договора по уплате алиментов понадобятся следующие документы, которые вы предоставите нотариусу:

    Свидетельство о рождении ребенка;

    Паспорта обоих родителей;

    Идентификационные коды родителей.

    После того как были оговорены все условия предстоящего соглашения, после того как были собраны нужные документы – можно смело обращаться к нотариусу для составления договора.

    Когда договор об оплате алиментов будет заключен, стороны договора будут обязаны выполнять все условия, прописанные в данном документе.

    Правда, случается и такое, что одна из сторон прекращает выполнять условия, прописанные в договоре.

    Тогда вторая сторона в праве вновь обратиться к нотариусу, чтобы тот предоставил исполнительную надпись, которая будет служить основанием к принудительному взысканию алиментов.

    Это означает, что получатель алиментов может не обращаться в суд ради того, чтобы взыскать алименты с недобросовестного неплательщика.

    Семейный кодекс не располагает порядком изменения или прекращения договора об оплате алиментов. Это значит, что чтобы урегулировать подобный вопрос, необходимо ссылаться на статьи 651 ГКУ (по аналогии закона).

    Договор на содержание ребенка, соглашение по уплате алиментов можно изменить или прекратить его действие исключительно по взаимному согласию сторон или согласно решению суда, имеется в виду гражданское законодательство Украины.

    Договор может быть прекращен на основании следующих условий:

    если договор расторгается по обоюдному согласию сторон;

    когда один из участников договора умирает;

    если договор признают недействительным;

    когда наступают условия, что были предусмотрены обеими сторонами в соглашении. К примеру, срок действия договора заканчивается или ребенок достиг определенного, ранее оговоренного в договоре возраста.

    Изменить договор на содержание ребенка или прекратить действие данного соглашения об оплате алиментов возможно исключительно в письменной форме с обязательным нотариальным заверением.

    Если плательщик алиментов безработный:

    Необходимо оплачивать

    • 50% прожиточного минимума на ребенка•

    В соответствии с Закона Украины «О государственном бюджете Украины на 2021 год»

    Также будет учитываться средняя заработная плата этого региона где Вы зарегистрированы (прописаны) в Украине.

    2. ПРІЗВИЩЕ ДИТИНИ: залишається те, що дано при народженні, змінити можливо з 16 -ти років.

    3. Поки батько належним чином виконує обов язки позбавити його прав на дитину неможливо.

    Це робиться через суд рішенням за письмового погодження органу опіки.

    Аліменти нараховують з моменту реєстрації позову у суді , раніше неможливо.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Костромина Виктория

    Хочу позбати батьківства батька своєї дочки (9років) . Матеріально майже не допомага (тільки останні 6місяців давав гроші) Що потрібно для цього зробити???

    Вам нужно составить иск и подать его в суд с пакетом документов

    В Дитини прізвище батька. Чи можливо після позбавлення батьківства залишити його прізвище дитині?

    да, мжете фамилию не менять

    Чи можна вимагати оплату еліментів за всі роки до позбавлення батьківства???

    и до и после - лишение родительских прав не приостанавливает віплату алиментов

    нужна детальная консультация или помощь в подготовке документов ( заявы, иски т .п.) - обращайтесь через сайт, с ув Виктория Костромина

    Адвокат Евгений Александрович
    40%

    Добрий день!

    Відповідно до статті 121 Сімейного кодексу України права і обов’язки матері, батька і дитини ґрунтуються на походженні дитини від них, засвідченому в установленому законом порядку. Саме на батьків покладається відповідальність за виховання дітей, захист їх прав та інтересів, турботу про здоров’я, фізичний, психічний, духовний і моральний розвиток дитини.

    На жаль, батьки не завжди гідно поводяться по відношенню до дітей, зловживають своїми правами або ухиляються від виконання батьківського обов’язку. За таких обставин з’являється привід для позбавлення батьківських прав.

    При цьому, в своїй постанові від 30 березня 2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» Пленум Верховного Суду України роз’яснив, що позбавлення батьківських прав є крайньою мірою впливу на осіб, які не виконують батьківських обов’язків, а тому питання про її застосування слід вирішувати тільки після повного, всебічного, об’єктивного з’ясування обставин справи, в тому числі ставлення батьків до дітей.

    Законодавством України, зокрема ч. 1 ст. 164 СК, встановлено вичерпний перелік підстав для позбавлення матері або батька дитини батьківських прав. Згідно норм зазначеної статті, до втрати прав може призвести:

    • залишення без поважної причини дитини в пологовому будинку або іншій установі охорони здоров’я та відсутність відносно неї батьківського піклування протягом шести місяців
    • ухилення від виховання дітей (свідома і навмисна відсутність турботи, ігнорування потреб дитини та інше)
    • хронічний алкоголізм або наркотична залежність (необхідна наявність відповідних медичних висновків)
    • експлуатація дитини, в тому числі примушування до жебракування та бродяжництва
    • засудження за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини
    • жорстоке поводження з дітьми (приниження, фізичне або психічне насильство тощо).

