Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 05 марта 2021, вопрос №39080 100₴

Нотаріус довіреність просрочена

Доброго дня,минуло більше місяця,як я зробив обмін авто на авто по довіреності у нотаріуса . Заключили ми договір на 1 місяць часу.Я авто ,яке обміняв зняв з обліку,а людина ,з якою я робив обмін ,-ні. Виходить ,що довіреність просрочена. А,якщо він порушить правила дорожнього руху ,то штраф мені ж прийде? Або не дай Бог когось зіб'є на дорозі???? Що робити?

Ответы юристов (20)

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий день!

    "Виходить ,що довіреність просрочена. А,якщо він порушить правила дорожнього руху ,то штраф мені ж прийде? Або не дай Бог когось зіб'є на дорозі??? Що робити" ?

    -Якщо у довіреності дійсно зазначено строк її дії в 1 місяць, то вона не дійсна.

    У разі допущення порушення правил дорожнього руху при його зупинці то відповідальність буде нести особа, яка допустила порушення правил дорожнього руху, так само у разі скоєння порушення правил експлуатації та безпеки дорожнього руху, що пов'язано з заподіянням тілесних ушкоджень чи гибелью людей, то буде нести відповідальність саме особа, яка допустила такі порушення.

    У випадку порушення правил дорожнього руху, яке зафіксовано автоматичному режимі, або зникненню з місця ДТП, розшуку автомобіля, до Вас будуть питання з боку працівників поліції, а Вам треба буде повідомити та доводити те, що Вы не причетні до ДТП.

    Рекомендую Вам зустрітися з цією особою і за його рахунок зробити нову довіреність для перереєстрації автомобіля.

    Всього доброго!

    • Х Клиент 3 года назад

      З цею людиною,я на зв'язок вийти не можу,і нотаріус теж ,я впевнений,що не вийде.Що робити?

      • Марусяк Андрій Романович
        Марусяк Андрій Романович 3 года назад

        Адвокат, г. Харьков, 7 лет опыта

        Доброго варіанти:

        1) знайти і повідомити, що напишете заяву про викрадення авто;

        2) звертатись до поліції із заявою про розшук вашого авто.

        Щасти вам!

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

        Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

        Добрий день!

        "З цею людиною,я на зв'язок вийти не можу,і нотаріус теж ,я впевнений,що не вийде.Що робити"?

        - З юридичної сторони, Ви є власником автомобіля, тому спочатку спробуйте зв'язатися з цією особою, якщо контакту не буде, то Вы маєте право подати заяву до поліції та звернутися з позовною заявою до суду про вмиребувння майна з незаконного чужого володіння.

        Успіхів Вам!

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    щодо вашого питання

    Так дійсно існує ряд ризиків пов'язаних з користуванням автомобілем по довіреності а саме:

    1. Довіреність може бути відкликана в будь-який час. Зробити це після отримання грошей власнику не складе особливих труднощів, для цього йому необхідно буде лише відвідати нотаріуса і відкликати довіреність;

    2. Дія довіреності припиняється після закінчення терміну на який вона була видана. Тобто після закінчення строку її дії покупець фактично не можете користуватися зазначеним транспортним засобом ;

    3. Дія довіреності припиняється в разі смерті або визнання недієздатним або померлим продавця. Цей момент є дійсно проблемним, оскільки окрім того, що з моменту смерті покупець не має ніякого права на автомобіль, не слід забувати і про спадкоємців з боку продавця, які в будь-який момент можуть пред'явити свої вимоги стосовно транспортного засобу;

    4. Купуючи автомобіль за довіреністю покупець стає «заручником» сімейної ситуації та відносин продавця. Якщо чоловік / дружина продавця вирішать розірвати шлюб і зажадати половину від спільно нажитого майна, і звичайно ж включити в перелік майна, що підлягає поділу цей автомобіль, то покупець буде в абсолютно програшній ситуації;

    5. У випадку якщо покупець вирішить продати автомобіль власник має право зажадати від нього суму грошей, отриману за продаж автомобілю, і юридично він правий. Оскільки угоди, скоєні по довіреності фактично укладаються від імені власника, тобто довіреністю він надав право підписати договір від його імені, але не отримати грошові кошти за купівлю-продаж;

    6. Власник-продавець в будь-який момент може самостійно здійснити відчуження транспортного засобу. В цьому випадку новий власник має повне право зажадати в своє законно придбане майно;

    7. Згідно з положеннями ч.4 ст. 250 ЦК України довірена особа (тобто покупець) несе відповідальність за збитки завдані довірителю (продавцю). Виходячи з положень чинного законодавства продавець може звернутися до суду з метою отримати від покупця додаткові грошові кошти за якусь надуману шкоду його майну.

