Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 04 марта 2021, вопрос №39017 600₴

Как не потерять квартиру по наследству?

В общем, такая ситуация:
Жили вместе родная бабушка и не родной дедушка. Были женаты лет 10, но потом развелись. У бабушки из всех линий есть: я - внук, мой отец - её сын и не родной дед - её бывший муж. У бабушки есть квартира. 5 месяц назад бабушки не стало. Она - хозяйка квартиры. Дедушка - приписан там лет 10+.
По закону же нужно подать заявление на наследство в течении полугода после смерти.
Как мне объяснили, то если никто заявление не подает, то квартира достается государству.
Если я или дедушка попробуем подать заявление, то тоже не пойдет, ведь есть отец - её сын, верно же?

В общем, проблема в том, что отец уже 6 лет живет в Амстердаме (нелегально) и подать заявление об наследстве или об отказе в мою пользу в консульстве он не может.

Подскажите, пожалуйста, какие есть варианты, чтобы квартира досталась мне или дедушке?

Ответы юристов (21)

    Шульга Светлана Леонидовна
    8.3%
    Шульга Светлана Леонидовна 3 года назад

    Юрист, г. Киев, 18 лет опыта

    Если Ваш отец в течении 6 месяцев после смерти его матери не может подать заявление нотариусу, считается, что он отказался. В дальнейшем своё право на наследство сможет доказать через суд, но если суд продлит сроки для признания права собственности.

    Что касается дедушки, он не муж и не родственник, чтобы вступить в наследство, но поскольку он там прописан, имеет право проживать.

    Остаётесь только Вы, как внук, пишите заявление к нотариусу, времени только месяц.

    Костромина Виктория
    8.3%
    Костромина Виктория 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    По закону же нужно подать заявление на наследство в течении полугода после смерти.

    да - до 6 мес после смерти.

    Как мне объяснили, то если никто заявление не подает, то квартира достается государству.

    нет - если наследник зарегистрирован с наследодателем - то он фактически принял наследство

    Если я или дедушка попробуем подать заявление, то тоже не пойдет, ведь есть отец - её сын, верно же?

    дедушка не наследник - так как они в разводе - но если квартира приобретена в браке с дедушкой - то дедушки 1\2 , а все ее дети наследники , вы можете быть наследником или по представлению или если ваш отец откажется от наследства

    В общем, проблема в том, что отец уже 6 лет живет в Амстердаме (нелегально) и подать заявление об наследстве или об отказе в мою пользу в консульстве он не может.-

    он может оформить заявление на принятие наследства у любого нотариуса - сделать перевод и апостиль и отправить на украину

    если папа Ваш зарегистрирован вместе с Вашей бабушкой - он фактически принял наследство и ему не нужно подавать заяву - после 6 мес он может просто оформить наследство

    а если не прописан - то Вы можете подать заяву

    нужна детальная консультация или помощь в подготовке документов ( заявы, иски т .п.) - обращайтесь через сайт, с ув Виктория Костромина

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text

    Стаття 1226. Спадкування частки у праві спільної сумісної власності

    1. Частка у праві спільної сумісної власності спадкується на загальних підставах.

    2. Суб'єкт права спільної сумісної власності має право заповідати свою частку у праві спільної сумісної власності до її визначення та виділу в натурі.

    Стаття 1266. Спадкування за правом представлення

    1. Внуки, правнуки спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини.

    2. Прабаба, прадід спадкують ту частку спадщини, яка б належала за законом їхнім дітям (бабі, дідові спадкодавця), якби вони були живими на час відкриття спадщини.

    3. Племінники спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові (сестрі, братові спадкодавця), якби вони були живими на час відкриття спадщини.

    4. Двоюрідні брати та сестри спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові (тітці, дядькові спадкодавця), якби вони були живими на час відкриття спадщини.

    5. Якщо спадкування за правом представлення здійснюється кількома особами, частка їхнього померлого родича ділиться між ними порівну.

    6. При спадкуванні по прямій низхідній лінії право представлення діє без обмеження ступеня споріднення.

    Стаття 1268. Прийняття спадщини

    1. Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

    2. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням.

