Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Налоговое право, 24 февраля 2021, вопрос №38578 150₴

Вопрос на счет поступлений на счет денег, я ФОП на едином налоге вторая группа

Добрый день. Прошу помочь мне разобраться, я ФОП на едином налоге вторая группа, у меня есть счет для ФОПа на который приходят деньги с моего дела.
Вопрос, если Я пополняю свою обычную банковскую карту в терминале самообслуживания, у налоговой могут возникнуть вопрос что это за поступление? (сумма может быть плюс минус такая же, как мне приходят от моей деятельности).
Еще один вопрос, к примеру когда мой друг перечисляет мне деньги за счет в кафе, на обычную мою банковскую карту. У налоговой так же могут возникнуть вопросы что это за поступление?
Крайний вопрос, если мне приходит платеж из-за границы в долларах, у налоговой могут возникнуть вопросы что это за поступление?

Ответы юристов (9)

    Шишкин Алексей Юрьевич
    16.7%

    У налоговой вопросы возникают, или не возникают, только по тем доходам, которые вы указали в своей декларации о доходах. Вы как ФОП имеете право иметь банковский счёт, ну и соответственно карту для работы как ФОП. Вы как гражданин, также имеете право иметь счет в банке, опять таки и карту для обслуживания своих личных потребностей, не связанных с предпринимательской деятельностью. И если это два разных счета , то отчетность в налоговую вам надо подавать только по счету ФОП.

    Каландирець Артем Віталійович
    13.3%

    Добрый день!

    Органы Государственной налоговой службы не имеют права требовать информацию по Вашим личным счетам. В базах данных налоговый орган их видит, но во время проверок ФЛП не принимает во внимание. Если смотреть вообще по правильному, то Вы должны по всем фин. приходам на личную карту подать Декларацию об имущественном состоянии, как физ. лицо, но опять же налоговый орган на сегодня не имеет ни механизма ни возможностей проверки Ваших личных счетов.

    Исходя из вышеописанного, ответы на вопросы: нет, нет, нет.

    Винограденко Антон Анатолійович
    13.3%

    Добрый день."Вопрос, если Я пополняю свою обычную банковскую карту в терминале самообслуживания, у налоговой могут возникнуть вопрос что это за поступление? (сумма может быть плюс минус такая же, как мне приходят от моей деятельности)." - если вы пополняете свою личную карту (не предпринимательскую) вопросов не будет.

    "Еще один вопрос, к примеру когда мой друг перечисляет мне деньги за счет в кафе, на обычную мою банковскую карту. У налоговой так же могут возникнуть вопросы что это за поступление?" - на практике: на данный момент вопросов не будет.Касаемо моих ответов выше: вопросов не будет при условии, что вы не интересны налоговой изначально. Например, если вы занимаетесь торговлей, принимаете деньги на личную карту (не предпринимательскую) и налоговая об этом узнала - вопросы могут возникнуть в ходе расследования преступления по ст. 212 УКУ (уклонение от уплаты налогов)"Крайний вопрос, если мне приходит платеж из-за границы в долларах, у налоговой могут возникнуть вопросы что это за поступление?" - в первую очередь вопросы могут возникнуть у вашего банка (так как банк является субъектом финансового мониторинга). Банк может попросить документы подтверждающие происхождение дохода (если сумма более 400 тісяч гривен).

    Крижановська Єлізавета Сергіївна
    13.3%

    Доброго дня!

    Для уникнення непорозумінь з податковою, вам необхідно розділити банківські рахунки які Ви використовуєте як фіз особа та як ФОП. Крім того щодо надходжень на карту фізичної особи Вами не зазначено саме які суминадходжень проходять. Аждже залежно від суми надходжень, питання можуть виникати у фін установи, щодо легалізації вказаних коштів.

    Марусяк Андрій Романович
    23.3%

    Доброго дня, Дмитре! мої колеги вам все точно і правильно відповіли. Однак ви задали неправильне питання.

    Податкова не має доступу до ваших рахунків, як фізичної особи. Однак банк контролює рух по вашим рахункам, може їх блокувати і з'ясмовувати походження котів.

    На рахунок доларів із за кордону, питань по податковій також немає. + ви маєте знати, що в Україні доларові перекази з карти на карту між фізичними особами заборонені і не проводяться банком. Транзакцію буде відхилено.

    Якщо у вас є великі доходи і ви виводите їх через карту фізичної особи, то це ваше право. Поки банк не заблокує вашу карту, або не запитає походження коштів,все добре.

    По вашому обороті на карті треба "боятись" не податкової, а саме банку - як суб'єкта фінансового моніторингу. От тут і може виникнути питання переказу валюти із за кордону. Банк може і скоріш за все запитає, хто направив вам ці кошти і на якій підставі. Ви маєте документально це підтвердити. Якщо не підтвердите, транзакцію відхилять.

    Висновок: при регулярному обороті коштів на карті/рахунку фізичної особи труднощів з податковою не виникає. Труднощі створює фінансовий моніторинг і банк - як одни із суб'єктів фінансвового моніторингу.

    Якщо у вас виникли питання, звертайтесь до мене особисто. Я консультую по питаннях руху коштів на рахунках, їх переведення в готівку, уникнення блокування карт. Щасти вам!

