Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 25 февраля 2021, вопрос №38684 150₴

Может ли суд заставить платить алименты?

Я была замужем и не работала(была домохозяйкой по настоянию мужа) 13 лет.Сейчас я собираюсь разводиться, имеется общий ребенок 8 лет. С мужем собираемся составить договор, по которому ребенок остаётся с мужем.Юрист меня предупредила,что муж может потребовать от меня алименты. Разводиться придется через суд. Если муж не потребует алименты, может ли суд заставить меня платить алименты вне зависимости от его решения?Я не работала и справки о доходах у меня не будет.

Ответы юристов (17)

    Грищенко Олег
    Грищенко Олег 3 года назад

    Адвокат, г. Харьков, 3 года опыта

    Общаться в чате

    Добрый день. Самостоятельно суд такие решения не принимает. В суд с требованием о взыскании алиментов может обратиться тот из родителей, с кем проживает ребенок. Отсутствие дохода у плательщика алиментов не является препятствием для их взыскания, поэтому в случае обращения отца ребенка в суд, алименты с Вас будут взысканы

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 года назад

    Юрист, г. Киев

    Общаться в чате

    Доброго дня! Фактично аліменти - це ваш обов'язок по утриманню дитини. Але ураховуючи те, що ви плануєте підписувати угоду щодо дитини то ви можете цією угодою визначити відповідно і умови щодо сплати вами аліментів (їх розміру, порядку сплати, форми, та іншого).

    Відповідно до ст. 189 СК України, якщо між подружжям було підписано угоду про сплату аліментів, то звільнення від сплати аліментів можливе у разі виникнення наступних обставин:

    • закінчився термін дії угоди, наприклад документ, може бути підписаний на певний строк, після закінчення якого він перестає мати силу;
    • загибель однієї зі сторін угоди.

    Якщо між вами буде підписано угоду, то змінити умови останньої в судовому порядку буде дуже важко.

    Шишкин Алексей Юрьевич

    Суд по своей инициативе не может присудить вам уплату алиментов, для этого нужно, чтобы муж подавал исковое заявление в суд. Изначально родители по договоренности определяют порядок содержания ребенка. Но вы совершенно правы тот из родителей с кем проживает ребёнок может потребовать от другого родителя уплату алиментов. Вы можете составить нотариальный договор, о том что ребенок проживает с отцом и отец обязуется его полностью содержать и отказывается от алиментов с вашей стороны, так же может оговорить порядок вашего участия в жизни ребенка и как вы будете с ним видеться, если это надо. А разводиться вам в любом случае придется через суд, у вас несовершеннолетний ребенок.

    • Крикун Сергій  Павлович

      "Вы можете составить нотариальный договор, о том что ребенок проживает с отцом и отец обязуется его полностью содержать и отказывается от алиментов с вашей стороны, ..." -

      Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15), ст.27:

      "1. Правочин, що обмежує можливість фізичної особи мати не заборонені законом цивільні права та обов'язки, є нікчемним..." - это во-первых.

      Во-вторых, алименты имеют целевое назначение содержание ребенка, т.е. суммы алиментов предназначены для ребенка, назначаются в пользу ребенка, т.е. родители не вправе отказаться от алиментов во вред интересам ребенка.

    Костромина Виктория

    Разводиться придется через суд. Если муж не потребует алименты, может ли суд заставить меня платить алименты вне зависимости от его решения?Я не работала и справки о доходах у меня не будет.

    для взыскания с Вас алиментов - муж должен подать иск в суд .

    без его иска - требования - суд не может инициировать назначение алиментов

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Всі виплати та порядок участі у житті дитини мамою, будуть прописані у договорі з нотаріальним посвідченням.

    Якщо Ви не будете виконувати умови договору, батько дитини може вирішити питання подачі позову до суду про призначення аліментів та порядку участі у житті дитини згідно ст. 180СК Украііни ,далі рішення суду з ухвалою про видачу виконавчого документа ,направляється до органу ДВС для примусового виконання рішення суду.

    Доки угода діє контроль іі виконання покладається на нотаріуса та орган опіки.

    З повагою

    Костянтин Гончаренко

    Ряба Світлана

    Добрий день!