    3. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

    4. Малолітня, неповнолітня, недієздатна особа, а також особа, цивільна дієздатність якої обмежена, вважаються такими, що прийняли спадщину, крім випадків, встановлених частинами другою - четвертою статті 1273 цього Кодексу.

    5. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

    Стаття 1269. Подання заяви про прийняття спадщини

    1. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

    {Частина перша статті 1269 із змінами, внесеними згідно із Законами № 2435-VI від 06.07.2010, № 1709-VII від 20.10.2014}

    2. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

    3. Особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право подати заяву про прийняття спадщини без згоди своїх батьків або піклувальника.

    4. Заяву про прийняття спадщини від імені малолітньої, недієздатної особи подають її батьки (усиновлювачі), опікун.

    5. Особа, яка подала заяву про прийняття спадщини, може відкликати її протягом строку, встановленого для прийняття спадщини.

    Стаття 1270. Строки для прийняття спадщини

    1. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

    2. Якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття.

    Якщо строк, що залишився, менший як три місяці, він продовжується до трьох місяців.

    Стаття 1272. Наслідки пропущення строку для прийняття спадщини

    1. Якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

    2. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

    {Частина друга статті 1272 із змінами, внесеними згідно із Законами № 2435-VI від 06.07.2010, № 1709-VII від 20.10.2014}

    3. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

    Стаття 1273. Право на відмову від прийняття спадщини

    1. Спадкоємець за заповітом або за законом може відмовитися від прийняття спадщини протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу. Заява про відмову від прийняття спадщини подається нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

    {Частина перша статті 1273 із змінами, внесеними згідно із Законами № 2435-VI від 06.07.2010, № 1709-VII від 20.10.2014}

    2. Фізична особа, цивільна дієздатність якої обмежена, може відмовитися від прийняття спадщини за згодою піклувальника і органу опіки та піклування.

    3. Неповнолітня особа віком від чотирнадцяти до вісімнадцяти років може відмовитися від прийняття спадщини за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальника і органу опіки та піклування.

    4. Батьки (усиновлювачі), опікун можуть відмовитися від прийняття спадщини, належної малолітній, недієздатній особі, лише з дозволу органу опіки та піклування.

    5. Відмова від прийняття спадщини є безумовною і беззастережною.

    6. Відмова від прийняття спадщини може бути відкликана протягом строку, встановленого для її прийняття.

    Стаття 1274. Право на відмову від прийняття спадщини на користь іншої особи

    1. Спадкоємець за заповітом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь іншого спадкоємця за заповітом.

    2. Спадкоємець за законом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь будь-кого із спадкоємців за законом незалежно від черги.

    3. Спадкоємець має право відмовитися від частки у спадщині спадкоємця, який відмовився від спадщини на його користь.

    4. Якщо заповідач підпризначив спадкоємця, особа, на ім'я якої складений заповіт, може відмовитися від спадщини лише на користь особи, яка є підпризначеним спадкоємцем.

    5. Відмова від прийняття спадщини може бути визнана судом недійсною з підстав, встановлених статтями 225, 229-231 і 233 цього Кодексу.

    Шишкин Алексей Юрьевич
    8.3%
    Шишкин Алексей Юрьевич 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 32 года опыта

    Вам надо обязательно подавать своё заявление о вступлении в наследство и такое заявление нужно подавать по месту жительства / смерти бабушки. Наследникам в вашей ситуации являетесь ваш отец и вы внук. Девушка на момент смерти мужем не был и право на наследство не имеет. Отец не подавая своего заявления, утратит право на наследство, а вы вступите в наследство совершенно законно ,и таким образом, не утратите его.

    Савоста   Ірина   Михайлівна
    8.3%
    Савоста Ірина Михайлівна 3 года назад

    Адвокат, г. Сновск, 5 лет опыта

    Доброе утро, Владислав. Если Вы хотите вступить в наследство после смерти бабушки, то Вам ОБЯЗАТЕЛЬНО до истечения 6 месяцев со дня смерти бабушки нужно подать заявление о принятии наследства. Если ВАш отец не был зарегистрирован по одному адресу вместе с бабушкой( своей матерью) и не подаст заявление о принятии наследства, то он считается таким, что не принял наследство. Обращаю ВАше внимание на ч. 2 ст. 1270 ГПК Украины: Якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття. Якщо строк, що залишився, менший як три місяці, він продовжується до трьох місяців.