    Нюанси, які попередній власник може приховати:

    • застава - наприклад колишній власник міг взяти іпотеку на нерухомість (оформити будь-який інший договір) і в якості гарантії виконання своїх зобов'язань перед банком (іншою особою) передав в заставу автомобіль, який щойно нібито продав. У разі неплатоспроможності продавця за договором в якому автомобіль є заставою, на автомобіль буде накладено арешт з подальшим відчуженням.
    • арешт - коли починається даний етап, то значить, що стадія із заставою пройшла і в даному випадку не успішно для «покупця».
    • кредит - автомобіль, який щойно придбали, може бути придбано в кредит. На день придбання кредитний договір може бути чинним та мати прострочені платежі. Такий автомобіль не можна купити / продати без узгодження з банком, а також не можна буде в разі потреби на себе перереєструвати до погашення всіх зобов'язань перед банком (крім випадків, коли банк не проти зміни власника і дав на це письмовий дозвіл).
    • викрадення (угон) - автомобіль може продавати не його власник, а документи, які пред'являють можут бути підробленими. При відсутності спеціальних знань і доступу до баз даних в яких міститься така інформація, виявлення даного нюансу зводиться до нулю.
    • двійник - автомобіль може бути раніше викрадений, або привезений з-за кордону і щоб не проходити процедуру розмитнення і ухилитися від сплати податків і зборів, знаходять аналогічний по марці, моделі і кольору автомобіль, роблять дублікат комплекту номерного знаку та підроблюють техпаспорт. Відрізнити автомобіль двійник від справжнього, без перевірки по базах даних неможливо.

    Тобто зазначена вами ситуація дійсно не зовсім сприятлива для вас, тому враховуючи викладене раджу вам звернутись до Довірителя та оформити нову довіреність або у разі можливості оформити договір купівлі прожажу для убезпечення себе в майбутньому.

    Успіху

    • Х Клиент 3 года назад

      він на зв'язок не виходить. Мені йти в нотаріус і скасовувати доручення?

      • Костромина Виктория
        Костромина Виктория 3 года назад

        Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

        він на зв'язок не виходить. Мені йти в нотаріус і скасовувати доручення? він на зв'язок не виходить. Мені йти в нотаріус і скасовувати доручення?

        так как срок доверенности закончился аннулировать доверенность уже не можете

        • Х Клиент 3 года назад
          1. А,що робити?
          • Гончаренко Константин
            Гончаренко Константин 3 года назад

            Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

            Вам як власнику необхідно написати заяву до поліції у порядку ст. 214 КПК України про викрадення Вашого майна. До заяви долучити документи на авто.

            Нехай розпочинають пошуки авто, бо невідомо , що може статися.

            Довіреність більше не існує, тому авто це Ваша власність, яка зараз перебуває невідомо де і у кого.

            Дію довіреності можна перевірити у будь-якого нотаріуса, і у разі потреби відразу подати заяву на її припинення.

            З повагою,

            Костянтин Гончаренко

        • Х Клиент 3 года назад

          виходить авто в моїй власності?

          • Гончаренко Константин
            Гончаренко Константин 3 года назад

            Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

            Так адже воно не було перереєстровано на особу яка володіє ним, нажаль.

            З повагою,

            Костянтин Гончаренко

            ---

          • Костромина Виктория
            Костромина Виктория 3 года назад

            Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

            З цею людиною,я на зв'язок вийти не можу,і нотаріус теж ,я впевнений,що не вийде.Що робити?

            в доверенности есть адрес - попробуйте к нему подъехать если не далеко или письмо заказное отправьте

            А,що робити?

            можете заяву в полицию написать

            а можете ждать пока он переоформит

            виходить авто в моїй власності?да
    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 13 лет опыта

    Добрий день!

    "Заключили ми договір на 1 місяць часу" - тобто я правильно розумію, що у вас є якийсь договір в письмовому вигляді?

    Відповідно до ч. 1 ст. 279-3 КУпАП власник, звільняється від штрафу, якщо протягом 20 календарних днів з дня правопорушення особа, яка керувала автомобілем, звернулася особисто до підрозділу МВС із заявою про згоду що порушення вчинила вона, а також сплатила суму штрафу.

    Тому отримавши постанову із штрафом, ви можете повідомити такого користувача про необхідність сплати нею штрафу. Якщо ж він відмовляється сплатити штраф, то обов’язок сплати штрафу покладається все ж таки на власника автомобіля по техпаспорту, нажаль.