    Згідно ст. 181 Сімейного кодексу України, за домовленістю між батьками дитини той із них, хто проживає окремо від дитини, може брати участь у її утриманні в грошовій і (або) натуральній формі.

    Якщо згоди не досягнуто то лише за рішенням суду, кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

    Також, аліменти можуть бути присуджені за рішенням суду, на основі поданої заяви про стягнення аліментів, поданої одним із подружжя, з яким проживає дитина. Якщо чоловік не подасть заяву про стягнення аліментів на дитину щодо Вас, суд не зможе самостійно прийняти таке рішення.

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий вечір, Олена!

    У разі коли аліментник відмовляється добровільно виплачувати аліменти на дітей, стягувати аліментні виплати можна через суди загальної юрисдикції.

    Існують наступні порядки стягнення заборгованості через суд. Подача заяви про видачу судового наказу на стягнення аліментних виплат, в порядку, передбаченому ст. 161 - 171 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК). Звернення з позовною заявою про стягнення аліментних виплат, в порядку, передбаченому ст. 174 - 177 ЦПК. Розгляд позову щодо стягнення аліментних платежів в порядку спрощеного виробництва, згідно зі ст. 274-279 ЦПК України.

    Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    30%

    Доброго дня, Олено!

    На Ваше питання повідомляю:

    Відповідно до статті 180 Сімейного кодексу України батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

    Ключова для Вас 181 стаття Сімейного кодексу України.

    Стаття 181. Способи виконання батьками обов'язку утримувати дитину

    1. Способи виконання батьками обов'язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними.

    2. За домовленістю між батьками дитини той із них, хто проживає окремо від дитини, може брати участь у її утриманні в грошовій і (або) натуральній формі.

    3. За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

    Спосіб стягнення аліментів, визначений рішенням суду, змінюється за рішенням суду за позовом одержувача аліментів.

    {Частина третя статті 181 в редакції Закону № 2037-VIII від 17.05.2017}

    4. У разі виїзду одного з батьків за кордон на постійне проживання у державу, з якою Україна не має договору про надання правової допомоги, аліменти стягуються в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

    5. Якщо після виконання аліментних зобов'язань згідно з частиною четвертою цієї статті один з батьків не виїхав на постійне проживання у державу, з якою Україна не має договорів про правову допомогу, та залишився або повернувся для постійного проживання в Україну, порядок стягнення аліментів з урахуванням сплаченої суми встановлюється законодавством.

    {Статтю 181 доповнено частиною згідно із Законом № 3539-IV від 15.03.2006}

    6. Якщо після набрання рішенням суду законної сили, згідно з яким з одного із батьків стягуються аліменти, він виїжджає для постійного проживання у державу, з якою Україна не має договору про правову допомогу, з нього за рішенням суду до його виїзду за межі України може бути стягнуто аліменти за весь період до досягнення дитиною повноліття.

    {Статтю 181 доповнено частиною згідно із Законом № 3539-IV від 15.03.2006}

    7. Якщо після набрання законної сили рішенням суду про сплату аліментів за весь період до досягнення дитиною повноліття особа, з якої стягуються аліменти, продовжує постійно проживати в Україні або повертається в Україну для постійного проживання та змінюються обставини, які вплинули на визначення розміру аліментів, у судовому порядку може бути встановлено періодичне стягнення аліментів з урахуванням сплаченої суми.

    {Статтю 181 доповнено частиною згідно із Законом № 3539-IV від 15.03.2006}

    8. Якщо місце проживання чи перебування батьків невідоме, або вони ухиляються від сплати аліментів, або не мають можливості утримувати дитину, дитині призначається тимчасова державна допомога з урахуванням матеріального стану сім’ї, у якій виховується дитина. Виплата тимчасової державної допомоги здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України.

    {Частина статті 181 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2901-IV від 22.09.2005; в редакції Закону № 2853-IV від 08.09.2005; із змінами, внесеними згідно із Законами № 1276-VI від 16.04.2009, № 911-VIII від 24.12.2015}

    9. Порядок призначення та виплати тимчасової державної допомоги, її розмір визначається Кабінетом Міністрів України.