    Собирайте документы и подавайте заявление нотариусу по месту открытия наследства, т.е по месту жительства бабушки. После 6 месяцев , если других заявлений не будет ( например, от отца), то Вы можете получить свидетельство о праве на наследство, что принадлежало ВАшей бабушке. Заявление Вы можете составить у любого нотариуса и отравить по почте заказным письмом с уведомлением нотариусу по месту открытия наследства.

    Если будут вопросы- обращайтесь.

    Удачи ВАм

    Карпенко Андрей Владимирович
    8.3%
    Карпенко Андрей Владимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Добрый день!

    1. Наследниками первой очереди являются супруги, дети и родители умершего.

    В Вашем случае, такой наследник один - Ваш отец. Не родной дед не является наследником, так как он с Вашей бабушкой был в разводе.

    Внуки не входят ни в первую, ни во вторую, ни в третью, ни в четвертую очередь.

    Перед Вами братья, сестры, племянники и т.д. Вашей бабушки.

    Чтобы не потерять квартиру, Ваш отец должен написать отказ от наследства в Вашу пользу.

    Вы обязательно пишите Заявление о вступлении в наследство.

    2. Ваш отец двумя способами может написать Заявление об отказе от наследства в Вашу пользу:

    а) написать такое заявление в консульском отделе Посольства Украины в той стране, в которой он сейчас находится, заверить свою подпись под ним и отправить тому нотариусу, который открыл наследственные дело . Отказать в консульском отделе ему не могут, так как от гражданин Украины;

    б) написать заявление об отказе от наследства в Вашу пользу и у местного нотариуса заверить свою подпись под ним. Апостилировать это заявление и отправить тому нотариусу, который открыл наследственные дело.

    УДАЧИ!

    Крижановська Єлізавета Сергіївна

    Доброго дня!

    Якщо Ваш батько не має наміру приймати спадок, то ви маєте право успадкувати майно, що належало Вашій бабці. стосовно колишнього чоловіка, так як він там проживає він має право користуватися майном, але не віддомо, можливо він також являється співвласником спадкового майна, можливо квартиру вони отримали перебуваючи у шлюбі! Отже визначити чітко яку саме частку від спадкової маси успадкуєте ви можливо лише знаючи чи належала вашій бабусі квартира повністю чи частково!. Не зволікайте подавайте заяву до нотаріуса. у Вас обмаль часу, аби в подальшому не поновлювати строк для прийняття спадщини у судовому порядку

    Малик Олександр Володимирович
    Малик Олександр Володимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Винница, 9 лет опыта

    Доброго дня!Ви можете подати заяву нотаріусу про прийняття спадщини.

    Якщо квартира була придбана під час перебування бабусі та дідуся у шлюбі, то дідусь вже є власником 1/2 частки квартири.

    В такому разі Ви зможете отримати у власність 1/2 частку квартири.

    Разом з тим, під час спадкування може бути необхідність встановлення певних юридичних фактів, тому рекомендую звернутися на детальну особисту консультацію, якщо будуть питання.

    Винограденко Антон Анатолійович
    8.3%
    Винограденко Антон Анатолійович 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 13 лет опыта

    Добрый день!

    Вы должны поступить следующим образом:

    1. ОБЯЗАТЕЛЬНО подайте заявление о вступлении в наследство.

    2. Дедушка пишет отказ от наследства (так как согласно ст. 1268 Гражданского кодекса Украины, если дедушка не напишет отказ, то считается, что он автоматически принял наследство.)

    3. Если отец прописан по месту жительства бабушки, то тоже будет считаться, что он автоматически принял наследство. Очень желательно для вас, чтобы отец написал заявление об отказе от наследства в Вашу пользу:

    а) написать такое заявление в консульском отделе Посольства Украины в той стране, в которой он сейчас находится, заверить свою подпись под ним и отправить тому нотариусу, который открыл наследственные дело . Отказать в консульском отделе ему не могут, так как от гражданин Украины;

    б) написать заявление об отказе от наследства в Вашу пользу и у местного нотариуса заверить свою подпись под ним - вы поучите такое заявление, переведете и поставите апостиль его в Украине (есть много фирм, которые этим занимаются). Апостиль, простым языком, это легализация документа, который был выдан в другом государстве.

