Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 24 февраля 2021, вопрос №38630 100₴

Чи можна вирощувати рослини

Я власник підвального приміщення в багатоповерховому житловому будинку. Чи маю право я у цьому підвалі вирощувати рослини, квіти і таке інше???

Ответы юристов (9)

    Винограденко Антон Анатолійович
    25%
    Общаться в чате Винограденко Антон Анатолійович 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 13 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день!

    Підвальні приміщення є власністю мешканців будинку (осбб, кооперативу) тому у вас не може бути права власності на таке приміщення. Тому і використовувати таке приміщення можно тількі за згодою інших співмешканців будинку

    Глебова Екатерина Юрьевна
    25%
    Общаться в чате Глебова Екатерина Юрьевна 3 года назад

    Юрист, г. Киев, 14 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Говорячи звичайною мовою - у власному приміщенні можна усе, що завгодно, окрім виробництва. Тепер посилання на чинне законодавство

    Норми ч. 1 ст. 41 Конституції України та ст. 319 ЦК України дозволяють власнику володіти, користуватись, розпоряджатись своїм майном на власний розсуд, власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону… Більш чітку норму містить ст. 320 ЦК України, яка передбачає, що власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом.

    Стаття 150 ЖК України встановлює можливість власника розпоряджатись будинком (частиною будинку), квартирою на власний розсуд.

    Враховуючи той факт, що Ви є власником майна (в якому здійснюєте підприємницьку діяльність), то маєте повне право, як власник даного майна, вчиняти щодо нього будь-які дії, які не суперечать закону та розпоряджатись ним на власний розсуд.

    Положення ст. 6 Житлового Кодексу УРСР (аналогічно – ст. 383 ЦК) визначає, що власник житлового будинку, квартири має право використовувати помешкання для власного проживання, проживання членів своєї сім’ї, інших осіб і не має права використовувати його для промислового виробництва.

    Тобто ст. 383 ЦК України, забороняє використання помешкання лише для промислового виробництва.

    Слід також звернути увагу, що відповідно до Листа Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 31.07.2007 р. №5620, громадяни, які використовують жиле приміщення відповідно до його призначення (проживають у ньому), дотримуються правил користування жилими приміщеннями (не використовують жилі приміщення для здійснення господарської діяльності промислового характеру), не завдають шкоди оточуючому середовищу, не порушують права та охоронювані інтереси громадян, юридичних осіб і держави, — можуть використовувати жиле приміщення для здійснення підприємницької та іншої діяльності.

    Тому враховуючи норми чинного цивільного законодавства, а також конституційний принцип «дозволено все, що прямо не заборонено законом», питання про можливість використання жилих приміщень для потреб непромислового характеру, законодавчими нормами не заборонено, а тому є дозволеним.

    Однак, чинне законодавство містить також і застереження.

    Частиною 2 ст. 13 ЦК України, передбачено, що використання житла повинно відбуватись у такій формі, щоб уникнути порушення прав інших осіб, зокрема інших мешканців житлового будинку або сусідів.

    При здійсненні своїх прав власник зобов’язаний утримуватися від дій, які могли б порушити права інших осіб, завдати шкоди довкіллю або культурній спадщині.

    Враховуючи викладене, Ви жодним чином не порушуєте права Ваших сусідів. Разом із цим, чинне законодавство не дає чітких вказівок обов’язкового виводу квартири з житлового фонду, якщо вона використовується в якості складу промислових товарів або виставкової зали.

    Також, звертаємо Вашу увагу, що згідно ст. 30 Конституції України та ст. 311 ЦК України, встановлено, що житло фізичної особи є недоторканим. Проникнення до житла чи до іншого володіння фізичної особи, проведення в ньому огляду чи обшуку може відбутися лише за вмотивованим рішенням суду. Тому жодна організація не залежно від її галузевої належності не наділена повноваженнями, які б дозволили без належного, обґрунтованого та вмотивованого рішення суду проводити будь які дії, щодо Вашого житла.

    Отже, використовувати житлове приміщення (частину житлового приміщення) без виключення його із житлового фонду та переведення у нежиле, можливим якщо:

    • підприємець здійснює підприємницьку діяльність лише у квартирі, яка належить йому на праві приватної власності (бути законним власником квартири);
    • підприємець є власником підприємства, торговельного закладу, що буде знаходитись у даній квартирі;
    • квартира ніяким чином не використовуватиметься для промислового виробництва;
    • ведення підприємницької діяльності в квартирі не повинно порушувати прав інших осіб і держави, а зокрема, жителів даного багатоквартирного будинку.
    Городечна Маряна Іванівна
    30%
    Общаться в чате Городечна Маряна Іванівна 3 года назад

    Юрист, г. Львов, 3 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день!

    Судова практика склалась таким чином: право власності виникає на приміщення у багатоквартирному будинку залежно від його статусу: допоміжне чи нежитлове.

    Допоміжне приміщення, зокрема підвал, знаходиться у спільній сумісній власності співвласників квартир. Ви не можете бути його власником.