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго дня

    Щодо вашого питання:

    Питання у податкової виникають зазвичай на рахунок доходів, які ви відображаєте, окрім цього також зважайте, що коли надходять грошові кошти більш як у сумі 5000 грн. то тоді у банків виникає можливість запрошувати підтвердження походження зазначених коштів, тому раджу рам розділяти доходи та кошти які ви отримуєте як ФОП та ваші власні особисті рахунки у т.ч рахунки в іноземній валюті, можливо навіть для зручності використовуєте різні банки, щоб ви усвідомлювали,

    що на рахунку у банку... ви зберігаєте кошти ФОП,

    а на рахунку у банку ... власні кошти, тоді коли вам ваш друг повертає кошти за каву він повертає вам на вашу власну картку, а коли ви здійснюєте платежи щодо вашої підприємницької діяльності то вони здійснюються з рахунку ФОП.

    Раджу вам також ознайомитись з поняттям картка ключ https://privatbank.ua/business/klyuch-k-schetu та порядком використання коштів ФОП на власні потреби https://news.dtkt.ua/simple/individual-single-tax/..., зазначене відповість вам на ряд питань.

    Успіхів

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Кожна особа може мати декілька раїунків у бвнках , якщо Ви ФОП то оплату від діяльності зараховуєте на рахунок ФОП та адмініструєте платтежі через кабінет платника.

    Ваша особиста картка - це інше про неї податківці дізнаються лише в тому випадку , якщо банк передать інформацію їм про те , що на особисту картку фіз особи зайшла сумма яка не ідентифікована і не підтверджена її походження(400 тис грн.) банк блокує такі кошти згідно процедур фінмоніторингу і подає інформацію в податкову і вони починають спільно вимагати від Вас підтвердження походження коштів і подання декларації про майновий стан та доходи як фізичної особи.

    Декларація про майновий стан та доходи подається переважно фізичними особами, котрі мали дохід від передачі майна в оренду, отримували коштовні подарунки чи спадок , або інший дохід від іноземних держав у вигляді інвестицій , такий дохід підлягає оподаткуванню по ставці ПДФО - 18% ТА ВЗ -1,5% ДЛЯ ФІЗИЧНИХ ОСІБ без ФОП , НЕОБХІДНО ПОДАТИ ДЕКЛАРАЦІЮ ПРО МАЙНОВИЙ СТАН І ДОХОДИ ТА ЗАЗНАЧИТИ У НІЙ ОТРИМАННЯ ВКАЗАНИХ ВИДІВ ДОХОДІВ ДОДАВШИ ДОКАЗИ ПРО ЇХ ОТРИМАННЯ( ДОГОВІР ПРО ПЕРЕКАЗ ІНВЕСТИЦІЙ ТА ВИПИСКУ З БАНКУ. Подати вказані документи разом з декларацією за місцем реєстрації в податкову для розрахунку сум податків.

    Якщо Ви отримували фінанси як ФОП на ФОПівський рахунок то необхідно відобразити вказаний дохід у декларації ФОП(ІНШУ ПОДАВАТИ НЕ ТРЕБА.)

    АЛЕ якщо Ви паралельно з діяльністю ФОП , ОТРИМАЛИ ІНВЕСТИЦІЙНУ фінансову ДОПОМОГУ на свій рахунок , ЯК ФІЗ. ОСОБА ТО НЕОБХІДНО ПОДАВАТИ ВКАЗАНІ ДЕКЛАРАЦІЇ ОКРЕМО: ФОП окремо , фіз особа окремо і сплачувати також окремо.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Токмач Галина Николаевна

    Здравствуйте, Дмитрий. Могут. Лучше всё же при переводах указывать, что это ваши личные средства. НО есть ещё один нюанс, о деньгах которые поступают на вашу личную карту, налоговая может и не знать. Главное, чтобы суммы не выходили за грань сумм по финмониторингу.

    У налоговой могут возникнуть все эти вопросы, но не факт, что возникнут) Главное, чтобы вы указывали доход, не меньший, чем на вашу карту ФОП.

    С уважением, юрист Галина Токмач

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго вечора, Дмитро!

    1) Податковий кодекс України нам каже, що:

    • Банки мають обов’язок надіслати повідомлення про відкриття рахунка платника податків до контролюючого органу, на обліку у якого перебуває платник податків у день відкриття рахунка. За ненадання такої інформації банк несе відповідальність передбачену законом.

    Закон також зобов’язує ФОПа чи самозайняту особу повідомляти представника банку про свій підприємницький статус.

    Отже, банк зобов'язаний передати ДПІ інформацію, але лише про конкретні, вказані в законі, дані.

    2) Податковій надається лише інформація про факт відкриття рахунків.

    Дана інформація не є банківською таємницею.

    Якщо ж Податкова бажає дізнатися інформацію про фактичний рух коштів по Ваших особистих (карткових) рахунках – вона має звернутися до суду задля отримання Рішення про розкриття банківської таємниці. Адже даний вид інформації вже підпадає під ознаки банківської таємниці.

    Той же п.п. 20.1.5 ПКУ встановлює: інформацію про обсяг та обіг коштів на рахунках*** податківці можуть отримати тільки на підставі рішення суду.

    Це не дивно, адже зі ст. 60 Закону № 2121 випливає, що відомості про банківські рахунки клієнтів, а також дані про рух коштів і залишок на них, є банківською таємницею. Але за рішенням суду інформація, яка є банківською таємницею, може розкриватися банками згідно з п. 2 ч. 1 ст. 62 Закону № 2121.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України