    Если отец НЕ ПРОПИСАН по месту жительства бабушки и не напишет заявление об отказе, тогда будет считаться, что он пропустил сроки.

    Если отец и НЕ НАПИШЕТ заявление, тогда в наследство вступите Вы и ваш Отец (если дедушка откажется).

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 13 лет опыта

    Для того, чтобы Вы не беспокоились хочу сказать то, что в любом случае, если у вас с отцом и дедушкой хорошие отношения, квартиру вы не потеряете, в государственную или коммунальную собственность такая квартира не перейдет.

    Главное обратитесь к нотариусу.

    Леонова Ирина
    8.3%
    Леонова Ирина 3 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 23 года опыта

    Здравствуйте.

    Срок для обращения в нотариальную контору для открытия наследственного дела составляет 6 месяцев со дня смерти наследодателя.

    Отец, как наследник первой очереди, может подать заявление, а может и не подавать. Это его право, а не обязанность.

    Если отец не подаст заявление нотариусу, это будет считаться непринятием наследства, отказом. Будет пропущен срок. Но если отец прописан в квартире, он будет считаться таким, который принял наследство по факту.

    Если заявление от наследника первой очереди не поступит нотариусу, нотариус будет рассматривать заявления других наследников.

    В четвертую очередь право на наследование по закону имеют лица, проживавшие с наследодателем одной семьей не менее 5 лет до времени открытия наследства ( ст. 1264 ГК ).

    Квалифицирующим признаком отнесения лиц к четвертой очереди наследников является их проживания одной семьей с наследодателем.Наследники 4-й очереди в рамках, предусмотренных законом, могут получить наследство только в случае отсутствия наследников предыдущих очередей.

    Поэтому, если дед проживал одной семьёй с бабушкой даже после развода, в течение 5 лет перед смертью бабушки, то он теоретически может претендовать на наследство в судебном порядке. Но суд в любом случае будет рассматривать документы, информацию и учитывать наличие наследников первой очереди.

    Но в любом случае, будет он претендовать на наследство или нет, дед имеет право проживать в квартире, так как остаётся там прописан.

    Что касается Вас. Внуки не входят ни в первую, ни во вторую, ни в третью, ни в четвертую очередь. Наследник первой очереди (отец) имеет право отказаться от принятия наследства в пользу кого-либо из наследников независимо от очереди, т.е.в вашу пользу, тогда вы можете оформить наследство на себя.

    Суды могут признать внука наследником четвертой очереди.Однако, это возможно лишь при условии, если внуки докажут факт проживания с наследодателем одной семьей не менее пяти лет до времени открытия наследства

    В случае, если внуки вообще не проживали с наследодателем или проживали менее пяти лет вместе, то суды признают за ними право собственности на наследственное имущество только в порядке последней пятой очереди наследников по закону. Таким образом, внуки наследодателя становятся в один ряд с другими родственниками наследодателя до шестой степени родства включительно.

    Варианты решения ситуации следующие:

    1.Отец обращается к нотариусу и пишет заявление о вступлении в наследство или об отказе от наследства в вашу пользу. Если напишет о вступлении, то квартира будет полностью его собственностью после окончания срока для принятия наследства. Если пишет отказ, то Вы оформляете наследство на себя. Эти заявления отец должен успеть передать до окончания 6-ти месячного срока. Вы на территории Украины переведёте заявление на украинский язык, заверите перевод и предоставите в нотариальную контору.

    2. Вы или дедушка обращайтесь в нотариальную контору с заявлением об открытии наследственного дела. Нотариус по закону выдаст Вам отказ согласно очередности ( о чем писала выше). Вы в свою очередь можете обратиться в суд и в судебном порядке оформить права на наследство. В вашем случае, если от отца не будет вообще никаких заявлений, суд без проблем удовлетворит иск. В случае с дедушкой шансов практически нет, так как есть наследник первой очереди.

    Квартира государству не отойдет конкретно в вашем случае, т.к. есть фактические наследники.

    Если у Вас есть дополнительные вопросы обращайтесь.