    {Абзац перший частини дев'ятої статті 181 із змінами, внесеними згідно із Законом № 911-VIII від 24.12.2015}

    Роботу щодо призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме, організовує центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері усиновлення та захисту прав дітей.

    {Частину дев'яту статті 181 доповнено абзацом другим згідно із Законом № 5462-VI від 16.10.2012}

    {Статтю 181 доповнено частиною згідно із Законом № 2853-IV від 08.09.2005}

    10. Суми наданої дитині тимчасової державної допомоги підлягають стягненню з платника аліментів до Державного бюджету України у судовому порядку.

    Отже, Олено!

    Якщо Ви будете з чоловіком укладати договір, то раджу Вам прямо там визначити спосіб Вашої допомоги на утримання дитини.

    Суд одноосібно такі питання не вирішує, виключно на підставі позовної заяви особи. Якщо Ви не пропишете в договорі суму, яку будете передавати чоловіку для виховання дитини, то він може звернутися до суду із вимогою про стягнення з Вас коштів на утримання дитини (аліменти) частці від доходу.

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 года назад

    Юрист, г. Киев

    Общаться в чате

    ЗРАЗОК ДОГОВОРУ

    ПРО СПЛАТУ АЛІМЕНТІВ НА ДИТИНУ

    ДОГОВІР

    ПРО СПЛАТУ АЛІМЕНТІВ НА ДИТИНУ

    Місто Київ, першого квітня дві тисячі вісімнадцятого року.

    Ми: з однієї сторони – Петренко Олександр Васильович, який проживає в м. Києві, вул. Вербна, буд. 15, кв. 201, реєстраційний номер облікової картки платника податків 4587216954, надалі за текстом «БАТЬКО» та з другої сторони – Петренко Марина Борисівна, проживаю в м. Києві, вул. Зої Гайдай, буд. 55, кв. 113, реєстраційний номер облікової картки платника податків 2468237648, надалі за текстом «МАТИ», разом надалі за текстом «БАТЬКИ» або «СТОРОНИ», діючи добровільно, відповідно до власного вільного волевиявлення, що відповідає нашій внутрішній волі, перебуваючи при здоровому розумі та ясній пам’яті, розуміючи значення своїх дій, попередньо ознайомлені з вимогами чинного законодавства щодо недійсності правочинів,

    уклали даний договір про наступне:

    1. Даний договір укладено батьками малолітньої дитини Петренка Степана Олександровича, 12.05.2003 (дванадцятого травня дві тисячі третього) року народження (свідоцтво про народження ІІІ-БК №24563, видане відділом Оболонського районного управління юстиції в м. Києві 20.05.2003 року), надалі за текстом – дитина.

    2. За домовленістю Батьків, даним договором встановлюється обов’язок Батька сплачувати на утримання дитини аліменти в розмірі 3000 (три тисячі) гривень 00 копійок щомісяця.

    Аліменти повинні бути сплачені Батьком не пізніше 20 (двадцятого) числа кожного поточного місяця за наступний місяць шляхом перерахування суми аліментів на відкритий на ім’я Матері рахунок №25489654 в Акціонерному товаристві «УкрСиббанк» в м. Києві, МФО 254675.

    3. Крім сплати суми аліментів, зазначених в п. 2 даного договору, Батько зобов’язаний брати участь у додаткових витратах на дитину, що викликані особливими обставинами (розвитком здібностей дитини, її хворобою, каліцтвом тощо).

    За домовленістю Батьків, додаткові витрати на дитину сплачуються Батьком щомісяця в сумі 1000 (одна тисяча) гривень 00 копійок шляхом перерахування суми додаткових витрат за реквізитами, вказаними в п. 2 даного договору.

    Додаткові витрати на дитину сплачуються Батьком не пізніше 20 (двадцятого) числа кожного поточного місяця за наступний місяць.

    4. Батьки домовились, що до досягнення дитиною десятирічного віку дитина буде проживати разом з Матір’ю за адресою: м. Київ, вул. Зої Гайдай, буд. 55, кв. 113.

    Після досягнення дитиною десятирічного віку місце проживання дитини буде визначатися за спільною згодою Батьків та дитини.