    Порядок позбавлення батьківських прав передбачає виключно судову процедуру, за обов’язкової участі органу опіки та піклування (ч. 4 ст. 19 Сімейного кодексу України). Відкриття судового провадження відбувається на підставі позовної заяви.

    ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, №№ 40-44, ст.356):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text

    "Стаття 15. Право на захист цивільних прав та інтересів

    1. Кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

    2. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства".

    "Стаття 16. Захист цивільних прав та інтересів судом

    1. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

    2. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути:

    1) визнання права;

    2) визнання правочину недійсним;

    3) припинення дії, яка порушує право;

    4) відновлення становища, яке існувало до порушення;

    5) примусове виконання обов'язку в натурі;

    6) зміна правовідношення;

    7) припинення правовідношення;

    8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди;

    9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди;

    10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

    Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом чи судом у визначених законом випадках.

    3. Суд може відмовити у захисті цивільного права та інтересу особи в разі порушення нею положень частин другої - п'ятої статті 13 цього Кодексу".

    ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2004, № 40-41, 42, ст.492):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text

    "Стаття 4. Право на звернення до суду за захистом

    1. Кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

    2. У випадках, встановлених законом, до суду можуть звертатися органи та особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб або державних чи суспільних інтересах.

    3. Відмова від права на звернення до суду за захистом є недійсною.

    4. Угода сторін про передачу спору на розгляд третейського суду допускається. До третейського суду за угодою сторін може бути переданий будь-який спір, який виникає з цивільних правовідносин, крім випадків, передбачених законом.

    5. Жодна особа не може бути позбавлена права на участь у розгляді своєї справи у визначеному цим Кодексом порядку".

    "Стаття 175. Позовна заява

    1. У позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

    2. Позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

    3. Позовна заява повинна містити:

    1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява;

    2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв’язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти;

    3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються;

    4) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них;

    5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини;

    6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов’язковий досудовий порядок урегулювання спору;

    7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

    8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

    9) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв’язку із розглядом справи;

    10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

    4. Якщо позовна заява подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення позивача від сплати судового збору.

    5. У разі пред’явлення позову особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, в заяві повинні бути зазначені підстави такого звернення.

    6. У позовній заяві можуть бути вказані й інші відомості, необхідні для правильного вирішення спору".

    Всього доброго!

    Ряба Світлана

    Добрий день!

    Згідно ст. 164 СК України, Підставами позбавлення батьківських прав є: не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; ухиляються від виконання своїх обов’язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти; жорстоко поводяться з дитиною; є хронічними алкоголіками або наркоманами; вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини. Рішення суду про позбавлення батьківських прав після набрання ним законної сили суд надсилає органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дитини.

    Згідно ст. 191 СК України, Час, з якого присуджуються аліменти на дитину 1. Аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову, а в разі подання заяви про видачу судового наказу - із дня подання такої заяви.

    2. Аліменти за минулий час можуть бути присуджені, якщо позивач подасть суду докази того, що він вживав заходів щодо одержання аліментів з відповідача, але не міг їх одержати у зв'язку з ухиленням останнього від їх сплати. У цьому разі суд може присудити аліменти за минулий час, але не більш як за десять років.

    Крикун Сергій  Павлович

    Сімейний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14):

    "Стаття 191. Час, з якого присуджуються аліменти на дитину

    1. Аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову, а в разі подання заяви про видачу судового наказу - із дня подання такої заяви.

    2. Аліменти за минулий час можуть бути присуджені, якщо позивач подасть суду докази того, що він вживав заходів щодо одержання аліментів з відповідача, але не міг їх одержати у зв'язку з ухиленням останнього від їх сплати. У цьому разі суд може присудити аліменти за минулий час, але не більш як за десять років.".

    Нешик Татьяна
    Нешик Татьяна 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 23 года опыта

    Общаться в чате

    Добрый день.

    Хочу позбати батьківства батька своєї дочки (9років) . Матеріально майже не допомага (тільки останні 6місяців давав гроші) Що потрібно для цього зробити???

    - позбавлення батьківських апрв складна і довга процедура. Якщо останні 6 міс допомогав, то суд це врахує, як гарний вчинок батька. В вашій ситуації шансів на позбавлення не бачу.

    Чи можна вимагати оплату еліментів за всі роки до позбавлення батьківства???

    - в вашій сітуаціі - ні, оскільки аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову, а в разі подання заяви про видачу судового наказу - із дня подання такої заяви.

    гарного дня!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України