    С уважением, адвокат Ирина Леонова

    Ряба Світлана

    Добрий день! У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі і народжені після його смерті, батьки померлого, той з подружжя, який його пережив. До другої черги спадкоємців за законом законодавець відносить рідних братів та сестер спадкодавця, його бабу та діда як з боку батька, так і з боку матері. У третю чергу право на спадкування за законом мають рідні дядько та тітка спадкодавця. Особи, які проживали із спадкодавцем однією сім’єю не менш як п’ять років до відкриття спадщини, віднесені до спадкоємців, які мають право на спадкування у четверту чергу. У п’яту чергу право на спадкування за законом одержують утриманці спадкодавця, які не були членами його сім’ї, а також інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно.

    Згідно ст. 1266 Цивільного кодексу України, внуки, правнуки спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини. Згідно ст. 1268 Цивільного кодексу України,Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. При цьому така відмова може бути як на користь іншого спадкоємця, в Вашому випадку, відмова батька від прийняття спадщини на Вашу користь, якщо він не з'являється до нотаріуса з заявою про відкриття спадщини, він відмовляється від неї. Тому те що за законом міг би успадкувати батько будете успадковувати Ви. Вам лише необхідно звернутися до нотаріуса з заявою у термін шість місяців.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    8.3%

    Доброго дня, Владиславе!

    Спочатку потрібно розібратися, чи мав місце заповіт померлої. З Вашого запитання розуміється, що такого заповіту не було, а тому ми можемо говорити про спадкування за законом.

    Цивільний кодекс України визначає, що:

    Стаття 1268. Прийняття спадщини

    1. Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

    3. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

    Стаття 1269. Подання заяви про прийняття спадщини

    1. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

    {Частина перша статті 1269 із змінами, внесеними згідно із Законами № 2435-VI від 06.07.2010, № 1709-VII від 20.10.2014}

    2. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

    Стаття 1270. Строки для прийняття спадщини

    1. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

    2. Якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття.

    Якщо строк, що залишився, менший як три місяці, він продовжується до трьох місяців.

    Тобто спадкоємці повинні написати заяву протягом 6 місяців. Якщо Ваш батько не напише заяву, він буде вважатися таким, який відмовився від спадщини.

    Наступне, що дідуся.

    Потрібно розуміти, коли померла стала власником квартири. Якщо за умови перебування у шлюбі, то не рідний дідусь претендуватиме як мінімум на 50 %. Також потрібно розуміти, чи проживав дідусь із померлою на день її смерті.

    Стаття 1264. Четверта черга спадкоємців за законом

    1. У четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім'єю не менш як п'ять років до часу відкриття спадщини.

    Якщо такі обставини відсутні, то по суті не рідний дідусь не має права на спадкування.

    Щодо Вас, то ви також будете у числі спадкоємців, оскільки відповідно до статті 1266 ЦК України внуки, правнуки спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини.

    Загалом раджу Вам звернутись до нотаріуса, та написати заяву на вступ до спадщини, а також обговорити деталі щодо Вашого батька!

    У випадку наявності запитань, звертайтеся!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Владислав!

    "Подскажите, пожалуйста, какие есть варианты, чтобы квартира досталась мне или дедушке"?

    - Для того, чтобы квартира досталась Вам, то необходимо в течении 6 месяцев со дня смерти наследодателя, подать заявление нотариусу по месту нахождения квартиры, с предоставлением копии свидетельства о смерти бабушки.

    Учитывая, что дедушка был в разводе с бабушкой, он не может претендовать на эту квартиру.

    Необходимо уточнить у нотариуса наличие/отсутствие завещания от бабушки.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Подавайте заявление на вступление в наследство. Бывший муж не имеет права на наследство.

    Что касается Вашего отца

    Стаття 1258. Черговість спадкування за законом1. Спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.2. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу.
    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Добрый день!

    В Вашем случае возможны три варианта действий:

    1. Написать заявление в нотариальную контору по месту нахождения квартиры о принятии наследства до истечения 6-ти месяцев после открытия наследства (смерти бабушки). По истечении 6-ти месяцев получите свидетельство о праве на наследство. Согласно ст. 1222 ЦК Украины.