    Ви матимете змогу “задекларувати” перед державою таку особу. У разі вчинення таким належним користувачем адміністративного правопорушення, що буде зафіксовано автоматично, або за порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксованих в режимі фотозйомки (відеозапису) – відповідальність нестиме безпосередньо ця особа.

    Як це можна зробити онлайн: https://diia.gov.ua/services/priznachennya-nalezhnogo-koristuvacha#:~:text=%D0%9D%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D0%B9%20%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%87%20%E2%80%94%20%D0%BB%D1%8E%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%2C%20%D1%8F%D0%BA%D0%B0%20%D0%BD%D0%B0,%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B3%D0%B0%20%D0%B1%D1%83%D0%B4%D0%B5%20%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BD%D0%BE%D1%8E%20%D0%B4%D0%BB%D1%8F%20%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D1%96%D0%BB%D1%96%D1%81%D1%82%D1%96%D0%B2

    Як це можно зробити офлайн: Зверніться до територіального сервісного центру МВС для оформлення та підписання заяви

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    ЕСЛИ СРОК действия ДОВЕРЕННОСТИ ВЫШЕЛ - то она не действительна

    В случае нарушения правил дорожного движения при его остановке то ответственность будет нести лицо, допустившее нарушение правил дорожного движения, так же в случае совершения нарушения правил эксплуатации и безопасности дорожного движения, что связано с причинением телесных повреждений или гибелью людей, то будет нести ответственность именно лицо, допустившее подобные нарушения. В случае нарушения правил дорожного движения, которое зафиксировано в автоматическом режиме, либо исчезновению с места ДТП, розыска автомобиля, к Вам будут вопросы со стороны сотрудников полиции,- и Вам нужно будет доказать что это не ВЫ

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 13 лет опыта

    Також якщо покупець не буде згоден пришвидшити переоформлення авто, як аргумент в спорі, можно наголосити про те, що автомобілем він користується без довіреності, тобто він не має право ним користуватися і він повинен повернути авто. А якщо повертати авто не погодиться "пригрозити" звернутися до органів внутрішніх спра або звернутися до суду з позовом про витребовування майна

    Х Клиент 3 года назад

    зрозумів,дякую

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Ваша довіреність судячи з суті питання уже не дійсна , враховуючи це , та людина що користується Вашим авто , робить це незаконно, а тому Вам необхідно знайти цю людину всіма можливими методами , та повідомити її про необхідність пришвидшитися з оформленням документів , а якщо ні то Ви як власник звернетесь до поліції з заявою про викрадення Вашого авто, а також до суду з позовом -" про витребування Вашого майна з незаконного володіння" плюс судові витрати будуть покладені на відповідача по справі.

    Доки по документам Ви є власником авто , Ви несете повну відповідальність за дії вчинені на ньому. Якщо тільки водій самостійно не визнає свою вину будучи у Вашому авто. Згідно ч. 1 ст. 279-3 КУпАП власник, звільняється від штрафу, якщо протягом 20 календарних днів з дня правопорушення особа, яка керувала автомобілем, звернулася особисто до підрозділу МВС із заявою про згоду що порушення вчинила вона, а також сплатила суму штрафу.

    Якщо ж таки контакту і далі не буде потрібно звернутись до поліції , бо як Ви правильно зазначили ніхто не може бути впевненим у тому , що авто не потрапить у ДТП з наслідками різного ступеню тяжкості.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 года назад

    Юрист, г. Киев

    Доброго дня. Якщо ви не бажаєте в подальшому нести відповідальність за порушення правил ПДД особою, яка користується вашим авто, вам звичайно потрібно ініціювати питання зняття авто з реєстрації, а це можливо зробити лише при наявності автомобіля, якщо тільки не буде відомостей про його знищення. Тож в будь якім випадку раджу так само як і колеги, оголосити авто у розшук, та для належного виконання умов між вами і покупцем авто - самостійно зняти авто з реєстрації, й зробити на покупця нову довіреність, щоб вже він оформив авто на нового власника. З моменту коли ви заявите про вибуття авто з вашого володіння (заява про розшук) - будь які дії з автомобілем не матимуть для вас наслідків, та ви не будете нести відповідальність за дії особи, що керує ним!!!

    Крижановська Єлізавета Сергіївна
    100%

    Доброго дня! Довіреність являється не дійсною, а отже анулювати її не можливо. Оскільки авто не перереєстроване на іншу особу, Ви являєесб власником майна! Якщо користувач автомобілем не виходить на зявязок і у вас відсутні з нм контакти звертайтесь в поліцію, про розшук майна, та в подальшому можна звернутися в суд про витребування майна з чужого не законного володіння. в період коли авто буде перебувати в розшуку, Ви не будете нести відповідальність в тому числі адміністративну.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 3 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Гражданский кодекс Украині (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 715. Договір міни

    1. За договором міни (бартеру) кожна із сторін зобов'язується передати другій стороні у власність один товар в обмін на інший товар.

