Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Медицинское право, 01 марта 2021, вопрос №38913

Доброго дня. Як подати в суд на лікаря, по вині якого померла пацієнтка в лікарні з причини халатності?


Бабуся потрапила в лікарню через перелом стегна, потрібна була операція. По операції палач запропонував їй купити дорогий і небезпечний препарат, ніби для зміцнення кісток. Без додаткових аналізів було введено цей препарат, що після потягло за собою погіршення стану здоров'я, а також запаморочення. Пацієнтка 3 дні була після операції в лікарні і щодня стан погіршувався аж доти поки вона повністю не розуміла де знаходиться і не могла самостійно дбати про себе, а навіть встати з ліжка. Не дивлячись на її стан її хотіли виписати з лікарні, як здорового пацієнта, але не встигли.
І які документи бажано зібрати аби довести аргументованість свого позову?
Які шанси що вдасться законодавчо покарати злочинця.
Будь ласка допоможіть.
Дякую.

Ответы юристов (2)

    Виноградов Олексій Сергійович

    Які шанси що вдасться законодавчо покарати злочинця.

    Доброго дня. З тих даних, що Ви вказали наявний склад злочину. Вам потрібно звернутися з заявою про злочин в управління поліції і вже в межах кримінального провадження заявляти цивільний позов.

    Фисун Богдана Владимировна

    Здравствуйте! В Вашей ситуации хочу посоветовать Вам обязательно взять копию бабушкиной карточки со всей историей болезни из больницы, где проходила операция. Если лично Вам ее выдать не захотят ,тогда необходимо подать адвокатский запрос в больницу о выдаче копии медицинской карты пациента и истории болезни. Второй шаг - это постараться изучить протокол проведения операции, чтобы понять на каком этапе врачом была допущена ошибка, если выявится факт, что препарат имеет противопоказания и вводился без соответствующих предварительных анализов, то имеет место врачебная халатность и нарушение протокола лечения. Необходимо подать заявление в полицию о возможно совершенном преступлении. В подобного рода делах необходимо проведение судебных криминалистических экспертиз, поэтому подача иска в порядке гражданского судопроизводства здесь не поможет. Здесь необходимо установить вину врача, и доказать, что это не была случайность, а бабушка скончалась именно от неправильных действий лечащего персонала. Когда будет возбуждено уголовное дело,тогда можно заявлять гражданский иск в рамках уголовного дела.

    Кримінальний Кодекс Стаття 140. Неналежне виконання професійних обов'язків медичним або фармацевтичним працівником

    1. Невиконання чи неналежне виконання медичним або фармацевтичним працівником своїх професійних обов'язків внаслідок недбалого чи несумлінного до них ставлення, якщо це спричинило тяжкі наслідки для хворого, -

    карається позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п'яти років або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк.

    2. Те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки неповнолітньому, -

    карається обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України