Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 02 марта 2021, вопрос №38927 100₴

Питання з приводу лікарняного

Доброго дня. Підкажіть, будь ласка. Ситуація наступна. Керівництву страшенно не подобажться, коли персонал йде на лікарняний... Дійшло до того, що треба описати свій діагноз по телефону і частіше за все, якщо пересуватись людина може, її примушують не відкривати лікарняний або виходити на роботу і під час нього.
На роботі оформляли страховки десь пів року тому. Сьогодні керівництво повідомило, що робітники не мають права брати лікарняний від сімейного лікаря, а їхати і відкривати лише в їхні клініки. Від лікарів з поліклінік не приймаються лікарняні. А якщо відкрито в поліклініці, потрібно всеодно їхати і підтверджувати свій діагноз саме в їхніх лікарів.
Це правомірно взагалі?
Якщо ми на виплати по страховій не претендуємо, то хіба працівники тепер не мають право вибору?

Ответы юристов (9)

    Фараон Катерина Леонідівна
    25%
    Фараон Катерина Леонідівна 3 года назад

    Юрист, г. Каменец-Подольский, 8 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Альона.

    Роботодавець зобов’язаний надавати та оплачувати застрахованим особам у разі настання страхового випадку (у тому числі через хворобу або травму, у зв’язку з вагітністю та пологами) відповідний вид матеріального забезпечення, страхових виплат і соціальних послуг відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV (далі — Закон № 1105). Законодавець навіть передбачає право працівника, який звільняється, звернутися за виплатою допомоги по непрацездатності до роботодавця (ст. 19 Закону № 1105) (якщо страховий випадок настав у день звільнення).

    Якщо керівник відмовляється приймати бланк лікарняного, то звертайтеся з письмовою заявою до керівника.

    Таке звернення оформляється за загальними правилами складання схожого роду документів, зазначивши:

    • кому адресована заява (посада керівника, його П. І. Б., назва організації, підприємства, установи);

    • від кого надійшло звернення — свої дані (П. І. Б., професію або посаду відповідно до штатного розпису, структурний підрозділ);

    • назву документа — заява;

    • у текстовій частині суть звернення — прохання оплатити дні непрацездатності на підставі наданого листка непрацездатності;

    • у додатку документи (лікарняний лист (номер, дата видачі); якщо листок непрацездатності виданий по догляду за дитиною — копію свідоцтва про її народження; якщо ви працюєте у цього роботодавця сумісником — копію лікарняного листа, засвідчену підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи, і довідку про середню зарплату з основного місця роботи), що додаються.

    Із заявою можна звернутися особисто до керівника або, підготувавши два примірники, залишити один з них у секретаря, другий із зазначеним реєстраційним вхідним номером, датою і підписом особи, яка прийняла документ, узяти собі. Якщо керівник не підписує Вашу заяву або її не реєструють у приймальні, надсилайте її поштовим рекомендованим листом з повідомленням і описом вкладення на ім’я керівництва підприємства.

    Надалі за потреби вирішення трудового спору позначка про отримання адресатом листа буде доказом вашої спроби врегулювати конфлікт мирним шляхом. Якщо не виходить вирішити проблему і лікарняний у вас не приймають або відмовляються оплачувати за вигаданими причинами, то в таких випадках, Ви можете звернутись із скаргою на бездіяльність керівника до Держпраці вашого регіону.

    Успіхів Вам!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Доброго дня!

    Звичайно, такі дії Вашого роботодавця є абсолютно незаконними. По суті, лікування особи здійснюється, у першу чергу, її сімейним лікарем, без якого потрапити на прийом до інших спеціалістів фактично неможливо.

    А видача листка непрацездатності, оформленого належним чином, із відповідними печатками, підписами тощо, повинно прийматися будь-яким роботодавцем! У Вашому випадку це порушення.

    Савоста   Ірина   Михайлівна

    Доброго дня. Відповідно до законодавства про охорону здоров'я кожний пацієнт, який досяг чотирнадцяти років і який звернувся за наданням йому медичної допомоги, має право на вільний вибір лікаря, якщо останній може запропонувати свої послуги, та вибір методів лікування відповідно до його рекомендацій. Кожний пацієнт має право, коли це виправдано його станом, бути прийнятим у будь-якому закладі охорони здоров'я за своїм вибором, якщо цей заклад має можливість забезпечити відповідне лікування.

    Право на свободу вибору в галузі охорони здоров’я означає:

    • право на вільний вибір лікаря;
    • право на заміну лікаря;
    • право на вибір методів лікування відповідно до рекомендацій лікаря;
    • право на вибір закладу охорони здоров’я;
    • право на лікування за кордоном у разі неможливості надання такої допомоги у закладах охорони здоров’я України.

    Також відповідно до ПОРЯДОКу вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу пацієнт (його законний представник) має право обрати лікаря, який надає ПМД, незалежно від зареєстрованого місця проживання такого пацієнта з числа осіб, які зазначені в договорі про медичне обслуговування населення, укладеному між відповідним надавачем ПМД та Національною службою здоров’я України.

    Пацієнт (його законний представник) має право змінити лікаря, який надає ПМД, шляхом подання тому самому або іншому надавачу ПМД нової Декларації відповідно до цього Порядку.

    Пацієнт (його законний представник) має право відмовитись від лікаря, який надає ПМД, без обрання нового лікаря шляхом подання заяви про припинення поданої ним Декларації.

    Одночасний вибір двох або більше лікарів, які надають ПМД, не допускається.