    2. Кожна із сторін договору міни є продавцем того товару, який він передає в обмін, і покупцем товару, який він одержує взамін.

    3. Договором може бути встановлена доплата за товар більшої вартості, що обмінюється на товар меншої вартості.

    4. Право власності на обмінювані товари переходить до сторін одночасно після виконання зобов'язань щодо передання майна обома сторонами, якщо інше не встановлено договором або законом.

    5. Договором може бути встановлений обмін майна на роботи (послуги).

    6. Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору міни.

    Стаття 716. Правове регулювання міни

    1. До договору міни застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, договір контрактації або інші договори, елементи яких містяться в договорі міни, якщо це не суперечить суті зобов'язання.";

    "Стаття 229. Правові наслідки правочину, який вчинено під впливом помилки

    1. Якщо особа, яка вчинила правочин, помилилася щодо обставин, які мають істотне значення, такий правочин може бути визнаний судом недійсним.

    Істотне значення має помилка щодо природи правочину, прав та обов'язків сторін, таких властивостей і якостей речі, які значно знижують її цінність або можливість використання за цільовим призначенням. Помилка щодо мотивів правочину не має істотного значення, крім випадків, встановлених законом.

    2. У разі визнання правочину недійсним особа, яка помилилася в результаті її власного недбальства, зобов'язана відшкодувати другій стороні завдані їй збитки.

    Сторона, яка своєю необережною поведінкою сприяла помилці, зобов'язана відшкодувати другій стороні завдані їй збитки.";

    "Стаття 237. Поняття та підстави представництва

    1. Представництвом є правовідношення, в якому одна сторона (представник) зобов'язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє...

    Стаття 244. Представництво за довіреністю...

    3. Довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами...".

    "ПОРЯДОК державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1388-98-%D0%BF):

    "6. Транспортні засоби реєструються за юридичними та фізичними особами в сервісних центрах МВС або через центри надання адміністративних послуг...

    7. Власники транспортних засобів та особи, що експлуатують такі засоби на законних підставах, або їх представники (далі - власники) зобов'язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом десяти діб після придбання (одержання) або митного оформлення, або тимчасового ввезення на територію України, або виникнення обставин, що є підставою для внесення змін до реєстраційних документів. Строк державної реєстрації продовжується у разі подання документів, які підтверджують відсутність можливості своєчасного її проведення власниками транспортних засобів (хвороба, відрядження або інші поважні причини).

    Експлуатація транспортних засобів, що не зареєстровані (не перереєстровані) в уповноважених органах МВС ... забороняється...

    8. Державна реєстрація (перереєстрація) транспортних засобів проводиться на підставі заяв власників, поданих особисто або уповноваженим представником, і документів, що посвідчують їх особу, ...а також правомірність придбання, отримання, ввезення, митного оформлення (далі - правомірність придбання) транспортних засобів, відповідність конструкції транспортних засобів установленим вимогам безпеки дорожнього руху, а також вимогам, які є підставою для внесення змін до реєстраційних документів...

    Документами, що підтверджують правомірність придбання транспортних засобів, їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, є оформлені в установленому порядку:...

    нотаріально посвідчені договори купівлі-продажу (міни, поставки), дарування транспортних засобів, а також інші договори, на підставі яких здійснюється набуття права власності на транспортний засіб;...".

    КоАП Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10):

    "Стаття 126. Керування транспортним засобом особою, яка не має відповідних документів на право керування таким транспортним засобом або не пред'явила їх для перевірки, або стосовно якої встановлено тимчасове обмеження у праві керування транспортними засобами

    Керування транспортним засобом особою, яка не має при собі або не пред'явила для перевірки посвідчення водія відповідної категорії, реєстраційного документа на транспортний засіб,...

    тягне за собою накладення штрафу в розмірі двадцяти п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.".

    В Вашем случае нотариусом ошибочно, вместо оформления сделки обмена, оформлена доверенность обмена автомобилями, те. применен ненадлежащий, незаконный документ, искажающий правоотношения сторон при обмене авто (ограничивает обязанность приобретателя авто вместо обязанности перерегистрации приобретенного авто). Подайте в сервисный центр МВД заявление (под регистрацию его вручения на Вашем экземпляре) о ситуации, объявление в розыск Вашего авто и привлечение его владельца (фактического в результате обмена) к админответственности. Подайте заявление нотариусу (под регистрацию вручения) о незаконности совершенной нотариальной сделки, отмены доверенности и оформления договора обмены.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України