    Нотаріусом роз’яснено Батькам положення ч. 3 ст. 160 Сімейного кодексу України, відповідно до якої, якщо батьки проживають окремо, місце проживання дитини, яка досягла чотирнадцяти років, визначається нею самою.

    5. Аліменти, одержані на дитину, є власністю Матері і мають використовуватися за цільовим призначенням.

    Неповнолітня дитина має право брати участь у розпорядженні аліментами, які одержані для її утримання.

    У разі смерті Матері аліменти є власністю дитини.

    6. Згідно з ч. 2 ст. 189 Сімейного кодексу України у разі невиконання Батьком своїх обов’язків за даним договором, аліменти та/або додаткові витрати на дитину з нього можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса.

    7. Той із батьків, з ким проживає дитина, і той із батьків, хто проживає окремо від неї, з дозволу органу опіки та піклування можуть укласти договір про припинення права на аліменти для дитини у зв'язку з передачею права власності на нерухоме майно (житловий будинок, квартиру, земельну ділянку тощо).

    8. Розмір аліментів та/або розмір додаткових витрат на дитину, визначений в даному договорі, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом Батька або Матері у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них та в інших випадках, передбачених законом.

    9. У разі невиконання, неналежного або несвоєчасного виконання Батьком умов даного договору та виникнення заборгованості з вини Батька, він зобов’язаний сплатити неустойку (пеню) в розмірі 3 (трьох) відсотків від несплаченої суми аліментів та/або додаткових витрат на дитину за кожен день прострочення зобов’язання.

    10. Сплата Батьком неустойки не звільняє Батька від виконання зобов’язань за даним договором.

    11. Батько має право перевіряти цільове використання аліментів та додаткових витрат на дитину.

    Нотаріусом роз’яснено положення ст. 186 Сімейного кодексу України, відповідно до якої за заявою платника аліментів або за власною ініціативою орган опіки та піклування перевіряє цільове витрачання аліментів.

    У разі нецільового витрачання аліментів платник має право звернутися до суду з позовом про зменшення розміру аліментів або про внесення частини аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України.

    12. Даний договір вступає в силу з моменту його нотаріального посвідчення і діє до досягнення дитиною вісімнадцятирічного віку, а саме до 12.05.2021 (дванадцятого травня дві тисячі двадцять першого) року.

    13. Витрати, пов’язані з нотаріальним посвідченням цього договору, несе Батько.

    14. Нотаріусом роз‘яснено Сторонам положення чинного законодавства щодо порядку укладення договорів про сплату аліментів на дитину, підстав та наслідків визнання їх недійсними зміст ст. 203 Цивільного кодексу України, статей 157, 160, 180-197 Сімейного кодексу України.

    15. Ми, Батьки, підтверджуємо, що цей договір відповідає нашим дійсним намірам і не носить характеру фіктивного та удаваного правочину, укладається нами у відповідності зі справжньою нашою волею, без будь-якого застосування фізичного чи психічного тиску та на вигідних для нас умовах і не є результатом впливу тяжких обставин, договір укладається нами без застосування обману чи приховування фактів, які мають істотне значення, ми однаково розуміємо значення, умови договору, його природу і правові наслідки, бажаємо настання саме тих правових наслідків, що створюються даним договором, а також свідчимо, що договором визначені всі істотні умови, про що свідчать наші особисті підписи на договорі.

    16. Батьки підтверджують, що домовились і не мають жодних зауважень, доповнень або суперечностей відносно умов даного договору.

    17. Договір складено в трьох примірниках, один з яких зберігається в справах приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Мартинюк О.В., інші видаються Батькам.

    ПІДПИСИ: ПІДПИС (Петренко О.В.)

    ПІДПИС (Петренко М.Б.)

    ПОСВІДЧУВАЛЬНИЙ НАПИС НОТАРІУСА

    Крижановська Єлізавета Сергіївна
    16.7%

    Доброго дня!

    За власною ініціативою суд не виносить рішення. Оскільки з Вашого питанння випливає, що місце проживанння дитини ви визначаєте з чоловіком за домовленістю згідно договору, у вказаному договорі вам необхідно поставити питання щодо фінансово утримання дитини. Якщо вказане питанння договором не буде передбачене, чоловік буде мати повне право звернутися до суду заявою про стягнення аліментів на утриманння неповнолітньої дитини.