    2. Не писать никакого заявления, тогда, учитывая, что зарегистрированы и проживали совместно, факт принятия наследства происходит автоматически. По прошедствии 6-ти месяцев, можно будет получить у нотариуса свидетельство о праве на наследство. Его можно будет получить также в любое удобное время.

    3. Написать заявление нотариусу об отказе от своей доли наследства в пользу любого из других наследиков, если они есть.

    Я бы Вам советовал, после 6-ти месяцев, все-таки получить свидетельство о праве на наследство, оформить (зарегистрировать) право собственности на квартиру и спать спокойно. Мало ли что будет впереди, может надо будет продать, обменять, или каким-нибудь другим способом распорядиться уже своей собственностью.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Мєньков Андрій Васильович
    8.3%

    Доброго дня Владиславе!

    Як вже вказували колеги, в першу чергу Вам треба прийняти спадщину, подавши нотаріусу відповідну заяву, оскільки Ви є спадкоємцем померлої, який на час смерті постійно не проживав разом з нею. Нотаріус відкриє спадкову справу. Це унеможливить визнання спадщини відумерлою (міськрада претендувати на спадщину не зможе).

    Для ЗАВЕДЕННЯ СПАДКОВОЇ СПРАВИ нотаріусу потрібні такі документи:

    -паспортний документ спадкоємця (паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, національний паспорт іноземного громадянина, паспорт іноземного громадянина для виїзду за кордон, дипломатичний чи службовий паспорт, посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон);

    -довідка (картка) про присвоєння ідентифікаційного номеру Державного реєстру фізичних осіб – платників податків та інших обов’язкових платежів; якщо особа через свої релігійні або інші переконання відмовилась від прийняття ідентифікаційного номера – паспорт з відміткою про наявність у особи права здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера;

    -заява про прийняття спадщини (подається особисто) в письмовій формі; якщо заява про прийняття спадщини надсилається поштою, справжність підпису на такій заяві повинна бути засвідчена нотаріально;

    -свідоцтво про смерть спадкодавця, видане органом реєстрації актів цивільного стану;

    -довідка органу місцевого самоврядування, житлово-експлуатаційної організації, правління житлово-будівельного кооперативу про реєстрацію (місце проживання) спадкодавця, запис у будинковій книзі про реєстрацію (місце проживання) спадкодавця;

    -документ, що підтверджує родинні відносини зі спадкодавцем (у разі спадкування за законом).

    Пользователь не активен
    8.3%
    Пользователь не активен 3 года назад

    Юрист, г. Киев

    Доброго дня! Для зручності викладу консультацію російською:

    В разделе "наследство" Гражданского кодекса Украины установлены очередность и порядок наследования.

    Все лица (наследники) могут подать заявление на наследование - просто наследование проходит в порядке очередности, по степени родства.

    В случае же, если других заявлений от наследников предыдущих очередностей не будет, то соответственно призываются наследники последующих очередей.

    Вам необходимо обязательно подать заявление - иначе действительно "наследственное имущество" может быть признано "отмершим", в то -же время если заявление от любого наследника подано, такого последствия не наступает.

    Если от вашего отца не будет заявления, то вы сможете оформить наследственную массу (квартиру) на себя. Одновременно помните, что вместе с правами к вам переходят и обязательства наследодателя, не персонифициорованные и не прекратившиеся с его смертью. Например долговые по кредитам и т.д.

    Так -же хочу отметить, что лица проживающие с наследодателем и (в случае если вы зарегистрированы в квартире), считаются принявшими наследство. А значит к тому же вы будете считаться лицом принявшим наследство фактически, и в случае необходимости сможете обратится за признанием своих прав.

    Вот что касается дедушки, то спорно, он ведь бывший муж, а значит он сейчас не является родственником и прав на наследование у него - нет.

    Фараон Катерина Леонідівна
    8.3%
    Фараон Катерина Леонідівна 3 года назад

    Юрист, г. Каменец-Подольский, 8 лет опыта

    Доброго дня.

    По закону же нужно подать заявление на наследство в течении полугода после смерти.

    Так, Вам потрібно втупити в спадщину до спливу 6-ти місяців з дня смерті спадкодавця.

    Как мне объяснили, то если никто заявление не подает, то квартира достается государству.