    Ви можете бути власником лише, якщо приміщення належить до категорії нежитлове приміщення (ізольоване, має інше призначення, має окремий вихід назовні, з самого початку будувалось для такого використання, та в ньому відсутні інженерні комунікації для обслуговування будинку).

    Відповідно, якщо ви маєте витяг про реєстрацію права власності на таке приміщення, то маєте право користуватись ним для власних потреб (дотримуючись санітарних, протипожежних, технічних та інших норм), поки співвласники у судовому порядку не скасують рішення про державну реєстрацію права власності та не витребують таке майно.

    Гончаренко Константин
    Общаться в чате Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Підвальні приміщення є майном для спільного користування жителями конкретно взятого під 'іізду будинку, а тому ііх використання за вказаним напрямком можливе , лише за погодженням з мешканцями під "іізду на зборах співласників ,чи правління ОСББ, ЖБК. Згідно ЗАКОНУ №417-VIII Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку.

    У разі згоди 70% співласників на зборах ,згідно протоколу Ви зможете вести таку діяльність.

    Якщо Ви власник відокремленого приміщення то згідно ст. 321 ЦК Украііни -власник вільно володіє своіім майном не завдаючи шкоду іншим власникам.

    З повагою

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%
    Общаться в чате Карпенко Андрей Владимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    ЗАКОН УКРАИНЫ №417-VIII

    Об особенностях осуществления права собственности в многоквартирном доме

    Статья 1. Определение терминов

    1. В этом Законе приведенные ниже термины употребляются в таком значении:

    2)вспомогательные помещения многоквартирного дома - помещения, предназначенные для обеспечения эксплуатации дома и бытового обслуживания его жителей (колясочные, кладовые, мусорокамеры, чердаки, подвалы, шахты и машинные отделения лифтов, вентиляционные камеры и другие подсобные и технические помещения);

    3) нежилое помещение - изолированное помещение в многоквартирном доме, который не принадлежит к жилому фонду и является самостоятельным объектом недвижимого имущества;

    Принятый Закон определяет общее имущество многоквартирного дома как помещения общего пользования (в том числе вспомогательные), несущие, ограждающие и несуще-ограждающие конструкции дома, механическое, электрическое, сантехническое и другое оборудование внутри или за пределами дома, обслуживающее более одного жилого или нежилого помещения, здания и сооружения, предназначенные для удовлетворения потребностей совладельцев многоквартирного дома и расположенные на придомовой территории, а также права на земельный участок, на котором расположены многоквартирный дом и относящиеся к нему здания и сооружения и его придомовая территория.

    Общее имущество многоквартирного дома согласно Закону является "общей совместной собственностью" совладельцев.

    Так что, если это подвал по которому идут коммуникации всего дома, то Вам необходимо все согласовывать с жильцами. Если это нежилое помещение, принадлежащее Вам, то Вы можете использовать его по своему усмотрению, придерживаясь законодательных ограничений.

    Разрешённые виды деятельности должны соответствовать таким требованиям:

    подвал граничит с жилыми квартирами, поэтому арендатор обязан позаботиться, чтобы его бизнес не мешал людям;

    обязательным условием является оборудование систем вентиляции;

    заведения общепита могут одновременно принимать на более 50 человек;

    нельзя включать громкую музыку и производить шум, превышающий санитарные нормы;

    законодательно время работы заведений ограничено промежутком с 8:00 утра до 23:00 вечера.

    Запрещенные виды деятельности (Для некоторых видов деятельности подвал не подойдет):

    Поскольку громкая музыка и шум недопустимы, в жилом доме нельзя открыть ночной клуб или другое подобное заведение.

    Запрещено устраивать производство, которое может стать источником шума, грязи и неприятных запахов.

    По этим же причинам не получится открыть химчистку или прачечную.

    В подвальном помещении не разрешается размещать медицинское учреждение, делать бассейн или сауну.

    Нельзя открыть похоронное бюро и предоставлять ритуальные услуги.

    В подвале не может размещаться оптовый и мелкооптовый склад.

    Деятельность не должна нарушать санитарно-гигиенические нормы и правила пожарной безопасности.

    Законодательство о праве собственности:

    Норми ч. 1 ст. 41 Конституції України та ст. 319 ЦК України дозволяють власнику володіти, користуватись, розпоряджатись своїм майном на власний розсуд, власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону… Ст. 320 ЦК України передбачає, що власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом.

    Выводы:

    - если Ваш бизнес будет располагаться в помещении, через которое проходят инженерные коммуникации, Вам необходимо согласовать его открытие с ОСББ или управляющей компанией;

    - если это Ваше нежилое помещение, расположенное в подвальной части дома, то Вы можете использовать его по своему усмотрению, придерживаясь законодательных ограничений (деятельность не должна нарушать санитарно-гигиенические нормы и правила пожарной безопасности).

    УДАЧИ!

    Крижановська Єлізавета Сергіївна
    Общаться в чате Крижановська Єлізавета Сергіївна 3 года назад

    Юрист, г. Херсон, 19 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня! Підвальне приміщення є власністю всіх співвласників, багатоквартирного будинку. І доки ніхто з співвласників не претендує і не заперечує проти використання приміщення лише Вами, ви маєте повне право використовувати приміщення в своїх цілях, та займатися там будь яким видом діяльності , що не обмежує прав свобод інтересів інших мешканців, та не заборонених на території України.