    Право на свободу вибору в охороні здоров’я закріплено в Європейській хартії прав пацієнтів, у статті 5 якої йдеться, що «кожен має право на свободу вибору між різними медичними процедурами та закладами (фахівцями) на підставі адекватної інформації». Також це право прописане в Основах законодавства України про охорону здоров’я (ст. 6 (п. «д»), 34 (ч. 2), 36, 38), Цивільному кодексі України (ст. 284 (ч. 2), 633), Законі “Про захист прав споживачів” (ст. 21). Порядок вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, та форми декларації про вибір лікаря затверджені Наказом МОЗ України від 19.03.2018 № 503.

    Право на згоду на медичне втручання та право на відмову від медичного втручання закріплено в Європейській хартії прав пацієнтів (ст. 4). Також це право закріплене у Конституції України (ст. 28 (ч. 3), 29 (ч. 1), Основах законодавства України про охорону здоров’я (ст. 42, 43, 44), Цивільному кодексі України (ст.284 (ч. 3, 4, 5), 286 (ч. 4), 289).

    Карпенко Андрей Владимирович
    25%

    Добрый день!

    1.

    В п. 1.4.5. приказ МОЗ Украины от 13.11.2001 № 455, согласно изменениям от 06.12.2011 г., указано, что право выдачи листков нетрудоспособности предоставляется, в частности, "лечащим врачам учреждений здравоохранения независимо от формы собственности"

    2. Вы добровольно оформили страховку в медучреждении, предложенном работодателем. Он оплачивает услуги этого медучреждения. Так как работодатель Вам оплачивает больничный, он имеет право требовать от Вас обращаться за медпомощью в это медучреждение. Такого понятия, как отказ от выплат по больничному не существует.

    Вывод: требования работодателя правомерны.

    Букалов Сергій Сергійович
    25%

    Доброго дня!

    Ні, дії вашого роботодавця абсолютно незаконні.

    Якщо лист непрацездатності оформлений належним чином він повинен бути прийнятий підприємством. Немає необхідності їхати та підтверджевати діагноз в якісь інші лікарні.

    Мєньков Андрій Васильович

    Добрый день Альона! Конечно же требования руководителя явно незаконны. Более того в них усматривается состав административного правонарушения (ст 41 Кодекса Украины об административных правонарушениях). Котролирует соблюдение трудового законодатвельства инспекция в которую можно обратиться с письменной жалобой. Если же конфликт по поводу больничных не будет улажен или более того работник будет уволен с работы (это уже статья уголовного кодекса для работодателя).

    Шишкин Алексей Юрьевич

    В данном случае действия руководства предприятиях не законны. Любой работник в случае заболевания имеет право идти на больничный, при этом это страховой случай и больничный в любом случае оплачивается. Больничный выдается по месту жительства работника у семейного врача, указывать где нужно выходить на больничный лист руководители предприятия не имеют права. Если на работе больничный лист не принимают и не оплачивают вы можете обратиться в инспекцию по труду или в суд. Правда полностью на вашей стороне.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня.

    Враховуючи останні зміни, внесені в чинне законодавство України та зважаючи на зазначені Вами обставини повідомляю наступне.

    Так, виплата лікарняних працівникам здійснюється у відповідності до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», постанови КМУ «Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати» та наказу МОЗ «Про затвердження Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян».

    Згідно з п. 4 частини 1 статті 24 Закону №1105 допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується застрахованим особам, які мають страховий стаж понад вісім років, у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати.

    ПРОТЕ, пунктом 1 частини 4 статті 19 Закону № 1105 визначено, що застраховані особи, які протягом дванадцяти місяців перед настанням страхового випадку за даними Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування мають страховий стаж менше шести місяців, мають право на допомогу по тимчасовій непрацездатності - виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

    Лист непрацездатності може бути виписаний лише сімейним лікарем Вашим з яким укладено декларацію.

    Сторонні клініки без направлення лікаря не можуть виписувати такі документи.

    Ваш роботодавець порушує ст. 41 КУпАП та Вам необхідно письмово повідомити про це орган Держпраці , нехай вони призначать перевірку роботодавця.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович

    "Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1005-01):

    "1.4. Право видачі листків непрацездатності надається:

    1.4.1. Лікуючим лікарям державних і комунальних закладів охорони здоров'я.

    1.4.2. Лікуючим лікарям стаціонарів протезно-ортопедичних установ системи Міністерства праці та соціальної політики України.

    1.4.3. Лікуючим лікарям туберкульозних санаторно-курортних закладів.

    1.4.4. Фельдшерам у місцевостях, де відсутній лікар, а також на плаваючих суднах. Список цих фельдшерів затверджується щороку органами охорони здоров'я.

    1.4.5. Лікуючим лікарям закладів охорони здоров’я незалежно від форми власності та лікарям, що провадять господарську діяльність з медичної практики як фізичні особи - підприємці.

    1.5. Не мають права видачі листків непрацездатності:

    1.5.1. Лікарі:

    станцій (відділень) швидкої медичної допомоги;

    станцій переливання крові;

    закладів судово-медичної експертизи;

    бальнеогрязелікувальних, косметологічних та фізіотерапевтичних лікарень і курортних поліклінік;

    будинків відпочинку;

    туристичних баз;

    зубопротезних поліклінік (відділень);

    санітарно-профілактичних закладів.

    1.5.2. Лікуючі лікарі лікувально-профілактичних закладів усіх форм власності при косметологічних втручаннях без медичнихпоказань...".

    По-перше, адміністрація не має права відмовляти приймати та оформлювати (оплачувати) "лікарняний" виданий лікарем належним чином. По-друге, невідомий правовий статус (скоріше всього незаконний) "клініки" підприємства. Подайте скаргу (під реєстрацію її вручення на Вашому екземплярі) до Вашого районного управління охорони здоров'я та/або до Департаменту охорони здоров'я КМДА (https://health.kievcity.gov.ua/).


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України