    Ні, це не зовсім так. Так як територіальній громаді переходить майно, у разі відсутності спадкоємців на майно за заповітом та за законом.

    Если я или дедушка попробуем подать заявление, то тоже не пойдет, ведь есть отец - её сын, верно же?

    Питання щодо дідуся. Якщо квартира була придбана під час шлюбу з померлою бабусею, то його 1/2 частки в квартирі уже його власніть.

    В общем, проблема в том, что отец уже 6 лет живет в Амстердаме (нелегально) и подать заявление об наследстве или об отказе в мою пользу в консульстве он не может.

    Подскажите, пожалуйста, какие есть варианты, чтобы квартира досталась мне или дедушке?

    В загальному Ви та Ваш батько успадковуєте за законом порівну свої частки в квартирі. Якщо батько не напише заяву про прийняття спадщини, то він автоматично відмовляється від отримання спадщини. В будь-якому випадку йдіть до нотаріуса та пишіть заяву про відкриття спадщини.

    Якщо квартира була придбана під час шлюбу з померлою бабусею, то його 1/2 частки в квартирі уже його власніть, то можна буде подати позов на визнання права власності на 1/2 частки в порядку спадкування. (це один із варіантів)

    Потрібно більш детальніше вивчити ситуацію. Якщо матимете бажання, звертайтесь. Буду рада допомогти.

    Успіхів Вам.

    Токмач Галина Николаевна

    Здравствуйте. Если муж БЫВШИЙ, он не наследник.

    Если были в браке до смерти бабушки, наследников сейчас двое - муж бабушки и ваш отец.

    Вступать надо обоим, но исключение в том, что дедушка может не подавать заявление до полугодия, а после 6 месяцев просто получить свидетельство о праве на наследство. Это дешевле. Так как он прописан на момент смерти с бабушкой.

    То есть, получается, что папе писать заявление до полугода обязательно. А дедушка, пойдет как принявший наследство фактически по факту прописки.

    Если вы хотите, чтобы был собственником только отец, дедушке до полугода нужно отказаться от наследства у нотариуса в пользу отца (или в вашу пользу).

    Крикун Сергій  Павлович
    8.3%
    Крикун Сергій Павлович 3 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Гражданский кодекс Украины (ГК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    Стаття 1261. Перша черга спадкоємців за законом

    1. У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця,...

    Стаття 1264. Четверта черга спадкоємців за законом

    1. У четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім'єю не менш як п'ять років до часу відкриття спадщини...

    Стаття 1266. Спадкування за правом представлення

    1. Внуки, правнуки спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини.

    Пост.ВСУ "Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v-753740-13):

    "1...Із метою єдності правозастосовної практики і уникнення колізій щодо спадкування державою (ст. 555 ЦК УРСР) та переходу спадщини, визнаної судом відумерлою, у власність територіальної громади (ст. 1277 ЦК), правила абз. 2 п. 5 Прикінцевих та перехідних положень ЦК слід застосовувати, якщо спадщина відкрилась після 1 липня 2003 року, проте не була прийнята ніким зі спадкоємців, що мають право спадкування відповідно до норм ЦК УРСР. Таким чином, сплив однорічного строку, встановленого ч. 2 ст. 1277 ЦК та абз. 2 п. 5 Прикінцевих та перехідних положень ЦК, може підлягати обчисленню, починаючи не раніше 1 липня 2003 року...

    2...Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно зі спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (ч. 1 ст. 1269 ЦК). Заява про прийняття спадщини подається до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини особисто. Зі змісту п. 207 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України вбачається, що письмову заяву про прийняття спадщини та відмову від неї може бути надіслано поштою (втратила чинність на підставі наказу Міністерства юстиції України № 296/5 від 22 лютого 2012 року). Надіслання заяви про прийняття спадщини поштою передбачено п. 3.5 гл. 10 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року № 296/5...

    Суди переважно правильно вирішують питання поважності причин пропуску зазначеного строку та визнають поважними: тривалу хворобу, перебування спадкоємця тривалий час за межами України,

    3.1...Відповідно до ч. 3 ст. 3 Закону України від 1 липня 2004 року "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, виникають з моменту такої реєстрації.