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Если муж на суде не заявит требования об алиментах, суд на свое усмотрение их не назначит.

    Я была замужем и не работала(была домохозяйкой по настоянию мужа) 13 лет.Сейчас я собираюсь разводиться, имеется общий ребенок 8 лет. С мужем собираемся составить договор, по которому ребенок остаётся с мужем.Юрист меня предупредила,что муж может потребовать от меня алименты. Разводиться придется через суд. Если муж не потребует алименты, может ли суд заставить меня платить алименты вне зависимости от его решения?Я не работала и справки о доходах у меня не будет.

    Фараон Катерина Леонідівна
    23.3%
    Фараон Катерина Леонідівна 3 года назад

    Юрист, г. Каменец-Подольский, 8 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Олено.

    Щодо Вашого питання. Якщо Ваш чоловік не буде подавати позов про стягнення аліментів, то Вам хвилюватись нічого. Але, для гарантії, при укладанні договору про визначення місця проживання дитини, потрібно передбачити умови щодо утримання дитини. Тобто хто з вас буде фінансово його утримувати.

    Разводиться придется через суд. Если муж не потребует алименты, может ли суд заставить меня платить алименты вне зависимости от его решения?Я не работала и справки о доходах у меня не будет. Суд може винести рішення щодо стягнення аліментів з Вас у разі подання чоловіком позову про стягнення аліментів. У разі, якщо договір не буде укладеним.

    І ще. При розірванні шлюбу суд буде враховувати наступні обставини: питання щодо поділу майна; визначення місця проживання дитини та її утримання, а також обставини розірвання шлюбу.

    Успіхів Вам.

    Токмач Галина Николаевна

    Здравствуйте, Елена. Нет, не сможет. Единственный случай, когда автоматом присуждают алименты ты, это если второго родителя лишают родительских прав.

    Но это, судя по всему, не ваш случай.

    ...

    С уважением, юрист Галина Токмач

    Букалов Сергій Сергійович

    Так

    Якщо дитина буде проживати з батьком, то він має право у процесі розлучення в суді вимагати сплату аліментів.

    Те, що у вас немає доходів та не працюєте не є перешкодою для стягнення із вас аліментів на утримання дитини.

    Яле це тільки в тому випадку якщо чоловік буде цього вимагати

    Крикун Сергій  Павлович
    30%

    Семейный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14):

    "Стаття 188. Звільнення батьків від обов'язку утримувати дитину

    1. Батьки можуть бути звільнені від обов'язку утримувати дитину, якщо дохід дитини набагато перевищує дохід кожного з них і забезпечує повністю її потреби.

    2. Батьки можуть бути звільнені від обов'язку утримувати дитину тільки за рішенням суду. Якщо дитина перестала отримувати дохід або її дохід зменшився, заінтересована особа має право звернутися до суду з позовом про стягнення аліментів.".

    В случае иска отца о взыскании алиментов для освобождения от их назначения необходимо предъявить суду доказательства превышения доходов ребенка по сравнению с Вашими доходами (расходами). Хотя при этом говорить о моральной стороне вопроса не приходится.

    Нешик Татьяна
    Нешик Татьяна 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 23 года опыта

    Общаться в чате

    Добрый день!

    Для того, чтобы ответить на ваш вопрос, следует Вам знать , что во-первых вы можете требовать и то, чтоб ребенок жил с вами (через решение суда о месте проживания ребенка), во- вторых, тогда вы имеете право подавать на алименты для содержания ребенка.

    В целом Ваша ситуация мне говорит о том, что муж пользуется тем, что вы не работали, не сможете прокормить и вырастить ребенка самостоятельно.

    Ваш юрист правильно сакцентировал, что Ваш бывший муж сможет в любой момент подать иск в суд и назначить вам, как минимум, минимальную сумму алиментов. Если вы не будете выплачивать их, то исполнительная служба сможет арестовать ваше имущество для погашения возникшего долга. Это я Вам описала перспективу развития негативного сценария. Решать вам.

    Хорошего дня.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України