    Ряба Світлана
    Общаться в чате Ряба Світлана 3 года назад

    Юрист, г. Киев

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день!

    У Правилах утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджених наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17.05.2005 р. № 76, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 25.08.2005 за № 927/11207 зазначено, що допоміжні приміщення житлового будинку призначені для забезпечення експлуатації будинку та побутового обслуговування мешканців будинку. Відповідно до частини 2 статті 10 Закону України «Про приватизацію державного фонду» власники квартир багатоквартирних будинків є співвласниками допоміжних приміщень у будинку і допоміжні приміщення (підвали тощо) приватизації не підлягають. Тому Ви не маєте права на дане приміщення, адже воно є спільною власністю. Поки ніхто не заперечує Ви користуєтеся але співвласники житлових та нежитлових приміщень у будинку, незалежно від часу набуття у власність житлових та нежитлових приміщень у зазначеному будинку, мають рівні права на користування його допоміжними, у тому числі підвальними приміщеннями, а тому мають право вимагати усунення перешкод у користуванні спільним майном, які чинять їм інші особи, у будь-який час.

    Адвокат Евгений Александрович
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий вечір, Віталій!

    Частиною другою статті 382 Цивільного кодексу України передбачено, що усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія, у разі державної реєстрації таких прав.

    Відповідно до Конституції України всі суб`єкти права власності рівні перед законом. У багатоквартирних будинках, де не всі квартири приватизовані чи приватизовані повністю, власник (власники) неприватизованих квартир (їх правонаступники) і власники приватизованих квартир багатоквартирного будинку є рівноправними співвласниками допоміжних приміщень. Вони є рівними у праві володіти, користуватися і розпоряджатися допоміжними приміщеннями. Ніхто з власників квартир не має пріоритетного права користуватися та розпоряджатися цими приміщеннями, в тому числі і з питань улаштування мансард, надбудови поверхів і т. ін..

    Згідно зі статтею 1 Закону №2482-XII допоміжні приміщення багатоквартирного будинку — приміщення, призначені для забезпечення експлуатації будинку та побутового обслуговування мешканців будинку (сходові клітини, вестибюлі, перехідні шлюзи, позаквартирні коридори, колясочні, кладові, сміттєкамери, горища, підвали, шахти й машинні відділення ліфтів, вентиляційні камери та інші технічні приміщення).

    Разом з тим нежиле приміщення — це приміщення, яке належить до житлового комплексу, але не відноситься до житлового фонду і є самостійним об`єктом цивільно-правових відносин.

    На час приватизації позивачами квартир було чинним Положення про порядок передачі квартир (будинків) у власність громадян, затверджене наказом Державного комітету України по житлово-комунальному господарству від 15 вересня 1992 року №56, у пункті 17 якого прямо вказувалося, що нежилі приміщення житлового фонду, які використовуються підприємствами торгівлі, громадського харчування, житлово-комунального та побутового обслуговування населення на умовах оренди, передаються у комунальну власність відповідних міських, селищних, сільських Рад народних депутатів. Порядок передачі відомчого житлового фонду у комунальну власність визначається Кабінетом Міністрів України.

    Суди не встановили, чи є спірне приміщення нежитловим, бо зі стадії проектування житлового будинку призначалося для торговельних потреб непромислового характеру, чи використовувалося воно як самостійний об'єкт нерухомості, а відтак чи є допоміжним.

    Зокрема, суди не звернули достатньої уваги на доводи відповідача не зазначили обставин і фактів на їх спростування, не перевірили належним чином усіх наявних у справі доказів, внаслідок чого не встановили достатньо повно обставин, які мають значення для правильного вирішення справи.

    Усебічність та повнота розгляду передбачає з`ясування усіх юридично значущих обставин та наданих доказів з усіма притаманними їм властивостями, якостями та ознаками, їх зв`язків, відносин і залежностей. Усебічне, повне та об`єктивне з`ясування обставин справи забезпечує, як наслідок, постановлення законного й обґрунтованого рішення.

    Велика Палата вказала, що в багатоквартирних житлових будинках розташовуються і нежитлові приміщення, призначені для торговельних, побутових та інших потреб непромислового характеру і є самостійним об'єктом цивільно-правових відносин, до житлового фонду не входять (частина третя статті 4 Житлового кодексу Української РСР), і внаслідок приватизації квартир такого будинку їх жителями право власності в останніх на ці приміщення не виникає.

    Токмач Галина Николаевна
    Общаться в чате Токмач Галина Николаевна 3 года назад

    Юрист, г. Мирноград, 12 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Здравствуйте, Виталий. Только по согласию всех совладельцев. Если каким-то чудом вы числитесь хозяином по документам - можете, но обычно, подвал, как и чердак - это места общего пользования, предназначенные для совместных потреб.

    С уважением, юрист Галина Токмач


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України