    Відповідно до ч. 4 ст. 3 зазначеного Закону права на нерухоме майно, що виникли до набрання чинності цим Законом, визнаються дійсними у разі відсутності їх державної реєстрації, передбаченої цим Законом, за таких умов: якщо реєстрація прав була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, або якщо на момент виникнення прав діяло законодавство, що не передбачало обов'язкової реєстрації таких прав...

    5.1...При вирішенні спору про право на спадщину осіб, які проживали зі спадкодавцем однією сім'єю не менш як п'ять років до часу відкриття спадщини, судам необхідно враховувати правила ч. 2 ст. 3 СК про те, що сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки. Зазначений п'ятирічний строк повинен виповнитися на момент відкриття спадщини і його необхідно обчислювати з урахуванням часу спільного проживання зі спадкодавцем однією сім'єю до набрання чинності ЦК (п. 21 ППВСУ від 30 травня 2008 року № 7)....

    До числа спадкоємців четвертої черги не входить особа, яка хоча і проживала спільно зі спадкодавцем, але перебувала у зареєстрованому шлюбі з іншою особою. Зазначене положення поширюється щодо осіб - чоловіка або жінки, які проживають у фактичних шлюбних відносинах, але перебувають в іншому зареєстрованому шлюбі;

    Проживання однією сім'єю жінки та чоловіка без шлюбу не є підставою для виникнення в них права на спадкування за законом як спадкоємців першої черги на підставі ст. 1261 ЦК...

    5.2. Черговість одержання права на спадкування може бути змінена шляхом договору між спадкоємцями, які прийняли спадщину (ч. 1 ст. 1259 ЦК), або на підставі рішення суду (ч. 2 ст. 1259 ЦК).

    Судовий порядок зміни черговості застосовується на підставі задоволення позову спадкоємця наступних черг до спадкоємців тієї черги, які безпосередньо закликаються до спадкування. Право на пред'явлення позову про зміну черговості спадкування мають лише спадкоємці за законом.

    Підставами для задоволення такого позову є сукупність наступних юридичних фактів, встановлених у судовому порядку: 1) здійснення опіки над спадкодавцем, тобто надання йому нематеріальних послуг (спілкування, поради та консультації, поздоровлення зі святами); 2) матеріальне забезпечення спадкодавця; 3) надання будь-якої іншої допомоги спадкодавцеві, тобто такої допомоги, яка має матеріалізоване вираження, - прибирання приміщення, приготування їжі, ремонт квартири; 4) тривалий час здійснення дій, визначених у пунктах 1 - 3; 5) безпорадний стан спадкодавця, тобто такий стан, під час якого особа неспроможна самостійно забезпечувати свої потреби, викликаний похилим віком, тяжкою хворобою або каліцтвом. Для задоволення позову необхідна наявність всіх п'яти вищезазначених обставин.

    В зазначеній категорії справ підлягає встановленню судом також факт належності сторін до спадкоємців за законом різних черг.

    Слід зазначити, що зміна черговості спадкування лише надає право спадкоємцю наступної черги на спадкування разом із спадкоємцями тієї черги, яка має право на спадкування, а не визнає його спадкоємцем цієї черги. Отримавши право на спадкування разом із спадкоємцями іншої черги, такий спадкоємець вважається спадкоємцем тієї черги, до якої він належить відповідно до статей 1261 - 1265 ЦК...".

    Во-первых, Ваш отец, имея статус наследника первой очереди вправе направить заявление о принятии наследства нотариусу по месту открытия наследства по почте. Во-вторых, не могу согласиться с утверждением коллеги Антоненко о применении к Вам ст.1266 ГК, поскольку Ваш отец-наследник жив. Вы являетесь, как я считаю, наследником пятой очереди, при этом, отец, вместо принятия наследства, может направить заявление об отказе от наследства в Вашу пользу, в результате чего Вы получите право наследования первой, вместо пятой, очереди. В-третьих, что касается дедушки: как бывший супруг он потерял право наследования первой очереди, но имеет право наследования четвертой очереди, как лицо проживающее с бабушкой не менее 5 лет до момента открытия наследства. Таким образом, право наследования имею все (Ваш отец, дедушка, Вы), при этом, в случае принятия наследства наследником первоочередной степени, другим наследникам в этом будет отказано.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України