Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

01 марта 2021, вопрос №38847

Имеет ли работодатель отказать в оплате больничного листа?

Имеет ли работодатель отказать в оплате больничного листа.Я устроена официально , мне делали операцию по удалению аппендицита.Я принесла сегодня больничный лист,а работодатель сказал что , мне не нужен он, я его оплачивать не буду.

Ответы юристов (2)

    Марусяк Андрій Романович

    Доброго дня!

    Що можна зробити, якщо лікарняний лист не прийняли?

    Якщо причин, через які лікарняний не підлягає оплаті, немає або у вас, у принципі, відмовилися приймати бланк лікарняного, то звертайтеся з письмовою заявою до керівника, потім зі скаргою в Держпраці вашого регіону.

    Таке звернення оформляється за загальними правилами складання схожого роду документів, зазначивши:

    • кому адресована заява (посада керівника, його П. І. Б., назва організації, підприємства, установи);

    • від кого надійшло звернення — свої дані (П. І. Б., професію або посаду відповідно до штатного розпису, структурний підрозділ);

    • назву документа — заява;

    • у текстовій частині суть звернення — прохання оплатити дні непрацездатності на підставі наданого листка непрацездатності;

    • у додатку документи (лікарняний лист (номер, дата видачі); якщо листок непрацездатності виданий по догляду за дитиною — копію свідоцтва про її народження; якщо ви працюєте у цього роботодавця сумісником — копію лікарняного листа, засвідчену підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи, і довідку про середню зарплату з основного місця роботи), що додаються.

    Із заявою можна звернутися особисто до керівника або, підготувавши два примірники, залишити один з них у секретаря, другий із зазначеним реєстраційним вхідним номером, датою і підписом особи, яка прийняла документ, узяти собі.

    Якщо керівник не підписує вашу заяву або її не реєструють у приймальні, надсилайте її поштовим рекомендованим листом з повідомленням і описом вкладення на ім’я керівництва підприємства.

    Надалі за потреби вирішення трудового спору позначка про отримання адресатом листа буде доказом вашої спроби врегулювати конфлікт мирним шляхом.

    Якщо по-доброму не вийшло вирішити проблему і лікарняний у вас не приймають або відмовляються оплачувати за вигаданими причинами, то вам — прямий шлях із скаргою до Держпраці. Боїтеся? Абсолютно марно.

    https://i.factor.ua/ukr/journals/bn/2018/august/is... читайте статтю і дійте по інструкції. Щасти вам!

    Фараон Катерина Леонідівна
    Фараон Катерина Леонідівна 3 года назад

    Юрист, г. Каменец-Подольский, 8 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Олено.

    Тимчасова непрацездатність самого працівника (хвороба) оплачується за таким правилом: перші 5 днів хвороби оплачує роботодавець за рахунок своїх коштів. Дні хвороби, починаючи з 6-го, — за рахунок коштів Фонду соціального страхування.

    Якщо роботодавець не оплатив Вам листок непрацездатності — Ваш законний лікарняний, Ви маєте право звернутися до інспекції праці за захистом ваших прав. Діло в тому, що порядку, як змусити роботодавця прийняти від працівника листок непрацездатності, у чинному законодавстві не існує.

    Спробуйте все таки вирішити питання із роботодавцем на місці. Якщо відмовить, то Вам потрібно звертатись із скаргою до Держпраці.

    Крім того, роботодавець зобов’язаний надавати та оплачувати застрахованим особам у разі настання страхового випадку (у тому числі через хворобу або травму, у зв’язку з вагітністю та пологами) відповідний вид матеріального забезпечення, страхових виплат і соціальних послуг відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV .

    Успіхів Вам.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України